Ενισχύουμε τον διάλογο
Ενισχύουμε τον διάλογο
Προτείναμε κάποιες αλλαγές για την Βουλή. Θέλουμε να εισάγουμε τον θεσμό τον τοπικών αντιπροσώπων. Αμέσως κάποιοι καθεστωτικοί μας κατηγόρησαν ότι προσπαθούμε να εξασθενίσουμε τον πολιτικό διάλογο. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Ο δημόσιος πολιτικός διάλογος είναι κάτι πολύ χρήσιμο. Εμείς θέλουμε να τον ενισχύσουμε και επιπλέον να συμμετέχουν οι πολίτες αντί να είναι μόνο θεατές. Ο διάλογος δεν πρέπει να γίνεται μόνο μεταξύ των αντιπροσώπων και των κομμάτων. Έχουμε πει ότι πριν το δημοψήφισμα κάθε πενταετία αλλά και πριν την ψήφιση σημαντικών νόμων θα γίνεται δημόσιος διάλογος.
Ο θεσμός των τοπικών αντιπροσώπων έχει σκοπό να βάλει στον διάλογο και τους πολίτες. Οι αντιπρόσωποι θα έχουν έδρα την περιοχή που εκλέγονται και θα είναι διαθέσιμοι. Θα είναι συνεχώς ανάμεσα στους ψηφοφόρους τους. Έτσι δεν θα μπορούν να κρύβονται όπως οι βουλευτές. Δεν θα τολμήσουν να εναντιωθούν στα συμφέροντα του λαού όπως έκαναν οι βουλευτές υπακούοντας σε εντολές άλλων από αυτούς που τους εξέλεξαν. Θα υπηρετούν τους πολίτες και όχι τους χορηγούς και τους χρηματοδότες τους.
Οι τοπικοί αντιπρόσωποι θα συνεδριάζουν σε κάποιο χώρο όπου οι πολίτες θα μπορούν όχι μόνο να παρακολουθήσουν αλλά και να πάρουν μέρος. Υπάρχουν επιλογές. Μπορεί να είναι ένα δημοτικό θέατρο, ένα δημοτικό στάδιο, κάποιος χώρος στο Δημαρχείο ή στην Περιφέρεια. Η συνεδρίαση μπορεί να βιντεοσκοπείται και να ανεβαίνει στο Διαδίκτυο.
Εκτός από το κανάλι της Βουλής, τα περισσότερα κανάλια δείχνουν μόνο στιγμιότυπα από την Βουλή. Εξαίρεση αποτελούν πολύ σημαντικές συνεδριάσεις. Η ίδια συζήτηση που γίνεται στην Βουλή μπορεί να γίνεται σε ένα στούντιο. Οι θεατές τα καταλαβαίνουν καλύτερα. Είναι πιο ευχάριστο και για τους συμμετέχοντες και για τους θεατές. Ούτως ή άλλως οι εισηγητές και οι βουλευτές την γραμμή του κόμματος ακολουθούν. Το κανάλι της Βουλής μπορεί να γίνει κανάλι δημόσιου πολιτικού διαλόγου. Θα έχει συνεχώς παρουσιάσεις κομμάτων ή συζητήσεις. Αυτά θα μεταδίδονται και από το Διαδίκτυο.
Ήταν πάρα πολύ χρήσιμο που πριν τις εκλογές παρουσίασαν απόψεις διάφορα μικρά κόμματα. Τελικά τα περισσότερα δεν κατόρθωσαν να μπουν στην Βουλή. Αυτό κατά την άποψη μας πρέπει να γίνεται κατά την διάρκεια όλης της τετραετίας και όχι μόνο προεκλογικά. Υπάρχουν απόψεις που δεν ακούγονται μέσα στην Βουλή.
Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάζουν τις θέσεις τους όχι μόνο τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές αλλά και διάφορες οργανώσεις, δίκτυα, κινήσεις και απλοί πολίτες. Αν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον θα επιλέγονται με κλήρωση που θα γίνεται δημόσια. Όποιος βγαίνει στο κανάλι δεν θα συμμετέχει πάλι στην κλήρωση μέχρι να έχουν την δυνατότητα να βγουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Η Βουλή είναι μια μεγάλη χαβούζα που τρώει τα λεφτά των Ελλήνων. Δεν έχει καμία χρησιμότητα. Δεν είναι καν όπως η Αμερικανική που μπορεί το αντίπαλο κόμμα από αυτό που ανήκει ο Πρόεδρος να ελέγχει ένα ή και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου και να μπλοκάρει την νομοθεσία. Η κυβέρνηση φτιάχνει τους νόμους και οι κυβερνητικοί βουλευτές τους υπερψηφίζουν. Σπάνια μπορεί να τους καταψηφίσουν αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να συμβαίνει κάποια ύποπτη συναλλαγή, όχι πάντα αλλά κάποιες φορές. Δεν πρόκειται να καταργήσουμε την τυπική ψήφιση των νόμων. Απλά θα γίνεται από τους τοπικούς αντιπροσώπους ή τους τοπικούς αντιπροσώπους και τους βουλευτές, ανάλογα με ποια εναλλακτική θα επικρατήσει.
Επί της ουσίας, η μόνη χρησιμότητα της Βουλής είναι ο πολιτικός διάλογος. Η Βουλή δεν είναι το μόνο μέρος που μπορεί να γίνεται δημόσιος πολιτικός διάλογος. Υπάρχουν καλύτερα μέρη και καλύτεροι τρόποι. Διάλογος μπορεί να γίνεται από την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το Ίντερνετ, το ραδιόφωνο. Όταν ξεκίνησε ο κοινοβουλευτισμός αυτά δεν υπήρχαν, με εξαίρεση τις εφημερίδες.
Κάποιοι μπορεί να επιμένουν να μαζεύεται ένα τσούρμο ακριβοπληρωμένων σε ένα χώρο και να μιλάνε. Είναι και τυπικοί λόγοι όπως η καταγραφή στα πρακτικά, υποβολή ερωτήσεων κλπ. Αυτά βέβαια μπορούν να γίνονται και εκτός συνεδρίασης. Θα υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες, δεν τις καταργούμε. Οι τοπικοί αντιπρόσωποι μπορεί να εκλέγουν πενήντα έως εκατόν πενήντα και να μιλάνε μεταξύ τους κεντρικά, σε κάποιο χώρο.