Συμφωνία με ΠΓΔΜακεδονίας ΙΙ

Συμφωνία με ΠΓΔΜακεδονίας ΙΙ

AUDIO

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει η γειτονική χώρα να έχει στην ονομασία της τη λέξη Μακεδονία. Τα θέματα πρέπει να τα ζυγίζουμε και να βάζουμε προτεραιότητες. Τι είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή; Η οικονομική βελτίωση της χώρας και ο αναβαθμισμένος της ρόλος στην περιοχή των Βαλκανίων ή η αποδοχή μιας ονομασίας που πραγματικά στους περισσότερους δεν αρέσει. Πολύ απλά να το πούμε είναι δύο οι δρόμοι. Ο ένας είναι η συμφωνία που θα οδηγήσει στην γεωπολιτική αναβάθμιση και την βελτίωση της οικονομίας. Ο άλλος είναι η μη συμφωνία που παρόλο που δεν μας αρέσει, δεν βγάζει πουθενά. Όσοι τίθενται ενάντια σε κάποια συμφωνία αντιμετωπίζουν το θέμα επιπόλαια, απερίσκεπτα και συναισθηματικά. Όσοι υποστηρίζουν μια συμφωνία το αντιμετωπίζουν με σκέψη και λογική.

Η εναλλακτική ποια είναι; Να μην κάνουμε καμμιά συμφωνία και να συνεχίσει το καθεστώς των προηγούμενων χρόνων. Το ότι κάποια στιγμή θα υποχωρούσαν είναι τελείως αβέβαιο και πραγματικά αμφίβολο. Υπάρχει το ζήτημα της ένταξης τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή χώρα από την ΠΓΔΜ αλλά από την άλλη οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο ισχυρές από την Ελλάδα. Αρκετές από αυτές έχουν δεχτεί την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα πίεζαν και τις δύο χώρες (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) ώστε να γίνει αμοιβαίος συμβιβασμός δηλαδή μια ανάλογη συμφωνία. Άρα δεν θα καταφέρναμε τίποτα απλά θα καθυστερούσαμε και άλλα χρόνια.

Υπάρχει και η εναλλακτική ούτε στο μέλλον να αποδεχόμαστε οποιαδήποτε συμφωνία παρά την πίεση ΕΕ και ΝΑΤΟ. Τότε απλά θα χαλάγαμε τις σχέσεις μας και με χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Στο τέλος οι πιέσεις θα γινόντουσαν τέτοιες ώστε να μας αναγκάσουν να δεχτούμε κάποιο συμβιβασμό. Άρα θα γινόταν πολύ φασαρία για το τίποτα, θα χανόντουσαν πολλά χρόνια, θα χάλαγαν και άλλο οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ και θα καταλήγαμε εάν όχι σε ίδιο, σε παραπλήσιο σημείο ενδεχομένως και χειρότερο, μετά από πολλά χρόνια. Μόνο εάν αποβλέπαμε στη ρήξη των σχέσεων με ΕΕ και ΝΑΤΟ και πιθανή αποχώρηση από τα δύο, θα είχε κάποια λογική. Αλλά και πάλι το μόνο που θα καταφέρναμε θα ήταν να είμαστε η μόνη χώρα που δεν θα αναγνώριζε την γειτονική χώρα με την ονομασία Μακεδονία. Δεν θα μπορούσε η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να πιέσουν την ΠΓΔΜ να υποχωρήσει σε όλα; Θα μπορούσαν αλλά η στάση τους μέχρι τώρα δεν δείχνει κάτι τέτοιο και δεν έχουν κανένα λόγο να το αλλάξουν. Η στάση τους μέχρι τώρα ήταν «βρείτε τα μεταξύ σας με αμοιβαίο συμβιβασμό». Αλλιώς δεν θα χαιρέτιζαν την συμφωνία αλλά θα έλεγαν ότι είναι μια πολύ κακή συμφωνία και κακώς έγινε.

Η σωστή ή λάθος απόφαση εξαρτάται από τις συνθήκες. Να κάνουμε τρεις υποθέσεις: 1) η Ελλάδα δεν έχει οικονομικά προβλήματα 2) δεν υπάρχει παγκοσμιοποίηση 3) η αρνητική στάση στο θέμα της ονομασίας μπορεί να οδηγήσει σε κάποια αποτελέσματα. Τότε σωστά δεν πρέπει να δεχτούμε οποιαδήποτε συμφωνία. Τώρα όμως η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η συμφωνία θα βελτιώσει την πολιτική σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων που θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία. Επίσης σε μια περίοδο παγκοσμιοποίησης η χώρα πρέπει να πλασαριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε πολλά επίπεδα. Ένα επίπεδο είναι η διαμόρφωση σχέσεων με τις μεγάλες δυνάμεις. Αυτές είναι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και στην περιοχή της Ευρώπης Γερμανία και Γαλλία. Οι σχέσεις μπορεί να κυμαίνονται από πολύ στενές φιλικές έως αδιάφορες ή ψυχρές.

Το άλλο επίπεδο είναι η αναβάθμιση της χώρας στη περιοχή που βρίσκεται δηλαδή στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Καλώς ή κακώς εδώ βρίσκεται η Ελλάδα και έχουμε γείτονες Αλβανούς, Σκοπιανούς και Βούλγαρους αντί για Σουηδούς, Δανούς και Νορβηγούς. Εκ των πραγμάτων η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη περιοχή των Βαλκανίων πρωτίστως και δευτερευόντως σε αυτή της Ανατολικής Μεσογείου. Εάν η Ελλάδα αποκτήσει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και συμβάλλει σημαντικά στην πολιτική σταθερότητα και στην ειρήνη, θα υπάρξει μεγάλο οικονομικό όφελος και για την περιοχή αλλά και για την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα κερδισμένη θα είναι η περιοχή της Μακεδονίας και η πρωτεύουσα της η Θεσσαλονίκη. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι αυτοί που εναντιώνονται περισσότερο σε μια συμφωνία είναι αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο. Αντιδρούν πιο πολύ οι Μακεδόνες. Η συμφωνία θα αναβαθμίσει γεωπολιτικά όλη τη χώρα αλλά περισσότερο την περιοχή της Μακεδονίας καθώς βρίσκεται δίπλα στα Βαλκάνια. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει το σημαντικότερο Βαλκανικό κέντρο. 

Ακούγεται πολύ και η άποψη ότι η ονομασία μπορεί να δημιουργήσει επεκτατικές τάσεις στους γείτονες και να μπουν στη λογική ότι «όλη η Μακεδονία είναι δική μας». Κατ’ αρχάς είναι μια μικρή χώρα. Ύστερα δεν είναι η ονομασία που καθορίζει τις επεκτατικές τάσεις. Και στην Αλβανία υπάρχουν μεγαλύτερες επεκτατικές τάσεις χωρίς να υπάρχει κάποιο θέμα με την ονομασία. Στην Αλβανία στηρίζονται σε πιθανή βοήθεια από την Τουρκία καθώς είναι ομόθρησκοι. Την ΠΓΔΜ ποιος θα στηρίξει σε μια προσπάθεια επέκτασης σε βάρος της Ελλάδας; Αυτό όμως που δεν λέει κανείς είναι ότι οι επεκτατικές τάσεις μπορεί να είναι αμοιβαίες. Με την ίδια λογική μπορούμε και εμείς να πούμε ότι η ΠΓΔΜ είναι μέρος της Ελλάδας αφού η Μακεδονία είναι ελληνική. Βέβαια δεν νομίζω ότι υπάρχει καμιά πρόθεση από μέρους μας για κάτι τέτοιο. Απλά πρέπει να διευκρινήσουμε ότι η σύνδεση της ονομασίας με επέκταση ισχύει και για την Ελλάδα όπως ισχύει και για την ΠΓΔΜ.  

Η Αυστρία είναι η πρώτη μη βαλκανική και μη πρώην κομμουνιστική χώρα που συναντάμε. Η απόσταση της Βιέννης - Θεσσαλονίκης είναι 988 χιλιόμετρα ενώ η απόσταση Αθήνας – Θεσσαλονίκης είναι 502 χιλιόμετρα. Αθήνα – Θεσσαλονίκη είναι περίπου 4 ώρες ενώ Θεσσαλονίκη – Βιέννη περίπου 8 ώρες, εάν βελτιωθούν οι υποδομές στις γειτονικές χώρες.

Είναι τόσο μεγάλη η υπεροψία και η αντιπάθεια που τρέφουν για το μέσο πολίτη η Νέα Φεουδαρχία και ο Κυριάκος της παρασιτικής ελίτ ώστε θέλουν να εμποδίσουν την εύκολη πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών με αυτοκίνητο ή τραίνο στην αναπτυγμένη Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Ο Κυριάκος των πλουσίων θέλει να μη μπορεί ο μέσος Έλληνας να πάρει το αυτοκίνητο του, τη μοτοσυκλέτα του ή το τραίνο και να πάει για 2-3 μέρες για καφέ στη Βιέννη που είναι ξακουστή για τα Βιενέζικα Café. Θέλει αυτή τη δυνατότητα να την έχουν μόνο οι φίλοι του, τα πλουσιόπαιδα, τα τζάκια, τα Κολεγιόπαιδα που δεν έχουν πρόβλημα να πάρουν το αεροπλάνο και να «πεταχτούν» στη Βιέννη για καφέ. Δείχνει πόσο πραγματικά η νοοτροπία τους είναι ενάντια στο λαό, το μέσο πολίτη. Η εύλογη ερώτηση που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι εάν το ΚΚΕ εναντιώνεται στη συμφωνία από αντιλαϊκά αισθήματα. Το ΚΚΕ σε αντίθεση με την Νέα Φεουδαρχία ήταν ανέκαθεν ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και βλέπει αρνητικά την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ και στα δύο. Η ΧΑ έχει τάσεις εθνοαπομονωτισμού και έτσι εξηγείται η στάση της.

Η στάση της ΝΔ φανερώνει την απόλυτη σχιζοφρένεια και τον καιροσκοπισμό του κόμματος  της αναξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι πολιτικοί χαμαιλεόντες που πηγαίνουν όπου φυσάει ο άνεμος. Δεν είναι στο θέμα αυτό μόνο αλλά σε πλείστα άλλα θέματα. Πάνω από όλα δείχνουν ότι δεν είναι καθόλου μα καθόλου σοβαροί άνθρωποι και είναι άκρως επικίνδυνοι για τη χώρα. Εάν δεν απαλλαγούμε από αυτούς δεν έχουμε καμμιά απολύτως ελπίδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία της Ελλάδας είναι να πάψει η ΝΔ να είναι κόμμα εξουσίας.

Scroll to Top