Σχέδιο Γ

Σχέδιο Γ

AUDIO

Το 2013, ξεκινήσαμε τη ΔΕΚΑ (Δημοκρατική Ένωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης) με το κέντρο σημείο συνάντησης πολιτών από διάφορες ιδεολογικές αφετηρίες. Βρισκόντουσαν μέσα άνθρωποι από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά. Οι περισσότεροι όμως προέρχονταν από τη Νέα Δημοκρατία και το παλιό ΠΑΣΟΚ. Εκείνη την εποχή, το 2013, υπήρχαν πολλά κόμματα, κινήσεις, δίκτυα στον κεντρώο χώρο. Το πολλά μικρά κόμματα δεν βοηθάνε ούτε τον εαυτό τους ούτε την χώρα. Κάναμε μια προσπάθεια για ευρεία κεντρώα συμμαχία που δεν απέδωσε. Αυτό ήταν το σχέδιο Α που εγκαταλείψαμε. Εκ των υστέρων καταλάβαμε ότι έπρεπε να είχαμε επιμείνει. Στερνή μας γνώση να σε είχαμε πρώτα.  

Η συνεργασία μας με την ΕΠΑΛ στις ευρωεκλογές του 2014 είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι αριστεροί από την ΔΕΚΑ. Από την κεντροαριστερά έμειναν μόνο κεντρώοι του παλιού ΠΑΣΟΚ. Προσανατολιστήκαμε στο να προσχωρήσουμε σε ένα κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ήταν πολύ μακριά ιδεολογικά. Δεν είχε κάνει ακόμη άνοιγμα προς το κέντρο. Το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Όσοι προέρχονταν από την ΝΔ, είχαν επαφές με κεντρώους που έμειναν στη ΝΔ. Δεν είναι όλοι οι κεντρώοι Μητσοτακικοί. Οι Μητσοτάκηδες μπορεί να ξεκίνησαν από την Ένωση Κέντρου αλλά εμείς τους θεωρούμε ακραία στοιχεία στα οικονομικά ζητήματα.

Έπεσε η εξής ιδέα που τότε, το 2014, φάνηκε καλή. Θα  προσπαθούσαμε να αλλάξουμε την ΝΔ ώστε να την κάνουμε έτσι όπως θα έπρεπε να είναι, με συντονισμένη προσπάθεια από μέσα και από έξω. Αν το καταφέρναμε, θα επιστρέφαμε στη ΝΔ όσοι προερχόμαστε από εκεί και θα παίρναμε μαζί μας και τους κεντρώους του παλιού ΠΑΣΟΚ. Εναλλακτικά θα επιδιώκαμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο σχήμα να αντικαταστήσει την ΝΔ. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2019 έδειξαν ότι και τα δύο είναι ανέφικτα. Η Νέα Δημοκρατία μόνο προς το χειρότερο μπορεί να αλλάξει. Δεν θα αντικατασταθεί από ένα καλύτερο σχήμα ούτε σε εκατό χρόνια. Το Σχέδιο Β δεν πέτυχε γιατί ο στόχος ήταν ανέφικτος.

Έτσι προχωράμε στο σχέδιο Γ που είναι ουσιαστικά μια βελτιωμένη παραλλαγή του σχεδίου Α. Επιστρέφουμε στο αρχικό σχέδιο. Οι συνθήκες τώρα είναι ακόμη καλύτερες από ότι το 2013. Αντί να πάμε όλοι μαζί με τους κεντρώους του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, θα φύγουν οι κεντρώοι από τη ΝΔ για το κεντρώο σχήμα που προσπαθούμε να φτιάξουμε. Δηλαδή θα έχουμε αντίστροφη κίνηση.

Υπάρχει ανάγκη ενός κεντρώου σχήματος που θα είναι ρυθμιστής της κατάστασης και παράγοντας σταθερότητας και ενότητας. Οι επόμενες εκλογές, όχι αυτές στις 7 Ιουλίου, θα είναι με απλή αναλογική. Ένα ισχυρό κεντρώο σχήμα θα εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα. Ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι σε βάθος χρόνου θα επικρατήσει η απλή αναλογική. Αν ο Μυριάκος και η Νέα Αριστοκρατία φέρουν πάλι τον Μουσολινικό νόμο του 1924 για το μπόνους εδρών του πρώτου κόμματος, οι άλλοι πρέπει να το αλλάξουν ξανά.

Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το άνοιγμα που έκανε έχει έρθει πιο κοντά σε μας. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις. Ασκούμε κριτική στην Νέα Δημοκρατία με τον τρόπο που μιλάει ο μέσος πολίτης. Θα το κάνουμε το ίδιο σε όλα τα κόμματα. Δεν μπορεί να μας εξαναγκάσει ο Μυριάκος και η Νέα Αριστοκρατία να μιλάμε όπως στο Εκάλη Κλαμπ. Αν θέλουν αυτοί μπορούν να μιλάνε όπως στο Εκάλη Κλαμπ που πήγαινε ο Μητσοτάκης, στα πάρτι του Καίσαρη και σε άλλα πάρτι.

Η δριμεία κριτική δεν επηρεάζει την πιθανότητα συνεργασίας. Εμείς θα λέμε στους ψηφοφόρους να μην τους ψηφίσουν και να προτιμήσουν εμάς. Αν πάραυτα οι ψηφοφόροι τους ψηφίσουν, θα αποδεχτούμε το γεγονός κι αν χρειαστεί θα καθίσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων. Δεν θα είναι συνεργασία άνευ όρων αλλά βάσει προγραμματικών συγκλίσεων και συμφωνιών. Σε όσα συμφωνούμε σε γενικές γραμμές που είναι αρκετά, θα προχωράμε. Σε όσα διαφωνούμε δεν θα γίνονται. Επίσης θα γίνονται και κάποια βασικά από το δικό μας πρόγραμμα και θα τα εφαρμόζουν άνθρωποι της δικής μας επιλογής.

Προεκλογικά θα τους ασκούμε δριμεία κριτική. Μετεκλογικά θα καθόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων για συγκυβέρνηση. Αν δεν καταλήγουμε σε συμφωνία, θα συνεχίσουμε να τους ασκούμε δριμεία κριτική. Ελπίζουμε να αποδώσει το σχέδιο Γ που είναι βελτιωμένη έκδοση του σχεδίου Α. Εκτός από σχέδιο Γ έχουμε σχέδιο Δ και Ε. Δεν είμαστε όσα έρθουν και όσα πάνε, χύμα στο κύμα σαν την ΝΔ αλλά ενεργούμε βάσει σχεδίων. 

Scroll to Top