ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ

Το χρονικό μιας πειρατείας

AUDIO

Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με το οποίο δεν ασχολείται κανείς. Είναι πολύ πιθανό ο Μητσοτάκης και ο Γεωργιάδης να εξελέγησαν με ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τον ΛΑΟΣ. Δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι αλλά υπάρχουν πολλές ενδείξεις. Μας έρχονται πληροφορίες από πολλές μεριές. Ένας μόνο τρόπος είναι για να αποδεχτεί. Να βγάλουν την γνήσια λίστα όσων ψήφισαν στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και να εξετάσουμε από που προέρχονται.
Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, εγείρονται δύο ζητήματα. Πρώτον ο Μητσοτάκης δεν νομιμοποιείται να είναι πρόεδρος της ΝΔ. Είναι παράνομος πρόεδρος και άρα θα είναι παράνομος πρωθυπουργός, αν ποτέ γίνει. Θα είναι ένας πρωθυπουργός που θα πατάει σε ξύλινα πόδια αφού δεν δικαιούται να είναι αρχηγός του κόμματος. Το δεύτερο ζήτημα είναι η εμπλοκή τριών κομμάτων στα εσωτερικά ενός τέταρτου κόμματος δηλαδή η εμπλοκή ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και ΛΑΟΣ στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Είναι και τα δύο πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα.

Από το Δεκέμβριο του 2015 έχουν περάσει τρία χρόνια και κάτι. Τότε είχαμε γράψει για τη πειρατεία που είχε γίνει στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ με πέντε αναρτήσεις στο Δέκα.

 

Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε τελευταίος γιατί αυτή είναι η πραγματική του δύναμη. Στο πρώτο γύρο ψήφισαν 400 χιλιάδες ψηφοφόροι και έλαβαν: 1) Μεϊμαράκης 40,2%, 2) Μητσοτάκης 28,2%, 3) Τζιτζικώστας 20,4% 4) Γεωργιάδης 11,01%. Σε απόλυτους αριθμούς οι διαφορές των υποψηφίων δεν ήταν μεγάλες. Τριάντα χιλιάδες ψήφοι ήταν η διαφορά Μητσοτάκη - Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο. Στο δεύτερο γύρο ψήφισαν 70 χιλιάδες λιγότεροι και πήραν, ο Μητσοτάκης 173 χιλιάδες και ο Μεϊμαράκης 157 χιλιάδες. Το τι επρόκειτο να γίνει, το ξέραμε ήδη πριν από τον πρώτο γύρο. Μας το είχαν σφυρίξει κάτι πουλάκια που είναι πολύ μέσα στα πράγματα, στο κόμμα της ΝΔ. Να εξηγήσουμε το παρασκήνιο. Τα πράγματα είναι πολύπλοκα και σύνθετα.

Τζιτζικώστας, Σαμαράς και Μητσοτάκης είναι φιλικά διακείμενοι προς την Αμερική. Τζιτζικώστας και Μεϊμαράκης είναι προς τη λαϊκή δεξιά με τον δεύτερο περισσότερο προς το κέντρο. Ο Τζιτζικώστας είναι από φιλοβασιλική οικογένεια. Οι του ΛΑΟΣ είναι επίσης φιλοβασιλικοί και είχαν καλές σχέσεις με την Αγγλία λόγω του βασιλιά. Μετά στράφηκαν προς την Ρωσία λόγω της Ορθοδοξίας. Δεν είναι ξεκάθαρο πως και γιατί έγινε αυτή η στροφή.

Η οικογένεια του Μεϊμαράκη φέρεται να έχει καλές σχέσεις με τους Γερμανούς στην περίοδο της κατοχής. Μπακογιάννη και Σημίτης είναι φιλογερμανοί. Ο Βενιζέλος είναι φιλογάλλος δηλαδή με τον γερμανογαλλικό άξονα. Ήταν ο διάδοχος του Σημίτη στην πτέρυγα των εκσυγχρονιστών. Η γυναίκα του Βενιζέλου είναι από Μητσοτακική οικογένεια. Το συμπεθεριό Σαμαρά – Βενιζέλου είχε γίνει μέσω Μητσοτάκηδων.

Οι Καραμανλικοί στήριζαν Βαγγέλα. Ο Καραμανλής πήγε με τον Μεϊμαράκη επειδή είχε πέραση στο κομματικό ακροατήριο και είναι κολλημένος στο Ελλάς-Γαλλία συμμαχία του ’70. Αυτό ήταν αποτρεπτικό για Μητσοτακικούς, Βενιζελικούς και Σημιτικούς που είναι ορκισμένοι εχθροί Καραμανλικών και Παπανδρεϊκών. Σημιτικοί, Βενιζελικοί και Μητσοτακικοί στήριξαν Μητσοτάκη αν και επιφανειακά η Μπακογιάννη τάχθηκε με τον Μεϊμαράκη. Ο Μητσοτάκης είχε υπόγεια τη στήριξη της Γερμανίας λόγω της Ντόρας που το έπαιξε σε διπλό ταμπλό. Επιφανειακά στήριξε τον Μεϊμαράκη καθώς είναι ο ένας από τους δύο Ντοράκηδες αλλά ταυτόχρονα υπόγεια στήριξε Κυριάκο. Έτσι ήταν μέσα σε κάθε σενάριο. Λόγω της Μαρέβας, ο Μητσοτάκης είχε τη στήριξη του παγκόσμιου Εβραϊσμού.

Αυτά έγιναν σε μια μεταβατική περίοδο που στην Αμερική ήταν ο Ομπάμα και η Κλίντον. Για τους δικούς τους λόγους υποστήριζαν ακόμη την ΕΕ και την Γερμανία. Είχαν όμως αρχίσει να προβληματίζονται για τις βλέψεις της Γερμανίας και είχαν αντιληφθεί ότι επιχειρούσε μέσω της ΕΕ να γίνει ισχυρή παγκόσμια δύναμη. Από τότε η στάση αυτή της Αμερικής έχει αλλάξει πολύ, όχι μόνο λόγω εκλογής Τραμπ. Και μέσα στους Δημοκρατικούς έχουν κάπως αναθεωρήσει. Τα είχαμε περιγράψει ένα άρθρο/audio, «το απόλυτο αδιέξοδο του Μητσοτάκη».

Ο Γεωργιάδης είναι το πουλέν του Σαμαρά. Ήταν αρχικά στη ΔΑΠ και μετά αποστάτησε και πήγε στη Πολιτική Άνοιξη. Τον έβγαλε μπροστά ο Σαμαράς γιατί αυτός δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος. Η στήριξη του ήταν από τον Σαμαρά αλλά περισσότερο από τον ΛΑΟΣ. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ για να ψηφίσουν τον Γεωργιάδη στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

Το 2009, ο ΛΑΟΣ είχε φτάσει σχεδόν 400 χιλιάδες ψήφους. Το 1/10 πήρε από αυτούς ο Γεωργιάδης. Δεν είναι τίποτα φοβερό. Λίγο η κινητοποίηση του ΛΑΟΣ, λίγο η στήριξη Σαμαρά, κατόρθωσε να πάρει 40 χιλιάδες ψήφους που δεν είναι όμως από Νεοδημοκράτες.

Εκτός του ότι πήρε ψήφους από τον ΛΑΟΣ, ο Γεωργιάδης έκοψε ψήφους από τον Τζιτζικώστα γιατί απευθύνονται περίπου στο ίδιο κοινό. Αυτός με τη σειρά του έκοψε ψήφους Καραμανλικών στη Βόρεια Ελλάδα που θα πήγαιναν στον Μεϊμαράκη. Ο Τζιτζικώστας είχε ένα κώλυμα επειδή ήταν περιφερειάρχης. Στον δεύτερο γύρο στήριξε ανοιχτά ο Γεωργιάδης το Μητσοτάκη και υπόγεια ο Τζιτζικώστας λόγω αμοιβαίας φιλικής διάθεσης προς τους Αγγλοσάξωνες.

Όλα αυτά τα εξηγούμε για να καταλάβουν οι πολίτες καλύτερα τι έχει γίνει. Δεν είναι παράτυπο να στηρίζει καθένας όποιον θέλει ή κάποιοι να είναι φιλοαμερικανοί ενώ άλλοι φιλογερμανοί. Που είναι το παράτυπο; Το παράτυπο είναι ότι ο Μητσοτάκης βρέθηκε στη δεύτερη θέση με ψήφους από το Ποτάμι και το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Η Δράση ήταν τότε στο Ποτάμι και κινητοποιήθηκαν για να ψηφίσουν υπέρ του Μητσοτάκη. Δεν σταματάει εκεί όμως.

Οι ψήφοι που του έδωσε ο Γεωργιάδης δεν ήταν ψήφοι της ΝΔ αλλά του ΛΑΟΣ. Δηλαδή ο Μητσοτάκης πέρασε τον Μεϊμαράκη με ψήφους από άλλα τρία κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τον ΛΑΟΣ. Η διαφορά τους ήταν μόνο 15 χιλιάδες ψήφοι. Μπροστά στη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΛΑΟΣ, αυτό το νούμερο δεν είναι τίποτα.

Ποιοι ήθελαν τον Μητσοτάκη και ποιοι ήθελαν τους άλλους δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στο πρώτο γύρο ο Μητσοτάκης βρέθηκε στη δεύτερη θέση με ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Στο δεύτερο γύρο ήρθαν να προστεθούν ψήφοι από τον ΛΑΟΣ.Εάν ψήφιζαν ψηφοφόροι μόνο από τη ΝΔ στο πρώτο γύρο η σειρά θα ήταν: 1) Μεϊμαράκης 2) Τζιτζικώστας 3) Μητσοτάκης 4) Γεωργιάδης. Στον δεύτερο γύρο θα επικρατούσε ο Μεϊμαράκης.

Ας υποθέσουμε ότι ο Μητσοτάκης ερχόταν δεύτερος στο πρώτο γύρο, με τις ψήφους μόνο των Νεοδημοκρατών. Πάλι θα επικρατούσε ο Μεϊμαράκης που δεν ήταν κάποια σπουδαία υποψηφιότητα. Μάλιστα υπάρχουν πολλά ερωτηματικά από διάφορα δημοσιεύματα. Κανένας από τους τέσσερις δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο για να μη πω το αντίθετο. Όμως κανονικά αυτός έπρεπε να βγει. Ο βασικός λόγος είναι ότι είχε τη στήριξη των Καραμανλικών. Κανονικά οι καραμανλικοί είναι αυτοί που βγάζουν όποιο πρόεδρο θέλουν όταν ψηφίζουν μόνο ψηφοφόροι της ΝΔ. Ο Σαμαράς βγήκε γιατί τον υποστήριξαν οι Καραμανλικοί. Εάν κατεβαίνει στις εκλογές της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και ο ΛΑΟΣ, τότε γίνεται αλοίωση του αποτελέσματος.

Εμείς δεν αναγνωρίζουμε ούτε τον Μητσοτάκη για πρόεδρο ούτε τον Γεωργιάδη για αντιπρόεδρο γιατί έχουν βγει με ψήφους άλλων κομμάτων και όχι της ΝΔ. Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό των άμεσα θιγόμενων, Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα, Καραμανλή. Αφορά όλους όσους υποστήριξαν Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα. Είναι μείζον κομματικό και εθνικό θέμα. Αυτοί μπορεί να επιλέγουν να κάνουν την πάπια για δικούς τους λόγους. Μπορεί να τους κρατάνε ή να τους έχουν δώσει ανταλλάγματα. Δεν το ξέρουμε, υποθέσεις κάνουμε για να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά τους.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι όσα περιγράψαμε είναι σωστά. Απλά λέμε ότι προέρχονται από έγκυρες πηγές. Απόλυτη βεβαιότητα δεν μπορούμε να έχουμε. Υπάρχει όμως τρόπος να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Εάν βγάλουν την γνήσια λίστα των όσων ψήφισαν και ερευνηθούν ένας προς ένα από που προέρχονται. Κατά την άποψη μας τουλάχιστον το 1/3 δεν προέρχεται από τη ΝΔ.

Ο Μητσοτάκης έχει τάξει σε όλους για να βγει. Είναι σχεδόν αδύνατο να τους ευχαριστήσει όλους. Το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος θα τους δυσαρεστήσει όλους και θα είναι στα κάγκελα εναντίον του όπως έγινε με τον πατέρα του που τον έριξαν δικοί του άνθρωποι.

Scroll to Top