Αλλαγή πορείας ΝΑ

Αλλαγή πορείας ΝΑ

AUDIO

Ας κόψουν το λαιμό τους στρογγυλά στη ΝΔ να λύσουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα τους. Είναι θλιβερό, να βρίσκεται ένα τέτοιο κόμμα στην πρώτη θέση της κεντροδεξιάς. Είναι η τραγική μοίρα της χώρας. Εμείς αρκετά ασχοληθήκαμε μαζί τους. Δεν μας ενδιαφέρει πλέον να διορθώσουμε τα πολύ σοβαρά προβλήματα τους. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε κριτική προς όλες τις κατευθύνσεις όταν και όπως εμείς κρίνουμε. Δεν αποκλείουμε συνεργασία με την ΝΔ. Δεν έχουμε όμως πλέον ως σκοπό την ριζική αλλαγή ή την αντικατάσταση της Νέας Δημοκρατίας. Σταδιακά θα κάνουμε διάφορες προσαρμογές. Στο πίνακα σύγκρισης μας με την ΝΔ, θα συμπληρώσουμε και το πρώτο κόμμα, συνασπισμό ή μέτωπο της κεντροαριστεράς. Θα μας πάρει λίγο καιρό να ολοκληρώσουμε τις προσαρμογές.

Οι θέσεις μας δεν αλλάζουν, απλά αλλάζουν οι προτεραιότητες που θέτουμε. Η ανάπτυξη των συνεταιριστικών μορφών παραγωγής και κατανάλωσης και η δικαιότερη κατανομή εισοδήματος υπήρχαν ανέκαθεν ως στόχοι. Με την δεξιά μετατόπιση έγιναν λιγότερο σημαντικοί. Τώρα αποκτούν πάλι ψηλή προτεραιότητα.

Πρόσφατα παρουσιαζόμαστε ως συνεχιστές της πολιτικής παράδοσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η πολιτική παράδοση του Κωνσταντίνου Καραμανλή εξακολουθεί να είναι οδηγός για εμάς αλλά πλέον συμπληρώνεται από την παράδοση του Ανδρέα Παπανδρέου. Θα κάνουμε σταδιακά τις απαραίτητες συμπληρώσεις.

Ήδη έχουμε πολλές εισροές από μέλη μας κεντροαριστερής προέλευσης που αποχώρησαν το 2014 λόγω της συνεργασίας μας με την ΕΠΑΛ. Παράλληλα έχουμε και εκροές. Δυστυχώς αυτό είναι αναπόφευκτο. Για να μην δημιουργήσουμε άλλα προβλήματα στα μέλη μας και τους ανθρώπους που μας υποστηρίζουν, θα είναι η τελευταία μετατόπιση που κάνουμε. Από εδώ και πέρα θα βρισκόμαστε σταθερά στο χώρο του κέντρου, από όπου ξεκινήσαμε.

Αναγνωρίζουμε ότι ένα κόμμα του κέντρου πολύ δύσκολα γίνεται κόμμα εξουσίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια. Από την άλλη πολύ πιο εύκολα γίνεται ρυθμιστικός παράγοντας καθώς εύκολα συνεργάζεται τόσο με τη κεντροδεξιά όσο και με την κεντροαριστερά.  Αυτός θα είναι πλέον ο σκοπός μας, να γίνουμε ρυθμιστικός παράγοντας. Θα συνεργαζόμαστε με πολιτικά σχήματα τόσο στο αριστερά όσο και στα δεξιά του κέντρου. Θα στηρίζουμε τα πολιτικά σχήματα που κρίνουμε ότι είναι καλύτερα για τη χώρα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Θα διατηρήσουμε την αυτοτέλεια μας σε κάθε περίπτωση. Όμως θα συνεργαζόμαστε με διάφορα κόμματα, συνασπισμούς, συμμαχίες και μέτωπα. Δεν αποκλείουμε την αυτόνομη κάθοδο σε εκλογές.

Σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε την παλιά ονομασία του Δικτύου Δέκα. Όμως όλο αυτό το διάστημα των πέντε ετών έχουμε δημιουργήσει αναγνωρισιμότητα για την ονομασία Νέα Αρχή. Επίσης προκύπτουν κάποια τεχνικά προβλήματα στο Ίντερνετ με αλλαγή ονομασίας. Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε και τις δύο. Η ονομασία μας από εδώ και πέρα θα είναι Νέα Αρχή Δέκα και το κέντρο σημείο συνάντησης πολιτών από διάφορες ιδεολογικές αφετηρίες.  Έτσι δεν θα υπάρχει σύγχυση με τον συνδυασμό Νέα Αρχή για την περιφέρεια Αττικής με τον οποίο δεν έχουμε καμμιά σχέση.

Το πρόγραμμα μας για οικονομική απογείωση της χώρας είναι υπαρκτό. Θα το δώσουμε σε αυτούς με τους οποίους θα συνεργαστούμε. Προτιμούμε να είναι πολιτικό σχήμα εξουσίας γιατί μόνο αυτά τα σχήματα έχουν δυνατότητα άσκησης πολιτικής. Η συνεργασία θα γίνεται σε βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι εφικτή η απόλυτη σύγκλιση και κάποιος βαθμός συμβιβασμού θα είναι απαραίτητος.

Επακολουθούν βουλευτικές εκλογές. Θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με διάφορα κόμματα και κυρίως τα δύο πρώτα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Για να εξισορροπήσουμε την συνεργασία με την ΕΠΑΛ που ανήκε στο χώρο της κεντροδεξιάς, θα ήταν προτιμότερο να είναι από το χώρο της κεντροαριστεράς. Δεν θα είναι όμως αυτό το κριτήριο. Αν δεν καταφέρουμε τώρα μια συνεργασία, καθώς είναι πολύ μικρό το διάστημα μέχρι τις εκλογές, θα περιμένουμε για αργότερα.

Scroll to Top