ΝΕΑ ΑΡΧΗ
Νέα Αρχή - Δίκτυο
Η Νέα Αρχή είναι ένα πολιτικό και κοινωνικό Δίκτυο (ενίοτε χρησιμοποιούμε τη λέξη κίνηση) βάσης που δημιουργήθηκε από την ένωση διαφόρων κινήσεων πολιτών. Σκοπός είναι να αλλάξουμε ριζικά την Νέα Δημοκρατία ή να την αντικαταστήσουμε. Τοποθετούμαστε περίπου στο ίδιο πολιτικό χώρο με τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε δημιουργήσει ένα πίνακα σύγκρισης με τη ΝΔ. Υποστηρίζουμε τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης. Θεωρούμε ότι η εξουσία πρέπει να βρίσκεται στη βάση. Είμαστε ενάντια στην οικογενειοκρατία και την ευνοιοκρατία. Πολλοί προερχόμαστε από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αρκετοί είχαμε ενεργή συμμετοχή, κυρίως σε χαμηλό και μεσαίο επίπεδο. Δεν ήμαστε όμως ποτέ μέρος του Συστήματος. Τα στραβά τα γνωρίζαμε, τα συζητούσαμε κατ' ιδίαν και προσπαθούσαμε να τα αλλάξουμε εδώ και δεκαετίες.
Κάνουμε διεύρυνση στο χώρο του κέντρου όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Καλύπτουμε το χώρο του κέντρου, της μετριοπαθούς λαϊκής δεξιάς και του μετριοπαθούς φιλελευθερισμού. Κοινό χαρακτηριστικό και συνδετικός ιστός όλων των τάσεων είναι οι ανθρωπιστικές αξίες. Προσπαθούμε να εκπροσωπήσουμε κέντρο + δεξιούς πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι με το πολιτικό κατεστημένο, αδικημένες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που τα συμφέροντα τους και οι απόψεις τους δεν εκπροσωπούνται από άλλα κόμματα της κέντρο + δεξιάς.
Βασική αρχή μας είναι «η ισχύς εν τη ενώσει». Χαρακτηριζόμαστε από σύνθεση, ευελιξία, πολυσυλλεκτικότητα, μετριοπάθεια, υγιή πατριωτισμό, δημοκρατικότητα και αντιρατσισμό. Εκτός από πολιτικό, είμαστε και κοινωνικό δίκτυο. Προάγουμε αξίες όπως αξιοκρατία, δημοκρατικότητα, ελευθερία, αλήθεια, εντιμότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια. Υποστηρίζουμε όλες τις ελευθερίες λόγου, σκέψης, έκφρασης, τύπου κλπ. Ένα από τα δυνατά σημεία μας είναι η σύνθεση. Τοποθετούμαστε στο χώρο της κέντρο+δεξιάς. Βάση της ιδεολογίας είναι ο φιλελευθερισμός αλλά υιοθετούμε θέσεις και πολιτικές από άλλους χώρους εάν είναι καλύτερες σε κάποιες περιπτώσεις. Η καλύτερη πολιτική εξαρτάται από τις συνθήκες. Δεν έχουμε ιδεολογικές παρωπίδες. Η ιδεολογία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο επίτευξης στόχων. Οι λύσεις των προβλημάτων δεν περιέχονται σε θεωρητικά ιδεολογικά εγχειρίδια. Οι κατάλληλες πολιτικές εξαρτώνται από το χώρο και το χρόνο. Οι πολιτικές επιλογές πρέπει να καθορίζονται από τις ανάγκες της κοινωνίας.
Είμαστε ενάντια στη κρατική εκμετάλλευση και καταπίεση. Οι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι πρέπει να υπηρετούν τους πολίτες. Οι φόροι και οι νόμοι δεν πρέπει να είναι περισσότερο δυσβάστακτοι και καταπιεστικοί από όσο χρειάζεται. Θέλουμε μικρό και αποτελεσματικό κράτος και χαμηλή φορολόγηση. Θα βοηθήσουμε επιχειρήσεις και επενδύσεις με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις αδυναμίες της ελεύθερης οικονομίας. Βασικές είναι οι μεγάλες διαφορές εισοδήματος και πλούτου και οι έντονοι κύκλοι του καπιταλιστικού συστήματος. Θεωρούμε λάθος να μην γίνεται κρατική παρέμβαση όταν υπάρχει ανάγκη καθώς επίσης να γίνεται όταν δεν υπάρχει ανάγκη.
Η ιδεολογία μας είναι ο λαϊκός ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός. Ο κρατισμός και νεοφιλελευθερισμός είναι οι δύο αιτίες της δημιουργίας ανισοκατανομής εισοδήματος που σε βάθος χρόνου δημιουργεί ανισοκατανομή πλούτου. Θέλουμε να υπάρχουν διαφορές εισοδήματος και πλούτου αλλά να μην είναι πολύ μεγάλες. Για τη μείωση των διαφορών, ύστατο μέτρο είναι η φορολόγηση. Αντιλαμβανόμαστε τις συλλογικότητες ως οργανικά σύνολα που πρέπει να λειτουργούν αρμονικά και χωρίς τριβές. Πρέπει να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ισορροπία ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα.
Αυτοπροσδιοριζόμαστε πρώτα βάσει στόχων και τρόπων επίτευξης. Με απλά λόγια δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στα προβλήματα και την επίλυση τους παρά στην ακριβή ιδεολογική τοποθέτηση. Μέσα από τους στόχους και τους τρόπους επίτευξης προκύπτει κέντρο + δεξιό πολιτικό στίγμα. Θέτουμε 3+7=10 βασικούς στόχους (3 πρωτεύοντες και 7 δευτερεύοντες) και άλλους 10 συμπληρωματικούς. Η σειρά των στόχων δείχνει τις προτεραιότητες που βάζουμε. Εκτός από τη τοποθέτηση σε ένα ζήτημα, έχει σημασία και η βαρύτητα που του αποδίδουμε.
Η πολυσυλλεκτικότητα είναι επιθυμητή και απαραίτητη για να φθάσει ένα κόμμα σε ικανοποιητικά ποσοστά. Από την άλλη προκαλεί διαφωνίες, αντιπαραθέσεις ακόμη και αντιπάθειες. Εστιάζουμε σε όσα μας ενώνουν και όχι σε όσα μας χωρίζουν. Κάποιος βαθμός διαλλακτικότητας και συμβιβασμού είναι απαραίτητος. Αποφεύγουμε ακραίες τοποθετήσεις. Δεν βλέπουμε τα πράγματα σαν άσπρο - μαύρο αλλά σε αποχρώσεις του γκρι. Τις περισσότερες φορές ο μέσος δρόμος είναι ο καλύτερος. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις.
Είμαστε πατριώτες, ευρωπαϊστές και διεθνιστές. Τα περισσότερα κόμματα έχουν στενή ευρωπαϊκή ή στενή εθνική θεώρηση. Υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή ιδέα. Στη πράξη αποδείχθηκε ένα παραμύθι. Είμαστε ενάντια σε αυτή την ΕΕ. Προτεραιότητα έχουν τα συμφέροντα και η ευημερία του ελληνικού λαού που τα βάζουμε πάνω από όλα. Η Ελλάδα πρέπει να πλασαριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο υπό διαμόρφωση παγκόσμιο περιβάλλον με συστηματική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής και προσεκτική εξέταση όλων των εναλλακτικών. Κλίνουμε περισσότερο προς την τακτική Hedge των Διεθνών Σχέσεων.
Η αγάπη μας για την Ελλάδα είναι χωρίς εθνικιστικές, σωβινιστικές ή επεκτατικές τάσεις. Ως πατριωτισμό σύμφωνα με τη δική μας θεώρηση ορίζουμε: 1) τα συμφέροντα της χώρας και των Ελλήνων είναι πάνω από όλα 2) ανάπτυξη στενών σχέσεων με τον παγκόσμιο Ελληνισμό 3) ύπαρξη εθνικού οράματος 4) διατήρηση και προώθηση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο της πολιτισμικής κληρονομιάς με ανοιχτούς όμως ορίζοντες προς άλλες κουλτούρες.
Οι διάφορες οργανώσεις και η διαδικασία μέσα από την οποία προέκυψε η Νέα Αρχή αναφέρονται για ιστορικούς λόγους. Η Νέα Αρχή είναι ενιαία κίνηση και δεν υπάρχουν συνιστώσες ή επιμέρους οργανώσεις. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2010 με τη δημιουργία της ΕΛΟΚ (Ελληνικής Λαϊκής Οικιστικής Κίνησης) που ασχολείτο όπως φανερώνει και η ονομασία με οικιστικά θέματα. Παρόλο που η ΕΛΟΚ υπήρξε το ξεκίνημα, τα οικιστικά ζητήματα δεν έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από άλλα ζητήματα με τα οποία ασχολείται η Νέα Αρχή. Θεωρούμε ότι τα οικιστικά ζητήματα ήταν απλά μια αφορμή για να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κέντρο + δεξιό σχήμα, απαραίτητο για τη κάλυψη του πολιτικού κενού στο κέντρο + δεξιό χώρο.
Η ΕΛΟΚ συγχωνεύθηκε με την Ελληνική Σωτηρία και το 2013 δημιουργήθηκε η ΔΕΚΑ (Δημοκρατική Ένωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης) που είχε το κέντρο ως σημείο συνάντησης πολιτών από διάφορες ιδεολογίες. Το 2014, η ΔΕΚΑ συνεργάστηκε με τη Νέα Μέρα και το ΧριΚΕ (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας) που στις Ευρωεκλογές συμμετείχαν στην ΕΠΑΛ (Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό). Σε αυτό το εγχείρημα ήταν αντίθετα τα μέλη κεντροαριστερής προέλευσης. Αποχώρησαν με αποτέλεσμα να μείνουν μόνο κεντρώοι + δεξιοί. Η Νέα Αρχή προέκυψε από την ανάγκη ορθής επανατοποθέτησης στη κέντρο + δεξιά αντί για το κέντρο και τη συγχώνευση της ΔΕΚΑ με άλλες οργανώσεις της κέντρο+δεξιάς: 1) ΑΔΕΣ 2) ΑντιΝΔ 3) Νέα Κέντρο+δεξιά 4) Τέλος ΝΔ 5) ΕΛΛΑΔΗΚΙ 6) Νέο Καραμανλικοί 7) ΠΕΔΑΚ 8) Αντιμνημονιακή Κεντροδεξιά.