Θα κάνουμε τη Βουλή Πολυχώρο

Θα κάνουμε την Βουλή πολυχώρο

AUDIO

Ο Μητσοτάκης θα φέρει εκλογικό νόμο για να καταργήσει την απλή αναλογική και να ανεβάσει το όριο εισόδου στην Βουλή σε 4-5%. Τα ίδια έκανε και ο Μουσολίνι. Ακολουθεί πιστά τα βήματα του. Πολλά από αυτά που κάνουν είναι άνευ σημασίας γιατί εμείς έχουμε σκοπό να τα αλλάξουμε, αν μας δώσει ο λαός την δυνατότητα. Η μεγάλη διαφορά μας με την ΝΔ και όλους τους άλλους είναι πως για τα σημαντικά νομοσχέδια θα παίρνουμε την έγκριση του λαού με δημοψήφισμα. Θα προσπαθούμε το ποσοστό να είναι πολύ μεγαλύτερο από 50%. Κάθε πέντε χρόνια θα κάνουμε δημοψήφισμα. Σε ένα ψηφοδέλτιο θα υπάρχουν περίπου δέκα σημαντικά θέματα. Θα γίνεται μαζί με άλλες εκλογές (αυτοδιοικητικές ή ευρωεκλογές) για να μην υπάρχει έξτρα κόστος.

Πρόθεση μας είναι να επαναφέρουμε την απλή αναλογική και να μειώσουμε το όριο εισόδου στην Βουλή σε 1,5%. Η πιο σημαντική μεταρρύθμιση θα είναι η αντικατάσταση όλων ή μέρους των βουλευτών από πολλαπλάσιους τοπικούς αντιπροσώπους με υποπολλαπλάσιες αμοιβές. Συνολικά ο ελληνικός λαός θα πληρώνει λιγότερα. Θα έχουν έδρα στην περιοχή που εκλέγονται. Όχι μόνο θα είναι πολύ πιο κοντά στα προβλήματα των ψηφοφόρων αλλά θα μπορεί πιο εύκολα ο μέσος άνθρωπος να εκλεγεί αντιπρόσωπος.

Θα είναι διαθέσιμοι στους πολίτες. Τις λεπτομέρειες για το που και πως τις επεξεργαζόμαστε. Θα μπορεί ο πολίτης να βρει εύκολα τον αντιπρόσωπο, να τον πιάσει από το πέτο, να τον ταρακουνήσει και να του πει:

«Τι είναι αυτά που κάνετε ρε; Δεν ντρέπεστε λίγο. Για αυτό σε εξέλεξα; Για αυτό σε πληρώνω; Για να κάνεις τέτοια πράγματα;»

Σε πολλές χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ υπάρχουν διθάλαμα Κοινοβούλια και σε μερικές ακόμη και τριθάλαμα. Το διθάλαμο Κοινοβούλιο είναι πιο συνηθισμένο στις αναπτυγμένες χώρες. Υποστηρίζουμε μια παραλλαγή αυτού του συστήματος.   

Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Αρχαία Αθήνα. Δεν ήταν κοινοβουλευτική αλλά άμεση. Οι πολίτες συγκεντρωνόντουσαν στην Πνύκα  που είναι στου Φιλοπάππου και ψήφιζαν. Πρακτικά σήμερα είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, να συγκεντρώνονται δηλαδή όλοι οι Έλληνες πολίτες κάπου συχνά και να ψηφίζουν. Μελλοντικά μπορεί να γίνει μέσω Διαδικτύου. Αυτό που γίνεται πολύ εύκολα και προτιθέμεθα να κάνουμε είναι το Δημοψήφισμα κάθε πέντε χρόνια.

Ο Κοινοβουλευτισμός στην σημερινή του μορφή δημιουργήθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα στην Αγγλία. Πρωτοεμφανίστηκε στο τέλος του 12ου αιώνα στην Ισπανία. Στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1862. Τότε δεν υπήρχε ούτε καν ραδιόφωνο, πόσο μάλλον τηλεόραση ή Ίντερνετ. Ο βουλευτής, ο εισηγητής, ο αρχηγός κόμματος έπρεπε να ανέβει στο βήμα και να βγάλει λόγο. Ήταν ένας τρόπος για να ενημερώσει. Συμπληρωματικά μοίραζαν επί τόπου έντυπα με τους νόμους. Τώρα μπορεί να στέλνει με email ότι θέλει. Μπορεί να ανεβάζει κείμενα, video, audio στο Διαδίκτυο και να τα βλέπουν όλοι ή όσοι επιλέγει. Μπορεί και να ψηφίσει από απόσταση.

Η Βουλή δεν προσφέρει τίποτα. Άντρο διαπλοκής και συνωμοσίας είναι. Λίγοι βουλευτές, ακόμη και ένας, μπορούν να ρίξουν μια κυβέρνηση παίρνοντας μια μεγάλη αμοιβή. Θεωρητικά έχει το νομοθετικό έργο. Πρακτικά τους νόμους τους φτιάχνουν οι κυβερνήσεις και τους ψηφίζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Διακοσμητικός είναι περισσότερο ο ρόλος της στο νομοθετικό έργο. Οι βουλευτές παριστάνουν ότι κάνουν κάτι σημαντικό για να δικαιολογήσουν τις μεγάλες αμοιβές που παίρνουν. Κάποιοι μπορεί και να πιστεύουν ότι κάνουν κάτι σημαντικό αλλά έχουν πλάνη οικτρά.

Οι βουλευτές υποτίθεται ότι είναι αντιπρόσωποι των πολιτών. Έχουν χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία και αυτούς που εκπροσωπούν. Είναι πολύ μακριά από τα προβλήματα των ψηφοφόρων. Ζουν στο θαυμαστό κόσμο της Βουλής. Συναναστρέφονται και διαπλέκονται μεταξύ τους αντί να συναναστρέφονται με τους ψηφοφόρους τους και να συζητούν τα προβλήματα τους. Αντί να υπηρετούν τους πολίτες, συνωμοτούν εναντίον τους. Εμείς θέλουμε να κάνουμε το σύστημα πιο αντιπροσωπευτικό.

Η Παλιά Βουλή, στην γωνία Σταδίου και Κολοκοτρώνη, έγινε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Τη Βουλή θα την κάνουμε Μουσείο ή ακόμα καλύτερα πολυχώρο για τους πολίτες. Στον πολυχώρο θα γίνονται, εκθέσεις, παραστάσεις, εκδηλώσεις και οτιδήποτε άλλο είναι δυνατό. Θα μπορούν οι πολίτες να πιουν τον καφέ τους ή να φάνε, με καλές τιμές. Πιθανώς να υπάρχει και μουσειακός χώρος.

Scroll to Top