Τιμωρία εκ του ασφαλούς

Τιμωρία εκ του ασφαλούς

AUDIO

Ο Μητσοτάκης κατόρθωσε να παρασύρει τον Τσίπρα. Και οι δύο μαζί παρέσυραν τον ελληνικό λαό. Έβαλαν τις ευρωεκλογές σε βάση εθνικών και όχι ευρωπαϊκών θεμάτων, κάτι που σαφέστατα συνέφερε την ΝΔ. Ο Τσίπρας συγκρούστηκε με το ευρωπαϊκό κατεστημένο το 2015 και θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως κάποιος που φέρνει την αλλαγή στη σημερινή κατάσταση της ΕΕ, κάτι που αποδοκιμάζουν οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους. Θα μπορούσε να εμφανιστεί ως ο οραματιστής μιας άλλης Ευρώπης που δεν χρειαζόταν να προσδιορίσει ακριβώς. Απλά θα έπρεπε να εντοπίσει κάποια σημεία δυσαρέσκειας. Βέβαια δεν γινόταν να παρουσιαστεί ως κάποιος που θα περιόριζε τη μετανάστευση. Μπορούσε όμως να στηριχτεί στην έλλειψη αλληλεγγύης, στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και σε άλλα. Αν το έκανε σωστά, ενδεχομένως να ήταν ο νικητής των ευρωεκλογών. Όπως γράψαμε είχε την ευκαιρία αυτή και την κλώτσησε. Ότι έγινε, έγινε.

Από εδώ και πέρα τι γίνεται. Το πρώτο είναι να επιμένει επίμονα σε συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ στις βουλευτικές εκλογές. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το πετύχει αλλά θα είναι κερδισμένος και στις δύο περιπτώσεις. Αν τυχόν το πετύχει, το λιγότερο πιθανό, αθροιζόμενα τα ποσά δίνουν ισοπαλία. Κλείνει αμέσως τη διαφορά. Αν δεν το πετύχει θα στρέψει την δυσαρέσκεια των κεντροαριστερών ψηφοφόρων προς το ΚΙΝΑΛ, ως υπεύθυνου κόμματος για την πιθανή επικράτηση της κεντροδεξιάς. Η ΝΔ δεν μπορεί να συμπορευτεί με την ΧΑ. Είναι όμως πιθανό σε αυτή τη περίπτωση να ζητήσει συνεργασία από το Βελόπουλο. Αν δεχθεί ο Βελόπουλος, δεν θα είναι πια ισοπαλία αλλά προβάδισμα της κεντροδεξιάς. Η διαφορά όμως θα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμη.

Αν προσπαθήσει πάλι να περάσει την εικόνα ότι τα πράγματα είναι καλά, ο ελληνικός λαός θα νοιώσει ότι τον κοροϊδεύει. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά και έτσι περίπου θα ήταν με οποιοδήποτε κόμμα στη διακυβέρνηση. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να στρέψει τη δυσαρέσκεια στους άλλους, κάτι που είναι σωστό. Ο λόγος που περνάμε αυτά τώρα είναι η τριακονταετία 1980-2010. Αν συμπορευτεί τελικά με το ΚΙΝΑΛ, κάτι που είναι το λιγότερο πιθανό, θα πρέπει να τα ρίξει στην διακυβέρνηση Καραμανλή. Τα νούμερα βοηθάνε σε κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν φταίει μόνο η διακυβέρνηση Καραμανλή αλλά είναι συνυπεύθυνη.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι παρασύρθηκαν να ψηφίσουν με εθνικά κριτήρια και όχι ευρωπαϊκά. Ήταν μια εκ του ασφαλούς τιμωρία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν καθορίζεται κυβέρνηση στις ευρωεκλογές και το τοπικό αποτέλεσμα έχει μηδαμινό αντίκτυπο στις εξελίξεις στην ΕΕ. Όταν όμως πρέπει να αποφασίσουν για αυτούς που θα τους κυβερνήσουν στην επόμενη τετραετία, τότε η τιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει κάποιο κόστος. Οι ψηφοφόροι δεν είναι βλάκες. Ξέρουν ότι τα θετικά μέτρα, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταργούνται με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Ενδεχομένως κάποια από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές να έχουν αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές.

Επομένως είναι πιθανό να δούμε μεγαλύτερη συσπείρωση τόσο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, όσο και των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Αν δεν υπάρχει συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ θα στρέψει τη δυσαρέσκεια προς αυτό με δύο τρόπους. Πρώτον για όσο έγιναν στα τριάντα χρόνια 1980-2010 και δεύτερον για την άρνηση συμπόρευσης και υπεύθυνο της πιθανής ήττας της κεντροαριστεράς. Έτσι θα έχουμε σημαντική μετακίνηση ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ προς το ΣΥΡΙΖΑ και μείωση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ.

Το άλλο που πρέπει να κάνει είναι να αποδείξει ότι η ΝΔ είναι μια απατηλή ελπίδα και πως τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Να πείσει τους ψηφοφόρους ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι καθόλου εύκολα αλλά σε κάθε περίπτωση καλύτερα από ότι με την ΝΔ.

αυτές τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν δεν αποφασίζεις μόνο τι θα ψηφίσεις. Αποφασίζεις επίσης τι μηνύματα θα στείλεις τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εγχώριο πολιτικό κατεστημένο. Όμως αποφασίζεις κάτι περισσότερο. Αποφασίζεις ποιος/α είσαι και πως θέλεις να σου φέρονται.
Σε βλέπουν αφ’ υψηλού σαν το μυρμήγκι που αν θέλουν μπορούν να το λιώσουν. Σε θεωρούν ηλίθιο υπάνθρωπο που με την βοήθεια των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης μπορούν να σε χειραγωγήσουν όπως θέλουν. Αφού σε χειραγωγήσουν και σε καταφέρουν να τους ψηφίσεις, θα σε εκμεταλλευτούν και θα σε καταδυναστεύουν. Νομίζουν ότι ήρθες στη ζωή για να σε εξαπατούν, να σε εκμεταλλεύονται και να σε καταδυναστεύουν. Σε βλέπουν σαν ψήφο και σαν αγελάδα που βγάζει λεφτά και θέλουν να την αρμέξουν μέχρι να τελειώσει το γάλα δηλαδή τα λεφτά. Δεν σε βλέπουν σαν άνθρωπο με συναισθήματα, προβλήματα, όνειρα, φιλοδοξίες που ήρθες σε αυτή την ζωή για να κάνεις το καλύτερο όπως εσύ μπορείς και αντιλαμβάνεσαι. Για αυτούς είσαι μόνο μια ψήφος και λεφτά που πρέπει με κάθε τρόπο να υφαρπάξουν.

Σε αυτές τις εκλογές αποφασίζεις αν είσαι νοήμων άνθρωπος ή ηλίθιος υπάνθρωπος. Αποφασίζεις αν πρέπει να σε εξαπατούν, να σε εκμεταλλεύονται, να σε καταδυναστεύουν, να σε εξαθλιώνουν ή αν πρέπει να σε υπολογίζουν, να σε σέβονται, να σε υπηρετούν. Αποφασίζεις αν πρέπει να τους φοβάσαι ή αν πρέπει να σε φοβούνται.

Όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις με τη ψήφο σου αν καθίσεις λίγο και σκεφτείς. Δεν χρειάζεται ούτε μεγάλη εξυπνάδα ούτε πτυχία και μεταπτυχιακά. Μόνο να καθίσεις λίγο και να σκεφτείς πριν πας να ψηφίσεις. Να σκεφτείς αν θέλεις να είσαι νοήμων άνθρωπος ή ηλίθιος υπάνθρωπος, ένα δίποδο ζώο.
Με μια μόνο ψήφο περνάς πολλά μηνύματα. Αποδοκιμάζεις αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση που οκτώ στου δέκα ψηφοφόρους βλέπουν αρνητικά. Τους λες ότι δεν σου αρέσει και πως πρέπει οπωσδήποτε να την αλλάξουν. Τους λες ότι δεν δέχεσαι να είσαι σε μια Ένωση που σε εξαθλιώνει και μετά σφυρίζει αδιάφορα στη δυστυχία, τον πόνο, τις αυτοκτονίες, την καταστροφή.

Αποδοκιμάζεις το κόμματα που έφεραν τη χρεοκοπία και την καταστροφή. Τους λες ότι δεν ανέχεσαι πλέον καταστάσεις του φαύλου παρελθόντος και θέλεις μια νέα αρχή, μια νέα εποχή για την Ελλάδα. Τους λες ότι θέλεις μια Ελλάδα καλύτερη από τη Γερμανία και όχι γερμανική αποικία εξαθλίωσης.
Είμαστε μια κίνηση βάσης. Δεν σου έχουμε πει ποτέ ψέματα. Θα μπορούσαμε και εμείς να σε κοροϊδέψουμε. Όμως τότε θα ήταν σαν να κοροϊδεύαμε τον εαυτό μας, γιατί εμείς είμαστε εσύ. Με μια ψήφο μας δίνεις την ευκαιρία να φτιάξουμε μια πολύ καλύτερη κεντροδεξιά. Μια κεντροδεξιά όπου η ηγετική δύναμη θα σε αντιμετωπίζει ως νοήμονα άνθρωπο με συναισθήματα, προβλήματα, όνειρα και φιλοδοξίες που ήρθες σε αυτή τη ζωή για να κάνεις το καλύτερο όπως μπορείς και αντιλαμβάνεσαι. Δεν ήρθες στη ζωή για να σε εξαπατούν, να σε χειραγωγούν, να σε φοβίζουν, να σε εκμεταλλεύονται επιτήδειοι. Μια κεντροδεξιά που δεν σε βλέπει ως ψήφο και αγελάδα που βγάζει λεφτά και θέλει να σε αρμέξει μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά. Μια κεντροδεξιά που θεωρεί ότι ο σκοπός της στη ζωή είναι να σε υπηρετεί και όχι να σε εξαπατά, να σε εκμεταλλεύεται και να σε καταδυναστεύει.

Όλα αυτά μπορείς να τα καταφέρεις με μια ψήφο, αν καθίσεις και σκεφτείς λίγο πριν πας να ψηφίσεις. Εσύ αποφασίζεις ποιος ή ποια θέλεις να είσαι, πως θέλεις να σου φέρονται. Εσύ αποφασίζεις τι μέλλον θέλεις για σένα, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου και τη χώρα.

Μαύρισε τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ. Δείξε τους ποιος είσαι και πως θέλεις να σου φέρονται. Δεν το ζητάς, το απαιτείς. Πες τους ότι είσαι άνθρωπος με προβλήματα, συναισθήματα, όνειρα και φιλοδοξίες. Πες του ότι δεν ανέχεσαι πλέον συμπεριφορές που μας έφτασαν στην καταστροφή και την εξαθλίωση. Πες του ότι πρέπει να σε υπολογίζουν, να σε σέβονται και να σε φοβούνται. Δώσε μας την ευκαιρία να φτιάξουμε μια κεντροδεξιά όπως εσύ πάντοτε ήθελες να είναι, όπως εμείς πάντοτε θέλαμε να είναι. Δώσε μας την ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα όπως εσύ πάντοτε ήθελες να είναι, όπως εμείς πάντοτε θέλαμε να είναι.

Scroll to Top