Συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας

Συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας

θα αναρτηθεί ΒΙΝΤΕΟ

Οι κυβερνητικοί και τα συστημικά ΜΜΕ ισχυρίζονται πως οι ΗΠΑ έδωσαν το OK και χαιρέτησαν την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. Ο Μητσοτάκης την χαρακτήρισε συμπληρωματική. Από την επίσημη δήλωση των ΗΠΑ δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Μάλιστα ξεκαθαρίζουν πως δεν γνωρίζουν την συμφωνία δηλαδή δεν ενημερώθηκαν ούτε πριν ούτε μετά. Θα μπορούσαν να δώσουν το ΟΚ μόνο αν η Γαλλία προσέγγιζε την AUKUS.

Σε αυτή την περίπτωση η συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας δεν θα ήταν το πρώτο βήμα για κοινό ευρωπαϊκό στρατό αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση, την έξοδο Ελλάδας, Γαλλίας και άλλων χωρών από την ΕΕ. Υποστηρίχτηκε επίσης πως η συμφωνία Ελλάδας ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιη. Αυτό ήταν αλήθεια πριν την συμφωνία με την Γαλλία που ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα. Ίσως οι ΗΠΑ απαιτήσουν ακύρωση της συμφωνίας με την Γαλλία ή υποβάθμιση της.

Σίγουρα δεν πρόκειται να δεχτούν κάτι μη ικανοποιητικό. Στην επίσημη δήλωση τους τόνισαν την σχέση συνεργασίας των δύο χωρών στο Πολεμικό Ναυτικό. Η συμφωνία με την Γαλλία αφορά κορβέτες και φρεγάτες. Πως μπορεί να έχουν στενή συνεργασία Ελλάδα και ΗΠΑ με γαλλικό εξοπλισμό και γαλλικά παρουσία; Μόνο αν Γαλλία και Ελλάδα προσεγγίζουν την AUKUS. Σίγουρα όμως τα σημάδια είναι αντιφατικά και δημιουργούν ένα θολό τοπίο.

Στις ΗΠΑ κερδίζει έδαφος η άποψη «να μάθουν να πάθουν». Δεν είναι απαραίτητα εκδικητική και εχθρική γιατί καμία φορά την ακολουθούν γονείς για τα παιδιά τους ενώ αναμβίβολα τα αγαπούν και ενδιαφέρονται για αυτά. Δηλαδή θα αφήσουν την Ελλάδα να διαπιστώσει πως δεν μπορεί να την προστατέψει η Γαλλία και την Γαλλία να καταλάβει πως δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως υπερδύναμη όταν δεν είναι. Αυτό θα είναι ένα παράδειγμα για την υπόλοιπη Δύση και όλο τον κόσμο. Είναι βέβαια άγνωστο αν θα επικρατήσει αυτή η άποψη, «να μάθουν να πάθουν».

Επειδή οι δύο χώρες συμφωνούν δεν είναι υποχρεωμένες οι υπόλοιπες να αποδεχθούν την συμφωνία. Θα μπορούσε μία χώρα όπως πχ η Ρωσία να προειδοποιήσει την Γαλλία να μην ανακατευτεί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ρωσία βρίσκεται δίπλα στο Αιγαίο στην Μαύρη Θάλασσα. Δύσκολα η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ελλάδα αλλά πιο εύκολα θα μπορούσε να επιτεθεί στην Γαλλία.

Όπως η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από την Γαλλία, έτσι και η Τουρκία μπορεί να ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες. Η εμπλοκή της Γαλλίας απλά «χοντραίνει» το παιχνίδι και δεν το γυρίζει υπέρ μας. Βέβαια θα εξαρτηθεί από τι συμμαχίες θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν οι Τούρκοι. Στο τέλος αυτό που θα μετρήσει είναι σε ποια ευρύτερη συμμαχία βρίσκεται μία χώρα.

Στις 21 πρώτες θέσεις είναι κατά σειρά ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Γαλλία, Βρετανία, Βραζιλία, Πακιστάν, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος, Ιράν, Γερμανία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Αυστραλία, Ισραήλ, Καναδάς. Από τις 21, 12-13 είναι σύμμαχοι της AUKUS. Ο άξονας Γαλλίας - Γερμανίας είναι αδύναμος στρατιωτικά.

Η συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας μπορεί να μην τηρηθεί και να ακυρωθεί. Τις φρεγάτες Belharra τις ναυπηγούσαν οι Γάλλοι ούτως η αλλιώς για λογαριασμό τους και τις κορβέτες για τους Ρουμάνους που ακύρωσαν την παραγγελία. Αν οι Τούρκοι σκέφτονται θερμό επεισόδιο που θα οδηγήσει σε mini σύρραξη, θα πρέπει να το κάνουν πριν παραλάβουμε οποιοδήποτε εξοπλισμό. Δηλαδή θα γίνει το νωρίτερο το 2021 και το αργότερο μέσα στο 2022.

Κανονικά εκτός από την Τουρκία, ΗΠΑ, Βρετανία και Ρωσία πρέπει να έχουν δυσαρεστηθεί από την συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας. ΗΠΑ και Ρωσία είναι οι δύο πρώτες στρατιωτικές δυνάμεις παγκόσμια, με τρίτη την Κίνα. Ο Μητσοτάκης και όλοι όσοι υποστηρίζουν την συμφωνία πηγαίνουν κόντρα στις δύο μεγάλες στρατιωτικές υπερδυνάμεις. Δεν φαίνεται καθόλου λογικό.

error: Content is protected !!
Scroll to Top