Κεντρώο σχήμα
Κεντρώο πολιτικό σχήμα
Το κέντρο μπορεί να είναι καλύτερο ή χειρότερο από την αριστερά και την δεξιά. Το κέντρο μπορεί να συνδυάσει στοιχεία από την αριστερά και τη δεξιά. Αν πάρει τα καλά από την αριστερά και τα καλά από την δεξιά γίνεται καλύτερο. Αν πάρει τα άσχημα, τότε γίνεται χειρότερο. Επίσης το κέντρο μπορεί να κρατήσει μια ενδιάμεση στάση όταν ο μέσος δρόμος είναι ο καλύτερος.
Συνήθως ένα κεντρώο κόμμα δεν είναι κόμμα εξουσίας. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει στο μέλλον. Τα κόμματα εξουσίας έχουν μια απόκλιση είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά. Αυτός ήταν ένας λόγος που μας έκανε να πάρουμε για κάποιο διάστημα μια απόκλιση, δεξιά στην περίπτωση μας. Επιπλέον είδαμε ένα κενό εκπροσώπησης στη κεντροδεξιά. Για λόγους που έχουμε εξηγήσει σε άλλα άρθρο/βίντεο, επανήλθαμε στο σημείο που ξεκινήσαμε με το κέντρο σημείο συνάντησης πολιτών από διάφορες ιδεολογικές αφετηρίες.
Εμείς πάντοτε αυτοπροσδιοριζόμαστε μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και παλιού ΠΑΣΟΚ. Το παλιό ΠΑΣΟΚ έχει γίνει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Τα ΚΙΝΑΛ κατά καιρούς έχει επιχειρήσει να παρουσιαστεί ως κέντρο. Δεν είναι κέντρο αλλά κεντροαριστερά ίσως πιο κοντά στο κέντρο από ότι ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλά είναι το μεγαλύτερο κόμμα μεταξύ των δύο πόλων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Αν κάποτε τα δύο μεγάλα κόμματα γίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, η ΛΑΕ ή η Πλεύση Ελευθερίας θα θεωρούνται κέντρο; Παρομοίως αν τα δύο μεγάλα κόμματα είναι η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή, οι ΑΝΕΛ ή η Ελληνική Λύση θα γίνουν κέντρο; Από τα κόμματα της σημερινής Βουλής που βρίσκεται στο τέλος της, κέντρο είναι η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Βέβαια το Ποτάμι συνεργάστηκε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες όπως το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που του δίνει μια αριστερή απόκλιση.
Με το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων είχαμε επικοινωνήσει στο παρελθόν όπως και με άλλα μικρότερα κόμματα και κινήσεις του κέντρου. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη κεντρώα συμμαχία, αν και βλέπουμε δυσκολίες. Παράλληλα απευθυνόμαστε στους ψηφοφόρους Ποταμιού, Ένωσης Κεντρώων αλλά και τους μετριοπαθείς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Νέας Δημοκρατίας.
Όπως δεν υπάρχει μια αριστερά και μια δεξιά, έτσι δεν υπάρχει και ένα κέντρο. Πέρα από την πολύ γενική τοποθέτηση στο χώρο του κέντρου, μπορεί να υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ κεντρώων κομμάτων.
Στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Ποτάμι ήταν υπέρ και η Ένωση Κεντρώων κατά. Εμείς είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας. Δεν ξέρουμε αν θα μπορούσε να γίνει καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα. Έτσι έχουμε τρεις διαφορετικές τοποθετήσεις σε ένα σημαντικό ζήτημα.
Θεωρούμε ότι η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ είναι ευρώδουλοι και ευρωφανατικοί. Υποστηρίζουν την υποδούλωση της χώρας στην Γερμανία που είναι το κυρίαρχο έθνος της ΕΕ. Το Ποτάμι έχει ταχθεί υπέρ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Εμείς είμαστε υπέρ του δημοψηφίσματος και σε αυτό το θέμα. Γενικά υποστηρίζουμε δημοψήφισμα σε όλα τα σημαντικά ζητήματα.
Στη Ευρώπη κέντρο θεωρείται η συμμαχία ALDE και EDP. Η Δράση ανήκει στο ALDE και η Ένωση Κεντρώων στο EDP. Είναι υπέρ της Ομοσπονδίας. Εμείς θα δεχτούμε την συμμετοχή σε Ομοσπονδία, αν το αποφασίσει ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα. Αν αποφασίσει την έξοδο από την Ευρωζώνη ή την ΕΕ, πάλι θα το δεχτούμε. Η άποψη μας για αυτή την ΕΕ είναι πως δεν συνάδει με τα ελληνικά συμφέροντα. Επίσης το ALDE Group έχει υιοθετήσει νεοφιλελεύθερες απόψεις. Υποστηρίζουμε μικρό και αποτελεσματικό κράτος αλλά είμαστε ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό.
Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια είχε επικρατήσει ένας δικομματισμός. Στην Ελλάδα, για δεκαετίες, είχαμε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να παίρνουν σχεδόν 80%. Στην Ευρώπη έχουμε πλέον ένα πολυκομματικό σκηνικό σε πολλές χώρες. Πήγε να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα αλλά αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις, το πολυκομματικό σκηνικό τείνει να καταργηθεί. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πόσα κόμματα θα καταφέρουν να μπουν στην Βουλή.
Είναι πολύ πιο χρήσιμο ένα κεντρώο κόμμα, παρά δύο κόμματα της κεντροαριστεράς. Είναι πιθανό ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να συγχωνευτούν ή να διασπαστεί το ΚΙΝΑΛ όπου ένα μέρος του θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το άλλο ή θα πάει με τη ΝΔ ή με ένα κεντρώο σχήμα. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν κεντρώο πόλο. Στο μέλλον, δεν είναι απίθανο ένα κεντρώο κόμμα να βγει πρώτο στις εκλογές. Μέχρι να συμβεί αυτό, τότε σίγουρα μπορεί να αποτελέσει ρυθμιστή κατάστασης καθώς συνεργάζεται εύκολα τόσο με την κεντροαριστερά όσο και την κεντροδεξιά.