ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ
Διάφορα Σενάρια για την ΕΕ
Στα 5 σενάρια του Γιούγκερ δεν περιλαμβάνονται όλα τα σενάρια. Κατ’ αρχάς όπως έχουμε πει και στο βίντεο «5 σενάρια ΕΕ» δεν ξέρουμε εάν οι πολλές ταχύτητες είναι και πολλά επίπεδα. Επίσης δεν ξέρουμε εάν υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης απόκλισης από τη σημερινή δηλαδή μιας πιο χαλαρής σχέσης.
Στο blog Δέκα είχαμε αναφέρει και διάφορα άλλα σενάρια. Η ΕΕ μπορεί να σπάσει η να χωριστεί σε 2-5 τμήματα. Η διαφορά των δύο είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση του διαχωρισμού, εξακολουθεί να υπάρχει μια κεντρική διοίκηση η συντονισμός. Το πως θα σπάσει η θα χωριστεί η ένα δευτερεύον ζήτημα. Μερικές εναλλακτικές είναι:
- Βόρεια – Νότια
- Δυτική – Ανατολική
- Δυτική – Νοτιοανατολική – Βορειοανατολική
καί άλλα πολλά
Επίσης καλό θα ήταν οι περιοχές να έχουν χωριστό νόμισμα. Όπως και νάχει, σε κάθε περίπτωση ένας γεωγραφικός διαχωρισμός είναι απαραίτητος γιατί η ΕΕ είναι πολύ μακριά από τα Βαλκάνια και τα προβλήματα τους. Το κέντρο της ΕΕ θα μπορούσε να μεταφερθεί σε ένα πιο κεντρικό σημείο. Οι Βρυξέλλες ήταν το κέντρο των Benelux αλλά δεν είναι το κέντρο της Ευρώπης.
Αυτό το σενάριο της διάσπασης η της γεωγραφικής τμηματοποίησης δεν περιλαμβάνεται στα σενάρια του Γιούγκερ. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα σενάρια που δεν έχουμε σκεφτεί.
Το θέμα είναι το εξής. Τα διάφορα σενάρια είναι υποθετικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πραγματικότητα στην Ευρώπη. Η Γερμανία έχει καταφέρει να φέρει τη κατάσταση εκεί ακριβώς που θέλει. Έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη και έχει ένα πολύ φθηνό ευρώ σε σχέση με το μάρκο που κάνει τα προϊόντα της πολύ ανταγωνιστικά. Άρα δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει την κατάσταση και θα προσπαθήσει να τη διατηρήσει όσο είναι δυνατόν. Τα σενάρια και τα λόγια είναι μικρής σημασίας εάν δεν υπάρξουν επίσημες αποφάσεις με χρονοδιάγραμμα.
Ο ελληνικός λαός έχει πει ΟΧΙ στα Μνημόνια και η παραβίαση της λαϊκής ετυμηγορίας δεν μπορεί να συνεχίζεται για πολύ ακόμη. Από τον Ιούλιο του 2015 έχουμε ξεκάθαρη κατάλυση της Δημοκρατίας και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη πρέπει να αποκατασταθούν και οι κοινοβουλευτικοί πραξικοπηματίες να οδηγηθούν στις φυλακές μαζί με τους συνεργάτες τους δημοσιογράφους πραξικοπηματίες. Η ευθύνη επίσης του πραξικοπηματία Προέδρου της Ψευτοδημοκρατίας είναι τεράστια για τη κοινοβουλευτική κατάλυση της Δημοκρατίας. Η τιμωρία των πραξικοπηματιών πρέπει να είναι παραδειγματική ούτως ώστε να μην τολμήσουν ποτέ ξανά άλλοι να κάνουν πραξικόπημα.
Η Ελλάδα έχει συμπληρώσει 7 χρόνια Μνημόνια και αυτός ο δρόμος οδηγεί στη καταστροφή. Η οικονομία ήταν ήδη μισο-κατεστραμένη το 2010 όπως εξηγήσαμε στο Βίντεο «Αμέλεια η Προδοσία». Με τα Μνημόνια η καταστροφή έγινε ακόμη μεγαλύτερη. Όσο μένουμε σε αυτό το δρόμο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι η καταστροφή να μεγαλώνει.
Εάν δεν υπάρξει επίσημη απόφαση με χρονοδιάγραμμα από την ΕΕ δεν μπορούμε να βασιστούμε σε υποθέσεις, σενάρια και εικασίες και όνειρα. Έτσι πρέπει να δεχτούμε ότι η ΕΕ είναι αυτή που υπάρχει σήμερα και με βάση αυτή εξετάζουμε τις εναλλακτικές μας. Στην Νέα Αρχή δεν είμαστε ούτε υπερ του Grexit ούτε υπερ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Είμαστε υπερ του δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών να ενημερώνονται σωστά και σφαιρικά για τις διάφορες εναλλακτικές που έχουν και να αποφασίζουν. Είμαστε υπερ του να ακολουθείται η απόφαση του Ελληνικού λαού είτε κάποιος νομίζει ότι είναι σωστή είτε νομίζει ότι είναι λάθος. Είμαστε υπερ της παραδειγματικής τιμωρίας των πραξικοπηματιών που κατέλυσαν την Δημοκρατία.
Έχει γίνει πολύς θόρυβος για τη πρόταση του Σόιμπλε για έξοδο από το ευρώ και μεγάλο κούρεμα χρέους. Υφίσταται τελικά αυτή η πρόταση; Θα μπορούσε ο Σόιμπλε να την προωθήσει; Διαφορετική είναι η συνεναιτική έξοδος από το ευρώ από τη συγκρουσιακή. Επίσης αλλιώς είναι η σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εάν είμαστε μόνοι μας και αλλιώς εάν έχουμε τη στήριξη μιας η περισσότερων υπερδυνάμεων και συμμαχία με διάφορες χώρες με τις οποίες θα μπορούσαμε σύντομα να κάνουμε μια άλλη Ένωση.
Η περίπτωση της συμμετοχής της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα που βαδίζει ολοταχώς προς τη πολιτική ενοποίηση έχει πολλά ερωτηματικά. Οι Γερμανοί έχουν τον απόλυτο έλεγχο στην ΕΕ και η πολιτική ενοποίηση θα τους έδινε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και θα είμαστε στον απόλυτο έλεγχο τους. Μέχρι να γίνουμε όλοι Ευρωπαίοι, εάν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο, θα περάσουν αιώνες. Για πολλές δεκαετίες, οι Γερμανοί θα είναι Γερμανοί και θα εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα όπως έκαναν μέχρι σήμερα.
Διαφορετικά είναι εάν τα χρέη αθροιστούν σε ένα κοινό χρέος και διαφορετικά εάν κάθε χώρα κρατήσει το χρέος της. Στη περίπτωση που το χρέος είναι κοινό το χρέος μας θα διαμορφωθεί στο μέσο των χωρών που θα συμμετέχουν στη πολιτική ενοποίηση. Το μέσο χρέος της Ευρωζώνης είναι 90% και της ΕΕ 83%. Της Ελλάδας είναι περίπου 180%. Δηλαδή είναι σαν να μας χαρίζουν το 100% όχι του χρέους αλλα του ΑΕΠ δηλαδή περίπου το μισό χρέος.
Αυτό βέβαια δεν είναι σίγουρο. Μπορεί όλο το χρέος να παραμείνει πολιτειακό δηλαδή στη πολιτεία της Ελλάδας καθώς δεν θα είναι κράτος αλλά Ομοσπονδιακό κρατίδιο. Υπάρχει και ενδιάμεση λύση δηλαδή ένα μέρος να μεταφερθεί στο Ομοσπονδιακό και ένα μέρος να παραμείνει στο πολιτειακό.
Από αυτό προκύπτει μια άμεση λύση στο χρέος. Το χρέος της Ελλάδας είναι το 180% του ΑΕΠ. Το μέσο της Ευρωζώνης είναι 90% και το μέσο της ΕΕ είναι 83% δηλαδή περίπου τα μισά του ελληνικού χρέους. Μπορούμε να σπάσουμε το ελληνικό χρέος στα δύο, 90% και 90% του ΑΕΠ. Το ένα μέρος παραμένει ως το ελληνικό χρέος και εξυπηρετείται κανονικά. Το άλλο 90% «παγώνει» προς το παρόν. Στη περίπτωση δημιουργίας Ομοσπονδίας μεταφέρεται στο Ομοσπονδιακό χρέος και παραμένει το μισό ελληνικό χρέος ως πολιτειακό. Σε περίπτωση μη δημιουργίας Ομοσπονδίας η μη συμμετοχής της Ελλάδας στην Ομοσπονδία η τύχη του «παγωμένου» χρέους μέλλει να διευθετηθεί με άλλους τρόπους που δεν είναι του παρόντος.
Τώρα τα διαδικαστικά του σπασίματος και του παγώματος δεν τα έχουμε εξετάσει σε λεπτομέρειες αλλά πιστεύουμε ότι με κάποιο τρόπο γίνεται. Η λύση του σπασίματος και παγώματος του μισού χρέους θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανεξάρτητα με τη πιθανότητα μετακύλισης του στο Ομοσπονδιακό.
Αυτή τη λύση έπρεπε να τη σκεφτούν οι Έλληνες και να τη προτείνουν στους Ευρωπαίους. Ερχόμαστε σε αυτό που τονίζουμε συνέχεια. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι οι πολιτικοί είναι τελείως ακατάλληλοι. Οι γαλαζοπράσινοι αποδείχθηκαν περίτρανα ακατάλληλοι με όλα όσα έκαναν και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕλ φαίνεται ότι τους ζήλεψαν. Λύσεις υπάρχουν στα προβλήματα αλλά οι ακατάλληλοι πολιτικοί δεν μπορούν να τις σκεφτούν η δεν θέλουν να τις εφαρμόσουν. Συνεχώς λέμε ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η Νέα Δημοκρατία καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον κόμμα εξουσίας. Θα δείξει εάν το άλλο βασικό πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι γίνεται το άλλο μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, στα βήματα της ΝΔ. Όταν κατορθώσουμε να αντικαταστήσουμε τη Νέα Δημοκρατία με ένα πολύ καλύτερο σχήμα στη κέντρο+δεξιά, θα αρχίσουν να λύνονται σιγά σιγά όλα τα προβλήματα. Αυτοί οι άνθρωποι, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, μόνο τη καταστροφή φέρνουν και όχι λύσεις στα προβλήματα.
Πάντως ακόμη και όλο το χρέος να μας χάριζαν, η απόφαση είναι του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει να μη συμμετέχει σε μια ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ακόμη και εάν χαριζόταν ολόκληρο το χρέος. Πρέπει να ενημερωθεί σωστά για τις εναλλακτικές που υπάρχουν, να αποφασίσει και η απόφαση του να ακολουθηθεί.
Κατ’ αρχάς πρέπει να εξακριβώσουμε ποιες είναι οι εναλλακτικές που έχουμε. Πρώτα να μιλήσουμε με την ΕΕ και στην συνέχεια με Ρωσία, ΗΠΑ, και άλλες χώρες όπως η Κίνα. Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναζητήσουμε συμμαχία πρώτα με τη Ρωσία, μετά με τις ΗΠΑ και στη συνέχεια με μεγάλη διαφορά με τη Γαλλία.
Το καλοκαίρι του 2015 λίγο μετά το δημοψήφισμα είχε γίνει μια προσέγγιση της Ρωσίας για οικονομική στήριξη σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ και σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους. Τι ακριβώς συζητήθηκε και ποια ήταν η πρόταση της Ρωσίας δεν έγινε γνωστό. Να δούμε τώρα εάν η Ρωσία, η Κίνα η κάποια άλλη χώρα μας δίνει μια εναλλακτική.
Ο Τραμπ είπε αφήστε το ευρώ και ελάτε στο δολάριο. Εννοούσε και την Ελλάδα; Πως ακριβώς το εννοεί στη περίπτωση της Ελλάδας. Έχει ακουστεί μεταξύ αστείου και σοβαρού και η περίπτωση να γίνουμε 53η Πολιτεία της Αμερικής. Για την ακρίβεια οι πολιτείες είναι 50 και μαζί με το District of Columbia και το Puerto Rico που δεν είναι ακριβώς πολιτείες γίνονται 52. Από αυτές οι 48 είναι συνδεδεμένες ενώ η Alaska και η Hawaii δεν συνορεύουν με τις υπόλοιπες.
Ακούγεται πολύ παράξενο αλλά εάν το καλοσκεφτεί κανείς δεν είναι και τόσο. Το μόνο αρνητικό είναι η απόσταση ενώ όλα τα άλλα είναι θετικά. Εάν θέλουμε να γίνουμε πολιτεία των Ηνωμένων πολιτειών της Ευρώπης γιατί να μη θέλουμε να γίνουμε πολιτεία των ΗΠΑ; Είναι ένα θέμα βέβαια η γεωγραφική εγγύτητα αλλά και η Χαβάη είναι μακριά. Από την Νέα Υόρκη η Χαβάη είναι 7.900 χιλιόμετρα όσο και η Αθήνα, ίδια απόσταση. Η απόσταση της California από τη Χαβάη είναι περίπου στα μισά.
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμη Ομοσπονδία με Σύνταγμα, νόμους, φορολογικό σύστημα και δεν ψάχνονται όπως στην Ευρώπη. Ούτε είναι Γερμανοί – Γάλλοι και σύμμαχοι να κάνουν κουμάντο και να υποστηρίζουν τα συμφέροντα τους. Όλοι είναι Αμερικάνοι. Από άποψη ασφάλειας δεν το συζητάω δεν θα μας «κουνιέται» κανείς. Όλα είναι έτοιμα μέσα σε λίγους μήνες μπορεί να τελειώσει το θέμα. Να πάρουν το μισό χρέος στο Ομοσπονδιακό και να μας αφήσουν το άλλο μισό σε πολιτειακό και να τελειώσει το θέμα. Μπορεί να μη γίνουμε πολιτεία αλλά να δημιουργηθεί μια σχέση όπως με το Πουέρτο Ρίκο αλλά πολύ καλύτερη. Δεν υποστηρίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει αλλά ότι πρέπει να εξετασθούν σοβαρά όλες οι εναλλακτικές.
Υπάρχει εναλλακτική δημιουργίας άλλης Ένωσης διαφορετικής από την ΕΕ στην οποία να συμμετέχουμε εμείς και άλλες χώρες; Μια περίπτωση είναι μια άλλη Ένωση διαφορετική από την ΕΕ Ανατολικοευρωπαϊκή , Ανατολικομεσογειακή, Νοτιοαναλικοευρωπαϊκή κλπ υπό την επίβλεψη ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ η χωρίς καμμία επίβλεψη.
Κάποιοι πρέπει να κάνουν τις επαφές, να συγκεντρώσουν και να επεξεργαστούν τις διάφορες εναλλακτικές. Στη συνέχεια να παρουσιάσουν τις εναλλακτικές στους Έλληνες πολίτες μαζί με τις συνέπειες τους, να τους αφήσουν να αποφασίσουν και να εφαρμόσουν την απόφαση. Αυτοί οι κάποιοι δεν μπορεί να είναι οι παλαιομνημονιακοί η οι νεομνημονιακοί πραξικοπηματίες που κατέλυσαν την Δημοκρατία.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που «καιγόμαστε». Οι Γερμανοί και οι σύμμαχοι τους δεν βιάζονται καθόλου γιατί η κατάσταση που υπάρχει τώρα είναι ιδανική για αυτούς και καταστροφική για την Ελλάδα. Μπορεί να κωλλυσιεργούν επί δεκαετίες με ατέλειωτες συζητήσεις ώστε η σημερινή κατάσταση να διαιωνίζεται. Εν τω μεταξύ η καταστροφή στην Ελλάδα συνεχώς θα μεγαλώνει. Πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες άμεσα βάσει κατατεθημένων προτάσεων και μελετημένων εναλλακτικών και όχι σεναρίων επιστημονικής φαντασίας. Και εμείς στο blog Δέκα γράφουμε για διάφορα σενάρια. Τα σενάρια είναι σημαντικά ως προεργασία και αρχή. Τα σενάρια όμως πρέπει να διαμορφώνονται σε προτάσεις και μελετημένες εναλλακτικές.
Τώρα το χρέος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα αλλά δεν είναι το μοναδικό. Το πρόβλημα του χρέους δημιουργεί πολιτική αστάθεια, πιθανότητα Grexit που είναι αρνητικά προς την οικονομική ανάπτυξη. Μια πιθανή διευθέτηση του χρέους θα έλυνε το πρόβλημα του χρέους και πολλά άλλα προβλήματα που πηγάζουν.
Η Ελληνική οικονομία χτυπήθηκε από παντού. Το ευρώ έκανε τα ελληνικά προϊόντα πολύ ακριβότερα και λιγότερο ανταγωνιστικά. Η ΕΕ έδωσε τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τη Γερμανία, να πουλάνε τα προϊόντα τους στην Ελλάδα χωρίς δασμούς. Προστάτευαν τα δικά τους προϊόντα από τον ανταγωνισμό κυρίως το κινέζικο αλλά όχι και τα δικά μας. Τέλος η ελληνική οικονομία υπέφερε από ζημιογόνες πολιτικές της ΕΕ ως προς την Ελλάδα που ταυτόχρονα ωφελούσαν την Γερμανία και τις συμμάχους της.
Ένα πρόβλημα είναι το ενιαίο νόμισμα που μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και συνετέλεσε στην αποδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας. Επίσης οι λανθασμένες πολιτικές της ΕΕ επέτειναν ακόμη περισσότερο την Ελληνική κατάσταση. Η αντιμετώπιση του ενιαίου νομίσματος γίνεται με Grexit που μπορεί να είναι συνεναιτικό και όχι συγκρουσιακό. Επίσης θα μπορούσε η ΕΕ να δημιουργήσει 2 η 3 νομίσματα δηλαδή Ευρώ 1 Ευρώ 2 και Ευρώ 3 για τις ισχυρές, μεσαίες και αδύναμες οικονομίες αντίστοιχα. Κάτι τέτοιο δεν είναι στο χέρι της Ελλάδας ενώ αντίθετα το Grexit είναι. Θα μπορούσε όμως η Ελλάδα να καταθέσει μια μελετημένη πρόταση, ενδεχομένως μαζί με άλλες χώρες που πλήττονται από το ενιαίο νόμισμα.
Εδώ οι ακατάλληλοι γαλαζοπράσινοι πολιτικοί δεν ήταν ικανοί ούτε να μελετήσουν τα στοιχεία που έδειχναν σταδιακή αποδυνάμωση της παραγωγικής βάσης. Είχαν άλλα ζητήματα πιο σοβαρά να ασχοληθούν, πως θα κρατήσουν τις καρέκλες και πως θα γεμίσουν τις τσέπες τους με λεφτά.
Πριν καιρό είχαμε γράψει στο blog Δέκα ποιοι είναι κατά την άποψη μας οι πιο σημαντικοί παράγοντες που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή. Δεν πρέπει να ψάχνουμε για ένα δύο η τρεις λόγους. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ως προς την ακρίβεια της λίστας δεν είμαστε απόλυτοι. Μπορεί να έχουμε παραλήψει και κάποιους παράγοντες. Ούτε η ιεράρχηση είναι απόλυτα σωστή.
Ενώ το τι φταίει είναι συζητήσιμο δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία για το ποιοι φταίνε. Φταίνε αυτοί που κυβερνούσαν, το σάπιο γαλαζοπράσινο καθεστώς της μεταπολίτευσης. Τι έπρεπε να κάνουν οι πολιτικοί που κυβερνούσαν; Έπρεπε να εντοπίσουν τους λόγους που οδηγούσαν στην οικονομική καταστροφή και να τους διορθώσουν. Πως όμως να κάνουν κάτι τέτοιο αφού ήταν ακατάλληλοι; Το βασικό πρόβλημα ήταν η ακαταλληλότητα των πολιτικών. Αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε.
Το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα είναι δύσκολο και θα αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες αφού ενημερωθούν σωστά. Το τι έγινε μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο. Η ΕΕ και το ευρώ ήταν ακριβώς το αντίθετο από ότι μας υπόσχονταν, ήταν οικονομική καταστροφή αντι για οικονομική ευημερία.
Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ μας έδινε επιδοτήσεις και έμμεσα δάνεια για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Όπως αποδείχθηκε αυτά δεν έκαναν τίποτα είτε γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα κακοδιαχειρίζονταν και τα έβαζαν στις τσέπες τους είτε γιατί δεν ήταν αρκετά για να επανορθώσουν τη ζημιά που γινόταν με άλλους τρόπους. Σε κάθε περίπτωση υπεύθυνοι της οικονομικής εξαθλίωσης της Ελλάδας είναι:
- ΝΔ & ΠΑΣΟΚ
- ΕΕ
Την ΕΕ να την προσδιορίσουμε ακόμη καλύτερα. Στη ΕΕ κάνουν κουμάντο οι Γερμανογάλλοι με τους φίλους τους Ολλανδούς, Βέλγους κλπ. Ακόμη πιο συγκεκριμένα είναι τα κόμματα σε αυτές τις χώρες που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοδιαλδημοκρατών.
Δηλαδή για την οικονομική κατάντια της Ελλάδας ευθύνονται τα κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία με πρώτους από όλους τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ
Τίθεται σοβαρό θέμα εμπιστοσύνης για τη συνέχιση της παραμονής μας στην ΕΕ. Πως μπορούμε να εμπιστευθούμε μια ΕΕ όπου κυριαρχεί η Γερμανία και αποδεδειγμένα περνάει πολιτικές υπερ της και σε βάρος των άλλων χωρών. Όπως και να διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν επιτρέπεται να ξανακυβερνήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με όλα όσα έχουν κάνει. Είτε προς την πολιτική ενοποίηση είτε έξω από την ευρωζώνη και την ΕΕ, θα πρέπει να γίνει με άλλα κόμματα στη θέση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Οι χώροι που κάλυπταν ήταν και εξακολουθούν να είναι οι πιο δημοφιλείς. Επομένως πρέπει να δημιουργηθούν νέα κόμματα με νέα πρόσωπα στους αντίστοιχους χώρους. Λίγοι αποδεδειγμένα έντιμοι και ικανοί άνθρωποι από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα χωρέσουν στα νέα κόμματα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εμείς στη Νέα Αρχή στο χώρο της κέντρο-δεξιάς.