ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΣΤΗΝ HELLAS

 Εξαθλίωση στην Hellas

Η σιωπηλή απόγνωση των νεόφτωχων

 • Κοινωνικοπολιτικό Mυθιστόρημα
 • Κωνσταντίνος Διαμαντάκος
 • ISBN 978-618-00-0820-3
 • 14Χ21     278 σελίδες     84,650 λέξεις   

 • 8,90 € προσφορά εκδότη   
 • 40% έκπτωση στη κανονική τιμή των 14,85 € 

 

Κεντρική Διάθεση 

 • Παρ' ημίν ♦ Χαρ. Τρικούπη 11Α, Αθήνα  210 3811 201
 • Εν Αθήναις ♦ Μαυροκορδάτου 9, Αθήνα  210 3830 491

 

Έχω διαβάσει πολλά μυθιστορήματα. Στην αρχή έχω ενδιαφέρον γιατί είναι κάτι καινούριο. Στα περισσότερα, κάπου στη μέση αρχίζω να βαριέμαι. Τα τελειώνω γιατί θέλω να ολοκληρώνω ότι αρχίζω και από περιέργεια για το τι θα γίνει στο τέλος. Λίγα είναι αυτά που έχουν τέτοια πλοκή που να μου κρατούν το ενδιαφέρον συνεχώς. Λίγα είναι αυτά που πέρα από τη ψυχαγωγία μου δίνουν κάτι χρήσιμο. Έχουν πολυλογία και η ιστορία προχωράει πολύ αργά. Το μισό βιβλίο είναι επίδειξη καλού χειρισμού γλώσσας, χωρίς καμιά ουσία. Έχω διαβάσει πολλά δοκίμια. Είναι χρήσιμα και ενδιαφέροντα όταν βέβαια με ενδιαφέρει το θέμα. Είναι όμως και κουραστικά. Δεν είναι διασκέδαση, είναι σαν να δουλεύω σε μια ενδιαφέρουσα δουλειά. Από τα δύο προτιμώ το ενημερωτικό μυθιστόρημα. Σε ψυχαγωγεί και σε ενημερώνει ταυτόχρονα. Είναι μια ενημέρωση ευχάριστη και σε χαλαρό ύφος. Είναι κατά κάποιο τρόπο δύο σε ένα, μυθιστόρημα και δοκίμιο μαζί. Επιπλέον μέσα από τους χαρακτήρες παρουσιάζονται διάφορες απόψεις και όχι μόνο αυτή του συγγραφέα όπως συμβαίνει στο δοκίμιο. Συνήθως κάποιος κεντρικός χαρακτήρας έχει την άποψη του συγγραφέα. Μπορεί όμως να είναι περισσότεροι του ενός ή κανένας. 

Απόσπασμα από το Κεφάλαιο 6 του βιβλίου «Εξαθλίωση στην Hellas». 

Δεν είναι όλες οι απόψεις που περιλαμβάνονται στα βιβλία μου προσωπικές αλλά ισχύει για την παραπάνω. Αρχικά ξεκίνησα το πρώτο μου βιβλίο, «Αναζήτηση στο Café Τώρα», με σκοπό να είναι δοκίμιο με τίτλο «Ευτυχία & Επιτυχία». Στην πορεία της συγγραφής κατάλαβα ότι οι Διάλογοι είναι καλύτεροι από το δοκίμιο, κατά την άποψη μου. Επιτρέπουν να παρουσιαστούν κι άλλες απόψεις ή αντιρρήσεις και η απάντηση σε αυτές. Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τα πράγματα όταν τα βιώνουμε στην προσωπική μας ζωή. Εναλλακτικοί τρόποι βιώματος μιας κατάστασης είναι μέσα από ένα βιβλίο, ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο. Τα βιβλία μου είναι μυθιστορήματα που έχουν ένα μάλλον ασυνήθιστο στυλ. Είναι μια ιστορία μαζί με διαλόγους. Η ιστορία συμπληρώνει τους διαλόγους και οι διάλογοι την ιστορία. Η ιστορία και οι διάλογοι πραγματεύονται τα ίδια θέματα. Η ιστορία βοηθάει να γίνουν πιο κατανοητοί οι διάλογοι και το αντίστροφο. Το ασυνήθιστο μπορεί να γίνει συνηθισμένο, εάν το ακολουθήσουν και άλλοι.

Το μυθιστόρημα έχει επιπλέον πλεονεκτήματα σε σχέση με το δοκίμιο. Σε κάποια ζητήματα διαθέτω έγκυρη πληροφόρηση, χωρίς όμως να έχω αποδείξεις ή απόλυτη βεβαιότητα πως είναι έτσι. Η περιγραφή μιας κατάστασης ως γεγονότος με χρήση ονομάτων, πιθανότατα θα μου δημιουργούσε νομικά προβλήματα. Οι θιγόμενοι θα μου έκαναν μήνυση και αγωγή και θα έπρεπε να αποδείξω τους ισχυρισμούς μου. Δεν είναι δική μου δουλειά αυτή αλλά των Διωκτικών Αρχών και της Δικαιοσύνης. Έτσι συμπεριλαμβάνω διάφορες έγκυρες πληροφορίες μέσα στα μυθιστορήματα όπως και κάποιες θεωρίες που πιθανώς να είναι σωστές. Σε ένα δοκίμιο η πληροφορία ή θεωρία πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Για να τεκμηριώσω κάποιες απόψεις θα έπρεπε να έχω στη διάθεση μου μυστικές υπηρεσίες, ανακριτές, εισαγγελείς κλπ. Αφήνω τον αναγνώστη να εκτιμήσει κατά πόσον μπορεί να είναι αληθινές. Επίσης παρουσιάζω κάποια ακραία αλλά όχι απίθανα σενάρια, όχι για να γίνουν αλλά για μην φτάσουμε ως εκεί. 

Το αναγνωστικό κοινό σε αυτή τη χώρα είναι περιορισμένο. Το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό είναι πολύ μεγαλύτερο. Μελλοντικά θα προσπαθήσω να εκδώσω τα βιβλία και σε άλλες χώρες. Οι ταινίες έχουν μαζική απήχηση. Ο αριθμός των σινεφίλ δεν είναι πολύ μεγαλύτερος από το αναγνωστικό κοινό. Όμως μέσω βίντεο και τηλεόρασης φθάνουν σε πολύ μεγαλύτερο κοινό. Τα βιβλία μου είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένα ώστε να μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε κινηματογραφικό ή θεατρικό σενάριο. Ευελπιστώ και προσπαθώ κάποια να γίνουν ταινία ή θεατρικό έργο. Παρόλο που έχω προτάσεις από εκδότες, προτιμώ να εκδίδω τα βιβλία μόνος μου, για δύο λόγους. Μου επιτρέπει να έχω έλεγχο πάνω στο έργο μου και  να τα διαθέτω σε πολύ χαμηλότερες τιμές, προς όφελος των αναγνωστών. 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ

Το κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό δράμα παρακολουθεί μέσα από μια ενδιαφέρουσα ιστορία την εξαθλίωση και την σιωπηλή απόγνωση της φτωχοποιημένης μεσαίας τάξης, στην Ελλάδα της οικονομικής καταστροφής. Οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι πτυχιούχοι που δεν έχουν κλείσει ακόμη τα τριάντα. Καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ανήκουν στην φτχωχοποιημένη μεσαία τάξη.

Ο Άγης έχει Μάστερ από το εξωτερικό και είναι κεντρώων πολιτικών πεποιθήσεων. Ξεκινάει να δουλεύει σε ένα τηλεφωνικό κέντρο για τετρακόσια ευρώ τον μήνα. Μετά από μια δυσάρεστη τηλεφωνική επικοινωνία με ένα ενοχλημένο υποψήφιο πελάτη, πιάνει συζήτηση με τον αναρχικό Στρατή. Ο Στρατής είναι στο ίδιο τμήμα με την Χριστίνα που είναι κομμουνίστρια. Η Χριστίνα και η κολλητή της φίλη Εύα που είναι απολιτίκ, κουβαλούν ένα μυστικό από την εποχή που σπούδαζαν στα Γιάννενα. Εάν αποκαλυφθεί μπορεί να τους προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Στον Άγη αρέσει η Χριστίνα αλλά τους χωρίζουν ιδεολογικές διαφορές. Μέσω του Άγη ξεκινάει να δουλεύει στο τηλεφωνικό κέντρο ο Ηλίας που είναι εθνικιστής. Η οικογένεια του Ηλία έχει μια παράξενη σχέση με την οικογένεια του Γιάννη που είναι πολύ πλούσιος, νεοφιλελεύθερος κι έχει δική του εταιρεία.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται στα κεφάλαια 11 (σελ. 119-122) και 23 (σελ. 274-276) προέρχονται από το μυθιστόρημα «Επαγρύπνηση στην Hellas – το τέλος της εποχής των παλιανθρώπων». Εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο 2018. Ακολουθούν άλλα δύο βιβλία με πιθανούς τίτλους:

 • Πέμπτος Δρόμος – Τελική Ιδεολογία
 • Το γλυκό κροτάλισμα των όπλων – η επανάσταση των νεόφτωχων

 

Το πρώτο θα περιέχει διαλόγους των πρωταγωνιστών αυτού του μυθιστορήματος (Εξαθλίωση στην Hellas). Όπως αναφέρεται μέσα στο βιβλίο αλλά και στο εξώφυλλο, οι χαρακτήρες αυτοί καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα. Αρχικά επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο παρόν βιβλίο, οι διάλογοι. Όμως το ύφος τους δεν ταίριαζε κι αποφάσισα να αποτελέσουν  ξεχωριστό βιβλίο. Έχουν μια πιο βαθιά εξέταση οικονομικών και πολιτικών θεμάτων. Μερικά αγγίζονται στο παρόν ενώ άλλα δεν αναφέρονται.

Το δεύτερο είναι η συνέχεια δύο μυθιστορημάτων:

 • Επαγρύπνηση στην Hellas – το τέλος της εποχής των παλιανθρώπων
 • Εξαθλίωση στην Hellas – η σιωπηλή απόγνωση των νεόφτωχων (παρόν)

 

Τόσο οι τίτλοι των προσεχών εκδόσεων, όσο κι η σειρά έκδοσης ενδέχεται ν’ αλλάξουν. Επιπλέον των προαναφερόμενων, τον Σεπτέμβριο του 2017, εξέδωσα το μυθιστόρημα «Αναζήτηση στο Café Τώρα» που πραγματεύεται ζητήματα ψυχολογίας, φιλοσοφίας και αυτοβοήθειας.

Για οποιοδήποτε θέμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου:

email               cdiamantakos@yahoo.gr

FB                    Constantinos.Diamantakos

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ

Είναι σύμβουλος Επιχειρήσεων, Επενδύσεων και Επικοινωνίας, έχοντας παράλληλα επιχειρηματική και πολιτική δραστηριότητα. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στο χώρο των επιχειρήσεων ως στέλεχος ή ως μέτοχος. Γεννήθηκε το Μάιο του '63 στο Τολίντο, Οχάιο των ΗΠΑ. Τα μαθητικά χρόνια τα πέρασε στην Αθήνα. Ξεκίνησε σπουδές στην ΑΣΟΕΕ και τις ολοκλήρωσε στο California State University. Απέκτησε πτυχίο στα Οικονομικά και MBA. Στις ΗΠΑ έμεινε δέκα χρόνια, σε Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη του '96. Εκτός από την Αθήνα, έχει ζήσει και εργαστεί σε Πάτρα, Πύργο και Άργος. Τον ελεύθερο χρόνο του περνά με συγγραφή, διάβασμα, βίντεο/φωτογράφηση, Διαδίκτυο, άσκηση, μαγειρική.

Δείτε περισσότερα