Αιτίες αντιαμερικανισμού

Αιτίες αντιαμερικανισμού

AUDIO

Εμείς κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια προσπάθεια για την βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, χωρίς κανένα αντάλλαγμα γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας. Εν μέρει σε εμάς οφείλεται το γεγονός ότι πράγματι έχουν βελτιωθεί. Άλλοι λόγοι είναι οι συγκυρίες. Οι Έλληνες έκαναν όνειρα για το αποτέλεσμα της συμμετοχής σε ΕΕ και Ευρωζώνη και διαψεύστηκαν οικτρά. Έτσι αναζητούν χέρι βοηθείας από αλλού.

Όλοι αυτοί οι εγχώριοι ευρώδουλοι υποτιθέμενοι αμερικανόφιλοι, έχουν πάρει πολύ σημαντικά ανταλλάγματα. Τελικά έχουν κάνει καλό ή κακό στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις; Μάλλον έχουν κάνει κακό στην χώρα, κακό στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και μεγάλο καλό στον εαυτό τους. Τους συμφέρει η διατήρηση του αντιαμερικανισμού γιατί τους καθιστά απαραίτητους. Βέβαια το ίδιο ισχύει για αγγλόφιλους, γαλλόφιλους, γερμανόφιλους και ρωσόφιλους. Εμείς εδώ το περιορίζουμε στους αμερικανόφιλους γιατί έχουμε αναπτύξει σχέσεις με τον Παγκόσμιο Ελληνισμό και κυρίως τον Ελληνισμό των ΗΠΑ.

Η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι μόνο από το Διαδίκτυο. Γίνονται και πολλές συζητήσεις που δεν φαίνονται αλλά μας χρησιμεύουν για να διαμορφώνουμε τις θέσεις μας. Κάποια δυσαρέσκεια υπάρχει για την στάση ΗΠΑ και Αγγλίας στην δικτατορία και το Κυπριακό. Εκεί υπάρχουν ερωτηματικά. Αυτό δεν αλλάζει όμως. Υπάρχουν άλλα πράγματα που αλλάζουν. Η αλήθεια είναι ότι στην αριστερά ο αντιαμερικανισμός είναι για πολιτικούς λόγους. Όμως δεν είναι μόνο στην αριστερά.

Είναι γνωστό ποιοι τα έφαγαν στο Χρηματιστήριο. Αρκετοί από αυτούς, ίσως οι περισσότεροι, ήταν ευρώδουλοι αμερικανοαγγλόφιλοι. Δεν αποκαλύπτουμε εδώ κανένα μεγάλο μυστικό. Μπορεί να μην τα ξέρει και ο τελευταίος Έλληνας αλλά τα ξέρει πολύς κόσμος. Αυτό που μας λένε σε συζητήσεις είναι ότι δεν μπορεί να μην τα ξέρει και ο Αμερικανικός παράγοντας. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι που τα έφαγαν στο Χρηματιστήριο και έχουν κάνει και άλλα, φιγουράρουν σε θέση ισχύος;

Κάτι άλλο που είναι επίσης ευρέως γνωστό είναι η σχέση που έχει αναπτύξει ο Αμερικανικός παράγοντας με αποφοίτους Κολλεγίου, Pierce και Deere δηλαδή την ψευτοαριστοκρατία. Η Αμερική υποτίθεται ότι είναι η χώρα των ίσων ευκαιριών. Απόλυτο δεν είναι αλλά σίγουρα ισχύει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πατρονάρει όλη την ψευτοαριστοκρατία και έτσι αντιμάχεται τις ίσες ευκαιρίες.

Λέμε ψευτοαριστοκρατία γιατί στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρώπη δεν υπάρχει αριστοκρατία λόγω της Τουρκοκρατίας. Απλά υπάρχουν κάποιοι χωριάτες που έκαναν λεφτά και την έχουν δει αριστοκρατία. Στην Ευρώπη υπήρχαν κόμητες, δόγηδες, μαρκήσιοι κλπ. Οι απόγονοι τους είναι αριστοκρατία.

Στην Αμερική συναντάμε μεγάλες διαφορές εισοδήματος και πλούτου αλλά δεν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις. Ο πλούσιος αντιμετωπίζει τον φτωχό ως ίσο. Δεν είναι απόλυτο αλλά ισχύει ως επί το πλείστον. Είναι τέτοιες οι συνθήκες που ο φτωχός μπορεί να γίνει πιο πλούσιος σε μερικά χρόνια. Εδώ αν κάποιος έχει λίγο καλύτερο αυτοκίνητο από έναν άλλο, τον κοιτάζει αφ’ υψηλού και τον θεωρεί κατώτερο όν.

Η Αμερική φτιάχτηκε από Ευρωπαίους κυρίως μετανάστες που στην πλειοψηφία τους ήταν μεσαίου και χαμηλού οικονομικού επιπέδου. Δεν πήγε η Ευρωπαϊκή αριστοκρατία στην Αμερική. Οι γονείς, οι παππούδες και οι πρόγονοι των ομογενών Ελλήνων τέτοιοι ήταν. Οι περισσότεροι έφυγαν από χωριά, φτωχοί άνθρωποι και κατόρθωσαν να διαπρέψουν στην ξενιτιά.

Ο Έλληνας που δεν έχει ζήσει στην Αμερική ή δεν έχει συζητήσει με κάποιον που έχει ζήσει δεν τα ξέρει όλα αυτά. Βλέπει ότι η Αμερική εδώ κάνει τα αντίθετα από τις αξίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί. Έχει κάνει μάγκες τους απόφοιτους των τριών σχολείων. Και μόνο να έχει κανείς την στήριξη της υπερδύναμης αρκεί, δεν χρειάζεται κάτι άλλο.

Ακόμα και αμερικανόφιλοι διαμαρτύρονται ως προς αυτό και μας ζήτησαν να γράψουμε/πούμε κάτι. Οι απόφοιτοι των τριών σχολείων και κυρίως του Κολλεγίου, έχουν γίνει με τις πλάτες τις Αμερικής ρυθμιστές κυκλοφορίας και όποιος δεν είναι δικός τους τον σταματάνε. Δικός τους δεν εννοούμε αμερικανόφιλος αλλά συγγενής, πολιτικός φίλος, κοινωνικός φίλος, συμμαθητής κλπ. Έχουν αλληλεγγύη μεταξύ τους αλλά σε όλους τους άλλους είναι αντιπαθείς και επειδή είναι κλίκα αλλά και για μια υπεροψία που πολλοί από αυτούς έχουν.

Δεν πρόκειται να κτυπήσει κανείς την πόρτα της Αμερικανικής πρεσβείας και να πει αυτά που γράφουμε. Ούτε θα τους τα πουν οι δήθεν αμερικανόφιλοι που συνομιλούν μαζί τους γιατί δεν τους συμφέρει. Με όλους αυτούς έχει δημιουργηθεί λανθασμένη εντύπωση για το τι αξίες εκπροσωπεί η Αμερική και κακή εικόνα. Εμείς δεν θα πούμε τι πρέπει να κάνουν. Απλά θέτουμε στην προσοχή ένα ζήτημα και από εκεί και πέρα ας κάνουν ότι θέλουν. Δεν χρειάζεται να τους παραγκωνίσουν τελείως αλλά ας τους μαζέψουν και ας τους αντικαταστήσουν μερικά.  Αν δεν τους απασχολεί το πρόβλημα του αντιαμερικανισμού που υπάρχει σε ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας, ας το αφήσουν έτσι. 

Scroll to Top