ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Πληροφόρηση

Συμβολισμοί

Το όνομα της κίνησης είναι ΝΕΑ ΑΡΧΗ και το έμβλημα ο αετός που κρατάει ένα μολύβι. Τα βασικά χρώματα είναι το χρυσοκίτρινο και το γαλαζομώβ. Δευτερεύοντα χρώματα είναι το σκούρο μπλε και το πορφυρό. Η ονομασία συμβολίζει ένα νέο ξεκίνημα για την κίνηση, τη κέντρο+δεξιά παράταξη και τη χώρα. Εκτός από έναρξη, ΑΡΧΗ επίσης σημαίνει ηγεσία, κυριαρχία, αυθεντία, προέλευση. Ο αετός συμβολίζει ελευθερία, δύναμη, νίκη, υπερηφάνεια, ουράνιο, όραμα, νέα οπτική, μακρινή θεώρηση, προσήλωση σε στόχους, άψογη εκτέλεση, ψηλά επιτεύγματα, ακρίβεια, έλεγχο, συγχρονισμό. Σχετίζεται με το δικέφαλο αετό που είναι σύμβολο αρχαιοελληνικό, βυζαντινό και Ορθόδοξο.Το μολύβι συμβολίζει λόγο, επιχειρηματολογία, σχεδιασμό, δημιουργικότητα, μόρφωση, πνευματικότητα.
Το χρυσοκίτρινο συμβολίζει τον Ήλιο, την Ορθοδοξία, το Βυζάντιο, δημιουργία, πλούτο, χαρά, θετική ακτινοβολία, δόξα, φιλοδοξία, ενοποίηση, αυτοεκτίμηση, έλλειψη φόβων, επικοινωνία, επιστημονική σκέψη, διαύγεια σκέψης. Το γαλάζιο συμβολίζει την Ελληνική σημαία, τον ουρανό, τη θάλασσα, ουράνια συνείδηση, αρμονία, ηρεμία, αθανασία, το νου, αποκάλυψη, σοφία, ευσέβεια, γνώση, υγιή συναισθήματα, αφοσίωση, σταθερότητα, πίστη, μέτρο, μεγαλοψυχία. Το μωβ είναι πνευματικό χρώμα και θεωρείται το χρώμα των εκλεκτών. Συμβολίζει ανώτερη πνευματική εξέλιξη, τελειότητα, διαισθητική ικανότητα, οραματισμό, ταπεινότητα, αυτοθυσία, θλίψη.
Το βαθύ μπλέ συμβολίζει συναισθηματική ηρεμία, εσωτερική αρμονία, γαλήνη, καθαρή σκέψη, λογική συμπεριφορά, σοφία, γνώση, διαλογισμό, περισυλλογή, καθαρότητα ψυχής, ηθική, σοβαρότητα, ευθύνη, εμπιστοσύνη, εξουσία. Το πορφυρό είναι χρώμα πνευματικό, ιερατικό, αυτοκρατορικό. Συνδέεται με την Ορθοδοξία και το Βυζάντιο. Συμβολίζει σεβασμό, εξουσία, μεγαλείο, μυστήριο, υπερηφάνεια, αλήθεια, δικαιοσύνη.
Στην Ελλάδα, το γαλάζιο είναι το χρώμα της κεντροδεξιάς, το πράσινο της σοσιαλδημοκρατίας και παγκόσμια το κόκκινο της αριστεράς.
Το γαλαζομώβ είναι γαλάζιο με πολύ λίγο κόκκινο και συμβολίζει τη σύνθεση και την κεντροδεξιά ιδεολογία με λίγα στοιχεία από την αριστερά.Τα βασικά χρώματα είναι το μπλε, το πράσινο και το κόκκινο. Το κίτρινο δημιουργείται από το κόκκινο και το πράσινο.
Το κίτρινο συμβολίζει το πολιτικό φάσμα που είναι συμπληρωματικό της κεντροδεξιάς. Το γαλάζιο, το μπλε και το κόκκινο παραπέμπουν στα χρώματα της παλιάς ΝΔ του 40%+ που υπήρξε αφετηρία για πολλούς από εμάς και που αισιοδοξούμε να αντικαταστήσουμε σαν βασική πολιτική δύναμη στο χώρο της κέντρο+δεξιάς.
Το μώβ συμβολίζει τη θλίψη για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Το χρυσοκίτρινο συμβολίζει φιλοδοξία, δημιουργία και θετική στάση που είναι απαραίτητες για να έρθουν καλύτερες μέρες.
Οι αναφορές στο Βυζάντιο δεν φανερώνουν επεκτατικές τάσεις αλλά επιθυμία για επιστροφή σε ένδοξες περιόδους του Ελληνισμού μέσω πολιτικής, οικονομικής, πνευματικής και πολιτισμικής επιρροής. Η συσχέτιση με την Ορθοδοξία συμπορεύεται με φιλική στάση σε άλλες θρησκείες.

Οδηγίες σε ψηφοφόρους

Υπάρχουν διάφορα κριτήρια επιλογής κόμματος στις εκλογές: Ρουσφέτι, Ιδεολογία, Συμφέρον, Μήνυμα, Τακτική, Αντίδραση, Τιμωρία

To παραδοσιακό κριτήριο ήταν το ρουσφέτι που έχει ευτυχώς εκλείψει. Η ιδεολογία από μόνη της είναι ένας πολύ απλοϊκός τρόπος επιλογής. Μπορεί κάποιο κόμμα να ταιριάζει ιδεολογικά στον πολίτη αλλά να μην υποστηρίζει τα συμφέροντα του σε σημαντικά ζητήματα. Η ψήφος βάσει συμφερόντων είναι o θεμιτός και ο σωστότερος τρόπος κατά την άποψη μου. Είναι ψήφος σε κόμματα που στις προγραμματικές δηλώσεις τους έχουν πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κοινωνικών ομάδων που ανήκει ο πολίτης.

1) Ιεραρχήστε τα ζητήματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο, π.χ. εάν είστε άνεργος σας ενδιαφέρει πρωταρχικά το θέμα της ανεργίας. Κάντε μια λίστα με τουλάχιστον τρία και το πολύ πέντε θέματα.
2) Αναζητήστε τις θέσεις των κομμάτων στα συγκεκριμένα θέματα. Οι προτάσεις τους πρέπει να είναι σαφείς. Γενικές τοποθετήσεις πρέπει να εκληφθούν ως δείγμα απόπειρας εξαπάτησης η έλλειψης λύσεων.
3) Αξιολογήστε τις προτάσεις και τη δυνατότητα εφαρμογής τους. Λάβετε υπόψη σας την αξιοπιστία των κομμάτων στην τήρηση προεκλογικών δεσμεύσεων.
4) Ανάλογα με τη βαρύτητα που δίνετε σε κάθε ζήτημα, επιλέξτε το κόμμα που ταιριάζει καλύτερα στις απόψεις σας και τα συμφέροντα σας. Εάν ένα κόμμα σας εκφράζει σε περισσότερα θέματα και ένα άλλο σας εκφράζει σε λιγότερα αλλά ιδιαίτερης σημασίας, επιλέξτε το δεύτερο.
5) Μπορεί το κόμμα που θα επιλέξετε με το παραπάνω τρόπο να είναι αντίθετο με την ιδεολογία σας και ότι ψηφίζατε μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει η ότι είχατε λανθασμένες απόψεις η ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες ζωής σας και τα θέματα που σας απασχολούν.
6) Με ανάλογο τρόπο θα επιλέξετε τους υποψηφίους του κόμματος, δηλαδή σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους στα θέματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο

Η παραπάνω διαδικασία να επαναλαμβάνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση καθώς και οι θέσεις των κομμάτων αλλάζουν αλλά και οι καταστάσεις των ανθρώπων.

  Ρήσεις   

  • Αν ένας ηγεμόνας χρησιμοποιεί την εξουσία του εναντίον του λαού του, τότε ο λαός έχει το δικαίωμα να τον αντιμετωπίσει με Βία. Ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η παράνομη βία της εξουσίας είναι η ίδια η Βία. 

Τζων Λοκ

  • Διαφωνώ με ότι λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες. 

Βολταίρος

  • Όταν ο πολίτης λέει για τα ζητήματα του κράτους - τι με ενδιαφέρουν αυτά εμένα - τότε το κράτος αυτό είναι καταδικασμένο να καταστραφεί.   

Ζαν Ζακ Ρουσώ

  • Στην ιστορία του κόσμου δεν υπήρξε ποτέ φιλόσοφος η αίρεση, νόμος η πειθαρχία που να εξυψώνουν τόσο το κοινό καλό όσο η χριστιανική πίστη.  

Φράνσις Μπέικον

  • Θα πειστεί ποτέ το χοντροκέφαλο ανθρώπινο γένος ότι μεγαλύτερη μωρία και συμφορά από τον πόλεμο δεν υπάρχει και από τα παθήματα του θα διδαχθεί κάποτε ότι θα πρέπει να τον καταργήσει σαν υπερβολικά οδυνηρό και ακριβό τρόπο επίλυσης διαφορών;  

Εμμάνουελ Καντ

  • Για τους ξύπνιους υπάρχει ένας και κοινός κόσμος αλλά ο κάθε κοιμισμένος καταφεύγει στο δικό του κόσμο.  

Ηράκλειτος

  • Άριστη δημοκρατία είναι εκείνη που δεν έχει πάρα πολύ πλούσιους αλλά ούτε και πάρα πολύ φτωχούς πολίτες.  

Θαλής ο Μιλήσιος

  • Οι πόλεις χάνονται όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πια τους καλούς από τους κακούς.  

Αντισθένης

  • Ου γαρ ο δικαστής, ουδ' ο βουλευτής, ουδ' ο εκκλησιαστής άρχων εστί, αλλά το δικαστήριον, η βουλή και ο δήμος.  

Αριστοτέλης

  • Το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν.  

Ισοκράτης

 
Scroll to Top