ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΣΤΗΝ HELLas

 Επαγρύπνηση στην Hellas

 • Το τέλος της εποχής των παλιανθρώπων
 • Κοινωνικοπολιτικό Mυθιστόρημα
 • Κωνσταντίνος Διαμαντάκος
 • ISBN 978-618-00-0439-7     
 • 14Χ21     328 σελίδες     84,900 λέξεις   
 • 9,90 € προσφορά        40% έκπτωση    

 

Δείτε τη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 • Κεντρική Διάθεση 
 • Εν Αθήναις  ♦ Αθήνα  Μαυροκορδάτου 9  210 3830 491

 

 • Άμεση Παράδοση 
 • Πρωτοπορία  
 • Αθήνα  Γραβιάς 3-5  210 3801591
 •  Θεσσαλονίκη  Λ. Νίκης 3  2310 226190
 •  Πάτρα  Γεροκωστοπούλου 31-33  2610 278727

 

Έχω διαβάσει πολλά μυθιστορήματα. Στην αρχή έχω ενδιαφέρον γιατί είναι κάτι καινούριο. Στα περισσότερα, κάπου στη μέση αρχίζω να βαριέμαι. Τα τελειώνω γιατί θέλω να ολοκληρώνω ότι αρχίζω και από περιέργεια για το τι θα γίνει στο τέλος. Λίγα είναι αυτά που έχουν τέτοια πλοκή που να μου κρατούν το ενδιαφέρον συνεχώς. Λίγα είναι αυτά που πέρα από τη ψυχαγωγία μου δίνουν κάτι χρήσιμο. Έχουν πολυλογία και η ιστορία προχωράει πολύ αργά. Το μισό βιβλίο είναι επίδειξη καλού χειρισμού γλώσσας, χωρίς καμιά ουσία. Έχω διαβάσει πολλά δοκίμια. Είναι χρήσιμα και ενδιαφέροντα όταν βέβαια με ενδιαφέρει το θέμα. Είναι όμως και κουραστικά. Δεν είναι διασκέδαση, είναι σαν να δουλεύω σε μια ενδιαφέρουσα δουλειά. Από τα δύο προτιμώ το ενημερωτικό μυθιστόρημα. Σε ψυχαγωγεί και σε ενημερώνει ταυτόχρονα. Είναι μια ενημέρωση ευχάριστη και σε χαλαρό ύφος. Είναι κατά κάποιο τρόπο δύο σε ένα, μυθιστόρημα και δοκίμιο μαζί. Επιπλέον μέσα από τους χαρακτήρες παρουσιάζονται διάφορες απόψεις και όχι μόνο αυτή του συγγραφέα όπως συμβαίνει στο δοκίμιο. Συνήθως κάποιος κεντρικός χαρακτήρας έχει την άποψη του συγγραφέα. Μπορεί όμως να είναι περισσότεροι του ενός ή κανένας. 

Απόσπασμα από το Κεφάλαιο 6 του βιβλίου «Εξαθλίωση στην Hellas». 

Δεν είναι όλες οι απόψεις που περιλαμβάνονται στα βιβλία μου προσωπικές αλλά ισχύει για την παραπάνω. Αρχικά ξεκίνησα το πρώτο μου βιβλίο, «Αναζήτηση στο Café Τώρα», με σκοπό να είναι δοκίμιο με τίτλο «Ευτυχία & Επιτυχία». Στην πορεία της συγγραφής κατάλαβα ότι οι Διάλογοι είναι καλύτεροι από το δοκίμιο, κατά την άποψη μου. Επιτρέπουν να παρουσιαστούν κι άλλες απόψεις ή αντιρρήσεις και η απάντηση σε αυτές. Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τα πράγματα όταν τα βιώνουμε στην προσωπική μας ζωή. Εναλλακτικοί τρόποι βιώματος μιας κατάστασης είναι μέσα από ένα βιβλίο, ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο. Τα βιβλία μου είναι μυθιστορήματα που έχουν ένα μάλλον ασυνήθιστο στυλ. Είναι μια ιστορία μαζί με διαλόγους. Η ιστορία συμπληρώνει τους διαλόγους και οι διάλογοι την ιστορία. Η ιστορία και οι διάλογοι πραγματεύονται τα ίδια θέματα. Η ιστορία βοηθάει να γίνουν πιο κατανοητοί οι διάλογοι και το αντίστροφο. Το ασυνήθιστο μπορεί να γίνει συνηθισμένο, εάν το ακολουθήσουν και άλλοι.

Το μυθιστόρημα έχει επιπλέον πλεονεκτήματα σε σχέση με το δοκίμιο. Σε κάποια ζητήματα διαθέτω έγκυρη πληροφόρηση, χωρίς όμως να έχω αποδείξεις ή απόλυτη βεβαιότητα πως είναι έτσι. Η περιγραφή μιας κατάστασης ως γεγονότος με χρήση ονομάτων, πιθανότατα θα μου δημιουργούσε νομικά προβλήματα. Οι θιγόμενοι θα μου έκαναν μήνυση και αγωγή και θα έπρεπε να αποδείξω τους ισχυρισμούς μου. Δεν είναι δική μου δουλειά αυτή αλλά των Διωκτικών Αρχών και της Δικαιοσύνης. Έτσι συμπεριλαμβάνω διάφορες έγκυρες πληροφορίες μέσα στα μυθιστορήματα όπως και κάποιες θεωρίες που πιθανώς να είναι σωστές. Σε ένα δοκίμιο η πληροφορία ή θεωρία πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Για να τεκμηριώσω κάποιες απόψεις θα έπρεπε να έχω στη διάθεση μου μυστικές υπηρεσίες, ανακριτές, εισαγγελείς κλπ. Αφήνω τον αναγνώστη να εκτιμήσει κατά πόσον μπορεί να είναι αληθινές. Επίσης παρουσιάζω κάποια ακραία αλλά όχι απίθανα σενάρια, όχι για να γίνουν αλλά για μην φτάσουμε ως εκεί. 

Το αναγνωστικό κοινό σε αυτή τη χώρα είναι περιορισμένο. Το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό είναι πολύ μεγαλύτερο. Μελλοντικά θα προσπαθήσω να εκδώσω τα βιβλία και σε άλλες χώρες. Οι ταινίες έχουν μαζική απήχηση. Ο αριθμός των σινεφίλ δεν είναι πολύ μεγαλύτερος από το αναγνωστικό κοινό. Όμως μέσω βίντεο και τηλεόρασης φθάνουν σε πολύ μεγαλύτερο κοινό. Τα βιβλία μου είναι με τέτοιο τρόπο γραμμένα ώστε να μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε κινηματογραφικό ή θεατρικό σενάριο. Ευελπιστώ και προσπαθώ κάποια να γίνουν ταινία ή θεατρικό έργο. Παρόλο που έχω προτάσεις από εκδότες, προτιμώ να εκδίδω τα βιβλία μόνος μου, για δύο λόγους. Μου επιτρέπει να έχω έλεγχο πάνω στο έργο μου και  να τα διαθέτω σε πολύ χαμηλότερες τιμές, προς όφελος των αναγνωστών. 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ

Η οικογένεια Πετράκου επιστρέφει στην Ελλάδα το 1999, μετά από 15 χρόνια παραμονής στη Νέα Υόρκη. Θεωρούν ότι βρίσκονται στον Παράδεισο. Σιγά σιγά διαπιστώνουν ότι ο αναμενόμενος Παράδεισος είναι μία Κόλαση (Hell). Στη Κόλαση χορεύουν οι Διαβόλοι, μια παρασιτική μικρή μειοψηφία παλιανθρώπων που ζουν πολύ καλά σε βάρος των υπολοίπων.

Η οικογένεια Πετράκου αντιμετωπίζει απανωτά προβλήματα στην Hellas. Ο μεγαλύτερος γιος Αλέξανδρος θα μπορούσε να γυρίσει στην Αμερική αλλά έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τα καθάρματα που έκαναν μεγάλο κακό στην οικογένεια του όπως και στη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας. Μπλέκει στα δίκτυα μιας περίεργης οργάνωσης Vigilante και μπαίνει σε διάφορες περιπέτειες. Το τέλος της ιστορίας είναι γλυκόπικρο. Το βιβλίο είναι ένα κοινωνικοπολιτικό μυθιστόρημα με μυστήριο, περιπέτεια, ερωτισμό και δολοπλοκίες. Ξεκινάει το 1967 και καλύπτει μια περίοδο σχεδόν πενήντα χρόνων. Με βασικό ήρωα τον Αλέξανδρο Πετράκο, παρακολουθεί την πορεία κάποιων ανθρώπων που τα μονοπάτια της ζωής τους θα συναντηθούν στην Ελλάδα της οικονομικής καταστροφής. Παράλληλα καταγράφει κάποια σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Παρουσιάσει μια αθέατη πλευρά της πραγματικότητας που συχνά είναι σοκαριστική.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η πλειοψηφία των ανθρώπων αρνείται να δει την άσχημη πλευρά της πραγματικότητας γιατί αυτό τους στενοχωρεί ή τους σοκάρει. Πλάθουν στο μυαλό τους ένα ψεύτικο κόσμο, μια ωραιοποιημένη παραλλαγή της Αλήθειας  Το θέμα είναι στη βάση του φιλοσοφικό. Εάν η ψυχική ευημερία του ατόμου εξαρτάται από εσωτερικούς παράγοντες, το τι συμβαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον δεν το επηρεάζει ιδιαίτερα ψυχολογικά. Έτσι μπορεί να βλέπει ψύχραιμα και ατάραχα την πραγματικότητα όσο άσχημη και εάν είναι χωρίς να στενοχωριέται ή να σοκάρεται. Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι στηρίζουν την ψυχική τους ευημερία σε εξωτερικούς παράγοντες. Έτσι πλάθουν στο μυαλό τους μια ψεύτικη πραγματικότητα για να αισθάνονται καλά. Όποιος άνθρωπος ωραιοποιεί την πραγματικότητα δεν είναι αισιόδοξος αλλά ηλίθιος. Τα πράγματα πρέπει να τα βλέπει όπως είναι ούτε πιο ωραία ούτε πιο άσχημα. Θετική αντιμετώπιση δεν είναι να κοροϊδεύει κανείς τον εαυτό αλλά να προσπαθεί να αλλάξει τα άσχημα.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Αρκετά από τα γεγονότα που περιγράφονται έχουν συμβεί στην πραγματικότητα αλλά με διαφορετικό τρόπο. Το ζητούμενο δεν είναι η απόλυτη ακρίβεια αλλά η προσέγγιση της πραγματικότητας μέσα από μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Το βιβλίο είναι πρώτα και πάνω από όλα ένα μυθιστόρημα με αρκετά στοιχεία φαντασίας. Όλα τα πρόσωπα είναι φανταστικά και δεν φωτογραφίζονται πραγματικά πρόσωπα.  Οι συμπεριφορές, ενέργειες, σκέψεις και γνώμες των χαρακτήρων δεν παρουσιάζονται ως σωστές η λάθος αλλά ως έναυσμα για προβληματισμό ώστε οι αναγνώστες να διαμορφώσουν προσωπική άποψη.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ

Είναι σύμβουλος Επιχειρήσεων, Επενδύσεων και Επικοινωνίας, έχοντας παράλληλα επιχειρηματική και πολιτική δραστηριότητα. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στο χώρο των επιχειρήσεων ως στέλεχος ή ως μέτοχος. Γεννήθηκε το Μάιο του '63 στο Τολίντο, Οχάιο των ΗΠΑ. Τα μαθητικά χρόνια τα πέρασε στην Αθήνα. Ξεκίνησε σπουδές στην ΑΣΟΕΕ και τις ολοκλήρωσε στο California State University. Απέκτησε πτυχίο στα Οικονομικά και MBA. Στις ΗΠΑ έμεινε δέκα χρόνια, σε Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη του '96. Εκτός από την Αθήνα, έχει ζήσει και εργαστεί σε Πάτρα, Πύργο και Άργος. Τον ελεύθερο χρόνο του περνά με συγγραφή, διάβασμα, βίντεο/φωτογράφηση, Διαδίκτυο, άσκηση, μαγειρική. Έχει συγγράψει το φιλοσοφικό μυθιστόρημα «Αναζήτηση στο Café Τώρα».

Δείτε περισσότερα 

 

 

ΜΕΡΟΣ Α

1. Στέφανος και Φίλιππος                                                  

10

2. Αρχή Επαγρύπνησης                                            

19

3. Ομάδα Άνοιξη                                                                 

27

4. Καρτέλ και Κύκλος                                                         

35

5. Ο Φάτμαν και οι φίλοι του

44

6. Επίσκεψη Αντωνίου

52

7. Οι έρωτες της Ευγενίας

60

8. Το όνειρο του Θεόδωρου

67

9. Πριν την επιστροφή

75

ΜΕΡΟΣ Γ

19. Δύο περιστατικά

169

20. Δύο κηδείες

177

21. Οργάνωση φάντασμα

187

22. Ξεκίνημα στην Οργάνωση

195

23. Τεκμηρίωση

203

24. Πρόβλημα και λύση

213

25. Ο ρόλος του Αλέξανδρου

222

26. Περιγραφή επιχείρησης

230

27. Σύνθεση Άνοιξης

237

ΜΕΡΟΣ Β

10. Καλοκαίρι στον Παράδεισο

83

11. Ο ελληνικός τρόπος

93

12. Η μεγάλη ληστεία

102

13. Όταν είσαι στην Ελλάδα...

111

14. Ο Λεωνίδας στην Hellas

120

15. Η τραγουδίστρια και οι μπράβοι

130

16. Αποκαλύψεις στη «Θάλασσα»

140

17. Απόδραση από την Hellas

149

18. Ο φοβερός Νίκος Αντωνίου

159

ΜΕΡΟΣ Δ

28. Στρατολόγηση Άνοιξης

246

29. Ο βουλευτής και το πάρτι

256

30. Ο μπάρμαν και το ταξίδι

264

31. Σχέση με την Ευγενία

272

32. Η παγίδα

280

33. 2+3+1 κηδείες

290

34. Παρασκήνιο

298

35. Εξελίξεις και εξηγήσεις

308

36. Επίλογος

318