ΤΡΑΜΠ, ΡΩΣΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΕ

Τραμπ, Ρωσία, ΕΕ, Ελλάδα

AUDIO

Ο υπουργός Οικονομικών του Trump Steven Mnuchin συνέστησε στο ΔΝΤ να κρατήσει σκληρή στάση με την Αθήνα. Ο Mnuchin είναι Εβραίος, μεγαλοστέλεχος της Goldman Sachs. Ηταν συνεργάτης του Soros και επενδυτής σε κάποια project του Trump. Έχει χρηματοδοτήσει κυρίως Δημοκρατικούς όπως οι Clinton αλλά και Ρεπουμπλικάνους. Η κόρη του Trump Ivanka έχει παντρευτεί τον Jared Kushner που είναι Εβραίος και έχει ασπαστεί τον Εβραϊσμό. Είναι πολύ φίλη με τη κόρη των Clinton, Chelsea. Ο Jared Kushner είναι μάλλον περισσότερο με τους Δημοκρατικούς και έχει στενές οικογενειακές σχέσεις με το Netanyahu.

Η δήλωση του Mnuchin έχει πολλές ερμηνείες. Μπορεί να είναι κίνηση τακτικής, να στοχεύει στην Γερμανία, να βλέπει στενά τα αμερινανικά συμφέροντα  η να υποδηλώνει εχθρική στάση. Εάν είναι εχθρική στάση το ερώτημα είναι προς ποιους. Προς αυτούς που έβριζαν τον Τραμπ, την διεφθαρμένη και ανίκανη πολιτικοοικονομική ελιτ η όλους τους Έλληνες;

Έχουν όλοι λυσσάξει εναντίον του Τραμπ. Όλος ο κόσμος βάλλει εναντίον του Τράμπ. Ξεσηκώθηκαν και διάφοροι εδώ. Σύσσωμο το πολιτικό και μιντιακό σύστημα έβαλε και συνεχίζει να βάλει κατά του Τραμπ. Θα προσπαθήσω κάπως να διορθώσω τη ζημιά που έκαναν ανόητοι και επικίνδυνοι άνθρωποι.

Δεν είμαι συνήγορος του Τραμπ. Αυτός είναι βαθύπλουτος και εμένα με κατάντησε νεόφτωχο η γαλαζοπράσινη τυρανία. Ο Τραμπ είναι δισεκατομμυριούχος και εγώ είμαι χιλλιούχος δηλαδή η καθαρή αξία είναι μερικές χιλιάδες, δεν λέω πόσες. Σε μερικά θέματα συμφωνώ με τον Τραμπ, σε άλλα με τον Ομπάμα και στα υπόλοιπα με κανένα.  Εγώ έχω τις απόψεις μου που τις λέω και δεν περιμένω από κανένα Τραμπ, κανένα Ομπάμα να μου πει τι πιστεύω, πόσο μάλλον από το Μητσοτάκη. Συγγνώμη με πιάνουν τα γέλια μόνο με τη σκέψη ότι κάποιοι περιμένουν από το Μητσοτάκη να τους πει τι να πιστεύουν. Και με το Μητσοτάκη μπορεί κάπου να συμφωνώ αλλά και σε άλλα ζητήματα με το Μιχαλολιάκο και το Κουτσούμπα.

Ο Τραμπ έκανε κάτι πολύ έξυπνο και είναι αυτό που κάνουμε εμείς στην Νέα Αρχή και τη ΔΕΚΑ από το 2011. Άκουσε το μέσο ψηφοφόρο και έκφρασε την άποψη του. Σάρωσε στους blue collar που παραδοσιακά ψηφίζουν Δημοκρατικούς. Οι blue collar δηλαδή μπλε κολλάρο είναι εργάτες & τεχνίτες. Οι white collar δηλαδή λευκό κολλάρο είναι οι επιστήμονες, τα στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες κλπ.  Αυτά που έλεγε ήταν αυτά που συζητούσαν οι Αμερικάνοι πολίτες, η έστω ένα μεγάλο τμήμα τους σε ιδιωτικές συζητήσεις. Τώρα εάν πραγματικά ενδιαφέρεται για το μέσο Αμερικάνο μόνο αυτός μπορεί να το ξέρει. Ενδεχομένως και να ενδιαφέρεται. Δεν σημαίνει ότι καθένας που έχει πολλά λεφτά είναι υποχρεωτικά κάθαρμα.

Με αυτό το τρόπο κέρδισε την προεδρία. Να λάβουμε υπόψη ότι είχε εναντίον του εκτός από όλους τους Δημοκρατικούς, όλο τα μίντια, όλο το κατεστημένο των Ρεπουμπλικάνων, όλους τους παγκόσμιους ηγέτες. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, θα έπαιρνε πάνω από 60%… όπως το ΟΧΙ στην Ελλάδα θα έπαιρνε πάνω από 80% και το Brexit στην Αγγλία πάνω από 70%.

Ουσιαστικά εξέφρασε την άλλη άποψη που ενώ είναι η κυρίαρχη στη κοινωνία, στα ΜΜΕ έχει εξαφανιστεί. Γιατί ο Τραμπ τα κατάφερε και εμείς δεν τα καταφέραμε; Γιατί ο Τραμπ είχε ήδη μεγάλη αναγνωρισιμότητα και πάρα πολλά χρήματα να ξοδέψει. Εμείς δεν έχουμε ούτε το ένα και ούτε το άλλο. Εάν είχαμε τα λεφτά του Τράμπ και κάποιον με αναγνωρισιμότητα να ηγηθεί, θα παίρναμε πάνω από 50% στις εκλογές. Εκφράζουμε  την πλειοψηφική άποψη γιατί ρωτάμε, μας τα λένε και μετά τα λέμε. Επίσης η Αμερική είναι αναπτυγμένη χώρα και δημοκρατία, όχι τέλεια, ενώ η Ελλάδα είναι υποανάπτυκτη και δικτατορία.

Ο Ντόναλντ Τράμπ έχει διάφορα στοιχεία που τον βοήθησαν να εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ. Είχε σημαντική αναγνωρισιμότητα ως επιχειρηματίας, συγγραφέας βιβλίων, τηλεοπτικό πρόσωπο και διοργανωτής καλλιστείων. Επίσης η μεγάλη προσωπική του περιουσία που υπολογίζεται περίπου σε 4 δις δολάρια, του επέτρεψε να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας με δικά του χρήματα. Ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί αντισυστημικός ως δισεκατομμυριούχος και κάποιος που είχε σημαντική προβολή μέσα από τα ΜΜΕ, ήταν αντίθετα στο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο.

Στο πρόσφατο θέμα σχετικά με τους περιορισμούς εισόδου από 7 μουσουλμανικές χώρες ξεσηκώθηκε όλη η παγκόσμια κοινότητα. Δεν έχω άποψη επι του θέματος και δεν με ενδιαφέρει να αποκτήσω. Με ενδιαφέρει να έχω άποψη για ζητήματα που θεωρώ σημαντικά. Δεν θα γίνω σαν τους επιπόλαιους και παπαγάλους Έλληνες πολιτικούς και δημοσιογράφους που λένε ότι τους έρθει χωρίς να ξέρουν το θέμα η επειδή άκουσαν κάποιους να λένε κάτι και το παπαγαλίζουν.

Τελικά μια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 48% είναι υπερ και το 41% είναι κατά. Ο πρόεδρος της Αμερικής πρέπει να βάζει πρώτα τα συμφέροντα της Αμερικής όπως και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρώτα τα συμφέροντα της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα τα συμφέροντα της παγκόσμιας κοινότητας και το παγκόσμιο καλό πρέπει να ασχολούνται παγκόσμιοι οργανισμοί και όχι αρχηγοί κρατών. Ας φτιάξουν ένα οργανισμό τύπου Ηνωμένων Εθνών αλλά πολύ καλύτερο που να ασχολείται με τα παγκόσμια θέματα. Κάπου τα έχουν μπλέξει τα πράγματα οι παγκοσμιοποιητές.

Ο Τραμπ είναι ένα παράδειγμα ανισοκατανομής εισοδήματος και πλούτου. Όμως τα χρήματα του δεν τα έκλεψε από κανένα όπως έκαναν τα γαλαζοπράσινα λαμόγια που τα έκλεψαν από τον Έλληνα φορολογούμενο και επενδυτή. Το κατά πόσο υπάρχει ανισοκατανομή εισοδήματος και πλούτου είναι μια άλλη συζήτηση. Σαφώς και υπάρχει αλλά αυτό είναι θέμα πολιτικό και δεν ευθύνεται ο κάθε επιχειρηματίας που κάνει πολλά λεφτά. Δεν ευθύνεται ο επιχειρηματίας που πέτυχε αλλά οι πολιτικοί για την ανισοκατονομή εισοδήματος. Τώρα εάν κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η ανισοκατανομή εισοδήματος και πλούτου, τότε η ευθύνη είναι δική του ως Προέδρου και όχι ως επιχειρηματία.

Ο Τραμπ είπε μερικές χοντράδες για τις γυναίκες σε ένα βίντεο η κασέτα. Φαίνεται ότι είναι καμάκι, όχι Greek kamaki αλλά New York καμάκι. Κατακριτέα αυτά που είπε αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα είπε. Πρέπει να ομολογήσω ότι και εγώ έχω πει χοντράδες σε αντροπαρέες στα αστεία και όχι στα σοβαρά. Ξέρω ότι και οι γυναίκες λένε χοντράδες σε γυνοκοπαρέες. Εάν καθένας που έχει πει χοντράδες για το άλλο φύλο σε φάση χαλαρή η χαβαλέ είναι σεξιστής, τότε σχεδόν όλοι είμαστε σεξιστές, άνδρες και γυναίκες.

Είπε ότι θα φτιάξει τοίχο με το Μεξικό και όπως φαίνεται θα το κάνει. Συμφωνώ ότι η λαθρομετανάστευση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και πρέπει κάπως να αντιμετωπισθεί. Διαφωνώ με το τρόπο, εν μέρει και γιατί δεν το θεωρώ αποτελεσματικό.  Εμείς στη Νέα Αρχή προτείνουμε το φόρο παράτυπης μετανάστευσης. Συμφωνούμε ως προς το πρόβλημα και ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί, διαφωνούμε ως προς το τρόπο.  Πάντως και ο Τραμπ και εμείς αναγνωρίζουμε το πρόβλημα. Έχουμε αναπτύξει τη θέση μας σε Βίντεο και σε κείμενο. Έχω στο κάτω μέρος το σχετικό σύνδεσμο .

Καλώς η κακώς αυτός είναι ο Πρόεδρος της Αμερικής. Ο Ομπάμα έφυγε και ο Τραμπ ήρθε. Τέλος. Ο Τραμπ είναι πλέον πρόεδρος και όχι ο Ομπάμα. Τώρα εάν ο Ομπάμα θέλει να ανακατευτεί με παγκόσμιους οργανισμούς ας το κάνει. Στο τέλος της θητείας του Τράμπ, οι Αμερικάνοι ψηφοφόροι θα τον αξιολογήσουν. Θα μείνει 4 η 8 χρόνια, μάλλον 8 και μετά θα έρθει ένας τύπου Ομπάμα.

Συνήθως έτσι γίνεται. Δύο θητείες οι Ρεπουμπλικάνοι και δύο θητείες οι Δημοκρατικοί αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ο Κάρτερ και ο Μπους πατέρας έκαναν μια θητεία. Στη περίπτωση του Μπους ήταν 3 συνεχόμενες θητείες Ρεπουμπλικάνων, γιατί ακολούθησε μετά από δύο θητείες του Ρέγκαν. Έτσι υπάρχει εξήγηση που έμεινε μόνο μια θητεία. Ο Κάρτερ ήταν μετά από δύο θητείες Ρεπουμπλικάνων, του Νίξον και του Φορντ.

Εμάς τους Έλληνες μας ενδιαφέρει εάν η στάση του Τραμπ θα βοηθήσει την Ελλάδα. Αυτό είναι το βασικό. Ίσως αποδειχτεί πολύ χρήσιμος για τη χώρα ίσως και όχι. Περιμένουμε να δούμε.Τώρα εάν είπε κάποιες χοντράδες η εάν θα φτιάξει τοίχο με το Μεξικό είναι ελλάσσονος σημασίας για τους Έλληνες. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε μαζί του σε όλα.

Οι Αμερικάνοι πολέμησαν στο πόλεμο της Ανεξαρτησίας εναντίον της Αγγλίας και στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον της Γερμανίας. Πάραυτα αυτή τη στιγμή έχουν πολύ καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Δεν πολέμησαν ποτέ ενάντια στη Ρωσία  αλλά είχαν ψυχρό πόλεμο επι Σοβιετικής Ένωσης. Δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να διατηρηθεί στην αιωνιότητα. Επειδή ο ψυχρός πόλεμος είναι πιο πρόσφατος και δεν έχουν περάσει ούτε 30 χρόνια, έχουν μείνει ψυχροπολεμικά απωθημένα και στις δυο πλευρές.

Εμας τους Έλληνες μας συμφέρει να έχουμε πολύ καλές σχέσεις πρώτα με τις ΗΠΑ αλλά και με τη Ρωσία με την οποία έχουμε πολιτισμικούς και ιστορικούς δεσμούς. Επομένως μας συμφέρει η εξομάλυνση σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας. Τώρα εάν υπάρχει καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, κακώς γίνεται και θα πρέπει να σταματήσει. Εάν ο Άσαντ ήταν δικτάτορας, καταπατούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Ρωσία τον υποστήριζε, κακώς το έκανε.

Οι Εβραίοι έχουν κάνει μια παγκόσμια κλίκα βάσει θρησκείας και έχουν κυριαρχήσει στο κόσμο. Δεν αλληλοβοηθούνται απλώς αλλά ο Παγκόσμιος Εβραϊσμός είναι μια τεράστια οργάνωση με σχεδιασμό και συντονισμό. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουμε με τον Παγκόσμιο Ελληνισμό και να συμπεριλάβουμε σε ένα δεύτερο κύκλο και όλους τους Ορθόδοξους. Δηλαδή ένας στενός κύκλος ο Παγκόσμιος Ελληνισμός και ένας ευρύτερος η Παγκόσμια Ορθοδοξία.

Ο Ομπάμα σίγουρα έκανε και σωστά και λάθος. Ας πούμε ότι ήταν καλός σε γενικές γραμμές. Πάμε παρακάτω. Η γραμμή των ΗΠΑ επί Ομπάμα ήταν υπερ της Ενωμένης Ευρώπης κάτω από την ηγεμονία της Γερμανίας.  Θεωρούσαν ότι η Ενωμένη Ευρώπη θα αποτελούσε ένα τείχος απένταντι στη Ρωσία. Κάπως ψυχροπολεμική αντίληψη δεν είναι αυτή; Από την άλλη είχαν ένθερμη στάση υπερ της παγκοσμιοποίησης. Αυτά τα δύο δεν συνάδουν, ακραία παγκοσμιοποίση και ψυχροπολεμική στάση.

Είχαν βέβαια κάποια δυσαρέσκεια με τη Γερμανία γιατί «έπαιζε το δικό της παιγνίδι» και είχε ανεξαρτητοποιηθεί πολύ αλλά δεν ήθελαν να ρισκάρουν τη διάσπαση της ΕΕ. Τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Βέβαια όταν λέμε γραμμή τη γραμμή δεν την καθόριζε ο Ομπάμα απόλυτα αλλά μαζί με το σύστημα, τη Κλίντον που ήταν υπουργός Εξωτερικών, το Δημοκρατικό κόμμα, τη γραφειοκρατία κλπ. Η γραμμή επί Ομπάμα δεν ήθελε να διακινδυνεύσει σε καμμιά περίπτωση κάποιο ντόμινο. Στήριξε πολύ έντονα την παραμονή της Αγγλίας στην ΕΕ. Εάν έβγαινε η Κλίντον θα είχαμε μια από τα ίδια ειδικά μιας και η Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα.  

Με τον Τραμπ μπορεί να είναι καλύτερα αλλά μπορεί και χειρότερα. Ας περιμένουμε να δούμε. Ο Τραμπ είναι αδιάφορος εάν θα μείνει ενωμένη η Ευρώπη η όχι. Εμάς γιατί να μας ενδιαφέρει εάν θα παραμείνει ενωμένη η Ευρώπη όταν είμαστε μια οικονομικά κατεστραμμένη χώρα; Βέβαια ενδιαφέρει πολλούς δημοσιογράφους και πολιτικούς που διάφορα κέντρα που υποστηρίζουν φανατικά την Ενωμένη Ευρώπη τους έχουν στημισθοδοσία.

Ο Τραμπ είπε ότι η ΕΕ έγινε όχημα για να κυριαρχήσει η Γερμανία στην Ευρώπη και ότι χρησιμοποιεί το φθηνό ευρώ σε σχέση με το μάρκο για αθέμιτο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές. Δεν ήταν αυτά τα λόγια αλλά αυτό ήταν περίπου το νόημα. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με τον Τραμπ.

Ο φερόμενος ως πρέσβης του Τραμπ στην ΕΕ είπε απλά τα αυτονόητα. Ότι η ΕΕ είναι ένας γραφειοκρατικός και πολύπλοκος οργανισμός που είναι δύσκολο να τη καταλάβει κάποιος. Επίσης ότι καλό θα ήταν να γίνουν δημοψηφίσματα.

Τι ποιο δημοκρατικό από αυτό; Το Τραμπ κατηγορούν για φασίστα αλλά αυτοί δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για δημοψηφίσματα γιατί ξέρουν ότι έχει να γίνει «της Αγγλίας». Εάν γίνουν δημοψηφίσματα με σωστή και σφαιρική ενημέρωση των ψηφοφόρων που είναι το σωστό και το δημοκρατικό, κάποιες χώρες θα επιλέξουν να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη η την ΕΕ. Η Αμερική είναι υπερδύναμη και έχει ειδικό βάρος. Μόνο και μόνο το ότι η υπερδύναμη είναι υπερ των δημοψηφισμάτων μπορεί να βοηθήσει προς αυτή τη κατεύθυνση.

Κάποια ΜΜΕ στην Ελλάδα έγραψαν πως ο Τραμπ είπε αφήστε το ευρώ και ελάτε στο δολλάριο. Το είπε πραγματικά; Εννοούσε και την Ελλάδα; Δεν το ξέρω. Ας υποθέσουμε ότι το είπε και ότι εννοούσε και την Ελλάδα. Καλό είναι δεν είναι κακό. Δεν μας αναγκάζει αλλά μας δίνει και αυτή την εναλλακτική. Καλό είναι να έχουμε πολλές εναλλακτικές.

Ο Τραμπ έχει ένα σκαμό λεφτά και μάλλον δεν του έχουν λείψει οι γκόμενες. Ωραία γυναίκα έχει και αρκετά μικρότερη. Είναι πολλοί πολιτικοί που περιμένουν να αποκτήσουν αξιώματα για να γεμίσουν τις τσέπες τους με λεφτά με νομιμοφανή η παράνομο τρόπο  και να βγάλουν καμμιά γκόμενα η γκόμενο, ανάλογα με τα γούστα και το φύλο . Δηλαδή στον άντρα πολιτικό μπορεί να του αρέσουν οι γκόμενες η οι γκόμενοι και στη γυναίκα πάλι το ίδιο να της αρέσουν οι γκόμενοι η οι γκόμενες. Αυτό δηλαδή να εκμεταλλευτούν το αξίωμα για να κονομήσουν η να γαχχχχχ είναι πιο έντονο στην Ελλάδα όπου οι γαλαζοπράσινοι ήταν πεινάλες και ληγούρια.

Δεν είμαι στο μυαλό του Τραμπ ούτε και συνομιλώ μαζί του. Εάν ήμουνα στη θέση του δεν θα με ενδιέφερε ούτε να βγάλω και άλλες γκόμενες ούτε να βγάλω και άλλα λεφτά αφού θα είχα πολύ περισσότερα από όσα μου χρειάζονται. Θα με ενδιέφερε να μείνω στην ιστορία. Για να πετύχει να μείνει στην ιστορία θα πρέπει να λύσει η να συμβάλλει σημαντικά στη λύση διάφορων παγκόσμιων προβλημάτων.

Δεν εγγυώμαι για κανένα ούτε για τους κολλητούς μου, ούτε για στενούς συγγενείς μου, μόνο για του ευατό μου. Ούτε προκαταβολικά είμαι υπερ του Τραμπ αλλά ούτε και εναντίον του. Στα θέματα που συμφωνώ το λέω και στα θέματα που διαφωνώ επίσης το λέω. Πρέπει να αξιολογήσουμε τα θέματα σε σχέση με τη σημαντικότητα για την Ελλάδα. Θέματα όπως οι χοντράδες που είπε για τις γυναίκες σε χαλαρή φάση δεν νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικά.

Να περιμένουμε να δούμε πως θα επηρεάσει τα σημαντικά θέματα που αφορούν εμάς τους Έλληνες. Μπορεί η επιρροή του να είναι θετική η αρνητική. Ας περιμένουμε να δούμε και μετά ανάλογα να τον κατηγορήσουμε η και να τον επαινέσουμε. Βέβαια αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πως θα τον αξιολογήσουν οι Αμερικάνοι ψηφοφόροι και εάν του δώσουν την ευκαιρία για μια δεύτερη θητεία. Η δική μας αξιολόγηση λίγο θα επηρεάσει. 

Scroll to Top