Ανοιχτές δομές στα σύνορα

Ανοιχτές δομές στα σύνορα

Ο ένας λέει ότι όλοι οι μετανάστες θα φύγουν μέχρι το Πάσχα από την Μυτιλήνη. Ο άλλος λέει ότι θα φτιαχτεί κλειστή δομή στη Μυτιλήνη αλλά αποφεύγει να διευκρινίσει τον αριθμό που θα δέχεται. Δεν υπάρχει αρχή και τέλος με αυτούς τους ανθρώπους στην κυβέρνηση. Ο ένας είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης (Προστασίας του πολίτη). Ο άλλος είναι ο υπουργός Μετανάστευσης. Λες και ζουν σε παράλληλα σύμπαντα που δεν συναντιούνται ποτέ.

Υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες. Οι δύο κατηγορίες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση. Έχουμε μια δεύτερη κατηγοριοποίηση ανάλογα με την χώρα προορισμού. Από αυτούς που μπαίνουν στην χώρα, η συντριπτική πλειονότητα δεν θέλει να μείνει. Θέλουν να πάνε σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Η ΕΕ μας αναγκάζει να τους κρατήσουμε εδώ. Πάρα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί από την ΕΕ. Αυτό είναι ακόμα ένα. 

Εμάς μας ενδιαφέρουν αυτοί που ήδη μένουν στην χώρα ή έχουν σκοπό να μείνουν εδώ. Έχουμε περιγράψει τρόπους που μπορεί να αντιμετωπισθούν, στο σημείο που πηγαίνουν να δουλέψουν και να μείνουν. Επιπλέον αν υπάρχει πολιτική νόμιμης μετανάστευσης για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας δεν θα υπάρχουν δουλειές για αυτούς που μπαίνουν παράνομα. Αν δεν έχουν που να δουλέψουν και που να μείνουν αναγκαστικά θα φύγουν. Που θα πάνε είναι πρόβλημα τους και όχι δικό μας. Μπορεί να γυρίσουν από εκεί που ήρθαν ή να πάνε κάπου αλλού.

Όσους έχουν προορισμό μια άλλη χώρα πρέπει να τους διευκολύνουμε με κάποιο τρόπο να φύγουν. Επίσημα δεν μπορούμε να τους στείλουμε εκεί που θέλουν να πάνε γιατί δεν μας το επιτρέπει η ΕΕ. Υπάρχουν όμως τρόποι να βοηθήσουμε την φυγή τους από την χώρα αφού και αυτοί το ίδιο επιθυμούν.

Από την άλλη τα σύνορα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Πρέπει να δυσκολεύεται όσο είναι δυνατό η είσοδος. Κάποιοι θα κατορθώνουν να περάσουν τα σύνορα χωρίς να τους «πιάσει» κάποιο σώμα (αστυνομία, λιμενικό). Αν είναι περαστικοί από την χώρα και όπως μπήκαν θα βγουν δεν μας απασχολούν. Κάποιους άλλους όμως θα τους «πιάσουν». Τι θα τους κάνουν;

Στην κλειστή δομή, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι σαν φυλακισμένοι. Υπάρχει ένας ισχυρισμός ότι σωστά αυτοί που μπαίνουν παράνομα στην χώρα φυλακίζονται γιατί παρανομούν. Σίγουρα δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την άποψη. Είναι όμως όλοι μαζί οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες και παίρνει καιρό μέχρι να διαπιστωθεί ποιοι είναι πραγματικοί πρόσφυγες και δικαιούνται άσυλο.

Είναι τελείως ανεπίτρεπτο να φυλακίζουμε πρόσφυγες. Οι άνθρωποι έφυγαν από την φρίκη και εμείς τους τιμωρούμε βάζοντας τους φυλακή; Η ανοιχτή δομή είναι πολύ καλύτερη για τους μετανάστες αλλά και καλύτερη για τους Έλληνες. Από την ανοιχτή μπορούν να φύγουν ενώ από την κλειστή είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο. Για τις κλειστές μάλλον θα είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Από την απόφαση να δημιουργηθεί κλειστή δομή στην Μυτιλήνη, φαίνεται ότι ο υδροκεφαλισμός που μας έφτασε σε αυτή την κατάντια συνεχίζεται. Είναι λάθος και ο τύπος της δομής και η τοποθεσία. Αυτό που χρειάζεται είναι ανοιχτές δομές μακριά από κατοικημένες περιοχές, κοντά στα σύνορα, όχι όμως τα ανατολικά με την Τουρκία αλλά τα βόρεια. Όσοι έχουν προορισμό μια διαφορετική χώρα από την Ελλάδα να μπορούν να φύγουν.

Scroll to Top