Αυθαίρετα στο Μάτι

Αυθαίρετα στο Μάτι

Τα αυθαίρετα είναι μια μεγάλη και πονεμένη ιστορία που θέλει πολλές σελίδες για να εξηγηθεί. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είναι τα θύματα και όχι οι θύτες όπως θέλουν διάφορα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και πολλές πολιτικάντζες να παρουσιάζουν. Ταλαιπωρούνται επί δεκαετίες και τους στοιχίζει το σπίτι πολύ περισσότερο από ότι να το έκτιζαν νόμιμα.Το κακό ξεκινάει από το άθλιο ελληνικό κράτος που δεν έχει πρόβλεψη να επεκτείνει τα σχέδια πόλεων ώστε οι άνθρωποι να ικανοποιούν τις ανάγκες κύριας και εξοχικής κατοικίας. Κακώς χτίστηκαν τα αυθαίρετα.

Δεν παύουν όμως να είναι περιουσία των ανθρώπων και πολλοί τα απέκτησαν με ιδρώτα και αίμα. Οι περισσότεροι είναι φτωχοί ή ανήκουν στη μεσαία τάξη. Μετά από οκτώ χρόνια Μνημονίων που όλοι έχουν φθάσει στα όρια τους, οικονομικά και ψυχολογικά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να τους καταφέρει άλλο ένα μεγάλο πλήγμα, γκρεμίζοντας τα σπίτια τους. Ειδικά στο Μάτι από όπου θα ξεκινήσει, δεν φτάνει που τους έκαψαν θα τους γκρεμίσουν από πάνω και τα σπίτια. Βέβαια όσα έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από τη φωτιά πρέπει να κατεδαφιστούν. Δεν είναι μόνο περιουσία ανθρώπων. Είναι και μέρος του πλούτου αυτής της χώρας. Η επικίνδυνη αυτή κυβέρνηση απειλεί να καταστρέψει τις περιουσίες των ανθρώπων και τον πλούτο της χώρας.

Η αυθαίρετη δόμηση και οι πολεοδομικές συνθήκες είναι δύο διαφορετικά πράγματα που όμως συνδέονται. Όταν λέμε πολεοδομικές συνθήκες εννοούμε κυρίως τους δρόμους και την πρόσβαση στην παραλία. Δεν φταίνε τα αυθαίρετα αλλά οι πολεοδομικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν εν μέρει από τα αυθαίρετα. Μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθούν οι πολεοδομικές συνθήκες χωρίς να γκρεμιστούν αυθαίρετα. Για να μεγαλώσουν οι δρόμοι και να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η πρόσβαση στην παραλία, το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρουν τμήμα από τα οικόπεδα και ενδεχομένως να γκρεμιστούν μάντρες αλλά όχι σπίτια. Έχει μια λογική, το να πει η κυβέρνηση ότι θα φροντίσει σε όλους τους οικισμούς να υπάρχουν οι σωστές πολεοδομικές συνθήκες. Εάν χρειαστεί να πάρει από τα οικόπεδα για δρόμους και να γκρεμίσει μάντρες. Ακόμη και να γκρεμίσει κάποια αυθαίρετα εάν δεν γίνεται αλλιώς. Όμως το γκρέμισμα των αυθαιρέτων είναι μια άλλη ιστορία από την δημιουργία των σωστών πολεοδομικών συνθηκών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Από τη μια προσπαθεί να κάνει πλύση εγκεφάλου στην κοινή γνώμη ότι έφταιγε η αυθαίρετη δόμηση για την τραγωδία. Θέλει να δείξει ότι αντιμετωπίζει  την αιτία της τραγωδίας γκρεμίζοντας χιλιάδες αυθαίρετα αρχικά στην Αττική και στην συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα πετυχαίνει ένα μεγάλο όνειρο δεκαετιών του παλιού ΣΥΡΙΖΑ που ήταν να γκρεμίσει όλα τα αυθαίρετα.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη εξήγηση. Ενδεχομένως στον ΣΥΡΙΖΑ να κατάλαβαν ότι τέλειωσε το όμορφο παραμύθι που ζουν τα τελευταία χρόνια όπου ένα κόμμα που με δυσκολία έμπαινε στη Βουλή, κατόρθωσε να γίνει κυβέρνηση. Έτσι ετοιμάζονται για εκλογές και αρχίζουν να απευθύνονται στο παλιό τους ακροατήριο, ευελπιστώντας σε μια αξιοπρεπή κατάταξη, σίγουρα όχι στις δύο πρώτες θέσεις. Εάν όμως τελικά όλα όσα εξαγγέλουν τα κάνουν πράξη, είναι πιθανό να συμβεί αυτό που έλεγαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στους γαλαζοπράσινους όταν ήταν αντιπολίτευση. Εάν γκρεμίσουν χιλιάδες αυθαίρετα στην Αττική όπως προανήγγειλαν και συνεχίσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα φύγουν νύχτα με ελικόπτερο.

Δήμητρα

Scroll to Top