Δημοψήφισμα για Μνημόνια Eυρώ ΕΕ

Δημοψήφισμα για Μνημόνια, Ευρώ, ΕΕ

AUDIO

Θα πρέπει να καταλάβατε ότι δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι που είναι στη μισθοδοσία διαφόρων κέντρων εξουσίας η ξένων χωρών που συνήθως γίνεται μέσω εγχώριων η ξένων εταιρειών. Και επίσης ότι άλλους τους κρατάνε στο χέρι και τους ελέγχουν για βρωμοδουλειές που έχουν κάνει η για προσωπικές αδυναμίες. Πουλημένος είναι όποιος είναι υπερ της ΕΕ; Όχι βέβαια. Και τότε πως ξεχωρίζετε τους πουλημένους; Από το πως λένε αυτά που λένε.

Κάποιος που δεν είναι προδότης λέει: «Είμαι υπερ της ΕΕ αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι τελικά εξελίχθηκε σε Γερμανική ηγεμονία. Το ευρώ σίγουρα έβλαψε την ελληνική ανταγωνιστικότητα, το λέει εξάλλου η οικονομική θεωρία. Είναι άλλοι λόγοι που θεωρώ ότι θα πρέπει να μείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Πάραυτα θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά και την περίπτωση της εξόδου από το ευρώ». Οι πουλημένοι χτυπιούνται, δίνουν τα ρέστα τους για την ΕΕ και την παραμονή στην Ευρωζώνη.

Ήμουν ένθερμος υποστηρικτής της ΕE και ακόμη υποστηρίζω την Ευρωπαϊκή Ιδέα σαν Ιδέα. Υποστήριζα το παραμύθι που μας τάιζαν δηλαδή την Ευρώπη των λαών, ισότητα μεταξύ κρατών, οικονομική σύγκλιση. Κάποιοι μπορεί να το πίστευαν αυτό το παραμύθι και να είχαν παραμυθιαστεί και οι ίδιοι. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η Γερμανία χρησιμοποίησε την ΕΕ για να επιβάλλει την κυριαρχία της σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που δεν πέτυχε ο Χίτλερ με τα όπλα, το πέτυχαν οι σύγχρονοι Γερμανοί πολιτικοί με την ΕΕ. 

Εκτιμώ ιδιαίτερα κάποια χαρακτηριστικά των Γερμανών όπως οργάνωση μεθοδικότητα, προγραμματισμό, σύστημα. Θα έπρεπε να μας χρησιμεύσουν ως παράδειγμα διότι αυτά είναι και οι αδυναμίες μας. Δεν είναι βέβαια οι μόνοι που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι Αγγλοσάξωνες (ΗΠΑ, Αγγλία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) και οι Σκανδιναβοί έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Θα ήθελα να έχουμε καλές σχέσεις με τους Γερμανούς αλλά όχι με αυτές τις συνθήκες. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία μαζί με τις σύμμαχες χώρες έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη και η Ευρώπη έχει υποδουλώσει οικονομικά και άρα πολιτικά την Ελλάδα. Ουσιαστικά οι Γερμανοί έμμεσα έχουν κατακτήσει την Ελλάδα και με κατακτητές εγώ προσωπικά δεν μπορώ να έχω καλές σχέσεις όπως πολλοί προδότες. Μακάρι να αλλάξει η σχέση και από κατακτητή – υπόδουλου να γίνει ίση. Τότε πρώτος θα υποστηρίξω καλές σχέσεις με τους Γερμανούς. 

Εμένα ο παππούς μου παρασημοφορήθηκε στο μέτωπο της Αλβανίας και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση με τον ΕΔΕΣ. Ο προ-προ-προ-παπους μου ήταν υπαρχηγός του Κολοκοτρώνη και καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με το Κολοκοτρώνη. Δεν μπορώ να είμαι με δυνάμεις κατοχής. Αυτοί που οι πρόγονοι τους συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς στη κατοχή είναι αυτοί που «χτυπιούνται» για αυτή την ΕΕ. Κάποιος μου είπε. Καλά να πάθουμε αφού μετά τη Κατοχή δεν τους εκτελέσαμε όλους μαζί με τις οικογένειες τους. Τώρα δεν θα παθαίναμε αυτά που πάθαμε.

Διάφοροι πουλημένοι η ανόητοι, συνειδητά η ασυναίσθητα παρουσιάζουν μια διαφορετική Ευρώπη από τη πραγματική. Εγώ ονειρευόμουνα μια άλλη Ευρώπη λένε. Εσύ μπορεί να ήθελες ρε συ ανόητε αλλά οι Γερμανοί δε σε ρωτάνε τι θέλεις αλλά ρωτάνε τι τους συμφέρει. Η Ελλάδα του 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ δεν μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της ΕΕ. Εδώ δεν τα κατάφεραν οι Βρετανοί που είναι μια πολύ πιο ισχυρή χώρα και αναγκάστηκαν να φύγουν από την ΕΕ.

Απο μια μεριά τη Γερμανία την εξυπηρετεί η αποχώρηση της Βρετανίας, πέρα από όσα δηλώνουν επίσημα. Έβγαλαν από τη μέση ένα ισχυρό αντίπαλο και είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιγνιδιού. Ότι γουστάρουν κάνουν μέσα στην ΕΕ. Έχουν φέρει το παιχνίδι στα μέτρα τους, εκεί ακριβώς που θέλουν και αποκλείεται ποτέ από μόνοι τους να κάνουν οποιοδήποτε αλλάγή. Θα το κάνουν μόνο εάν πιεστούν.

Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχουμε είναι η σημερινή κατάσταση. Δεν έχουμε Ευρώπη ισότητας  ευημερίας και οικονομικής σύγκλισης αλλά υποδούλωσης, ανισότητας, οικονομικής απόκλισης και εξαθλίωσης για ένα μέρος της Ευρώπης. Ευημερία υπάρχει για τη Γερμανία και τις συμμάχους της ενώ για το Νότο εξαθλίωση.

Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση και ένα χρονοδιάγραμμα για κάτι άλλο. Όλα τα άλλα είναι ευχολόγια και ελπίδες που πιθανότα δεν θα πραγματοποιηθούν. Οι Γερμανοί είναι συστηματικοί και προγραμματίζουν. Η υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και δεν το λένε η δεν υπάρχει τίποτα. Και στις δύο περιπτώσεις δεχόμαστε ότι δεν υπάρχει τίποτα γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τους μάντεις για το τι μπορεί να υπάρχει η να πιστεύουμε την κάθε ανοησία και επιπολαιότητα που πετάει κάποιος.

Ας μας πουν επίσημα ποιος ειναι ο σχεδιασμός και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα. Αλλιώς δεχόμαστε ότι αυτή είναι η Ευρώπη και δεν θα αλλάξει. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι δεν συμφωνούν δηλαδή υπάρχουν πολλά σχέδια και εναλλακτικές αλλά δεν συμφωνούν όλες οι χώρες μεταξύ τους. Και ο άλλος είναι αυτός που προανέφερα. Αυτή η κατάσταση είναι ιδανική για τη Γερμανία που είναι η κυρίαρχη της Ευρώπης και δεν έχει κανένα λόγο να την αλλάξει.

Σου λένε διάλεξε τι θέλεις. Η υποδούλωση και εξαθλίωση η έξω. Εγώ λέω έξω. Τώρα σε μια άλλη Ευρώπη μπορεί να έλεγα ΝΑΙ όπως είχα υποστηρίξει ένθερμα το παραμύθι που μας τάιζαν 30 χρόνια απο τότε που μπήκαμε στην ΕΕ. Σε μια ΕΕ οικονομικής σύγκλισης, ευημερίας και ισότητας λέω ΝΑΙ. Σε μια Ευρώπη υποδούλωσης, ανισότητας, οικονομικής απόκλισης και εξαθλίωσης λέω ΟΧΙ.

Εάν πάρουμε μια ζυγαριά και από τη μία βάλουμε τα υπερ του ευρώ και τα κατά της δραχμής και από την άλλη τα υπερ της δραχμής και τα κατα του ευρώ, η ζυγαριά περίπου μπαλαντζάρει. Για να δούμε προς τα που κλίνει πρέπει να ξέρουμε δύο πράγματα. Πρώτα για ποια Ευρώπη μιλάμε. Και μετά ποιες είναι οι εναλλακτικές που έχουμε. Ας μας πουν τα αρμόδια όργανα για ποια Ευρώπη μιλάμε και όχι μόνο αυτό. Πότε σκοπεύουν να την κάνουν.

Εάν γινόταν δημοψήφισμα την άλλη Κυριακή ειλικρινά δεν ξέρω σίγουρα τι θα ψήφιζα. Θα άκουγα όλες τις απόψεις, θα το μελετούσα το θέμα και θα έπαιρνα την οριστική απόφαση. Πάντως για αυτή την ΕΕ και την Ευρωζώνη μάλλον προς το GRexit θα έκλινα. Δηλαδή η ζυγαριά μπαλαντζάρει υπερ της εξόδου τουλάχιστον από το ευρώ. Εάν μιλάμε για αυτή την Ευρώπη, η άποψη μου που δεν την έχω οριστικοποιήσει είναι ότι συμφέρει μακροχρόνια η έξοδος από το ευρώ. Βραχυχρόνια μπορεί να είναι λίγο δύσκολα αλλά σε βάθος χρόνου θα είναι καλύτερα.

Το θέμα τίθεται σε λάθος βάση. Το βασικό και πρώτο ερώτημα δεν είναι ευρώ η δραχμή η greuro η δολλάριο. Το ερώτημα είναι δημοψήφισμα η όχι. Στη Βρετανία που παρόλο που έχει Βασιλεία είναι δημοκρατική χώρα, έγινε δημοψήφισμα για την ΕΕ δύο φορές. Δηλαδή οι πολίτες των διάφορων χωρών δεν μπορούν να αποφασίσουν τη τύχη τους; Δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν για τη τύχη τους ακόμη και εάν κάνουν λάθος; Να μας πούνε τα χουντόμουτρα που το «παίζουν» δημοκράτες γιατί δεν επιτρέπουν στο λαό να αποφασίσει τη τύχη του και θέλουν να του επιβάλλουν τη δική τους άποψη.

Βασικό είναι να υπάρχει σωστή και σφαιρική ενημέρωση των πολιτών για τις διάφορες εναλλακτικές όπως έγινε και στην Αγγλία. Οι δύο πλευρές και όχι μόνο η μία να παρουσιάσουν την επιχειρηματολογία τους και μετά οι πολίτες να αποφασίσουν. 

Δεν λέμε να βγουν κάτι μηχανικοί, κάτι αρχαιολόγοι και κάτι δικηγόροι να μας εξηγήσουν και να μας κάνουν μαθήματα οικονομικών οι πανάσχετοι. Είμαι οικονομολόγος. Πήγα ποτε εγώ να κανω στατική μελέτη πολυκατοικίας η αρχαιολογική ανασκαφή η να υπερασπιστώ κατηγορούμενο σε δικαστήριο. Γιατί δεν βγάζουν έναν οικονομολόγο να πει τα ίδια πράγματα για να τον πάρουμε με τα αυγά και τις ντομάτες. Να μας πει πρώτα ποιοι τον διόρισαν και πόσες λευκές επιταγές υπέγραψε και μετά σε ποια επιστημονική μελέτη στηρίζει αυτά που λέει.

Στις Αγγλοσαγωνικές χώρες ο όρος economist και economics είναι διαφορετικός από αυτό που λέμε στην Ελλάδα οικονομολόγος και οικονομικά. Στην Ελλάδα περιλαμβάνει όλους τους κλάδους της διοίκησης επιχειρήσεων όπως μάρκετιγκ, χρηματοοικονομικά, λογιστική καθώς επίσης στατιστική και διαχείριση συστημάτων πληροφορικής.  Όλοι συνάδελφοι είμαστε αλλά είναι διαφορετικοί κλάδοι.

Στη Αμερική economics είναι τα καθαρά οικονομικά και economist είναι όποιος εργάζεται πάνω σε economics. Προϋποθέτει τουλάχιστον masterκαι συνήθως διδακτορικό στα economics. Πτυχίο σε economics δεν σου δίνει το τίτλο του economist αλλά τουλάχιστον δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να καταλαβαίνει economics.

Γιατί μπήκα σε τόσες λεπτομέρειες; Όσοι θα βγούνε να εξηγήσουν στους πολίτες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο σε economics. Δηλαδή να αποκλειστούν όχι μόνο δικηγόροι, μηχανικοί, αρχαιολόγοι, δημοσιογράφοι και άλλα επαγγέλματα αλλά ακόμη και απόφοιτοι οικονομικών σχολών που δεν έχουν τελειώσει economics. Αυτός που έχει τελειώσει marketing, λογιστική η logistics δεν μπορεί να μιλάει για οικονομικά.

Όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι απευθύνονται στο μέσο πολίτη και όχι σε συναδέλφους τους η μεταπτυχιακούς φοιτητές economics και αυτά που λένε να γίνουν όσο το δυνατό κατανοητά από το μέσο πολίτη. Τυγχάνει καμμιά φορά να παρακολουθώ με παρέα κάποια εκπομπή στη τηλεόραση που μιλάνε οικονομολόγοι. Εγώ τα καταλαβαίνω αλλά οι άλλοι μου λένε: « Πολύ ωραία τα λένε αλλά δεν καταλαβαίνουμε τίποτα».

Το δημοψήφισμα να είναι πακέτο μαζί με το θέμα των Μνημονίων. Το δημοψήφισμα που έγινε τον Ιούλιο του ’15  ήταν πρόχειρα στημένο και λάθος προγραμματισμένο. Έπρεπε να περιλαμβάνει και το θέμα της παραμονής στην Ευρωζώνη και να δοθεί αρκετός χρόνος ώστε να γίνει δημόσιος διάλογος και να διαμορφώσουν οι πολίτες μια άποψη.

Για την Αγγλία η απόφαση ήταν άλλη. Η Αγγλία ήταν εκτός ευρωζώνης και το δημοψήφισμα ήταν για να βγει εκτός ΕΕ. Στη περίπτωση της Ελλάδας μιλάμε αρχικά για παραμονή στο ευρώ αλλά μπορεί και το θέμα της παραμονής στην ΕΕ να τεθεί.

Σε κάθε περίπτωση η άποψη μου είναι υπερ του δημοψηφίσματος και υπερ του δικαιώματος των πολιτών να ακούσων όλες τις πλευρές και να αποφασίσουν. Εντάξει δεν λέμε να γίνεται δημοψήφισμα για ψύλου πήδημα αλλά για κάποια σημαντικά θέματα γιατί να μη γίνεται. Αυτά τα λέμε στη Νέα Αρχή εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είμαστε ούτε υπερ του Grexit ούτε υπερ του Gremain αλλά υπερ του δικαιώματος των πολιτών να ενημερώνονται σωστά και να αποφασίζουν. Οι άλλοι σε βάζουν κάτω και σου χώνουν το ευρώ και το Μνημόνιο με το ζόρι στο στόμα να το φας για να μη πω κάπου αλλού. Ξέρετε ποιοι είναι οι άλλοι οι ευρωφανατίλες και οι ευρωδογματικοί. Εμείς λέμε ενημερωθείτε σωστά και αποφασίστε ότι θέλετε.

Ο φόβος των Ευρωπαίων δηλαδή των Γερμανών που είναι απόλυτοι κυρίαρχοι στην Ευρώπη δεν είναι ότι θα φύγει η Ελλάδα και θα χάσουν μια χώρα. Ο φόβος τους είναι ότι μπορεί η Ελλάδα να τα πάει καλύτερα και μετά να ακολουθήσει ένα ντόμινο και να διαλυθεί η να μικρύνει σημαντικά η ΕΕ στην οποία αυτή τη στιγμή κυριαρχούν.

Χτυπιούνται τα διάφορα παπαγαλάκια, δημοσιογράφοι και πολιτικοί και χρησιμοποιούν διάφορα σαθρά επιχειρήματα. Τώρα υπάρχουν πολλά παπαγαλάκια, πολιτικοί και δημοσιογράφοι που τους έχουν στη μισθοδοσία διάφορα κέντρα που υποστηρίζουν ένθερμα την Ενωμένη Ευρώπη για δικούς τους λόγους που δεν είναι του παρόντος. Εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη η την ΕΕ η διαλυθεί η Ευρώπη θα χάσουν τη μισθοδοσία. Η μισθοδοσία τους είναι που τους ενδιαφέρει.

Μερικά από αυτό που ακούγονται είναι: «Να μη διαταραχτεί η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Να μείνει ενωμένη η Ευρώπη. Εάν βγούμε από το ευρώ θα έρθει η καταστροφή. Εάν φύγουμε από την ΕΕ θα μείνουμε μόνοι και έρημοι στο κόσμο».

Τι μας ενδιαφέρει να μείνουμε στην Ευρώπη και να μείνει Ενωμένη η Ευρώπη εάν είμαστε οικονομικά κατεστραμένη χώρα. Εμείς γιατί τόσο πολύ να χτυπιόμαστε για να παραμείνει ενωμένη η ΕΕ. Για να έχουμε 30% ανεργία, 30% πτώση του ΑΕΠ και κατεστραμμένη οικονομία. Και τώρα τι είναι αυτό που ζούμε, καταστροφή δεν είναι; Είτε έτσι είτε αλλιώς δύσκολα θα είναι τα πράγματα. Σημασία έχει με ποιο τρόπο θα είναι μακροχρόνια καλύτερα.  Η Ευρωπαϊκή πορεία αποδείχθηκε καταστροφική πορεία αντίθετα με όσα μας παραμύθιαζαν. Πόσο μαζόχες πρέπει να είμαστε για να συνεχίσουμε το δρόμο της καταστροφής;

Μας έλεγαν ότι εάν η Αγγλία φύγει από την ΕΕ αμέσως θα καταρρεύσουν όλα τα Χρηματιστήρια και θα ακολουθήσει η καταστροφή για τη Βρετανική οικονομία. Αποδείχθηκε ότι δεν είναι καθόλο έτσι. Τώρα βέβαια η έξοδος, εάν τελικά γίνει γιατί αμφιβάλλω πέρα από τα όσα δηλώνουν και οι δύο πλευρές, θα έχει σίγουρα ανάμεικτα αποτελέσματα, θετικά σε κάποιους τομείς και αρνητικά σε άλλους.

Μας έλεγαν ότι εάν εκλεγεί ο Τραμπ θα καταρρεύσουν όλα τα Χρηματιστήρια του κόσμου και τελικά συνέβη το αντίθετο δηλαδή το Trump rally. Μας λένε ότι εάν βγούμε απο την ευρωζώνη θα είναι η καταστροφή. Θα είναι κάτι αντίστοιχο με τη Brexit και την εκλογή Trump.

Στο Grexit, εάν είναι σωστά σχεδιασμένο, δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα το συνταρακτικό. Βραχυχρόνια ίσως υπάρξουν δυσκολίες. Το μακροχρόνιο αποτέλεσμα θα είναι ανάμεικτο θετικό και αρνητικό, εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπει κανείς και τι βαρύτητα δίνει σε διάφορους παράγοντες για τη συνολική αποτίμηση.

Τόσες χώρες που είναι εκτός ενώσεων είναι μόνες και έρημες στο κόσμο; Υπάρχει η Αμερική (εάν δεν βρίζουν οι ανόητοι τον πρόεδρο της), η Ρωσία, η Αγγλία, το Ισραήλ, διάφορες άλλες χώρες εντός ΕΕ που θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια διαφορετική Ένωση. Μπορεί να δημιουργηθεί Ανατολικοευρωπαϊκή Ένωση, Βαλκανική Ένωση η Ένωση Ανατολικής Μεσογείου με Βαλκάνια και Μεσανατολικές χώρες. Ακόμη και στην ΕΕ και την Ευρωζώνη μπορούμε να γυρίσουμε μετά από λίγα χρόνια. Βασικό είναι να φτιάξουμε την οικονομία μας. Καμμιά χώρα δεν θα θέλει παρτίδες με την Ελλάδα εάν η Ελλάδα έχει οικονομία κατεστραμμένη. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν θα είναι το τέλος του κόσμου όπως θέλουν να το παρουσιάσουν. Αυτό που προέχει είναι να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες και να αποφασίσουν τι θέλουν.

Scroll to Top