Δεξιά μετατόπιση

Δεξιά Μετατόπιση

AUDIO

Εμάς δεν μας ενδιέφερε να ξεκινήσουμε καριέρα στην πολιτική, να πάρουμε κάτω από 3% ή να περιμένουμε δεκαετίες για να μπούμε στη Βουλή, όπως η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. Δεν μας ενδιέφερε να στρογγυλοκαθίσουμε στις βουλευτικές καρέκλες και να παίρνουμε τις παχυλές βουλευτικές αποδοχές. Εμείς είχαμε σχέδια και λύσεις για πολλά προβλήματα της χώρας και θέλαμε να τα εφαρμόσουμε άμεσα.  Για να τα εφαρμόσουμε έπρεπε να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση.

Ας υποθέσουμε ότι κατορθώναμε να μπούμε στην Βουλή, αυτόνομα ή με ένα ευρύτερο σχήμα. Ποιοι θα συγκυβερνήσουν είναι άγνωστο και εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν υπάρχει αυτοδυναμία κυβερνάει το πρώτο κόμμα μόνο του. Εμείς θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι θα είμαστε μέρος της κυβέρνησης σύντομα, για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της χώρας.

Στις ευρωεκλογές του 2014 είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,5%. Η Νέα Δημοκρατία ήταν δεύτερη και η Ελιά στην τέταρτη θέση με 8%, πίσω από την ΧΑ. Όλα έδειχναν πως θα γίνουν εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και πρώτο κόμμα θα έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μεσολαβούσαν μόνο λίγοι μήνες και δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο προσέγγισης. Εκτός αυτού, τότε ήταν αριστερό κόμμα και βρισκόταν μακριά από εμάς που ήμαστε στο κέντρο. Στην πορεία πλησίασε προς το κέντρο.

Για την καταστροφή της χώρας ευθύνονται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η αλλαγή θα γινόταν στην κεντροαριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαθιστούσε το ΠΑΣΟΚ, ως η πρώτη δύναμη της κεντροαριστεράς. Έπρεπε να γίνει και η αλλαγή στην κεντροδεξιά. Θέλαμε να συμβάλλουμε σε αυτό. Βλέπαμε ως αρκετά πιθανό τις μεθεπόμενες εκλογές, του 2019, να τις κερδίσει η κεντροδεξιά, με δεδομένο την πολύ άσχημη κατάσταση της οικονομίας. Εμάς μας ενδιέφερε να είμαστε μέσα στην κυβέρνηση για να εφαρμόσουμε τα σχέδια μας που θα έδιναν λύση σε πολλά προβλήματα της χώρας.

Θεωρήσαμε ότι θα το πετύχουμε καλύτερα με μια μικρή δεξιά μετατόπιση. Βάλαμε ως στόχο την αντικατάσταση της ΝΔ με ένα άλλο σχήμα ως κυρίαρχη δύναμη της κεντροδεξιάς ή την ριζική αλλαγή της. Και στις δύο περιπτώσεις θα συμμετείχαμε, στο νέο σχήμα ή στην ριζικά αλλαγμένη ΝΔ και έτσι θα είχαμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε τα σχέδια μας για το καλό της χώρας. Ο σκοπός μας πάντοτε ήταν να βοηθήσουμε στην λύση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας.

Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή φάνηκε ως σωστή κίνηση. Αν ήταν άλλες οι συνθήκες μπορεί να κάναμε ελαφρά μετατόπιση προς τα αριστερά. Βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα, δεν είχαμε εμπειρία και κάναμε λάθη. Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας αλλά τις προτεραιότητες. Η δικαιότερη κατανομή εισοδήματος και η ανάπτυξη συνεταιριστικών μορφών παραγωγής και κατανάλωσης έγιναν μικρότερης σημασίας.

Το 2014 συνεργαστήκαμε με την ΕΠΑΛ στις Ευρωεκλογές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι από την κεντροαριστερά να διαφωνήσουν και να αποχωρήσουν. Είδαμε ένα κενό εκπροσώπησης στην κεντροδεξιά και συμφόρηση στο κέντρο και στην κεντροαριστερά. Επιπλέον τα κόμματα του κέντρου, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν είναι κόμματα εξουσίας.

Οι στόχοι που βάλαμε αποδείχθηκαν ανέφικτοι. Ούτε μπορέσαμε να αλλάξουμε την ΝΔ ούτε να την αντικαταστήσουμε με ένα άλλο σχήμα. Στις ευρωεκλογές του 2019 επίσης διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει κενό εκπροσώπησης στη κεντροδεξιά αφού οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι με την Νέα Δημοκρατία. Στο χώρο του κέντρου, δύο κόμματα, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν το 3%. Έτσι κάναμε διόρθωση πορείας στην λοξοδρόμηση και επανήλθαμε στο κέντρο.

Η ονομασία του δικτύου είναι πλέον Νέα Αρχή ΔΕΚΑ. Είχαμε εισροές κεντροαριστερών και εκροές κεντροδεξιών. Για να μην δημιουργούμε άλλα προβλήματα σε όσους μας ακολουθούν, εγκαταλείπουμε τις μετατοπίσεις. Η αρχική θα είναι και η οριστική τοποθέτηση μας με το κέντρο ως σημείο συνάντησης πολιτών από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. 

Εξακολουθεί να μας ενδιαφέρει να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση για να μπορέσουμε έτσι να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Αφού δεν το καταφέραμε με την Νέα Δημοκρατία, θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε με την επόμενη κυβέρνηση που πιθανώς να έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς. Ασκούμε κριτική και στις δύο αλλά ταυτόχρονα είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε και με τις δύο.

 

Scroll to Top