Συνεχιστές του ’80

Συνεχιστές του '80

AUDIO

Η ΝΔ ιδρύθηκε το ‘74 και τέλειωσε το ’80. Για να είμαι πιο ακριβής το ’80 ήταν η αρχή του τέλους. Τότε ανέλαβαν τα τζάκια και η ψευτοαριστοκρατία και ξεκίνησε ένας ατέλειωτος κατήφορος. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο τελευταίος πρόεδρος που προερχόταν από τον λαό, γιος δάσκαλου και δικηγόρος επαρχιακής πόλης. Όλοι οι άλλοι ήταν τζάκια και ψευτοαριστοκρατία. Ο Κώστας Καραμανλής προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει το όνομα Καραμανλή αλλά κι αυτός τζάκι και ψευτοαριστοκρατία ήταν. Θείος και ανιψιός είχαν το ίδιο επώνυμο αλλά διαφορετικό προφίλ. Ο ανιψιός αποδείχθηκε κατώτερος του θείου του και των περιστάσεων.

Οι συνεχιστές της ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή είμαστε εμείς. Βέβαια έχουμε κάπως προσαρμοστεί στην εποχή. Τότε ήταν άλλες εποχές. Έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας κι ο κόσμος έχει αλλάξει. Η χώρα είχε βγει από μια δικτατορία και έναν πόλεμο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε άνοιγμα προς το κέντρο, τη λεγόμενη διεύρυνση. Αυτό επιχειρούμε κι εμείς, μια νέα διεύρυνση. Όποιος κεντρώος θέλει, μπορεί να έρθει μαζί μας ακόμη κι αν στο παρελθόν ήταν στο ΠΑΣΟΚ, την Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι ή άλλα κόμματα και οργανώσεις εκτός Βουλής. Εκτός αυτού, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ στόχευαν ανέκαθεν στο μεσαίο χώρο και κάνουμε το ίδιο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ. Εκείνη την εποχή, μετά από μια δικτατορία και έναν πόλεμο, είχε μια λογική. Εμείς θα βάλουμε την Ελλάδα σε μια καλύτερη Ένωση που ενδέχεται να δημιουργηθεί. Βέβαια σε αντίθεση με τον Καραμανλή, θα θέσουμε το θέμα σε δημοψήφισμα.

Ο Κώστας Καραμανλής προσπάθησε να είναι ο συνεχιστής της Καραμανλικής παράδοσης αλλά δεν το κατάφερε καλά. Ήταν συνεχιστής του ονόματος και όχι της παράδοσης. Πραγματικά θα θέλαμε να έχουμε μόνο θετικά να πούμε, να μην υπάρχει τίποτα αρνητικό εναντίον της διακυβέρνησης του. Εμείς όπως αυτός και ο κύκλος του ακολουθούμε την καραμανλική παράδοση. Όμως δεν μπορούμε να πούμε ψέματα ούτε να φορτωθούμε την αποτυχία και τα πολλά στραβά των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή. Το εάν απέτυχαν λίγο η πολύ είναι θέμα άποψης. Σίγουρα ήταν αποτυχία ότι δεν ολοκλήρωσαν την δεύτερη θητεία. Σίγουρα έχουν ευθύνη για την χρεοκοπία. Εάν έχουν μεγαλύτερη ευθύνη οι κυβερνήσεις Καραμανλή ή οι κυβερνήσεις Σημίτη είναι κάτι που προτιθέμεθα να το ανακαλύψουμε. Θα αποδώσουμε τις ευθύνες. Δεν θα αφήσουμε ατιμώρητους τους υπεύθυνους της καταστροφής της χώρας. Δεν θα αθωώσουμε προκαταβολικά τους καραμανλικούς. Θα αποδειχθεί από την διαδικασία εάν είναι αθώοι ή ένοχοι.

Ούτε θα φορτωθούμε την παταγώδη αποτυχία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Με ένα ΠΑΣΟΚ γεμάτο σκάνδαλα έπρεπε να κυβερνήσει τρεις θητείες, όχι όσο μία. Έπρεπε να φτάσει μέχρι τους Ολυμπιακούς αγώνες. Το ό,τι έχασε από εσωτερικούς αντιπάλους δεν σημαίνει πως είναι ανεύθυνος. Για να φτάσουν δικοί του άνθρωποι, ο Σαμαράς και ο Αλαφούζος, να είναι στα κάγκελα εναντίον του, κάτι δεν έκανε καλά. Γιατί να πούμε ότι έφταιγαν αυτοί και όχι ο Μητσοτάκης; Ένας πολιτικός πρέπει να διαχειρίζεται σωστά όλα, το εσωτερικό του κόμματος, το εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό. Ο γιος Μητσοτάκης θα αποδειχθεί κατώτερος του πατέρα του. Μιας και αναφέραμε τον Σαμαρά και αυτός μισή θητεία κατάφερε να κάνει.

Εμείς δεν είμαστε οι συνεχιστές του ’15, του ‘09 ή του ‘93. Είμαστε οι συνεχιστές του ‘80. Δεν θα φορτωθούμε την αποτυχία Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή και Σαμαρά ούτε την αποτυχία όλων των άλλων που δεν κατόρθωσαν καν να κερδίσουν τις εκλογές. Εμείς συνεχίζουμε από το ‘80 που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άφησε τη χώρα με χρέος 30%. Δεν θέλουμε να κουβαλάμε το βάρος του ατέλειωτου κατήφορου σαράντα ετών που ξεκίνησε το ’80 και δεν έχει τελειωμό.
Αυτή η παρωδία κόμματος απλά έχει διατηρήσει το όνομα και λέγεται Νέα Δημοκρατία. Δεν έχει καμιά σχέση με την Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όχι μόνο δεν έχει σχέση αλλά αποτελεί και προσβολή στη μνήμη του ιδρυτή. Είναι ένα κόμμα σε έναν ατέλειωτο κατήφορο, σε μια διαρκή σήψη και παρακμή.

Ο σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή, ο Λούλης, το είχε χαρακτηρίσει φθαρμένο προϊόν. Δεν είναι πλέον μόνο φθαρμένο αλλά τελείως σάπιο. Τα τελευταία σαράντα χρόνια, έχουν κυβερνήσει δώδεκα. Εάν αυτό δεν είναι τεράστια αποτυχία, τότε τι είναι; Δεν φτάνει μόνο αυτό. Ήρθαν πεντέμισι χρόνια και μας χρεοκόπησαν. Θα δείξει ποιοι ευθύνονται για την καταστροφή. Και μετά από όλα όσα πέρασε η χώρα, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα μέσα στο κόμμα. Οι ίδιοι είναι, τζάκια και ψευτοαριστοκρατία, Μητσοτάκηδες, Καραμανλήδες, Βαρβιτσιώτηδες, Κεφαλογιάννηδες, Αβερωφοσαμαράδες. Έπρεπε να είχαν φύγει χτες. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε δευτερόλεπτο που μένουν κάνουν μεγάλο κακό στη χώρα. Τικ, τακ... τικ, τακ... τεράστια καταστροφή έγινε. Αποτασσόμεθα τον κατήφορο των τελευταίων σαράντα ετών και συντασσόμεθα με την περίοδο ’74 -‘80.

Scroll to Top