Επιστροφή στις ρίζες μας

Επιστροφή στις ρίζες μας

AUDIO

Το 2010 δημιουργήσαμε την Ελληνική Λαϊκή Οικιστική Κίνηση (ΕΛΟΚ), ένα δίκτυο πολιτών που ασχολούνταν με οικιστικά ζητήματα. Η ΕΛΟΚ συγχωνεύθηκε με την Ελληνική Σωτηρία και δημιουργήθηκε το 2013 η Δημοκρατική Ένωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΔΕΚΑ). Είχε το κέντρο σημείο συνάντησης πολιτών από διάφορες ιδεολογικές αφετηρίες. Στις Ευρωεκλογές του 2014 συνεργαστήκαμε με την Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διαφωνήσουν πολλά μέλη μας κεντροαριστερής προέλευσης και να διαφωνήσουν. Ταυτόχρονα είδαμε ένα κενό εκπροσώπησης στο χώρο της κεντροδεξιάς. Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων ήταν δυσαρεστημένοι με την ΝΔ αλλά δεν εκπροσωπούνταν ικανοποιητικά από άλλα κόμματα του χώρου. Έτσι κάναμε ελαφρά μετατόπιση προς τα δεξιά και αλλάξαμε την ονομασία του Δικτύου σε Νέα Αρχή. Παραμείναμε στο χώρο του κέντρου αλλά συμπεριλάβαμε και τη μετριοπαθή κεντροδεξιά. Θέσαμε ως σκοπό την ριζική αλλαγή της Νέας Δημοκρατίας ή την αντικατάσταση της με ένα άλλο σχήμα που θα συμμετέχουμε και εμείς.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του 2019 ήταν ένα πολύ μεγάλο σοκ για εμάς. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει τάση αποδυνάμωσης των παραδοσιακών κομμάτων. Στην Ελλάδα της οικονομικής καταστροφής ζήσαμε την ενδυνάμωση του κόμματος που χρεοκόπησε τη χώρα. Δεν θα τα κατάφερναν αν δεν είχαν πολύ μεγάλη βοήθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος τους στην μεγάλη εκλογική επιτυχία. Η μεγάλη νίκη της ΝΔ οφείλεται περισσότερο σε λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα τα εξηγήσουμε αυτά σύντομα.

Διαπιστώσαμε ότι δεν θα τον καταφέρναμε ούτε σε διακόσια χρόνια το σκοπό που είχαμε θέσει. Δεν αποτύχαμε, απλά είχαμε θέσει ανέφικτο σκοπό. Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να έχει αυτό το κόμμα ως πρώτη δύναμη της κεντροδεξιάς. Είναι ένα κόμμα προσβολή για την Ελλάδα. Στα μάτια της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας, μας μειώνει ως λαό η ύπαρξη του. Οι αναπτυγμένοι λαοί μας θεωρούν υπανθρώπους, κάτι μεταξύ ανθρώπου και ζώου, ένα δίποδο ζώο. Τους απαντάμε ότι δεν είμαστε όλοι έτσι αλλά δυστυχώς είναι πολλοί σε αυτή τη χώρα. Όμως υπάρχουν και νοήμονες άνθρωποι.

Παράλληλα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προέκυψε ότι δεν υπάρχει κενό εκπροσώπησης καθώς φαίνεται ότι οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι είναι ικανοποιημένοι από αυτή την ΝΔ που εμείς προσπαθούσαμε να αλλάξουμε ή να αντικαταστήσουμε. Η ανταπόκριση που είχαμε εμείς από τη βάση της κεντροδεξιάς δεν ήταν ικανοποιητική. Διαπιστώσαμε ότι ένα μεγάλο τμήμα της κεντροδεξιάς είναι χαμηλού επιπέδου και χαμηλής αντίληψης. Ότι και να τους πούμε δεν καταλαβαίνουν. Δεν μπορούμε να απευθυνθούμε σε ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν. Τους αξίζει να ακολουθούν σαν τα βόδια και τα πρόβατα Μητσοτάκηδες και Καραμανλήδες. Τους αξίζει να τους εξαπατούν, να τους εκμεταλλεύονται και να τους καταδυναστεύουν. Σε αυτούς αξίζουν τα χειρότερα. Έρχονται πολύ χειρότερα αν εκλεγεί ο Μητσοτάκης. Μαζί με αυτούς θα την πληρώσουμε όλοι.

Το 2014, με τις υπάρχουσες συνθήκες, φάνηκε η ελαφρά μετατόπιση μας προς τα δεξιά σωστή. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε εντελώς λανθασμένη. Διορθώνουμε ένα λάθος και επιστρέφουμε στις ρίζες μας. Ξεκινήσαμε σωστά το 2013 στο κέντρο. Λίγο στράβωσε το 2014 αλλά τώρα ξαναπαίρνουμε την αρχική σωστή πορεία. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί αλλά δίκτυο πολιτών.

Πλέον απευθυνόμαστε σε όλο το πολιτικό φάσμα όπως κάναμε και στην αρχή της πορείας μας με τη Δημοκρατική Ένωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΔΕΚΑ). Σημείο συνάντησης θα είναι το κέντρο. Αυτό συνάδει καλύτερα με την ιδεολογία μας που βασίζεται στην ελεύθερη οικονομία αλλά παίρνει στοιχεία από διάφορους άλλους χώρους. Θεωρούμε ότι είναι η Τελική Ιδεολογία που θα επικρατήσει κάποτε παγκόσμια.

Scroll to Top