Σταθερότητα και ενότητα

 Σταθερότητα και ενότητα

AUDIO

Ένα ισχυρό κεντρώο κόμμα μπορεί να είναι ρυθμιστής της κατάστασης και παράγοντας σταθερότητας και ενότητας. Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι κεντρώο κόμμα. Η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι κέντρο, είναι κεντροαριστερά. Ξεκινάει από το κέντρο και φθάνει μέχρι την αριστερά. Σαφέστατα έχει και κεντρώο τμήμα όπως η χριστιανοδημοκρατία ή ο συντηρητικός φιλελευθερισμός. Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα έχει μοιραστεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει το μεγαλύτερο μέρος. Χρειάζεται ένα καθαρά κεντρώο σχήμα που να έχει ίσες αποστάσεις τόσο από την κεντροδεξιά όσο και την κεντροαριστερά και να μπορεί να συνεργαστεί εξίσου καλά και με τις δύο. Ενώ η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά θα εναλλάσσονται στην εξουσία, το κεντρώο κόμμα θα βρίσκεται διαρκώς στην εξουσία πότε με τον ένα και πότε με τον άλλο.

Για να βγάζουμε σωστά συμπεράσματα πρέπει να παίρνουμε τους απόλυτους αριθμούς και όχι τα ποσοστά. Η σημερινή δύναμη της ΝΔ είναι 2 εκ. Το 2004 ήταν 3,3 εκατομμύρια. Πολύ χοντρικά, 1/3 είναι κεντρώοι, 1/3 κεντροδεξιοί και 1/3 δεξιοί. Για την ακρίβεια οι κεντρώοι είναι περισσότεροι και οι δεξιοί λιγότεροι. Ας μείνουμε στην πολύ χοντρική εκτίμηση. Το 1/3 δηλαδή 1,1 εκ. είναι κεντρώοι με δεξιά απόκλιση.

Το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτούς τους ψηφοφόρους γιατί βρίσκεται στην απέναντι όχθη. Είναι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ που ήταν ο αιώνιος αντίπαλος της ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ απλά έχει κρατήσει ένα μικρό κομμάτι του παλιού ΠΑΣΟΚ και διεκδικεί ένα μεγαλύτερο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε εμάς ανήκουν αυτό το 1,1 εκατομμύριο ψηφοφόροι και ευελπιστούμε ότι θα τους κερδίσουμε. Είναι κεντρώοι δεξιάς απόκλισης που ψήφιζαν ΝΔ, λόγω έλλειψης ενός κεντρώου κόμματος. Πρέπει να αντιληφθούν την σπουδαιότητα του εγχειρήματος, πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα ένα ισχυρό κεντρώο κόμμα. Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να διεκδικήσει τους μετακινούμενους δηλαδή όσους είχαν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως μπορούμε να τους διεκδικήσουμε καλύτερα.

Σε αυτό θα συμβάλλει και η ιστορία μας ως πρόσωπα αλλά και ως κίνηση. Πολλοί προερχόμαστε από το χώρο της ΝΔ. Δεν θα το κρύψουμε αλλά θα το τονίσουμε. Πόσοι στο ΚΙΝΑΛ προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ; Κανένας. Επίσης την περίοδο της δεξιάς απόκλισης δεν πρόκειται να την κρύψουμε αλλά θα την τονίσουμε για να προσελκύσουμε τους κεντρώους που είναι προς τα δεξιά.

Εξακολουθούμε να έχουμε επαφές περισσότερο στη βάση αλλά και στην κορυφή της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που λέγαμε ότι υπάρχουν τοπικές έτοιμες να αλλάξουν ταμπέλα, εξακολουθεί να ισχύει.

Από το 1,1 εκ, τα 2/3 δηλαδή 700 με 750 χιλιάδες ψηφίζουν σήμερα ΝΔ και το άλλο 1/3 δηλαδή 350 με 400 χιλ. ανήκουν σε αυτούς που έχει χάσει η ΝΔ. Είτε ψηφίζουν άλλα κόμματα είτε δεν ψηφίζουν καθόλου. Οι αριθμοί που αναφέρουμε δεν στηρίζονται σε δημοσκόπηση αλλά σε μια χοντρική εκτίμηση. Θα διεκδικήσουμε ένα ποσοστό 12,5% επί του συνόλου των ψηφισάντων από τους τωρινούς ψηφοφόρους της ΝΔ και άλλο ένα 6,5 % από αυτούς που έχει απωλέσει. Αν τα αθροίσουμε είναι είναι  19%, σχεδόν 20%*.

Αυτό το 1,1 εκ κεντρώων προς τα δεξιά είναι off limits, μην αγγίζετε, για το ΚΙΝΑΛ. Θα διεκδικήσουμε ένα ποσοστό 20% επί του συνόλου των ψηφισάντων από τωρινούς και παλιούς ψηφοφόρους της ΝΔ. Μόνο τους μισούς να κερδίσουμε είναι σχεδόν διψήφιο εκλογικό ποσοστό. Θα πάρουμε όμως άλλους τόσους από την κεντροαριστερά.

Σκεφτήκαμε να διατηρήσουμε την δεξιά απόκλιση ως πολιτικό δίκτυο και να επιχειρήσουμε την ένωση με κόμματα, οργανώσεις, δίκτυα, κινήσεις στο χώρο του κέντρου με αριστερή απόκλιση. Όμως έτσι γίνεται κάπως μπερδεμένο. Η Νέα Αρχή ΔΕΚΑ δεν θα είναι το κεντρώο πολιτικό σχήμα αλλά μέρος του σχήματος. Αν τυχόν δεν βρούμε άλλους ενδιαφερόμενους, τότε θα αποτελέσουμε μόνοι μας το σχήμα. 

Εμάς μας ενδιαφέρει η βάση. Όμως και τα πρόσωπα έχουν σημασία σε επίπεδο συμβολισμών. Θα πρέπει η προέλευση τους να είναι εξίσου από την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά ώστε να σηματοδοτήσει ένα κεντρώο σχήμα, χωρίς απόκλιση προς την μια ή την άλλη μεριά.

Απευθύνουμε πρόσκληση σε πρόσωπα, κινήσεις, δίκτυα, κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται στον ευρύτερο χώρο του κέντρο για διάλογο με σκοπό την δημιουργία ενός μεγάλου κεντρώου σχήματος που θα είναι παράγοντας ενότητας, σταθερότητας και ρυθμιστής εξελίξεων. Ταυτόχρονα απευθύνουμε προειδοποίηση πως όσοι δεν προσέλθουν στον διάλογο, αργά ή γρήγορα, εκ των πραγμάτων θα εξαφανιστούν.

* Αν πάρουμε ψηφοφόρους που τώρα απέχουν θα αυξηθεί ο αριθμός των ψηφισάντων και θα μειωθεί ελάχιστα αυτό το ποσοστό. Το ζητούμενο μας βέβαια δεν είναι η ακρίβεια αλλά να περιγράψουμε την μεγάλη εικόνα.

Scroll to Top