ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ CAFE ΤΩΡΑ

Αναζήτηση στο Cafe Τώρα

 • Φιλοσοφικό-Ψυχολογικό Mυθιστόρημα
 •  Κωνσταντίνος Διαμαντάκος
 • ISBN   978-960-93-9462-8    
 • 14Χ21     332 σελίδες     81,981 λέξεις
 • 9,90 € προσφορά        40% έκπτωση    

 

δείτε τη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 • Κεντρική Διάθεση 
 • Εν Αθήναις  ♦ Αθήνα  Μαυροκορδάτου 9  210 3830 491

 

 • Άμεση Παράδοση 
 • Πρωτοπορία  
 • Αθήνα  Γραβιάς 3-5  210 3801591
 •  Θεσσαλονίκη  Λ. Νίκης 3  2310 226190
 •  Πάτρα  Γεροκωστοπούλου 31-33  2610 278727

 

Έχω διαβάσει πολλά μυθιστορήματα. Στην αρχή έχω ενδιαφέρον γιατί είναι κάτι καινούριο. Στα περισσότερα, κάπου στη μέση αρχίζω να βαριέμαι. Τα τελειώνω γιατί θέλω να ολοκληρώνω ότι αρχίζω και από περιέργεια για το τι θα γίνει στο τέλος. Λίγα είναι αυτά που έχουν τέτοια πλοκή που να μου κρατούν το ενδιαφέρον συνεχώς. Λίγα είναι αυτά που πέρα από τη ψυχαγωγία μου δίνουν κάτι χρήσιμο. Έχουν πολυλογία και η ιστορία προχωράει πολύ αργά. Το μισό βιβλίο είναι επίδειξη καλού χειρισμού γλώσσας, χωρίς καμιά ουσία. Έχω διαβάσει πολλά δοκίμια. Είναι χρήσιμα και ενδιαφέροντα όταν βέβαια με ενδιαφέρει το θέμα. Είναι όμως και κουραστικά. Δεν είναι διασκέδαση, είναι σαν να δουλεύω σε μια ενδιαφέρουσα δουλειά. Από τα δύο προτιμώ το ενημερωτικό μυθιστόρημα. Σε ψυχαγωγεί και σε ενημερώνει ταυτόχρονα. Είναι μια ενημέρωση ευχάριστη και σε χαλαρό ύφος. Είναι κατά κάποιο τρόπο δύο σε ένα, μυθιστόρημα και δοκίμιο μαζί. Επιπλέον μέσα από τους χαρακτήρες παρουσιάζονται διάφορες απόψεις και όχι μόνο αυτή του συγγραφέα όπως συμβαίνει στο δοκίμιο. Συνήθως κάποιος κεντρικός χαρακτήρας έχει την άποψη του συγγραφέα. Μπορεί όμως να είναι περισσότεροι του ενός ή κανένας. 

Απόσπασμα από το Κεφάλαιο 6 του βιβλίου «Εξαθλίωση στην Hellas». 

Δεν είναι όλες οι απόψεις που περιλαμβάνονται στα βιβλία μου προσωπικές αλλά ισχύει για την παραπάνω. Αρχικά ξεκίνησα το πρώτο μου βιβλίο, «Αναζήτηση στο Café Τώρα», με σκοπό να είναι δοκίμιο με τίτλο «Ευτυχία & Επιτυχία». Στην πορεία της συγγραφής κατάλαβα ότι οι Διάλογοι είναι καλύτεροι από το δοκίμιο, κατά την άποψη μου. Επιτρέπουν να παρουσιαστούν κι άλλες απόψεις ή αντιρρήσεις και η απάντηση σε αυτές. Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τα πράγματα όταν τα βιώνουμε στην προσωπική μας ζωή. Εναλλακτικοί τρόποι βιώματος μιας κατάστασης είναι μέσα από ένα βιβλίο, ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο. Τα βιβλία μου είναι μυθιστορήματα που έχουν ένα μάλλον ασυνήθιστο στυλ. Είναι μια ιστορία μαζί με διαλόγους. Η ιστορία συμπληρώνει τους διαλόγους και οι διάλογοι την ιστορία. Η ιστορία και οι διάλογοι πραγματεύονται τα ίδια θέματα. Η ιστορία βοηθάει να γίνουν πιο κατανοητοί οι διάλογοι και το αντίστροφο. Το ασυνήθιστο μπορεί να γίνει συνηθισμένο, εάν το ακολουθήσουν και άλλοι.

Το μυθιστόρημα έχει επιπλέον πλεονεκτήματα σε σχέση με το δοκίμιο. Σε κάποια ζητήματα διαθέτω έγκυρη πληροφόρηση, χωρίς όμως να έχω αποδείξεις ή απόλυτη βεβαιότητα πως είναι έτσι. Η περιγραφή μιας κατάστασης ως γεγονότος με χρήση ονομάτων, πιθανότατα θα μου δημιουργούσε νομικά προβλήματα. Οι θιγόμενοι θα μου έκαναν μήνυση και αγωγή και θα έπρεπε να αποδείξω τους ισχυρισμούς μου. Δεν είναι δική μου δουλειά αυτή αλλά των Διωκτικών Αρχών και της Δικαιοσύνης. Έτσι συμπεριλαμβάνω διάφορες έγκυρες πληροφορίες μέσα στα μυθιστορήματα όπως και κάποιες θεωρίες που πιθανώς να είναι σωστές. Σε ένα δοκίμιο η πληροφορία ή θεωρία πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Για να τεκμηριώσω κάποιες απόψεις θα έπρεπε να έχω στη διάθεση μου μυστικές υπηρεσίες, ανακριτές, εισαγγελείς κλπ. Αφήνω τον αναγνώστη να εκτιμήσει κατά πόσον μπορεί να είναι αληθινές. Επίσης παρουσιάζω κάποια ακραία αλλά όχι απίθανα σενάρια, όχι για να γίνουν αλλά για μην φτάσουμε ως εκεί. 

Το αναγνωστικό κοινό σε αυτή τη χώρα είναι περιορισμένο. Το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό είναι πολύ μεγαλύτερο. Μελλοντικά θα προσπαθήσω να εκδώσω τα βιβλία και σε άλλες χώρες. Οι ταινίες έχουν μαζική απήχηση. Ο αριθμός των σινεφίλ δεν είναι πολύ μεγαλύτερος από το αναγνωστικό κοινό. Όμως μέσω βίντεο και τηλεόρασης φθάνουν σε πολύ μεγαλύτερο κοινό. Τα βιβλία μου είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένα ώστε να μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε κινηματογραφικό ή θεατρικό σενάριο. Ευελπιστώ και προσπαθώ κάποια να γίνουν ταινία ή θεατρικό έργο. Παρόλο που έχω προτάσεις από εκδότες, προτιμώ να εκδίδω τα βιβλία μόνος μου, για δύο λόγους. Μου επιτρέπει να έχω έλεγχο πάνω στο έργο μου και  να τα διαθέτω σε πολύ χαμηλότερες τιμές, προς όφελος των αναγνωστών. 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ

Ο Τέλης τα έχει όλα. Είναι ανώτερο στέλεχος στην πολυεθνική Felacorp και καθαρίζει τρία χιλιάρικα το μήνα. Έχει ένα ρετιρέ με μαγευτική θέα, ένα ακριβό σπορ cabrio και μια πανέμορφη φίλη, την Αλέξια. Ο κοινωνικός του κύκλος είναι μεγάλος. Με την Αλέξια και την παρέα του περνάνε υπέροχα, με πάρτι, εξόδους, εκδρομές. Η κρίση έχει ξεκινήσει πριν δύο-τρία χρόνια αλλά δεν τον έχει αγγίξει. Θεωρεί ότι είναι κάτι που δεν τον αφορά. Κάποια Δευτέρα, η υπεύθυνη προσωπικού της Felacorp, του ανακοινώνει ότι είναι η τελευταία του εβδομάδα στην εταιρεία. Από εκεί ξεκινά μια σειρά γεγονότων που έχουν σαν αποτέλεσμα, τελικά να τα χάσει όλα και να βρεθεί σε ένα σημείο που ήταν πριν πολλά πολλά χρόνια. Αυτό τον ρίχνει σε κατάθλιψη που τον εμποδίζει να δραστηριοποιηθεί και να απολαύσει τη ζωή. Από μια τυχαία συνάντηση στο Café Τώρα, θα αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζει ο ίδιος και η ζωή του. Το βιβλίο συνδυάζει το τερπνό με το ωφέλιμο. Διαπραγματεύεται με ευχάριστο τρόπο, μέσα από μια ενδιαφέρουσα ιστορία, θέματα αυτοβοήθειας, αυτοβελτίωσης, πρακτικής φιλοσοφίας και πρακτικής ψυχολογίας. Ο σκοπός του είναι βοηθητικός, επιμορφωτικός και ταυτόχρονα ψυχαγωγικός. 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

Όλα μέσα στο μυαλό μας είναι. Τα γεγονότα από μόνα τους είναι συναισθηματικά αδιάφορα.

Δεν πρέπει να σκέφτεσαι τι κάνουν οι άλλοι ή τι έκανες εσύ στο παρελθόν αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ τώρα.

Τα προβλήματα είναι μέρος της ζωής. Πρέπει να εστιάζεις στις λύσεις και όχι στα προβλήματα.

Το παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα. Στο μέλλον μπορείς να επιφέρεις αλλαγές. Το παρελθόν χρησιμεύει για να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Ζούμε μόνο τη παρούσα στιγμή. Πρέπει να ζεις τη τωρινή σου κατάσταση με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εσύ δεν προέβλεψες ότι μετά τη λιακάδα μπορεί να ακολουθήσει καταιγίδα. Να ξέρεις όμως ότι μετά τη καταιγίδα ακολουθεί ακόμη ωραιότερη λιακάδα.

Εάν το ερευνήσεις θα διαπιστώσεις ότι έχεις πολύ περισσότερα από ότι νομίζεις. Τα απλά πράγματα στη ζωή είναι προσιτά στους περισσότερους ανθρώπους.

Σε κάθε στιγμή, έχεις πολλούς δρόμους που ανοίγονται μπροστά σου αλλά δεν φαίνονται, πρέπει να τους αναζητήσεις.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η ιστορία είναι ευχάριστη και ενδιαφέρουσα. Χρησιμεύει περισσότερο ως ένα πλαίσιο για να περάσουν διάφορες ιδέες στον αναγνώστη με ένα ψυχαγωγικό τρόπο. Νοήματα περνούν τόσο από την ιστορία όσο και από τους διαλόγους.

Ξεκινάει με μια ρηχή προσέγγιση και σιγά σιγά μπαίνει σε πιο βαθιά νερά, χωρίς όμως να πηγαίνει ποτέ πολύ βαθιά. Τα θέματα εξετάζονται απο μια πρακτική αλλά σοβαρή ματιά. Τελειώνει σχετικά ελαφρά όπως άρχισε. Ενδιάμεσα έχει μια πιο προσεκτική αντιμετώπιση, δίνοντας όμως αρκετά ελαφρά διαλείμματα ώστε να μην κουράζεται ο αναγνώστης.

Δεν περιλαμβάνονται όλα τα θέματα πρακτικής φιλοσοφίας, ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης, προσωπικής διαχείρισης, αυτοβοήθειας. Προσπάθησα να χωρέσω τα πιο σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, σε ένα βιβλίο κανονικού μεγέθους, παράλληλα με μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Όλοι οι χαρακτήρες είναι φανταστικοί. Τα αποσπάσματα από τα βιβλία του Βασίλη Ηλιόπουλου και του Τάσου Περβαντζή είναι δικά μου κείμενα. Η Ιντερπαίδεια είναι μια φανταστική διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Τις διάφορες πληροφορίες που παρουσιάζονται να προέρχονται από αυτή, έχω συγκεντρώσει από έντυπες και ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες.  

Όταν κανείς διαβάζει ένα βιβλίο, μένουν λίγα πράγματα αλλά τα περισσότερα τα ξεχνάει. Στο Κεφάλαιο 30, ο Βασίλης προτείνει να κρατούνται σημειώσεις ώστε με την επανάληψη κάποιες σημαντικές ιδέες να γίνονται συνήθεια και τρόπος ζωής. Αυτό ισχύει γενικότερα και όχι μόνο για αυτό το βιβλίο. Επειδή είναι αναμενόμενο οι περισσότεροι αναγνώστες να μην το κάνουν, οι βασικές έννοιες επαναλαμβάνονται εσκεμμένα ώστε να είναι αυτές που θα μείνουν στον αναγνώστη. Από ψυχαγωγική πλευρά, η επανάληψη είναι αρνητική. Όμως ο σκοπός του βιβλίου είναι επίσης βοηθητικός και επιμορφωτικός.

Τα κεφάλαια 1, 40 και 50 μοιάζουν μεταξύ τους. Εάν τα προσέξουν οι αναγνώστες καλύτερα, θα διαπιστώσουν πως υπάρχουν διαφορές στις λεπτομέρειες. Αυτό που προσπαθώ να δείξω είναι πως ενώ ο Τέλης βρίσκεται σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, δεν κάνει πολύ διαφορετικά πράγματα. Είναι ένα από τα κεντρικά νοήματα του βιβλίου, πως κάθε άνθρωπος μπορεί να περνάει καλά και με πολλά και με λίγα.

Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι ένα Café σε ένα πεζόδρομο, με συνθήκες πυκνής ομίχλης. Είναι μια φανταστική εικόνα που δεν συναντάμε ποτέ στην πραγματικότητα γιατί με πυκνή ομίχλη δεν κάθεται κανείς έξω σε μια καφετέρια. Τόσο το Café όσο και η ομίχλη σχετίζονται με το βιβλίο. Στην ιστορία, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το Café Τώρα που είναι επίσης φανταστικό. Σε κάποια σημεία, ο Βασίλης παρομοιάζει καταστάσεις με συνθήκες ομίχλης.

 

Κωνσταντίνος Διαμαντάκος

Είναι σύμβουλος Μάνατζμεντ και Επικοινωνίας με έμφαση στη Διαδικτυακή. Παράλληλα έχει αναπτύξει επιχειρηματική και πολιτική δραστηριότητα. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στο χώρο των επιχειρήσεων ως στέλεχος ή ως μέτοχος. Επίσης έχει κάνει διάφορες άλλες δουλειές όπως πορτιέρης, σεκιούριτι, σερβιτόρος, ντελίβερι, πωλήσεις. Ασχολείται με τη πρακτική φιλοσοφία από τη δεκαετία του ’80.  

Γεννήθηκε το Μάιο του 1963 στο Τολίντο της πολιτείας Οχάιο των ΗΠΑ. Στη συνέχεια η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Τα μαθητικά χρόνια τα πέρασε στην Αθήνα. Ξεκίνησε σπουδές στην ΑΣΟΕΕ εκπληρώνοντας ταυτόχρονα τις στρατιωτικές υποχρεώσεις. Ολοκλήρωσε τις σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Απέκτησε πτυχίο στα Οικονομικά και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Στις ΗΠΑ έμεινε ένδεκα χρόνια, το μεγαλύτερο διάστημα στο Σαν Φρανσίσκο. Επίσης έζησε στο Λος Άντζελες και την  Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη '96 και από τότε είναι μόνιμος τόπος διαμονής του. Εκτός από την Αθήνα, έχει ζήσει για κάποια διαστήματα στη Πάτρα, τον Πύργο και το Άργος. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με συγγραφή, διάβασμα, το Διαδίκτυο, πρακτική φιλοσοφία, πολιτική, φωτογραφία, μαγειρική, κολύμβηση, τρέξιμο, γυμναστική, καλλιέργειες, μαστορέματα. 

Δείτε περισσότερα 

1

Αυτή είναι Ζωή

9

2

Ανατροπή

15

3

Προβληματισμός Αλέξιας

22

4

Ο Χωρισμός

26

5

Επαλήθευση Υποψιών

31

6

Μέ ένα Παπί

35

7

Μόνος

40

8

Το Βιβλίο της Ζωής σας

47

9

Προσωπικό Πακέτο

51

10

Στοχασμοί

56

11

Κυνικοί Φιλόσοφοι

61

12

Στωικοί Φιλόσοφοι

67

13

Σκεπτικιστές & Πλουραλιστές

73

27

Βαθμός Ελέγχου

158

28

Κομπατιμπιλισμός & Σημείο Ελέγχου

167

29

Εναλλακτικές – Αλλαγή - Αναζήτηση

172

30

Επανάληψη & Συνήθεια

177

31

Σχέσεις & Προσωπικότητες

184

32

Συγκέντρωση στου Επαμεινώνδα

189

33

Κοινωνικοί Κύκλοι

193

34

Νέα Σχέση

199

35

Συζήτηση με τον Επαμεινώνδα

206

36

Το Μυστικό της Επιτυχίας

213

37

Χρόνος

221

38

Χρήμα

230

39

Συμπληρωματικά για Στόχους

235

14

Τα Νέα της Αλέξιας

79

15

Συνάντηση στο Café Τώρα

85

16

Εκμυστηρεύσεις

90

17

Παρούσα Στιγμή

95

18

Νοητικές Λειτουργίες

101

19

Εισαγωγή στην Ευτυχία

106

20

Επιτυχία στην Ευτυχία

110

21

Επιθυμίες  - Ανάγκες - Στόχοι

117

22

Με το Θέμη στο  Café Τώρα

127

23

Αξίες & Σ. Α. Δ.

133

24

Κύκλοι στο Χρόνο

139

25

Στο Ρετιρέ του Βασίλη

146

26

Απλές Απολαύσεις

153

40

Καλή είναι η Ζωή

241

41

Καλοκαίρι

247

42

Αλλαγή Αλέξιας

252

43

Καλεσμένος Έκπληξη

257

44

Πληροφορίες Σκουπίδια

265

45

Μέτρο & Ισορροπία - Εργασία

270

46

Συναισθήματα

276

47

Διπλή Αντιστροφή της Τύχης

285

48

Και άλλες Ανατροπές

292

49

Μάρκος και Μαρία

299

50

Ωραία είναι η Ζωή

307

51

Συζήτηση περί Γνώσεων

314

52

Το Βιβλίο

323