ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΪΜΠΛΕ

Κατάργηση Μνημονίων – Πρόταση Σόιμπλε

AUDIO

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο +2% το 2016. Αυτά που  λένε οι ψεύτες η οι άσχετοι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, εάν βγει από το ευρώ,  είναι αστεία για όποιον έχει στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικών.  Τα έσοδα του κράτους είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τα έξοδα, μισθούς συντάξεις κλπ και μένει και κάτι αποπάνω. Η Ελλάδα έχει συνολικό έλλειμμα εάν βάλουμε μέσα και τις πληρωμές των δανείων. Πλεόνασμα σημαίνει συν και έλλειμμα σημαίνει μείον.

Η Ελλάδα δανείζεται για να πληρώσει το χρέος δηλαδή τα δάνεια. Το χρέος ήταν 130% του ΑΕΠ το 2009 λίγο πριν μπούμε στα Μνημόνια. Τώρα έχει φτάσει στο 190% και με το κούρεμα που έγινε. Εάν δεν είχε γίνει κούρεμα θα ήταν ένα αστρονομικό νούμερο. Το χρέος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Ο δρόμος των Μνημονίων είναι σκέτη καταστροφή. Οι συντάξεις συνεχώς μειώνονται, το ίδιο και οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η ανεργία παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα. Έκθεση του ΔΝΤ λέει ότι έτσι και χειρότερα θα πηγαίνουμε μέχρι το 2050 με την ανώτερη σύνταξη να πέσει στα 400 ευρώ, ανεργία πάνω απο 20%  και μισθούς όχι Βαλκανίων αλλά Αφρικής.

Ο Σόιμπλε είχε διατυπώσει μια πρόταση και παλαιότερα να μας κουρέψουν το χρέος και να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Κούρεμα χρέους μέσα στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει για διαδικαστικούς λόγους. Μπορεί να το προτείνει από μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Μπορεί να το κάνει για να απαλλαγεί η Ευρωζώνη από ένα μεγάλο πρόβλημα η απλά μπορεί να είναι ειλικρινής και να λέει την άποψη του. Θεωρώ ότι μάλλον και τα δύο ισχύουν.

Κυκλοφορεί η φήμη ότι και πρόσφατα διατύπωσε αυτή τη πρόταση και μάλιστα μίλησε για τεράστιο κούρεμα χρέους. Διάφορες πηγές λένε για κούρεμα που μπορεί να φτάνει 80-90%. Σημασία δεν έχουν τα δικά του κίνητρα αλλά ότι αυτό είναι ένα τεράστιο δώρο για την Ελλάδα. Εάν υπάρχει τέτοια πρόταση και οι Έλληνες πολιτικοί δεν την δέχονται, θα πρέπει να τους στήσουμε στα 8 μέτρα και να τους εκτελέσουμε.

Λένε μάλιστα ότι το είπε και στο Μητσοτάκη και για αυτό τελευταία κρύβεται, η για τη Siemens. Οποιοσδήποτε με στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικών αντιλαμβάνεται ότι οι δύο δρόμοι:

1)     μεγάλο κούρεμα χρέους και έξοδος από το ευρώ

2)     συνέχιση του οικονομικού κατήφορου των Μνημονίων

είναι όπως η μέρα με τη νύχτα. Το πρόβλημα του κάθε Μητσοτάκη είναι το πολιτικό κόμπλεξ. Πως θα δεχτούν κάτι τέτοιο όταν εδώ και δεκαετίες υποστηρίζουν το δρόμο του ευρώ; Θα είναι σαν να παραδέχονται το λάθος τους και θα είναι πολιτική ήττα. Για το πολιτικό κόμπλεξ του κάθε Μητσοτάκη και Σημίτη η Ελλάδα σέρνεται στον όλεθρο ενώ της δίνεται μια τεράστια ευκαιρία να ορθοποδήσει οικονομικά. Ο Σημίτης έκανε προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα βγεί από το ευρώ μέχρι το 2018. Ο Μητσοτάκης «μούγκα στη στρούγκα».

Ο συνδυασμός σημαντικής μείωσης του χρέους μαζί με την ανάκτηση του ελέγχου νομισματικής πολιτικής και την σταδιακή υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος θα αποδειχθούν πραγματικά σωτήρια τια την Ελλάδα. Σταδιακά η Ελλάδα θα απογειωθεί οικονομικά.

Και γίνεται με τη συμφωνία των Ευρωπαίων γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διατηρήσει καλές σχέσεις και πιθανώς να επανέλθει στο ευρώ.  Το θέμα είναι εάν υφίσταται τέτοια πρόταση η είναι απλώς κάτι που πιστεύει μόνο ο Σόιμπλε. Εάν δεν συμφωνήσουν και οι άλλοι να μας κουρέψουν το χρέος μπορούμε να ενεργήσουμε μονομερώς. Δεν θα το διαγράψουμε ολοσχερώς. Δεν είμαστε ούτε Μητσοτάκηδες αλλά ούτε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δεν πληρώνουν τα δάνεια τους. Απλά θα πληρώνουμε ότι μπορούμε, όπως μπορούμε όταν μπορούμε. Προέχει να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία. Πάντως πρόβλημα πληρωμής συντάξεων και μισθών του Δημοσίου δεν θα υπάρχει.

Σωστά λένε οι παραπλανημένοι, οι ανόητοι, οι υποτακτικοί και οι προδότες ότι το ΟΧΙ στα Μνημόνια δεν είναι και ΟΧΙ στο ευρώ. Να μας πουν οι παραπλανημένοι, οι ανόητοι, οι υποτακτικοί και οι προδότες πότε ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή να μπούμε στην ΕΕ και την Ευρωζώνη; Αφού δεν χρειάζεται εντολή για είσοδο γιατί να χρειάζεται εντολή για έξοδο; Οι κυβερνήσεις έκριναν ότι πρέπει να μπούμε στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και απαξίωσαν να συμβουλευτούν τον ελληνικό λαό σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Ο λόγος που απέφυγαν το Δημοψήφισμα ήταν γιατί φοβόντουσαν ότι η απάντηση θα ήταν μάλλον αρνητική.

Άρα όπως κάποιες κυβερνήσεις έκριναν ότι μπορούμε να μπούμε στο ευρώ και την ΕΕ, μια κυβέρνηση μπορεί να κρίνει ότι πρέπει να βγούμε. Πέρα από αυτό, θα μπορούσε και θα ήταν πιο σωστό το Δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, να περιλαμβάνει εκτός από το θέμα του Μνημονίου και το θέμα του ευρώ και της ΕΕ. Δεν έγινε και δεν υπάρχει λαϊκή εντολή σχετικά με το ευρώ και την ΕΕ. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα.

Υπάρχει όμως ξεκάθαρη λαϊκή εντολή που λέει ΟΧΙ στα Μνημόνια και δεν αμφισβητείται. Καμμία απολύτως κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να εφαρμόζει Μνημόνια. Με καμμία κυβέρνηση δεν μπορούν να εφαρμόζονται Μνημόνια. Η λαϊκή εντολή δόθηκε δεν άλλαξε ποτέ και περιμένει περισσότερο από 1,5 χρόνο για να εφαρμοστεί.

Όπως και με τη περίπτωση του BREXIT, η λαϊκή εντολή δόθηκε και περιμένει να εφαρμοστεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται για την αποχώρηση μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη περίπτωση της κατάργησης των Μνημονίων δεν υπάρχουν διαδικασίες που να προβλέπονται. Κανονικά θα έπρεπε να γίνει άμεση εφαρμογή της απόφασης του ελληνικού λαού. Αυτό θα προκαλούσε σπασμωδικές κινήσεις που θα δημιουργούσαν χαοτικές καταστάσεις. Έτσι και εμείς στη Νέα Αρχή, συμφωνήσαμε να δοθεί λίγος χρόνος ώστε να προετοιμαστεί σωστά η εφαρμογή της απόφασης του Ελληνικού λαού και από τη πλευρά της Ελλάδας και από τη πλευρά των Ευρωπαίων. Η απόφαση έχει παρθεί, έχει καταγραφεί και απλά περιμένει να εφαρμοστεί.

Η εφαρμογή της απόφασης του Ελληνικού λαού έχει ήδη καθυστερήσει υπερβολικά. Θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί τα Μνημόνια, εάν όχι άμεσα τον Ιούλιο του 2015, τουλάχιστον πριν 1 περίπου χρόνο δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2016 που θα ολοκλήρωνε και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο στην εξουσία. Επειδή συνέπεσε και η εκλογή το προέδρου των ΗΠΑ, δώσαμε ακόμη κάποια περιθώρια για να αναλάβει η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Όμως δεν πάει άλλο.

Βγαίνουν διάφοροι, παραπλανημένοι, ανόητοι, υποτακτικοί και προδότες και λένε ότι το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ρε σεις πλάκα μας κάνετε; Για τελείως μαχχχχχ μας περνάτε; Εάν μια κυβέρνηση χρειάζεται συμβουλή για την άποψη των πολιτών δεν κάνει δημοψήφισμα αλλά δημοσκόπηση. Τα πράγματα είναι πολύ απλά, πέρα από το τι λένε οι λάθος νόμοι και το ελαττωματικό Σύνταγμα ενός άθλιου κράτους.

Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ο λαός παραχωρεί τη νομοθετική, τη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία. Ο λαός αποφάσισε άμεσα και δεν χρειάζεται η μεσολάβηση των αντιπροσώπων του στους οποίους έχει παραχωρήσει τις εξουσίες του. Η απόφαση του λαού, πάρθηκε και περιμένει την εφαρμογή της.

Σε προηγούμενο audio, προτείναμε την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος που να είναι πακέτο για Μνημόνια, ευρώ, ΕΕ (βλ. σύνδεσμο). Ο Τσίπρας η ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει νέο Δημοψήφισμα ούτε ήταν υποχρεωμένος να κάνει τον Ιούλιο του 2015 Δημοψήφισμα. Επέλεξε να κάνει Δημοψήφισμα. Κατά τη γνώμη μου, σωστά έγινε δημοψήφισμα αλλά έγινε με λάθος τρόπο γιατί δεν τέθηκαν όλα τα ζητήματα. Επίσης δεν υπήρχε προετοιμασία για το μετέπειτα.  

Από τη στιγμή που καλώς η κακώς έκανε Δημοψήφισμα, είναι υποχρεωμένος να υπακούσει στη λαϊκή εντολή που λέει ΟΧΙ στα Μνημόνια.  Αυτό που είναι υποχρεωμένος να κάνει είναι να εφαρμόσει τη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα, γιατί έχει ήδη καθυστερήσει υπερβολικά. Εάν δεν θέλει να εφαρμόσει την λαϊκή ετυμηγορία θα πρέπει να ανακοινώσει άμεσα τη διεξαγωγή νέου Δημοψηφίσματος η εκλογών. Αλλιώς τα Μνημόνια θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα όπως αποφάσισε ο ελληνικός λαός.

Αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας έχει τρεις επιλογές. Η μία είναι να εφαρμόσει την απόφαση του ελληνικού λαού και να καταργήσει τα Μνημόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και έξοδο από το ευρώ. Δεν χρειάζεται Δημοψήφισμα γιατί δεν έγινε Δημοψήφισμα για την είσοδο στο ευρώ και την ΕΕ. Η άλλη είναι να ανακοινώσει νέο Δημοψήφισμα.

Και η τρίτη είναι να κάνει εκλογές για να πετάξει το μπαλάκι στο Μητσοτάκη. Οι εκλογές, σε περίπτωση που τις κερδίσει ο Τσίπρας, δεν θα του δώσουν το δικαίωμα να εφαρμόσει Μνημόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Ελληνικός λαός αυτό που είπε είναι ότι προτιμάει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ. Η απόφαση του ΟΧΙ στα Μνημόνια δεν άλλαξε ποτέ.  Μπορεί να αλλάξει μόνο με νέο Δημοψήφισμα και όχι με εκλογές.

Απλά εάν δεν τις κερδίσει θα του δώσουν την ευκαιρία να πετάξει το μπαλάκι στο Μητσοτάκη. Εάν νομίζει ο Μητσοτάκης ότι θα έρθει για να εφαρμόσει Μνημόνια, πλανάται πλάνη οικτρά. Δεν θα χρειαστεί να περιμένει να πεθάνει για να μάθει πως είναι η κόλαση. Θα δει τη κόλαση σε αυτή τη ζωή.

Η δική μου άποψη είναι ότι όλες οι λύσεις είναι σωστές αλλά προτιμότερες είναι με τη σειρά που τις ανέφερα: α) κατάργηση Μνημονίων με αποδοχή πρότασης Σόιμπλε β) ανακοίνωση νέου Δημοψηφίσματος που να είναι πακέτο Μνημόνιο, ευρώ, Ευρωπαϊκή ένωση. γ) εκλογές για να πετάξει το μπαλάκι στο Μητσοτάκη. 

Ούτως η αλλιώς η κατάργηση των Μνημονίων, η έξοδος από την Ευρωζώνη και το κούρεμα του χρέους είναι αναπόφευκτα. Με κάποιο τρόπο θα γίνουν, στο τέλος με Eπανάσταση. Όσο το γρηγορότερο και όσο με πιο ήρεμο τρόπο, τόσο το καλύτερο.

Το Δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 δεν είχε προετοιμαστεί σωστά και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ένοχοι με ελαφρυντικά. Η πίεση και ο λίγος χρόνος δεν τους επέτρεψαν να το οργανώσουν σωστά. Θέλει ο Τσίπρας να το κάνει νέο Δημοψήφισμα; Καλώς, ας το ανακοινώσει άμεσα! Θέλει να πετάξει το μπαλάκι στο Μητσοτάκη; Ας ανακοινώσει άμεσα εκλογές! Δεν θέλει να κάνει τίποτα απο τα δύο; Ας μη κάνει.

Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να συνεχίζει να εφαρμόζει Μνημόνια. Εάν δεν θέλει ούτε Δημοψήφισμα και ούτε εκλογές θα πρέπει να καταργήσει άμεσα τα Μνημόνια και να αρπάξει τη τεράστια ευκαιρία που του δίνει ο Σόιμπλε, εάν πράγματι υπάρχει.

Ο λαός αποφάσισε τη κατάργηση των Μνημονίων και τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν. Δεν μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν τη πάπια, να έχουν στρογγυλοκαθήσει στις καρέκλες και να έχουν χαζοβολευτεί! Αλλιώς ας ανακοινώσει τη δικτατορία του να ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα δικτάτορα και να αγωνιστούμε για να απαλλαγούμε από τη δικτατορία του Τσίπρα.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εναλλακτικές σχετικά με την ΕΕ και τη παγκοσμιοποίηση. Η ΕΕ μπορεί να χωριστεί σε 2-5  γεωγραφικές περιοχές με σημαντική αυτονομία και χωριστά νομίσματα. Επίσης όπως έχουμε αναφέρει ενδέχεται να να δημιουργηθούν Ανατολικοευρωπαϊκή, Ανατολικομεσογειακή, Μεσογειακή, Νοτιοευρωπαϊκή Ένωση κλπ.

Η Βρετανία διαπραγματεύεται αυτό το διάστημα την έξοδο της από την ΕΕ. Θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργηθεί μια περιφερειακή Ενωση, πολύ πιο χαλαρή από την ΕΕ, ας την ονομάσουμε ΕΕ2 και να συμπεριλάβει χώρες που βρίσκονται μέσα στην ΕΕ όπως Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία και χώρες εκτός όπως Ισραήλ, Σερβία κλπ. Μπορεί να υπάρχει ελεύθερο εμπόριο και κάποια προνομιακή μεταχείριση πχ στην μετακίνηση των πολιτών αλλά και συνολικές συμφωνίες πακέτο με την ΕΕ. Δηλαδή να έχουμε μια Περιφερειακή Ένωση με χώρες που να έχουν συμφωνίες μεταξύ τους αλλά και συνολικά με την ΕΕ. Οι εναλλακτικές είναι πάρα πολλές και μόνο ενδεικτικά αναφέρω κάποιες.

Μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα θα περάσουν πιθανώς αρκετά χρόνια. Ο δρόμος που ακολουθούμε τώρα είναι οικονομικός κατήφορος. Με κούρεμα του χρέους και έξοδο από το ευρώ η οικονομία θα ανακάμψει. Παράλληλα θα δημιουργήσουμε τις συμμαχίες που αναφέραμε σε προηγούμενο audio (βλ. σύνδεσμο) ώστε να πλασαριστούμε με το καλύτερο τρόπο στη Νέα Γιάλτα. Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος των Μνημονίων σταματάει εδώ και τώρα. 

Scroll to Top