ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Θα βάλουν φωτιά στη χώρα

AUDIO

Για το θέμα της Μακεδονίας έχουμε κάνει ήδη δύο άρθρα/audio. Δεν θέλουμε να ασχοληθούμε άλλο. Η θέση μας είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος. Ο λαός έχει δικαίωμα να αποφασίσει ακόμα κι αν κάνει λάθος. Πριν το δημοψήφισμα θα έχουμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε κάποια πράγματα και πιστεύουμε ότι ένα μέρος της κοινής γνώμης θα αλλάξει στάση και θα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας. Θα πάρουμε σαν παράδειγμα το θέμα της Μακεδονίας για να αποδείξουμε ότι τα παιδιά της ΝΔ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κυβερνήσουν μόνα τους. Είναι σαν να αφήνεις μικρά παιδιά μόνα τους στο σπίτι. Μπορεί να του βάλουν φωτιά και να το κάψουν.

Τα παιδιά της ΝΔ, αναφέρονται σε κάποια σημεία της συμφωνίας. Οι αντιρρήσεις τους είναι σε κάποιες λεπτομέρειες. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι μας αρέσει η συμφωνία. Ακόμα και το όνομα δεν μας αρέσει. Όμως οι άλλοι, οι Δαομιανοί επιμένουν. Αφού δεν θέλουν οι Έλληνες να τους αποκαλούμε Βόρεια Μακεδονία, τους λέμε ΔΑΟΜ (Δεν Αναφέρουμε την Ονομασία Μακεδονία). Ούτε και στους Δαομιανούς αρέσει η συμφωνία. Με τον συμβιβασμό δεν είναι κανείς ευχαριστημένος. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση σε πολλά από αυτά που λένε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα θα θέλαμε να μη λέγεται ούτε Βόρεια Μακεδονία ούτε Μακεδονία. Εμείς θα θέλαμε να συμφωνήσουν σε ένα όνομα που δεν έχει μέσα τη λέξη Μακεδονία. Δεν το δέχονται οι Δαομιανοί.Τα παιδιά στη ΝΔ συμπεριφέρονται ως να εξαρτάται από τους Έλληνες πως θα είναι η συμφωνία. Δεν μας λένε τι γίνεται εάν οι άλλοι δεν το δέχονται.

Στο πολιτικό σκάκι πρέπει να βλέπεις την κίνηση του αντιπάλου και την επόμενη δική σου κίνηση. Δεν έχουν αυτή την ικανότητα ή απλά κοροϊδεύουν. Εάν δεν γινόταν μια συμφωνία, τι θα κερδίζαμε; Τίποτα. Θα συνέχισε να λέγεται Μακεδονία και θα τους αναγνώριζαν όλα τα κράτη του κόσμου. Θα είχαμε κακές σχέσεις και θα ήταν κομμένος ο δρόμος προς τη κεντρική Ευρώπη. Δεν θα σταμάταγαν να λέγονται Μακεδονία.

Κάτι ιστορίες που κυκλοφορούν για βέτο είναι περισσότερο όνειρα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτό ήταν ένα βασικό θέμα. Δεν ξέρουμε εάν διατυπώθηκε ευθέως αλλά οι Δαομιανοί ήξεραν ότι υπάρχει η απειλή αυτή και ήταν ένας σημαντικός, αν όχι ο μοναδικός λόγος, να κάνουν από την μεριά τους υποχωρήσεις. Εάν στην Ελλάδα, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών σκέφτεται συναισθηματικά, τότε συμβαίνει πολύ περισσότερο με τους Δαομιανούς. Εκεί κι αν δεν είναι το τέλος της λογικής. Ονομάζονται Μακεδονία από το 1945. Θα ήταν διεθνής διασυρμός για αυτούς να το αλλάξουν και δεν θα πέρναγε ποτέ στο εσωτερικό και στα διάφορα κόμματα. Εδώ το Βόρεια έβαλαν μπροστά και έγινε χαμός, παραλίγο να μην περάσει, πέρασε με πολύ μεγάλη δυσκολία. Είναι λογικό να πιστεύει κανείς ότι θα δεχόντουσαν ποτέ να μην λέγονται Μακεδονία; Δεν θα το δεχόντουσαν ποτέ. Ακόμη κι αν βρισκόταν μια κυβέρνηση να το δεχτεί, θα ήταν τόσο μεγάλη η αντίδραση του κόσμου που δεν θα πέρναγε.

Θα χάνονταν άλλα τόσα χρόνια με τίποτα. Ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται τόσο πολύ για μια χώρα 2 εκατομμυρίων που δεν έχει θάλασσα. Δεν είναι από τις προτεραιότητες. Κάποια στιγμή μετά από είκοσι, τριάντα, πενήντα χρόνια θα μας πίεζαν να τα βρούμε με αμοιβαία υποχώρηση. Δηλαδή θα καταλήγαμε μετά από πάρα πολλά χρόνια σε μια παρόμοια συμφωνία. Εάν ήθελαν να τους πιέσουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα το είχαν κάνει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια. Η θέση τους είναι αμοιβαίος συμβιβασμός και δεν πρόκειται να αλλάξει. Εάν εμείς επιμείνουμε στο βέτο, μπορεί να υποστούμε διάφορες συνέπειες.

Τυπικά μπορούμε να κάνουμε βέτο. Στη πράξη, οι μεγάλες δυνάμεις έχουν πολλούς τρόπους να μας πιέσουν για μια αμοιβαία συμφωνία με τους Δαομιανούς. Θα επιτρέψουν στους Τούρκους να κάνουν μια βόλτα στο Αιγαίο και το βέτο πάει περίπατο. Εάν εμείς επιμείνουμε μπορεί οι μεγάλες δυνάμεις να μας κάνουν οικονομικό εμπάργκο ή και να επιτρέψουν στην Τουρκία να καταλάβει τη Σάμο, τη Μυτιλήνη ή τη Θράκη. Το οικονομικό εμπάργκο εμείς οι πολίτες θα το πληρώσουμε. Οι πολιτικάντζες της ΝΔ έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόγιαρνς και δεν έχουν ανάγκη. Η Θράκη είναι πιο επίφοβη λόγω μουσουλμανικού πληθυσμού. Εάν καταλάβουν την Θράκη θα μείνει μια ντε φάκτο κατάσταση όπως η Κύπρος.

Αποκλείεται το βέτο να πιάσει; Τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτή τη ζωή αλλά είναι μικρές οι πιθανότητες. Στη ζωή και στη πολιτική δεν είναι τίποτα απίθανο. Μπορεί σε λίγες μέρες, σε λίγους μήνες ή σε λίγα χρόνια να ξυπνήσουν ένα πρωί οι Δαομιανοί και να πουν από μόνοι τους ότι δεν θέλουν πια να λέγονται Μακεδονία. Δεν είναι απίθανο αλλά οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε μήπως συμβεί κάτι τέτοιο; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το βέτο, μόνο που οι πιθανότητες για να έχει μια καλή έκβαση είναι λίγες, όχι απειροελάχιστες. Μπορεί όμως να έχει κακή έκβαση που είναι πιθανότερη από την καλή.

Ας πάρουμε τη πιθανότητα της δικής μας στρατιωτικής εισβολής στη ΔΑΟΜ. Είναι πραγματικά εύκολη ιστορία, ίσως όχι θέμα μόνο είκοσι λεπτών που ισχυρίζεται ο Καμένος αλλά λίγων ωρών. Και τότε Μακεδονία θα λεγόταν, μόνο που θα ανήκε στην ελληνική επικράτεια. Αυτό που είναι εξαιρετικά επίφοβο είναι η δημιουργία άξονα Τουρκίας – ΔΑΟΜ – Αλβανίας κάτω από την Τουρκία παραβλέποντας τις διαφορές τους στο Κόσοβο. Οι Τούρκοι θα καταλάβουν τη Θράκη, οι Δαομιανοί μέρος της Μακεδονίας και οι Αλβανοί μέρος της Ηπείρου.

Η ερώτηση είναι γιατί να δεχτούμε μια συμφωνία. Σε όλα τα θέματα υπάρχουν συν και πλην. Από τη συμφωνία έχουμε: 1) οικονομικά οφέλη 2) δίοδο στη κεντρική Ευρώπη 3) αναβαθμισμένο ρόλο στα Βαλκάνια 4) ένα σύμμαχο απέναντι στη Τουρκία 5) λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών 6) τη λέξη Βόρεια μπροστά από τη Μακεδονία. Δεν παραχωρούμε κανένα όνομα. Ήδη λέγεται Μακεδονία η ΔΑΟΜ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Μόνο με τη συμφωνία θα αλλάξει και μπει μπροστά το Βόρεια.

Βάζουμε κάτω τα συν και τα πλην. Αποφασίζουμε βάσει πιθανοτήτων. Εξετάζουμε το καλό και το κακό σενάριο και τις πιθανότητες για το καθένα. Αυτά είναι βασικά που τα διδάσκονται σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, δημόσιας διοίκησης, στρατιωτικής διοίκησης. Ο απλός ψηφοφόρος δεν οφείλει να τα ξέρει αυτά. Τα παιδιά της ΝΔ που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν θα έπρεπε να ξέρουν. Ή τα ξέρουν και κοροϊδεύουν οπότε είναι απατεώνες ή δεν τα ξέρουν οπότε δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν. Και τα δύο είναι πολύ άσχημα.

Επειδή οι πολιτικάντζες της ΝΔ δεν βλέπουν μπροστά, θα τα σκεφτούν όλα αυτά τότε. Τότε θα αντιληφθούν ότι υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό που λέει ο λαός «πήγα για μαλλί και βγήκα κουρεμένος». Για ένα τυπικό θέμα μπορεί να έχουμε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις ή και απώλεια εδαφών.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να υποστηρίξουμε ένθερμα μια συμφωνία που δεν είναι δική μας αλλά του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι η συμφωνία αλλά η ΝΔ. Δεν μας απασχολούν τα άλλα κόμματα γιατί δεν είναι κόμματα εξουσίας. Μας απασχολεί μόνο η ΝΔ για ένα λόγο ακόμα, προερχόμαστε από αυτό το χώρο. Είναι ιερό καθήκον μας ή να την αλλάξουμε ριζικά ή να την αντικαταστήσουμε.

Scroll to Top