Τοπικοί αντιπρόσωποι αντί για βουλευτές
Τοπικοί αντιπρόσωποι αντί για βουλευτές
Θα αντικαταστήσουμε τους βουλευτές με πολύ περισσότερους τοπικούς εκπροσώπους που θα έχουν πολύ χαμηλότερες απολαβές. Για να εκλεγεί σήμερα κάποιος βουλευτής πρέπει να έχει από πίσω γερούς χρηματοδότες. Αυτό δημιουργεί υποχρεώσεις και από εκεί ξεκινάει η διαπλοκή. Ο λόγος είναι ότι οι σημερινές προεκλογικές καμπάνιες είναι πολύ δαπανηρές. Έτσι όπως το σχεδιάζουμε εμείς δεν θα χρειάζονται πολλά χρήματα για να εκλεγεί κανείς αντιπρόσωπος. Θα είναι εφικτό για το μέσο άνθρωπο.
Δεν το έχουμε ολοκληρώσει ακόμα αλλά το δουλεύουμε. Δίνουμε απλά ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό, χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι έτσι τελικά. Αντί για τριακόσιους βουλευτές, θα έχουμε χίλιους ή χίλιους πεντακόσιους τοπικούς αντιπροσώπους. Οι αμοιβές τους θα είναι πολύ χαμηλότερες αλλά θα κάνουν παράλληλα και την δουλειά τους. Αν δεν κάνουν κάποια άλλη δουλειά θα πρέπει να ζουν με λίγα.
Μυστήριο επικρατεί για τις συνολικές αποδοχές των βουλευτών. Δημοσιεύματα αναφέρουν από πέντε μέχρι είκοσι χιλιάδες. Ας πούμε ότι είναι δέκα χιλιάδες. Αν πενταπλασιάσουμε τον αριθμό των βουλευτών που θα λέγονται πλέον τοπικοί εκπρόσωποι, θα μειώσουμε τις συνολικές απολαβές τους σε λιγότερο από το 1/5. Ας πούμε ότι θα παίρνουν χίλια με χίλια πεντακόσια ευρώ. Σημειωτέον ότι δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος μισθός στην σημερινή εποχή, ειδικά για μια δουλειά που δεν θα είναι πλήρους απασχόλησης. Θα είναι λιγότερα από αυτά που παίρνουν σήμερα οι τριακόσιοι (300 Χ 10,000 = 3,000,000 1,500 Χ 1,500 = 2,250,000). Επιπλέον θα εξαλειφθούν τα έξοδα των υπαλλήλων της Βουλής που αυτή τη στιγμή είναι περισσότεροι από δύο χιλιάδες μαζί με τους επιστημονικούς συνεργάτες.
Οι τοπικοί αντιπρόσωποι θα έχουν έδρα στο δήμο ή την περιφέρεια (διοικητική ή εκλογική). Έτσι θα είναι διαρκώς δίπλα στους πολίτες. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό για τους αντιπροσώπους της επαρχίας αλλά είναι καλύτερο και για τους αντιπροσώπους της Αθήνας. Τυπικά θα κρατήσουν την νομοθετική εξουσία. Αντί να ψηφίζουν τριακόσιοι βουλευτές θα ψηφίζουν χίλιοι πεντακόσιοι τοπικοί αντιπρόσωποι. Αντί να ψηφίζουν στην Βουλή, θα ψηφίζουν μέσω Ίντερνετ.
Ο μέσος νομός έχει πληθυσμό περίπου εκατόν τριάντα χιλιάδες. Τόσο είναι και ο μεγαλύτερος δήμος της Αθήνας, το Περιστέρι. Οι επόμενοι τρεις, Αχαρνές, Νίκαια, Καλλιθέα είναι γύρω στις εκατό χιλιάδες. Σε εκατό χιλιάδες κατοίκους θα αντιστοιχούν δεκαπέντε τοπικοί αντιπρόσωποι που θα έχουν έδρα στην περιοχή. Πιθανότατα να μικρύνουν οι εκλογικές περιφέρειες. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα έξοδα της προεκλογικής καμπάνιας.
Μπορεί να ισχυριστεί κανείς σαν αντίλογο ότι οι αντιπρόσωποι δεν θα συζητούν μεταξύ τους. Με τους πολίτες χρειάζεται να συζητούν και όχι να διαπλέκονται μεταξύ τους και να συνωμοτούν σε βάρος των πολιτών. Κατ’ αρχάς θα μπορούν να συζητούν μεταξύ τους σε τοπικό επίπεδο. Τώρα αν θεωρηθεί απαραίτητο να συζητούν και κεντρικά, μπορούν οι χίλιοι πεντακόσιοι να εκλέγουν πενήντα με εκατόν πενήντα και να συζητούν σε κάποιο άλλο χώρο, όχι την Βουλή. Δεν χρειάζεται να σπαταληθεί το κτίριο της Βουλής για να συζητούν πενήντα με εκατόν πενήντα τοπικοί αντιπρόσωποι. Η διάρκεια της θητείας (για αυτούς που θα συζητούν κεντρικά) μπορεί να είναι ένα, δύο ή τέσσερα χρόνια. Αυτοί οι πενήντα με εκατόν πενήντα ίσως παίρνουν κάτι παραπάνω και έτσι θα πλησιάσει ο ρόλος τους αυτόν των σημερινών βουλευτών. Δεν είναι κάτι που υποστηρίζουμε αλλά μπορούμε να το δεχτούμε σαν συμβιβασμό.
Επειδή το μέτρο είναι αρκετά ριζοσπαστικό, σκεφτόμαστε να το κάνουμε σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση θα μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών στους μισούς δηλαδή εκατόν πενήντα και ταυτόχρονα θα μειωθούν σημαντικά οι απολαβές τους. Παράλληλα θα εκλεγούν οι μισοί τοπικοί αντιπρόσωποι ώστε σιγά σιγά να αρχίσει να λειτουργεί ο θεσμός χωρίς να καταργηθεί τελείως ο προηγούμενος θεσμός των βουλευτών. Αν είναι χίλιοι πεντακόσιοι, τότε θα εκλεγούν επτακόσιοι πενήντα. Σε δεύτερη φάση, μόλις στρώσει ο θεσμός των τοπικών αντιπροσώπων, όλοι οι βουλευτές θα αντικατασταθούν από τους τοπικούς αντιπροσώπους.
Μια άλλη άποψη είναι η πρώτη φάση να είναι και η τελική. Τόσο αυτή η πρόταση όσο και η εκλογή ενός μικρού σχετικά αριθμού από τους τοπικούς αντιπροσώπους για να συζητούν κεντρικά είναι παραλλαγές του διθάλαμου Κοινοβουλίου που υπάρχει στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, τα ζήτημα θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο πριν το δημοψήφισμα και θα επιλεγεί η πιο δημοφιλής εναλλακτική. Κοινό όμως χαρακτηριστικό όλων των περιπτώσεων είναι η εισαγωγή του θεσμού των τοπικών αντιπροσώπων, με έδρα την περιοχή που εκλέγονται. Ο αριθμός τους θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος των βουλευτών και αποδοχές τους αρκετά χαμηλότερες. Η προεκλογική καμπάνια δεν θα απαιτεί μεγάλη δαπάνη και θα είναι εφικτό στο μέσο άνθρωποι να εκλεγεί.