Αφεντικό είναι ο λαός

Αφεντικό είναι ο λαός

AUDIO

Υπήρξε μεγάλη αντίδραση για το πρόσφατο άρθρο/βίντεο «καταλληλότερος για εξέγερση». Δημοσιεύσαμε μια άποψη που δεν είναι δική μας. Οι άνθρωποι που την έχουν, πιστεύουν ότι μια εξέγερση θα δώσει τέλος στο αδιέξοδο και πως ο Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για να προκαλέσει εξέγερση εναντίον του. Η αντίδραση στο άρθρο/βίντεο ήταν και από τις δύο πλευρές. Από τη μια πλευρά μας κατηγόρησαν ότι υποκινούμε εξέγερση. Από την άλλη μας κατηγορούσαν ότι διαφωνούμε πως η εξουσία ανήκει στο λαό και ότι ο σκοπός είναι η ευημερία των πολιτών ενώ όλα τα άλλα είναι τα μέσα. Για να λύσουμε κάθε παρεξήγηση θα πούμε τη δική μας άποψη.

Σαφέστατα η εξουσία ανήκει στο λαό και ο υπέρτατος σκοπός είναι η ευημερία του λαού. Το πολίτευμα, η Βουλή, το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι το μέσο για την ευημερία του λαού. Από την στιγμή που οι υπάρχουσες δομές δεν εξασφαλίζουν την ευημερία του λαού, ο λαός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να τα αλλάξει. Να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για δημοκρατία και μάλιστα περισσότερη δημοκρατία, όχι δικτατορία.

Αυτή η κοινοβουλευτική δημοκρατία, αυτό το Σύνταγμα, αυτοί οι νόμοι δεν μας υπαγορεύτηκαν από τον Θεό ή μια Ανώτερη Δύναμη αλλά είναι ανθρώπινα δημιουργήματα. Δεν γράφει πουθενά στην Αγία Γραφή ότι πρέπει να έχουμε αυτή την κοινοβουλευτική δημοκρατία, αυτό το Σύνταγμα και αυτούς τους νόμους. Όσοι τα έφτιαξαν δεν είναι τα αφεντικά του λαού αλλά υπηρέτες. Η λαϊκή εξουσία είναι πάνω από αυτούς. Η λαϊκή εξουσία είναι πάνω από τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τη Βουλή, το Σύνταγμα, τους νόμους. Ο λαός όποτε θέλει μπορεί να τα καταργήσει και να τα αντικαταστήσει με άλλα.  

Αυτό όμως πρέπει να γίνει συλλογικά. Δεν μπορεί να βγουν δέκα, εκατό ή χίλιοι, από μόνοι τους, και να πουν ότι τα καταργούν. Άρα ποιος είναι ο τρόπος; Στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν περίπου έξι εκατομμύρια. Οι μισοί συν ένας δηλαδή περίπου τρία εκατομμύρια μπορούν να καταργήσουν τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, την Βουλή, το Σύνταγμα, τους νόμους και να φτιάξουν καινούργια.

Πως θα είναι τα καινούρια είναι ένα θέμα συζήτησης και αναζήτησης. Μπορεί να είναι αποκλειστικά άμεση δημοκρατία ή συνδυασμός άμεσης και κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Μπορεί να είναι μια διαφορετική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν υπάρχει μόνο ένα είδος. Μπορεί να είναι η ίδια κοινοβουλευτική δημοκρατία με ένα άλλο Σύνταγμα και άλλους νόμους.  

Αν λοιπόν τρία εκατομμύρια συμφωνήσουν μπορούν να καταργήσουν ότι θέλουν. Δεν χρειάζεται να έχουν όλοι συμμετάσχει στις εκλογές. Πρακτικά αυτό πως γίνεται; Χρειάζονται τρία εκατομμύρια υπογραφές. Στην εποχή του διαδικτύου η υπογραφή μπορεί να αντικατασταθεί με email. Στέλνετε ένα email στον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής.

«Το όνομα μου είναι αυτό, μένω εκεί, τα στοιχεία επικοινωνίας μου είναι τα παρακάτω. Σας καταργώ γιατί δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε την ευημερία του λαού που είναι ο λόγος ύπαρξης σας. Παρακαλώ εντός τόσων ημερών να εκκενώσετε το κτίριο».

Τα κτίρια όλα, η Βουλή, του Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο ανήκουν στον ελληνικό λαό. Βέβαια τα email θα πρέπει να στέλνονται και σε αυτούς που θα έχουν  αναλάβει τον συντονισμό της προσπάθειας ώστε να καταμετρούνται. Αν μαζευτούν τρία εκατομμύρια email, τα μισά συν ένα όσων ψήφισαν στις εκλογές, οφείλουν να κάνουν αυτό που τους λέτε. Αν δεν συμμορφωθούν, τότε πηγαίνουν όσοι θέλουν με μια εκλεγμένη επιτροπή έξω από τη Βουλή, του Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τους λένε.

«Σας δώσαμε ειδοποίηση να φύγετε. Εσείς δεν φύγατε. Γιατί δεν φύγατε; Δεν σκοπεύετε να το κάνετε; Σας δίνουμε άλλη μια τελευταία ειδοποίηση. Εντός τόσων ημερών να εκκενώσετε τα κτίρια».

Αν και πάλι δεν συμμορφωθούν, ο λαός έχει δικαίωμα να πράξει όπως κρίνει για να πάρει την εξουσία που του ανήκει και να αλλάξει το πολίτευμα, το Σύνταγμα, τους νόμους με σκοπό την ευημερία του. Μπορεί να είναι μαζικές διαδηλώσεις, μη συνεργασία με το κράτος και διάφοροι άλλοι τρόποι αντίδρασης. Πρώτα όμως χρειάζονται τρία εκατομμύρια υπογραφές ή email. Από οργανωτικής άποψης είναι δύσκολη διαδικασία και κάποιοι πρέπει να το αναλάβουν. Επειδή έχουμε εκλογές και ενδεχομένως να αλλάξουν τα πρόσωπα, καλύτερα είναι να γίνει μετά την διεξαγωγή των εκλογών. Μπορεί βέβαια η οργάνωση να ξεκινήσει από τώρα.

Scroll to Top