Ακέφαλη η Ουκρανία

Ακέφαλη η Ουκρανία

Έκανε ένα διάγγελμα ο Ζελένσκι υποστηρίζοντας πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο ίδιος δεν βρίσκεται πλέον σε ουκρανικό έδαφος ή είναι καθ’ οδόν προς μια άλλη χώρα. Αυτό δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά και μεγάλο μέρος της κυβέρνησης του. Αν ισχύει, αυτή την στιγμή η Ουκρανία είναι ακέφαλη.

Πως γίνεται να είναι εκτός Ουκρανίας και να κάνει διάγγελμα; Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι το διάγγελμα να έχει μαγνητοσκοπηθεί αρκετές ώρες πριν. Ο άλλος είναι να βρίσκεται ήδη σε χώρα του εξωτερικού και να κάνει από εκεί με live σύνδεση το διάγγελμα. Από το σκηνικό του διαγγέλματος δεν φαίνεται πως είναι live και βρίσκεται στην Ουκρανία.

Εφόσον λοιπόν υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες και κυκλοφορεί αυτή η φήμη, ο Ζελένσκι θα πρέπει να αποδείξει με κάποιο τρόπο πως βρίσκεται στην Ουκρανία. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο τρόπος. Ίσως να πάει στο Κίεβο σε ένα γνωστό δημόσιο μέρος που να υπάρχει ένα ρολόι. Έτσι όμως μπορεί να αποτελέσει στόχο των Ρώσων, αν βγει σε δημόσιο ανοιχτό χώρο.

Το πως θα το αποδείξει είναι δικό του πρόβλημα. Όμως όσο δεν μπορεί να το αποδείξει, η φήμη ίσως να είναι αληθινή. Να τονίσω πως οι πληροφορίες είναι ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΕΣ. Επομένως μπορεί να ισχύει και μπορεί να μην ισχύει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε κατά πόσο είναι πιθανό αυτό να είναι αλήθεια. Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως η ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα να αντισταθούν στην Ρωσία.

Οι συσχετισμοί στρατιωτικής δύναμης είναι συντριπτικά υπέρ της Ρωσίας. Το ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα τους πάρει και μέχρι που θέλουν να φθάσουν. Μπορεί να μιλάμε και για λίγες μόνο ώρες. Άρα γιατί ο Ζελένσκι βγήκε και είπε πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο; Ίσως γιατί φυγαδεύτηκε η κυβέρνηση. Αν φυγαδεύτηκε η κυβέρνηση, θα το έμαθαν και πολλοί άλλοι εκτός από την κυβέρνηση. Κάποιοι θα τους μετέφεραν με αυτοκίνητα, ελικόπτερα ή αεροπλάνα. Κάποιοι θα τους προστάτευαν. Κάποιοι θα τους είδαν.

Αν είναι πολλοί που το γνωρίζουν, εκτός από την κυβέρνηση, λογικό είναι να υποθέσουμε πως πιθανώς να διαρρεύσει. Έτσι θα άρχιζε να διαδίδεται η φήμη πως η κυβέρνηση φυγαδεύτηκε και η Ουκρανία είναι πλέον ακέφαλη. Για αυτό πιθανώς να είχε ετοιμάσει από πριν το βίντεο, για να διαψεύσει αυτή την φήμη που σίγουρα θα προκαλούσε πανικό. Ή με το που βρέθηκε σε ασφαλές μέρος να έκανε απευθείας live το διάγγελμα.

Το άλλο ερώτημα είναι γιατί να φύγει; Είναι δεδομένο πως οι Ουκρανοί δεν έχουν καμία ελπίδα να αντισταθούν στους Ρώσους. Επίσης αν υπήρχε έστω και η παραμικρή ελπίδα για μια βοήθεια απέξω, με την δήλωση της Κίνας αυτή αποκλείστηκε. Μετά την δήλωση αυτή, είναι πιθανό να υπάρξει και εμπλοκή της Κίνας υπέρ της Ρωσίας, σε περίπτωση που σπεύσουν κάποιοι απέξω σε βοήθεια της Ουκρανίας.

Αν έμενε λοιπόν στην Ουκρανία, διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο. Κινδύνευε ακόμα και η ζωή του. Μπορεί εκεί που βρισκόταν, να έπεφτε κατά λάθος ή επίτηδες πύραυλος, βόμβα ή ρουκέτα. Εκτός αυτού οι Ρώσοι θα τον συλλάμβαναν και είχε τον φόβο να μείνει για λίγο ή πολύ καιρό στην φυλακή. Ακόμα και αν κάποια στιγμή τον έβγαζαν με την επέμβαση άλλων χωρών, θα πέρναγε μια ταλαιπωρία. Επομένως είναι πολύ λογικό να έχει ήδη εγκαταλείψει την χώρα μαζί με την κυβέρνηση του.

Ακόμα και να μην το έχει κάνει ήδη, είναι πιθανό να το κάνει σύντομα. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε καμία πλευρά γιατί σε τέτοιες καταστάσεις η προπαγάνδα «πάει σύννεφο». Και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές λένε ψέματα γιατί οι καταστάσεις είναι κρίσιμες και προέχει η επικράτηση. Επομένως δεν δεχόμαστε με βεβαιότητα πως η κυβέρνηση Ζελένσκι έχει εγκαταλείψει την Ουκρανία αλλά το βλέπουμε ως κάτι λογικό και πιθανό. Αν δεν αποδείξει ο Ζελένσκι με κάποιο τρόπο πως βρίσκεται στην Ουκρανία, είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Ακόμα και να μην έχει γίνει, μέχρι το βράδυ μάλλον θα έχει γίνει.

Δημήτρης

Scroll to Top