Αναιρούν την συμφωνία;

Αναιρούν την συμφωνία;

Τα Μνημόνια ήρθαν από την χρεοκοπία και η χρεοκοπία ήταν αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής πορείας. Αυτό που έγινε το καλοκαίρι του 2015 ήταν πολύ σοβαρό. Κατ’ αρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με την υπόσχεση να καταργήσει τα Μνημόνια. Για αυτό τον έβαλαν κεντροαριστεροί αλλά και κεντροδεξιοί στην κυβέρνηση. Το προσπάθησαν αρκετά (οι Συριζαίοι), πολύ περισσότερο από τον Σαμαρά που έκανε την κωλοτούμπα αμέσως χωρίς να το προσπαθήσει καθόλου. Δεν υπήρχε ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους και έτσι καταλήξαμε στο Δημοψήφισμα. Οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες ευρώδουλοι έκαναν με κάθε τρόπο ξεκάθαρο πως ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα προκαλούσε και έξοδο από την ΕΕ.

Οι ευρώδουλοι μέχρι την τελευταία μέρα προσπαθούσαν να δώσουν την εντύπωση του ντέρμπι αλλά τελικά αποδείχθηκε πόσο μακριά ήταν από την πραγματικότητα. Το ΟΧΙ κυριάρχησε θριαμβευτικά σε όλη την χώρα όπως φαίνεται και από τον χάρτη. Σε κάποιες περιοχές όπως στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στην Σάμο και στην Ικαρία πήρε περισσότερο από 70%. Αυτό είναι από τα περίεργα. Από τα Χανιά είναι και οι Μητσοτάκηδες που είναι από τους πιο Μνημονιακούς ειδικά η Θοδώρα και οι Μπακογιάννηδες. Ο κόσμος χόρευε χαρούμενος στο Σύνταγμα και σε άλλες περιοχές. Πανδαισία επικρατούσε σε όλη την χώρα.

Οι ευρώδουλοι νεοταξίτες είχαν ηττηθεί κατά κράτος από τον ελληνικό λαό. Όλη η προπαγάνδα τους δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Επομένως η Ελλάδα ήταν να βγει από την ΕΕ και από εκεί και πέρα να κάνει ότι θέλει. Τι θα γινόταν σε αυτή την περίπτωση; Για λίγο καιρό τα πράγματα θα ήταν δύσκολα δηλαδή για δύο - τρία χρόνια. Θα ήταν χειρότερα από αυτό που έγινε τελικά. Όμως σιγά σιγά θα έστρωναν. Εκτός ΕΕ η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ορθοποδήσει και αυτή την στιγμή δηλαδή το ‘20-‘21, η κατάσταση της οικονομίας θα ήταν καλύτερη από ότι είναι τώρα.  

Τελευταία στιγμή δηλαδή στο παρά ‘1 και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει προγραμματισμός εξόδου, έπεσε μία ιδέα. Μήπως μπορούμε να έχουμε το καλύτερο και από τις δύο εναλλακτικές; Δηλαδή να αποφύγουμε τις βραχυχρόνιες δυσκολίες (2-3 ετών) αλλά σε βάθος χρόνου να έχουμε τα οφέλη της εξόδου. Πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Αν καθυστερούσαμε την έξοδο ώστε να γίνει με καλύτερες συνθήκες! Αυτό ήταν μία πολύ λογική άποψη και συνδύαζε τα καλά και των δύο δρόμων. Από μία μεριά σωστά επιλέχθηκε αυτός ο δρόμος. Τώρα όμως κάτι αρχιλαμόγια παριστάνουν τους Κινέζους και κάνουν πως δεν γνωρίζουν για την συμφωνία που έγινε.

Γιατί δεν εξηγήθηκαν όλα αυτά στον Ελληνικό λαό τότε, το 2015 που ένοιωσε πίκρα, απογοήτευση, παγωμάρα; Από ποιους να εξηγηθούν, από το ευρώδουλο νεοταξικό σύστημα; Σε μη συστημικά ΜΜΕ και κυρίως στο Ίντερνετ ειπώθηκαν αρκετά πράγματα. Απλά δεν μπορούσαν να διατυπωθούν τόσο καθαρά γιατί δεν ξέραμε τις ακριβώς μεταφέρθηκε στους Ευρωπαίους. Η συμφωνία έγινε στην Ελλάδα και πήρε το ΟΚ των ομογενών, κυρίως σε ΗΠΑ και αγγλόφωνες χώρες.

Τώρα η Βρετανία είναι εκτός ΕΕ και θα γίνει ένα γκρουπ Συμμάχων που θα συμμετέχουν οι αγγλόφωνες χώρες (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) μαζί με άλλες χώρες. Οι σχέσεις θα είναι οικονομικές και οι χώρες θα διατηρήσουν την πολιτική ανεξαρτησία τους, αντίθετα με ότι συμβαίνει στην Ένωση του Διαβόλου (ΕΕ). Θα βγουν και άλλες χώρες από την ΕΕ για να συμμετέχουν στο γκρουπ των Συμμάχων.

Δεν είναι πολύ καλύτερα έτσι από το να έβγαινε η χώρα το 2015 μόνη της, χωρίς να έχει ουσιαστική στήριξη από πουθενά; Τότε δεν είχε ακόμα γίνει το δημοψήφισμα για το Brexit. Άρα δεν προδόθηκε ο ελληνικός λαός τότε. Πάρα πολλοί άνθρωποι νοιώθουν μεγάλη πίκρα γιατί ότι συνέβη ήταν αντίθετο στην Δημοκρατία. Ακόμα και άνθρωποι που ψήφισαν ΝΑΙ και είναι πραγματικοί δημοκράτες, ενοχλήθηκαν από ότι συνέβη.

Δεν υπήρξε προδοσία, απλά συμφωνία να έρθουν πιο ομαλά τα πράγματα. Τώρα όμως που ήρθε η ώρα να γίνει η έξοδος επειδή οι διεθνείς συνθήκες είναι πολύ πιο ευνοϊκές, κάτι αρχιλαμόγια κάνουν τους Κινέζους και πως δήθεν δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως την περιγράφουμε η συμφωνία. Αυτό που είναι να γίνει τώρα σύντομα, είναι συμφωνημένο από το 2015. Αυτοί που περνάνε τους εαυτούς τους για πονηρούς, θα το μετανιώσουν πολύ πικρά. Καθίστε καλά λαμόγια γιατί σας περιμένει πολύ άσχημη τύχη.  

Δημήτρης

Scroll to Top