8 στους 10 κατά της ΕΕ
8 στους 10 κατά της ΕΕ
Αυτονόητο είναι ότι οι δημοσκόποι του Διαβόλου ενεργούν με διαβολικούς τρόπους. Κάνουν έτσι τα ερωτήματα ώστε το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης να είναι αυτό που τους βολεύει. Μας ρωτούν εάν είμαστε υπέρ της ΕΕ. Δεν ρωτούν αν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή την ΕΕ γιατί το αποτέλεσμα δεν τους βολεύει καθόλου. Κάναμε λοιπόν εμείς μια τέτοια δημοσκόπηση ημιεπιστημονική, λίγο μπακαλίστικη. Το συμπέρασμα μας είναι ότι 8 στους 10 είναι εναντίον αυτής της ΕΕ.
Ίσως η πλειοψηφία των πολιτών να είναι ακόμη υπέρ της ΕΕ. Μη ξεχνάμε ότι επί 40 χρόνια είχαμε προπαγάνδα υπέρ της ΕΕ. Όμως τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα από το 80% που ήταν κάποτε. Όσοι τάσσονται υπέρ είναι λίγο παραπάνω από το 50%. Όμως στο μυαλό τους έχουν κάτι άλλο. Πολλοί πιστεύουν ακόμη το παραμύθι της γης της επαγγελίας όπου όλοι είναι κερδισμένοι, όλοι ευημερούν, επικρατεί ειρήνη και ισότητα. Αυτό είναι το παραμύθι, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Κάποιοι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε ΕΕ. Άλλοι είναι υπέρ της ΕΕ αλλά θέλουν κάτι διαφορετικό και ελπίζουν ότι θα εξελιχθεί σε αυτό που ονειρεύονται. Άλλοι θέλουν περισσότερη Ευρώπη και κλίνουν προς την Ομοσπονδία. Άλλοι θέλουν λιγότερες αρμοδιότητες των Ευρωπαϊκών οργανισμών και μεγαλύτερη εθνική αυτονομία και ανεξαρτησία. Άλλοι είναι ενάντια σε βασικές πολιτικές όπως το θέμα των μεταναστών.
Δηλαδή έχουμε τρεις βασικές κατηγορίες: 1) ενάντια σε κάθε ΕΕ 40% 2) υπέρ αυτής της ΕΕ 20% 3) υπέρ της ΕΕ αλλά ενάντια σε αυτή την ΕΕ 40%. Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει πολλές υποκατηγορίες, ανάλογα με το τι θέλει καθένας. Έτσι ότι μορφή και να πάρει τελικά η ΕΕ, αρκετοί δεν θα είναι ευχαριστημένοι.
Υπάρχει ένα ερώτημα η μάλλον ένα συμπλήρωμα στο ερώτημα που το αποφεύγουν σαν το λιβάνι οι δημοσκόποι του Διαβόλου, γιατί δεν τους βολεύει καθόλου: ποια θα ήταν η στάση σας απέναντι στην ΕΕ αν παρέμενε έτσι ακριβώς όπως είναι; Εάν θέσουμε στους πολίτες το ερώτημα αυτή η ΕΕ ή έξοδος δηλαδή «this is it, take it or leave it» που λένε κι οι φίλοι Αμερικάνοι, αυτοί που θέλουν να παραμείνουν είναι πλέον η μειοψηφία. Το συμπλήρωμα ή η διευκρίνηση αυτή αλλάζει τη στάση της τρίτης κατηγορίας. Τουλάχιστον οι μισοί, ένα 20%, απαντούν ότι θα προτιμούσαν την έξοδο και αντιστρέφονται τα ποσοστά δηλαδή όσοι είναι υπέρ της εξόδου γίνονται 40%+20%=60%. Από εκεί που ήταν 60-40 υπέρ της παραμονής, γίνονται 60-40 υπέρ της εξόδου.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλη πιθανή μορφή της ΕΕ, διαφορετική από την σημερινή. Στις περισσότερες διαπιστώσαμε ότι ανατρέπεται η πλειοψηφία υπέρ της ΕΕ, όταν περιγράφουμε μια συγκεκριμένη μορφή. Αυτό συμβαίνει γιατί το 40% της τρίτης κατηγορίας, δεν έχει στο μυαλό του μια μορφή αλλά πολλές διαφορετικές. Όταν με κάποιο τρόπο συγκεκριμενοποιηθεί η μορφή της ΕΕ, η πλειοψηφία γίνεται μειοψηφία. Για αυτό οι πολιτικοί, οι δημοσκόποι και οι δημοσιογράφοι του Διαβόλου αφήνουν εσκεμμένα ασαφή τη μορφή της ΕΕ ώστε καθένας να φαντάζεται κάτι διαφορετικό και να είναι πλειοψηφικό το ρεύμα υπέρ της ΕΕ.
Ως προς τα ποσοστά που δίνουμε μπορεί να έχουμε πέσει έξω, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε επιστημονική δημοσκόπηση διότι κάτι τέτοιο θα στοίχιζε και δεν θα είχαμε κάποιο ιδιαίτερο όφελος. Χρησιμοποιούμε ένα μικρό δείγμα που προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατό αντιπροσωπευτικό. Βέβαια και οι δημοσκόποι του Διαβόλου που υποτίθεται ότι κάνουν επιστημονικές δημοσκοπήσεις με μεγάλο δείγμα, πέφτουν πολύ έξω.
Περισσότεροι χρησιμοποιούμε τα ποσοστά για να βοηθήσουμε την ποιοτική κατανόηση του τι συμβαίνει και πως αλλάζουν δραματικά τα ποσοστά εάν διατυπωθεί η ερώτηση με διαφορετικό τρόπο. Το 60% υπέρ της ΕΕ γίνεται 20% αν το ερώτημα αλλάξει σε κατά πόσο είναι ευχαριστημένοι οι ψηφοφόροι με αυτή την ΕΕ. Επίσης τα ποσοστά αντιστρέφονται όταν η μορφή της ΕΕ γίνει συγκεκριμένη.