ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

 Συμπεριφορές στα Social Media

video

Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησα γύρω στο 2005, με το Μyspace, πριν ακόμη διαδοθεί το FB. Με το Ιντερνετ είχα αρχίσει να ασχολούμαι αρκετά, τουλάχιστον μια δεκαετία πριν, από τις αρχές του ’90. Το αναφέρω γιατί σε πολλούς επικρατεί η αντίληψη ότι διαδίκτυο είναι Πλατφόρμες Κοινωνικής Δικτύωσης. Στη πραγματικότητα είναι ένα απειροελάχιστο μέρος του διαδικτύου. Οι ηλικίες μέσα στο Myspace ήταν κάτω των 25 και κυρίως κάτω των 20. Εγώ ήμουν αρκετά μεγαλύτερος. Έψαχνα να βρω κάποιους γνωστούς αλλά μάταια. Έτσι έβαλα κάποια άγνωστα παιδιά στις επαφές και έμπαινα λίγο μέσα για να δω τι γίνεται. Κάποια στιγμή διέγραψα το λογαριασμό.

Λίγο αργότερα, έφτιαξα το πρώτο λογαριασμό στο FB. Αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα με το Μyspace. Η πλειοψηφία όσων βρίσκονταν μέσα, ήταν σε ηλικίες πολύ μικρότερες της δικής μου. Στην αρχή έψαχνα να βρω κάποιο γνωστό χωρίς επιτυχία. Σιγά-σιγά όμως άρχισαν να μπαίνουν και άνθρωποι που γνώριζα και ως επί το πλείστον ήταν κοντά στη δική μου ηλικία. Έψαξα και βρήκα γνωστούς από παλιά, έφτιαξα ένα γκρουπάκι για το Λύκειο που πήγαινα και ύστερα έφτιαξα και άλλα γκρουπ.

Μετά μπήκα στο τριπάκι να αποκτήσω όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους. Έβλεπα τον αριθμό των φίλων να μεγαλώνει και αισθανόμουνα σαν να μεγαλώνει το υπόλοιπο στον τραπεζικό μου λογαριασμό. Νόμιζα ότι γινόμουνα πιο σπουδαίος και πιο ισχυρός. Είχα φθάσει σχεδόν χίλιους φίλους. Συνειδητοποίησα ότι ξόδευα πολλές ώρες την εβδομάδα στο FB. Θυμάμαι γύριζα από το γραφείο, έμπαινα αμέσως μέσα στο FB και καθόμουνα τουλάχιστον 3 ώρες κάθε απόγευμα και το ΣΚ περισσότερες.

Κατάλαβα όμως ότι δεν έβγαινε κάτι ουσιαστικό, εκτός από το γεγονός ότι κατάφερα να βρω γνωστούς από τα παλιά, κάτι που ήταν σίγουρα ευχάριστο. Λόγω επαγγελματικής ιδιότητας έχω μάθει να κάνω ανάλυση κόστους-οφέλους (cost-benefit analysis) και λόγω ενασχόλησης με τη πρακτική φιλοσοφία να έχω λογική αντιμετώπιση. Το κόστος ήταν οι πολλές ώρες που έχανα και δεν έβλεπα κάποιο ιδιαίτερο όφελος.

Εκνευρίστηκα με τον εαυτό μου και διέγραψα τον λογαριασμό. Εάν θυμάμαι καλά, τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα προσωρινής απενεργοποίησης. Αργότερα, με τον τρίτο κατά σειρά λογαριασμό, κατάλαβα ότι η λύση δεν ήταν η διαγραφή του λογαριασμού αλλά να μπορέσω να ελέγξω τον εαυτό μου. Έπρεπε να προσδιορίσω πόσες ώρες την εβδομάδα θα αφιερώνω σε αυτή τη δραστηριότητα και να το ακολουθήσω.

Ήμουν εκτός FB για μεγάλο διάστημα. Όμως συχνά όταν συναντούσα ανθρώπους, με ρωτούσαν εάν έχω λογαριασμό στο FB. Έτσι μετά από αρκετούς μήνες, αποφάσισα να ξαναμπώ αλλά δεν κατάφερα να ανακτήσω τον παλιό μου λογαριασμό. Ξεκίνησα πάλι από την αρχή να ψάχνω φίλους. Δεν κράτησε πολύ, διέγραψα ξανά τον λογαριασμό και ήμουν πάλι εκτός FB για αρκετούς μήνες. Τελικά έκανα λογαριασμό για τρίτη φορά και είναι αυτός που έχω ακόμη. Δείχνει ότι έγινα μέλος τον Φεβρουάριο του 2009 αλλά αυτός είναι ο τρίτος κατά σειρά λογαριασμός. Τον πρώτο τον έφτιαξα κάποια στιγμή το 2006-2007 και διαγράφηκε.

Λίγο αργότερα έφτιαξα λογαριασμούς σε Linkedin, Τwitter κλπ. Για πολλά χρόνια, κράτησα τον αριθμό των επαφών χαμηλά και αποκλειστικά σε ανθρώπους που γνωρίζω. Δεν έκανα προσπάθεια να βρω νέους φίλους. Δεν δεχόμουνα αιτήματα από ανθρώπους που δεν γνώριζα, παρόλο που στο παρελθόν είχα στείλει αιτήματα σε αγνώστους. Κατά καιρούς είχα και δεύτερο προφίλ και εκεί δεν ακολουθούσα τον κανόνα δηλαδή σύνδεση αποκλειστικά με ανθρώπους που γνωρίζω. Τα περισσότερα δεύτερα προφίλ τα διέγραφα μετά από λίγους μήνες. Τώρα έχω ένα δεύτερο προφίλ στο FB από τον Απρίλιο του 2016 και σκοπεύω να το κρατήσω.

Τελευταία έχω αρχίσει να αυξάνω τον αριθμό συνδέσεων και επαφών στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος είναι ότι θέλω να επεκτείνω τον κοινωνικό, πολιτικό, επαγγελματικό κύκλο και ταυτόχρονα να προβάλω κάποια πράγματα.

Τυγχάνει καμιά φορά να στέλνω αίτημα φιλίας (friend request στο FB) η σύνδεσης (connection στο Linkedin) και να παίρνω την απάντηση: «Ευχαριστώ για το αίτημα αλλά παρακαλώ θυμίστε μου που έχουμε γνωριστεί». Στο Τwitter σπάνια συμβαίνει γιατί η σύνδεση δεν είναι αμφίδρομη αλλά μιας κατεύθυνσης δηλαδή μπορώ να ακολουθώ χωρίς να ακολουθούμαι η το αντίστροφο και ακόμη αυτό είναι ελεγχόμενο. Άλλες φορές φίλοι real και όχι virtual επικοινωνούν μαζί μου φανερά ενοχλημένοι και με ρωτάνε σχετικά με ένα άτομο που τους έκανε αίτημα και βρίσκεται στη δική μου λίστα. Η μου ανακοινώνουν έντρομοι ότι κάποιος/α στέλνει αιτήματα σύνδεσης σε επαφές της λίστας τους. Συνήθως όσοι έχουν τέτοια αντιμετώπιση είναι σχετικά νέοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προσπαθώ να τους εξηγήσω  ότι υπάρχουν διάφορες συμπεριφορές και προτιμήσεις στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ότι στέλνουν αιτήματα στη λίστα τους δεν είναι απαραίτητα κάποια συνωμοσία εναντίον τους και δεν σημαίνει ότι προσπαθούν με κάποιο τρόπο να τους κάνουν κακό. Είναι πολλοί αυτοί με χιλιάδες επαφές στους λογαριασμούς τους που μπορεί να είναι ακόμη περισσότερες (οι επαφές) εάν έχουν και άλλο προφίλ. Δεν είναι δυνατόν να τους γνωρίζουν όλους προσωπικά, εκτός εάν είναι πολιτικάντζες η κάνουν κάποια άλλη δουλειά που τους επιτρέπει να έχουν χιλιάδες γνωριμίες. Είναι διαδικτυακοί φίλοι και όχι πραγματικοί. Μπορεί όμως οι διαδικτυακοί φίλοι να γίνουν και πραγματικοί. Ένας συνηθισμένος τρόπος ανάπτυξης δικτύου είναι αιτήματα σε φίλους φίλων.

Υπάρχουν κυρίως δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα των ανθρώπων με τους οποίους συνδέεται κανείς στα μέσα ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης όπως FB, Twitter, Linkedin, Instagram κλπ. Η μία άποψη είναι η δικτύωση να περιλαμβάνει άτομα με τα οποία κανείς γνωρίζεται καλά. Η άλλη άποψη υποστηρίζει ότι οι επαφές δεν είναι απαραίτητο να περιορίζονται στο ήδη υπάρχον φιλικό, κοινωνικό, επαγγελματικό, πολιτικό δίκτυο αλλά μπορεί να χρησιμεύσουν ώστε να το ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ. Και οι δύο απόψεις είναι σεβαστές και έχω ακολουθήσει και τις δύο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σχετικά με το σκοπό της επικοινωνίας υπάρχουν επίσης διαφορετικές απόψεις. Η επικοινωνία με τη μορφή μηνυμάτων, chat, video μπορεί να χρησιμεύει για

  • να περνάει η ώρα ευχάριστα
  • πληροφόρηση η διευκρινήσεις
  • προβολή θεμάτων, απόψεων, προσώπων, γεγονότων κλπ
  • να δημιουργηθεί μια πραγματική κοινωνική, φιλική, επαγγελματική η συναισθηματική σχέση

H επικοινωνία απλά για να περνάει ευχάριστα η ώρα είναι σεβαστή αλλά εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει. Πραγματικά περνάει ευχάριστα η ώρα αλλά έχω πολύ πιο ευχάριστα πράγματα να κάνω όπως να συναντάω real και όχι virtual friends για καφέ, ποτό η φαγητό

Το FB και γενικά τα μέσα διαδικτύωσης μπορεί να είναι πραγματικά πολύ χρήσιμα και πιστεύω ότι είναι ο τρόπος του μέλλοντος. Μπορεί όμως να αποδειχθούν και επιζήμια. Σε αυτή τη περίπτωση δεν φταίει το μέσο αλλά ο άνθρωπος. Εξαρτάται από το πως τα χρησιμοποιεί κανείς και σε σχέση πάντα με το τι επιδιώκει. Βέβαια σε όλα τα πράγματα υπάρχει συν και πλην, κάπου κερδίζεις και κάπου χάνεις.

Σε περίπτωση που προσπαθεί κανείς να προβάλλει κάποια πράγματα η εάν θέλει να διευρύνει το πραγματικό δίκτυο γνωριμιών του, έχει νόημα μια πιο χαλαρή αντιμετώπιση στη δημιουργία δικτύου, συμπεριλαμβάνοντας και άτομα που αρχικά του είναι άγνωστα. Εάν όμως κανείς δεν ενδιαφέρεται να προβάλει κάτι η δεν ενδιαφέρεται να διευρύνει το φιλικό, κοινωνικό η επαγγελματικό του κύκλο, είναι τελείως ανούσιο να έχει επαφές που δεν γνωρίζει.

Επειδή πλέον έχω καθορίσει συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα που ασχολούμαι  με τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν προλαβαίνω να ανταποκριθώ και να ανταποδώσω ικανοποιητικά likes, προσκλήσεις, συστάσεις κλπ. Το ξέρω ότι δεν είναι σωστό και μάλιστα είναι από τα πράγματα που οι ειδικοί συνιστούν ότι δεν πρέπει να κάνει κανείς. Όμως έχω αποφασίσει να είμαι σε διάφορες πλατφόρμες δικτύωσης, με χιλιάδες συνδέσεις. Επίσης όταν ξαναμπήκα για τρίτη φορά στο FB, κατέληξα σε ορισμένο χρόνο που θα αφιερώνω στην ηλεκτρονική δικτύωση και προσπαθώ να το ακολουθώ. Έτσι δεν μπορώ να είμαι απόλυτα συνεπής στην ανταπόκριση μου. Προσπαθώ να απαντώ σε σχόλια. Προτιμώ τα μηνύματα γιατί συνήθως όταν κάποιος μου στέλνει μήνυμα έχει κάτι συγκεκριμένο να πει. Ενθαρρύνω φίλους, συνδέσεις, ακολούθους, επαφές να μου στέλνουν μηνύματα και ανταποκρίνομαι πάντα. 

Ξαναζώ πάλι deja vu ίδιες καταστάσεις τώρα στο You Tube. Εκεί βέβαια δεν είναι ακριβώς όπως στα άλλα Social Media με Friends, Followers, Connections κλπ αλλά subscribers. Οι ηλικίες όμως είναι ίδιες όπως ήταν το 2005 στο MySpace και στο Facebook, οι περισσότεροι κάτω των είκοσι. Οι youtubers που κάνουν θραύση είναι σε αυτή την ηλικία. Πιστεύω ότι σιγά σιγά θα αρχίσουν να ασχολούνται και μεγαλύτερες ηλικίες.  

Scroll to Top