Παράδειγμα η ΕΕ

Παράδειγμα η ΕΕ

AUDIO

Δεν υποστηρίζουμε ότι το μόνο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα της Ελλάδας. Την καταστροφή την προκάλεσαν κλεψιές, σπατάλες, κακοδιαχείριση και η συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Αν δεν υπήρχαν οι κλεψιές, οι σπατάλες και η κακοδιαχείριση, τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο άσχημα με αυτή την ΕΕ. Πόσο λιγότερο άσχημα ήταν δεν μπορούμε να το καθορίσουμε. Όμως η ΕΕ και το φαύλο ευρώδουλο σύστημα είναι αλληλένδετα. Είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Βρισκόντουσαν σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους.

Για να πάμε μπροστά πρέπει να λύσουμε ένα-ένα τα προβλήματα. Είναι ξεκάθαρο και πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ήταν οικονομικά επιζήμια. Η μεγάλη αποδοχή που είχε η ΕΕ, οφείλεται στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή σε συμπαιγνία με τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης.

Επίσης η αποδοχή της κοινής γνώμης οφείλεται σε πρόσκαιρη ευημερία που προκλήθηκε με διάφορες μεθοδεύσεις που όμως μακροχρόνια οδήγησαν στην καταστροφή. Ο κόσμος πίστευε ότι το μόνιμο ήταν η ευημερία και το πρόσκαιρο είναι η καταστροφή. Σιγά σιγά αντιλαμβάνεται ότι το πρόσκαιρο ήταν η ευημερία και το μόνιμο είναι η καταστροφή.  

Η συμμετοχή σε αυτήν την ΕΕ είναι οικονομικά επιζήμια για την Ελλάδα. Όμως το πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες έχουν συνηθίσει στην ιδέα να ανήκει η χώρα σε μια Ένωση. Συνέβαλε σημαντικά και η προπαγάνδα σαράντα χρόνων. Το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολίτευσης είμαστε μέλος της ΕΕ. Τους είναι δύσκολο να ξαναβρεθούν στην ίδια κατάσταση με αυτή πριν το ’80.

Νομίζουν ότι η όποια ανάπτυξη προήλθε από την ΕΕ. Δεν καταλαβαίνουν ότι και εκτός ΕΕ θα είχαμε αναπτυχθεί ούτως ή άλλως γιατί αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα. Όλες οι χώρες του κόσμου κάθε χρόνο αναπτύσσονται από λίγο, εκτός ίσως από τις περιόδους της ύφεσης. Όμως μακροχρόνια η πορεία είναι ανοδική για όλες τις χώρες του κόσμου.

Επειδή οι πολίτες έχουν συνηθίσει στην ιδέα της Ένωσης, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να δεχτούν να φύγουν από την ΕΕ, αν υπήρχε μια άλλη Ένωση με καλύτερους όρους. Έχουμε αναφέρει την πιθανότητα δημιουργίας μιας άλλης Ένωσης από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ιρλανδία, το Ισραήλ. Το αν αυτοί είναι καλύτεροι ή χειρότεροι από τον Γερμανογαλλικό Άξονα και τους Benelux είναι ένα θέμα συζήτησης. Εμείς δεν το στηρίζουμε εκεί για να προτιμήσουμε την νέα Ένωση, αν και κατά την γνώμη μας ισχύει. Δεν είναι όμως το βασικό επιχείρημα. Απλά λέμε ότι είναι πιθανότερο η Ένωση που θα φτιάξουν να είναι καλύτερη από την ΕΕ γιατί θα είναι πιο χαλαρή. Αυτό θα μας δίνει εθνική ανεξαρτησία και δυνατότητα να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματα μας. Δεν εστιάζουμε στο ποιοι πιθανοί εταίροι είναι καλύτεροι αλλά στο ποια ένωση είναι πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα.

Που το ξέρουμε ότι θα είναι πολύ πιο χαλαρή; Οι Βρετανοί πάντοτε αυτό ήθελαν για την ΕΕ και αυτός ήταν ένας λόγος διαφωνίας τους με τον Γερμανογαλλικό Άξονα. Επίσης δεν πρόκειται να βγουν από μια Ένωση για να μπουν πάλι σε μια ίδια. Αν η ΕΕ ήταν πολύ πιο χαλαρή, πιθανότατα να μην έβγαιναν ποτέ.

Δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που θα είναι καλύτερη. Υπάρχει και ένας πιο σημαντικός. Η Ιταλία ήταν από τις ιδρυτικές χώρες μαζί με τους Γερμανογάλλους και τους Benelux. Mάλιστα η συνθήκη υπεγράφη στην Ρώμη το 1957. Έτσι έχει κάποια δυσκολία να φύγει λόγω του παρελθόντος. Αν όμως υπερισχύσει το μέλλον του παρελθόντος, οι Ιταλοί θα αποφασίσουν να φύγουν, ειδικά αν έχουν μια καλύτερη εναλλακτική. Θα κοιτάξουν μπροστά ή θα κοιτάξουν πίσω; Το μέλλον τους σε αυτή την ΕΕ είναι δυσοίωνο όπως και των Ελλήνων. Επειδή είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ είναι δύσκολο να φύγουν αλλά και πολύ σημαντικό να συμμετέχουν στην νέα Ένωση. Έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία συμμετοχής στην ΕΕ από όλους όσους υπολογίζουμε να φύγουν.

Η Αγγλία και η Ιρλανδία ήταν η δεύτερη φουρνιά χωρών που μπήκαν μαζί με την Δανία και έτσι έγιναν εννέα. Το 1981, η Ελλάδα ήταν η δέκατη χώρα της ΕΕ. Από τις δέκα πρώτες χώρες της ΕΕ, υπολογίζουμε να φύγουν οι τέσσερις, Αγγλία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ελλάδα. Μάλιστα Αγγλία και Ιταλία είναι στους G7 και μέσα στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ.

Δίνεται μια μεγάλη παγκόσμια ευκαιρία να δοκιμαστεί και να πετύχει ένα άλλο μοντέλο Ένωσης, μετά την παταγώδη αποτυχία της ΕΕ που έχει φθάσει σε αδιέξοδο εδώ και πολύ καιρό. Η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα, κυρίως για αποφυγή. Κάποια θετικά στοιχεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει ήδη αυτή η εμπειρία που την έχουν χώρες όπως η Ιταλία, η Αγγλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα. Όλες αυτές οι χώρες έχουν τεράστια εμπειρία από την συμμετοχή τους στην ΕΕ και η συμβολή τους θα είναι καθοριστική ώστε αυτή την φορά να γίνουν τα πράγματα σωστά.  

Scroll to Top