Δημοψήφισμα το 2017

Δημοψήφισμα μέσα στο 2017

AUDIO

Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25ης Ιουνίου 2015 και αποτελείται από δύο μέρη τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρόταση τους; ΟΧΙ.

Ο Ελληνικός λαός αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία ΟΧΙ στο Μνημόνιο. Το ΟΧΙ εξακολουθεί να παραμένει και δεν άλλαξε ποτέ. Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος αλλάζει μόνο με νέο Δημοψήφισμα και όχι με εκλογές. Δεν έχει δικαίωμα καμία κυβέρνηση να εφαρμόζει Μνημόνια ανεξάρτητα από τι αποφάσισε η εγκληματική πολιτική ελιτ. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ο λαός αποφάσισε καθαρά ΟΧΙ.

Οι εκλογές που ακολούθησαν το Σεπτέμβριο του 2015 δεν αναίρεσαν ποτέ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στις εκλογές δεν είπε ο λαός ΝΑΙ στα Μνημόνια. Στις εκλογές ο λαός είπε ΝΑΙ στο ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα παραμένει και ο Ελληνικός λαός αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία ΟΧΙ στα Μνημόνια. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έγιναν δύο πράγματα:

1)     διόρθωση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατέβει στις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015

2)     έδειξαν την προτίμηση του ελληνικού λαού στο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία

Κανονικά μαζί με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, έπρεπε να είχε διεξαχθεί νέο Δημοψήφισμα, σωστά αυτή τη φορά. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αλλάζει μόνο με ένα άλλο δημοψήφισμα και όχι με εκλογές. Από τον Ιούλιο του 2015 δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζει Μνημόνια ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού. Αυτό είναι τουλάχιστον λανθασμένο, παράτυπο, ανήθικο, αντιδημοκρατικό και κατά πολλούς παράνομο και αντισυνταγματικό.

Στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, η Νέα Αρχή απέφυγε να πάρει επίσημα θέση. Ανεπίσημα στηρίξαμε το ΟΧΙ. Επίσης όταν διαπιστώθηκε ότι η στάση των δανειστών ήταν αρνητική, ανεπίσημα στηρίξαμε την αποφυγή σπασμωδικών κινήσεων που θα οδηγούσαν σε χαοτικές καταστάσεις. Οι λόγοι που δεν στηρίξαμε την άμεση εφαρμογή του ΟΧΙ ήταν τρεις:

1)     Το Δημοψήφισμα ήταν πρόχειρα στημένο και δεν υπήρχε σωστή και σφαιρική ενημέρωση στον ελληνικό λαό για τις εναλλακτικές που είχε και τις συνέπειες των εναλλακτικών.

2)     Δεν είχε γίνει κατάλληλη προετοιμασία ούτε από πλευράς Ελλάδας αλλά ούτε και από πλευράς ΕΕ και δανειστών για τη συνέχεια σε κάθε αποτέλεσμα.

3)     Κύκλοι της ομογένειας των ΗΠΑ μας ζήτησαν να δώσουμε κάποια χρονικά περιθώρια ώστε η Αμερικανική κυβέρνηση να προσπαθήσει να μεσολαβήσει για διευθέτηση του ζητήματος και αλλαγή στάσης από την ΕΕ.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ένοχοι με δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά είναι ότι η μεγάλη πίεση και ο μικρός χρόνος από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο δεν τους έδωσαν τη δυνατότητα να οργανώσουν σωστά το δημοψήφισμα και επόμενα βήματα για κάθε αποτέλεσμα.

Ο ελληνικός λαός δεν ενημερώθηκε σωστά για τις επιπτώσεις των διάφορων εναλλακτικών. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι οι πολίτες ήταν τελείως ανυποψίαστοι καθώς σύσσωμη η γαλαζοπράσινη τυρανία μαζί με τους παρατρεχάμενους καθώς και την ΕΕ έλεγαν ότι ΟΧΙ σήμαινε έξοδος από την Ευρωζώνη και ίσως την ΕΕ. Αντίθετα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υποστήριζαν ότι το ΟΧΙ δεν είναι απαραίτητα και έξοδος από το ευρώ.

Εδώ τίθεται ένα ερώτημα καθώς εξ όσων γνωρίζω μόνο η Ελλάδα η οποιαδήποτε χώρα μπορεί να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει από την ΕΕ και δεν υπάρχει σχετική διάταξη για την αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση οι άλλες χώρες δεν μπορούν να επιβάλλουν ούτε το ένα αλλά ούτε και το άλλο. Έτσι είναι ένα ερώτημα πως το ΟΧΙ θα σήμαινε και έξοδο από το ευρώ. Ενδεχομένως θα ήταν με έμμεσους τρόπους και όχι άμεσους. Δηλαδή πιθανώς η Ελλάδα να αναγκαζόταν να αποχωρήσει από το ευρώ λόγω συνθηκών αλλά δεν θα μπορούσαν να της το επιβάλλουν. Για όλα αυτά τα θέματα έπρεπε να είχε ενημερωθεί σωστά ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός ξεκάθαρα είπε ΟΧΙ στο Μνημόνιο αλλά δεν είπε ΟΧΙ στο ευρώ και στην ΕΕ. Εάν αυτά τα δύο πάνε αναγκαστικά μαζί, κάτι που πρέπει να εξετασθεί, τότε ποια θα ήταν η απάντηση;

Σωστά αποφεύχθηκαν σπασμωδικές κινήσεις τον Ιούλιο του 2015 και δόθηκε περιθώριο στην Αμερικανική κυβέρνηση να μεσολαβήσει. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ άλλαξε και έχει αλλάξει κατά πολύ και η στάση των ΗΠΑ στο θέμα της ΕΕ. Ο Ομπάμα ήταν ένθερμος υποστηρικτής της παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ και της διατήρησης της Ενωμένης Ευρώπης. Δεν φαίνεται να τον άκουσαν οι Βρετανοί πολίτες. Ο σημερινός Πρόεδρος όπως έχει δηλώσει είναι τελείως αδιάφορος για το τι θα συμβεί στην ΕΕ.

Πέρα από το θέμα των Μνημονίων υπάρχει και θέμα παραμονής στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Οι Βρετανοί δεν είχαν Μνημόνια αλλα αποφάσισαν δύο φορές για την παραμονή τους στην ΕΕ. Θέμα Ευρωζώνης δεν υπήρχε καθώς ήταν πάντα εκτός ευρώ. Ακόμη και να μην είχαμε Μνημόνια θα έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ και την ΕΕ. Μας ρώτησαν ποτέ τι θέλουμε; Ο λαός δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει τη μοίρα του; Πρέπει να αποφασίζει αντ’ αυτού η γαλαζοπράσινη χούντα και οι γαλαζοπράσινοι καθεστωτικοί;

Ένας λόγος παραπάνω να γίνει Δημοψήφισμα καθώς υπάρχει λαϊκή εντολή που λέει ΟΧΙ στα Μνημόνια και η εντολή αυτή δεν άλλαξε ποτέ αλλά παραμένει. Ο ελληνικός λαός έχει αποφασίσει με συντριπτική πλειοψηφία ΟΧΙ στα Μνημόνια και δεν έχει δικαίωμα καμμία απολύτως κυβέρνηση να εφαρμόζει Μνημόνια. Να δοθεί χρόνος ώστε να προετοιμαστεί σωστά το Δημοψήφισμα και οι διάφορες εναλλακτικές πορείας στη συνέχεια; Σύμφωνοι! Να δοθεί χρόνος στην Αμερικανική κυβέρνηση να μεσολαβήσει. Δόθηκε υπεραρκετός χρόνος.

Οι Νεοδημοκράτες ζητούσαν μέχρι πρόσφατα εκλογές. Δεν είναι σοβαροί άνθρωποι. Να έρθουν αυτοί για να εφαρμόσουν Μνημόνια. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εφαρμόσει Μνημόνια. Η λαϊκή εντολή παραμένει με 62% ΟΧΙ στο Μνημόνια και δεν έχει δικαίωμα κανένας να εφαρμόζει Μνημόνιο εάν δεν αλλάξει η λαϊκή απόφαση με νέο δημοψήφισμα και ΟΧΙ με εκλογές. Τα ΜΜΕ ασχολούνται με την αξιολόγηση, τη διευθέτηση του χρέους και άλλα μνημονιακά ζητήματα. Το βασικό θέμα είναι το Δημοψήφισμα. Όλα τα επιμέρους ζητήματα θα τεθούν στη κρίση του ελληνικού λαού στο Δημοψήφισμα.

Στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δόθηκε υπεραρκετός χρόνος για να προετοιμαστούν. Δεν έχουν δικαίωμα να ενεργούν πλέον ενάντια στην λαϊκή εντολή. Το Σεπτέβριο του 2015 ο ελληνικός λαός είπε ΝΑΙ στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ΟΧΙ στα Μνημόνια με 62% παραμένει. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν υποχρέωση μέσα στο 2017 να κάνουν Δημοψήφισμα που θα είναι πακέτο για Μνημόνια, Ευρώ, ΕΕ γιατί όπως φαίνεται είναι αλληλένδετα.  

Στην Αγγλία το Δημοψήφισμα είχε ανακοινωθεί πολλούς μήνε πριν. Καθώς πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος σε όλες τις πλευρές να προετοιμαστούν και στους πολίτες να ενημερωθούν σωστά, πρέπει άμεσα, μέχρι το Πάσχα, να ανακοινώσει ο Τσίπρας ότι μέσα στο 2017 θα γίνει Δημοψήφισμα. Το Δημοψήφισμα είναι το βασικό θέμα και όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Ο λαός πρέπει να αποφασίσει τη μοίρα του αφού πρώτα ενημερωθεί σωστά, σφαιρικά, χωρίς προπαγάνδα και λογοκρισία. Ότι αποφασίχει ο λαός, ακόμη και εάν κάνει λάθος, πρέπει να εφαρμοστεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει στην εξουσία. 

Scroll to Top