Συμφωνία με ΠΓΔΜακεδονίας
Συμφωνία με ΠΓΔΜακεδονίας
Εμείς στην Νέα Αρχή, δεν θέλουμε η γειτονική χώρα να ονομάζεται ούτε Μακεδονία ούτε Βόρεια Μακεδονία ούτε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ας την ονομάσουν όπως αλλιώς θέλουν. Δεν θέλουμε η γλώσσα και η εθνότητα να είναι Μακεδονική. Όμως εδώ και 27- 73 χρόνια αρνούνται να δώσουν άλλη ονομασία. Έτσι εκτιμούμε ότι η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας, η ειρήνη και η ευημερία στα Βαλκάνια, η χερσαία σύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ πιο σημαντικά θέματα από μια υποχώρηση που αναγκαστικά κάνουμε παρόλο που δεν θέλουμε.
Όσον αφορά το «δια ταύτα» δηλαδή τη διένεξη με τα Σκόπια, για να μη χαθούμε σε πολλές λεπτομέρειες θα δούμε τα βασικά σημεία. Η έκταση που καταλάμβανε η Μακεδονία άλλαζε ανά τους αιώνες. Αρχικά το Βασίλειο της Μακεδονίας ήταν μια μικρή περιοχή γύρω από την Πέλλα περίπου η σημερινή Κεντρική Μακεδονία, λίγο μικρότερη. Η Δυτική και Ανατολική Μακεδονία όπως και η ΠΓΔΜ ήταν εκτός αυτής της περιοχής. Με το θάνατο του Φιλίππου, το Βασίλειο της Μακεδονίας περιελάμβανε εκτός από την σημερινή Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και μικρά τμήματα της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Το Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφθασε μέχρι την Ινδία. Στη Ρωμαϊκή και την Βυζαντινή περίοδο άλλαζε διαρκώς η έκταση της Μακεδονίας. Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ακριβώς ποια έκταση καλύπτει η Μακεδονία διότι διαχρονικά άλλαζε. Εάν πάρουμε την αρχική έκταση του Βασιλείου της Μακεδονίας που ήταν γύρω από την Πέλλα, η Δυτική και η Ανατολική Μακεδονία, κακώς περιλαμβάνονται στην Μακεδονία. Εάν πάρουμε την επέκταση του Φιλίππου, η Ανατολική Μακεδονία είναι εκτός όπως και το μεγαλύτερο τμήμα της ΠΓΔΜ. Για μεγάλες χρονικές περιόδους της Ιστορίας η ΠΓΔΜ βρισκόταν μέσα στη περιοχή της Μακεδονίας. Στη περιοχή της Μακεδονίας εγκαταστάθηκαν διάφορα Σλαβικά φύλα. Από το 1945 η Δημοκρατία της Μακεδονίας ήταν κρατίδιο της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας. Το 1991-2 αποσχίστηκαν από την Γιουγκοσλαβία και διατήρησαν την ίδια ονομασία που είχαν για περισσότερο από 45 χρόνια. Αυτό που άλλαξε ήταν ότι από κρατίδιο Ομοσπονδίας έγιναν ανεξάρτητο κράτος.
Αρχικά καλά κάναμε και αντιδράσαμε, εάν δεν επιθυμούσαμε να διατηρήσουν την ονομασία αυτή. Είναι σωστή τακτική διαπραγμάτευσης. Ακόμη και στην ονομασία ΠΓΔΜ περιέχεται η λέξη Μακεδονία. Όμως μέσα σε λίγα χρόνια έπρεπε να έχουμε καταλήξει στη καλύτερη δυνατή συμφωνία. Σε μια συμφωνία δεν μετράει μόνο τι θέλουμε εμείς αλλά και τι θέλουν οι άλλοι. Η Ελλάδα είναι σίγουρα πολύ πιο ισχυρή χώρα και πληθυσμιακά και οικονομικά. Είναι επίσης μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με την FYROM. Για σχεδόν 30 χρόνια δεν καταφέραμε τίποτα. Αρνητική στάση στο θέμα της ονομασίας έχει δείξει και η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ. Όμως εμείς βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση. Αυτοί καθορίζουν το όνομα τους και όχι εμείς. Τόσα χρόνια δεν έχουμε καταφέρει τίποτα και το πιθανότερο είναι να μην καταφέρουμε τίποτα ποτέ.
Η Νέα Φεουδαρχία και το ΠΑΣΟΚ ακολουθούσαν επί δεκαετίες την τακτική της διατήρησης των προβλημάτων. Έτσι τα προβλήματα της χώρας έγιναν βουνό. Με μια συμφωνία η Ελλάδα πετυχαίνει να λύσει ένα πρόβλημα, να καλυτερεύσει τις σχέσεις της με μια γειτονική χώρα και να αποκτήσει ένα σύμμαχο σε μια περιοχή που υπάρχουν εχθροί. Οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ δεν ήταν εχθρικές αλλά ήταν σίγουρα προβληματικές λόγω της διαφοράς στο θέμα της ονομασίας.
Η συμφωνία θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και στη σημαντική βελτίωση των υποδομών στις γειτονικές χώρες. Όταν σε μια περιοχή υπάρχουν έριδες και πιθανότητα ανάφλεξης δημιουργείται πολιτική αστάθεια που έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Η Ελλάδα είναι μέρος της ΕΕ. Η χερσαία σύνδεση με την υπόλοιπη ΕΕ περνάει μέσα από Βαλκάνια και κυρίως την Αλβανία και την ΠΓΔΜ καθώς μέσω Βουλγαρίας είναι μεγάλος κύκλος. Ακόμη και εάν σταματήσουμε να είμαστε μέρος της ΕΕ, η χερσαία σύνδεση με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη είναι σημαντική.
Στη ζωή και στην πολιτική, όλα τα θέματα έχουν συν και πλην. Σπάνια υπάρχει κάτι που είναι μόνο καλό ή μόνο κακό. Τα περισσότερα πράγματα έχουν καλά και κακά σημεία. Καλούμαστε να τα σταθμίσουμε και να αποφασίσουμε προς τα που γέρνει η πλάστιγγα. Θεωρούμε ότι η πλειοψηφία των πολιτών που αντιτίθεται στην συμφωνία είναι πατριώτες. Δεν αναφερόμαστε στους πολιτικούς γιατί αρκετοί από αυτούς είναι καιροσκόποι ή προδότες. Όμως πιστεύουμε ότι παρόλο τον πατριωτισμό τους, αρκετοί δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν το θέμα σφαιρικά, πλατιά, μακριά και να μπορέσουν να ζυγίσουν σωστά τα υπέρ και τα κατά. Μέρος της ευθύνης ανήκει και στο πολιτικό και μιντιακό σύστημα που δεν αξιώθηκε ή δεν μπορεί να εξηγήσει τα θέματα σωστά στους πολίτες.
Τα πράγματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Και οι δύο πλευρές (υπέρ και κατά μιας συμφωνίας) έχουν κάπου τα δίκια τους. Και οι δύο πλευρές έχουν την πατριωτική και την προδοτική ή μη πατριωτική σκοπιά. Εξαρτάται από ποια προοπτική το βλέπει κανείς η μάλλον εάν το βλέπει στενά και κοντά ή μακριά και πλατιά. Πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ πατριωτικής και συνετής συμπεριφοράς. Δεν είναι πάντα η πατριωτική στάση συνετή. Ενδεχομένως μια στρατιωτική επίθεση στην Τουρκία για ανάκτηση της Πόλης και της Μικράς Ασίας να έχει πατριωτικά κίνητρα. Όμως εάν δεν υπάρχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί καταστροφικό καθώς η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ. Άρα υπάρχει ο συνετός πατριωτισμός και ο απερίσκεπτος πατριωτισμός. Ο συνετός πατριωτισμός εκφράζεται από τη Νέα Αρχή ενώ ο απερίσκεπτος από τη Νέα Δημοκρατία. Βέβαια τα κίνητρα τους δεν είναι πατριωτικά αλλά πολιτικής καιροσκοπίας.
Το ζητούμενο μας είναι να παραμείνουμε Ψωροκώσταινα και γερμανογαλλική αποικία ή να αποκτήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ακόμη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου; Εάν δεν μας ενδιαφέρει το δεύτερο, τότε πολύ καλά κάνουμε και αντιδρούμε στο όνομα Μακεδονία. Εάν όμως μας ενδιαφέρει η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, κάποιος βαθμός συμβιβασμού είναι απαραίτητος καθώς δεν καταφέραμε τίποτα απολύτως εδώ και 30 χρόνια. Δεν μπορούμε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια περιοχή που έχουμε εχθρικές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες. Και στα δύο στρατόπεδα έχουμε συμμαχία πατριωτών και προδοτών ή μη πατριωτών. Στο στρατόπεδο που αντιδρά στην ονομασία Μακεδονία έχουμε πατριώτες με στενή αντίληψη αλλά και προδότες που εμποδίζουν την γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας για να παραμείνει Ψωροκώσταινα και γερμανογαλλική αποικία. Στο άλλο στρατόπεδο που δέχεται την ονομασία Μακεδονία, οι προδότες ή μάλλον καλύτερα οι μη πατριώτες αδιαφορούν για την ονομασία Μακεδονία και κάθε τι ελληνικό. Όμως υπάρχουν και πατριώτες που μέσα από μια συμφωνία βλέπουν ένα βήμα στην γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, την ειρήνη και ευημερία στα Βαλκάνια και την καλύτερη σύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το θέμα της Μακεδονίας είναι ένα παράδειγμα του λάθος τρόπου σκέψης που έχει μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων που καθορίζει τις εκλογές. Τελικά το πρόβλημα της Ελλάδας ανάγεται στο ότι ένα κρίσιμο μέγεθος ψηφοφόρων δεν μπορεί να σκεφτεί και να αποφασίσει σωστά. Τα διάφορα θέματα χρειάζεται να τα ιεραρχούμε και να τους δίνουμε την απαραίτητη βαρύτητα.
Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι σωστά η ΝΔ είναι κατά της συμφωνίας. Τι είναι πιο σημαντικό; Η χρεοκοπία, η εξαθλίωση, οι αυτοκτονίες, η οικονομική καταστροφή, η εξαπάτηση, η κατασπατάληση και το κλέψιμο του υστερήματος μας ή να λέγεται η ΠΓΔΜ Βόρεια Μακεδονία. Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν πλείστα δεινά στο τόπο, πολύ χειρότερα από το να λέγεται η γειτονική χώρα Βόρεια Μακεδονία. Σε αυτά πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς εάν δεν απαλλαγούμε από το γαλαζοπράσινο σύστημα δεν έχουμε καμία απολύτως ελπίδα.
Μαύρο στο Κυριάκο της παρακμής και τους αναχρονιστές της Νέας Καιροσκοπίας
Για μια καλύτερη κέντρο+δεξιά και μια καλύτερη Ελλάδα
Για να πάει επιτέλους η χώρα μπροστά