Νεοφιλελέδικη κατάντια

Νεοφιλελέδικη κατάντια

AUDIO

Αυτό το περίεργο μόρφωμα είναι ένα κατασκεύασμα μεταξύ Νέας Δράσης, Νέου ΛΑΟΣ, Νέας Πολιτικής Άνοιξης. Ο Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα στην ακροδεξιά. Υπάρχουν άνθρωποι από το κέντρο αλλά ο αντιπρόεδρος που έχει μεγάλο ειδικό βάρος και συμβολικό χαρακτήρα είναι από πολύ δεξιά, μην πούμε ακροδεξιά και μας κάνει καμία μήνυση. Η οικονομική ακροδεξιά της Δράσης ενώθηκε με την κοινωνική ακροδεξιά του ΛΑΟΣ και συνδετικό κρίκο την Πολιτική Άνοιξη. Κοινό χαρακτηριστικό είναι ο νεοφιλελευθερισμός.

Δεν θα τους μάθουμε τώρα. Ξέρουμε πολύ καλά τι είναι. Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι ήταν και είναι οι νεοφιλελέδες μέσα στο κόμμα. Η αλήθεια είναι ότι εξυπηρετούσαν όσο ήταν μια μικρή μειοψηφία. Είχαν το ακροατήριο τους στην Εκάλη, τη Κηφισιά, το Ψυχικό, τη Φιλοθέη, τη Βουλιαγμένη, τη Γλυφάδα. Έφερναν ψήφους στο κόμμα και λεφτά από τους πλούσιους φίλους τους. Όμως άλλο να είναι μειοψηφία και άλλο να ηγούνται τους κόμματος και να έχουν πλέον περάσει την νεοφιλελέδικη γραμμή τους.

Ο ιδρυτής το κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν νεοφιλελεύθερος αλλά λαϊκή δεξιά. Aπευθυνόταν στο λαό, τον μέσο άνθρωπο μιας ορισμένης ιδεολογίας. Ούτε στους χειρότερους του εφιάλτες δεν θα μπορούσε να δει τέτοια κατάντια για το κόμμα, να καταντήσει κόμμα νεοφιλελέδων.Τι είναι η λαϊκή δεξιά, οι κοινωνικοί συντηρητικοί, ο νεοφιλελευθερισμός, το εξηγώ στο βιβλίο Τελική Ιδεολογία. Θα εκδοθεί σε λίγους ή πολλούς μήνες.

Σε μια περίοδο που οι Έλληνες έχουν φτωχοποιηθεί, επιβάλλεται μια στροφή προς το κέντρο, όχι τα δεξιά. Εμείς στη Νέα Αρχή, ως κεντροδεξιά κίνηση σαφέστατα υποστηρίζουμε ελεύθερη οικονομία και μικρό κράτος. Όμως διορθώνουμε τις αδυναμίες της ελεύθερης οικονομίας. Αυτοί, οι νεοφιλελέδες, υπακούν στον μηχανισμό της αγοράς. Δεν τους πειράζει αν ο μηχανισμός της αγοράς φτάσει την μισή Ελλάδα στην απόλυτη εξαθλίωση. Δεν τους ενοχλεί αν ο μηχανισμός της αγοράς οδηγήσει κάποιους στην αυτοκτονία, ας πεθάνουν. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η αγορά καθορίζει τον κατώτατο μισθό σε διακόσια ευρώ. Είναι δικό σου πρόβλημα να ζήσεις με διακόσια ευρώ. Έτσι σκέφτονται. Είναι η ιδεολογία των κακών ανθρώπων. Αυτό το ανθρώπινο είδος, των νεοφιλελεύθερων, πρέπει να εκλείψει από προσώπου γης.

Όσοι δεν ανήκουν στο ανώτερο πεμπτημόριο δηλαδή το ανώτερο 20%, δεν ψηφίζουν τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ψήφος στη νεοφιλελέδικη ΝΔ είναι σκέτη αυτοκτονία. Τόσο απλά, τόσο εύκολα. Δεν έχει σημασία εάν θέλεις να γίνεις πλούσιος ή εάν κάνεις παρέα με πλούσιους. Σημασία έχει τι είσαι τώρα. Τώρα που δεν είσαι πλούσιος δεν ψηφίζεις Μητσοτάκη. Όταν και εάν γίνεις πλούσιος θα ψηφίσεις Μητσοτάκη.

Όπως το ΚΚΕ είναι το κόμμα των εργατών, έτσι η νεοφιλελέδικη ΝΔ του Μητσοτάκη είναι το κόμμα των πλουσίων. Δεν είναι κάτι κακό να έχουν και οι πλούσιοι το κόμμα τους. Και αυτοί Έλληνες πολίτες είναι. Έχουν δικαίωμα να υποστηρίξουν ένα κόμμα που υπηρετεί τα συμφέροντα τους. Το κακό είναι ότι η νεοφιλελέδικη ΝΔ του Μητσοτάκη, εξαπατά τους άλλους, μεσαίους και χαμηλούς, ότι δήθεν υπηρετεί τα συμφέροντα τους ενώ κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Όσοι είναι Χριστιανοί δεν ψηφίζουν τη νεοφιλελέδικη ΝΔ του Μητσοτάκη. Η χριστιανική διδασκαλία δεν συνάδει με την ιδεολογία των νεοφιλελεύθερων. Μερικοί από αυτούς είναι είναι άθεοι ή σατανιστές. Όσοι είναι χριστιανοί ή ανήκουν σε κάποια άλλη θρησκεία, έχουν μια αντιφατικότητα. Η πολιτική τους άποψη έρχεται σε αντίφαση με την θρησκευτική τους πίστη. Δεν είναι μόνο ενάντια στη χριστιανική θρησκεία αλλά και σε όλες τις άλλες μεγάλες θρησκείες. Θεός τους είναι το χρήμα και ο μηχανισμός τους αγοράς. Καμιά θρησκεία δεν διδάσκει να αφήνεις τους ανθρώπους να εξαθλιώνονται, να αυτοκτονούν, να πεινάνε επειδή το επιβάλει ο μηχανισμός της αγοράς. Για τους ίδιους λόγους, όσοι έχουν ανθρωπιστικές αξίες, δεν ψηφίζουν τη νεοφιλελέδικη ΝΔ του Μητσοτάκη. Μπορεί κάποιος να μην πιστεύει αλλά να έχει ανθρωπιστικές αξίες από φιλοσοφική ή πολιτική τοποθέτηση. Όσοι είναι πατριώτες δεν ψηφίζουν τη ΝΔ του Μητσοτάκη και των νεοφιλελέδων. Έχουν κάποιες αλλόκοτες αντιλήψεις περί παγκοσμιοποίησης τις οποίες εξηγώ επίσης στο βιβλίο Τελική ιδεολογία. Γενικά είναι κάπως αλλόκοτοι. Κι ο Μητσοτάκης κάπως αλλόκοτος είναι. Ανακεφαλαιώνοντας μεγαλομεσαίοι, μεσαίοι, μικρομεσαίοι, φτωχοί, χριστιανοί, πιστοί άλλων θρησκειών, πατριώτες, έχοντες ανθρωπιστικές αξίες δεν ψηφίζουν τη νεοφιλελέδικη ΝΔ των Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Χατζηδάκη.

Τότε τι γίνεται; Αν χάσουν τις εκλογές οι νεοφιλελέδες, θα φύγουν από την ηγεσία του κόμματος. Θα αναλάβουμε εμείς και θα γίνει το κόμμα όπως έπρεπε να είναι. Εάν θέλουν να μείνουν στο κόμμα οι νεοφιλελέδες, ας μείνουν. Δεν μας πειράζει να είναι μειοψηφία, να φέρνουν ψήφους και λεφτά. Μας πειράζει να περνάνε τις πολιτικές τους. Αλλιώς να φύγουν και να φτιάξουν το δικό τους κόμμα. Δεν θα κλάψουμε ούτε θα στενοχωρηθούμε. Να πάνε στο καλό, όπου θέλουν.

Scroll to Top