Δεν τα λένε όλα του παιδιού

Δεν τα λένε όλα του παιδιού

Βιάστηκαν πολύ να χαρούν Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και πολιτικοί για την συμφωνία κορυφής σχετικά με το πακέτο στήριξης. Αυτοί μπορεί να είναι τελείως ξεφτιλισμένοι και να μην έχουν καμία αξιοπρέπεια. Οι περισσότεροι Έλληνες όμως έχουν αξιοπρέπεια. Μας έδωσαν 19,5 δις ελεημοσύνη και 12,5 δάνεια. Έως πότε θα ζητιανεύουμε; Μας έχουν καταντήσει γκαρσόνια και ζητιάνους. Μας έχουν καταντήσει ζητιάνους επειδή η οικονομία μας καταστράφηκε από την συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

«Που πήγαμε και μπλέξαμε;» είναι κάτι που σκέφτονται και λένε πολλοί στην Ελλάδα, κυρίως σε επίπεδο πολιτών. Δεν ισχύει για το πολιτικό και το μιντιακό σύστημα. Αυτοί έχουν επενδύσει τα πάντα στην ΕΕ. Έχουν εξαγοραστεί από τα κέντρα της ακραίας παγκοσμιοποίησης. Η δυσαρέσκεια όμως είναι και από την άλλη πλευρά. Πίσω από Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία που αντιδρούσαν στο πακέτο στήριξης, ήταν η Γερμανία. Μπορεί να υποχώρησαν αλλά ταυτόχρονα δυσαρεστήθηκαν ακόμη περισσότερο από την κατάσταση. Δεν είναι απίθανο να σκέφτονται πως να ξεφορτωθούν την Ελλάδα και άλλες χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης.  

Αυτοί μας βρίζουν και μας λένε τεμπέληδες. Εμείς τους βρίζουμε και τους λέμε ναζί και Χιτλερικούς. Αυτοί από την μεριά τους σκέφτονται:

«Τους δώσαμε τόσες επιδοτήσεις και δάνεια και τα φάγανε. Τους χαρίσαμε ένα μεγάλο μέρος του χρέους και λένε ότι ακόμα είναι μη διαχειρίσιμο. Μας βρίζουν και από πάνω;»

Εμείς, κυρίως οι πολίτες, σκεφτόμαστε:

«Δεν θα φάγαμε όλοι αλλά τα έφαγαν οι φίλοι τους, αυτοί που έβαλαν να μας κυβερνούν. Μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη καταστράφηκε η οικονομία μας, χρεοκοπήσαμε και στο τέλος υποδουλωθήκαμε στους Γερμανούς».

Είναι όπως μια σχέση που και οι δύο πλευρές είναι δυσαρεστημένες. Αυτοί έχουν τους δικούς τους λόγους και εμείς τους δικούς μας. Όταν σε μια σχέση υπάρχει ασυμφωνία χαρακτήρων, δεν υπάρχει κάποιος που έχει δίκιο και κάποιος που έχει άδικο. Είναι άκρως προβληματική αυτή η ΕΕ και πρέπει να διασπαστεί.

Ο Σόιμπλε δεν εξέφραζε μόνο τον εαυτό του όταν μας χάριζε το χρέος για να βγούμε από την ΕΕ. Είναι μια άποψη που έχουν αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί και πολίτες. Υπάρχουν δύο απόψεις στην Γερμανία και σε άλλες πλούσιες χώρες του Βορρά. Η μία υποστηρίζει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ΕΕ. Η δεύτερη επιδιώκει μια ισορροπία μεταξύ μεγέθους από την μία και ομοιογένειας και μείωσης εσωτερικών προβλημάτων από την άλλη.

Με την δεύτερη αυτή άποψη ευθυγραμμίζεται η τακτική των Τούρκων και η πολιτική των ΗΠΑ. Μπορεί η Γερμανία και οι δορυφόροι της να προστεθούν στις χώρες που θα δείξουν ανοχή στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα ώστε να επέλθει μια νέα ισορροπία στην περιοχή, με ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αν μας ετοιμάζουν για σουτάρισμα, δεν θα το πουν στον Μητσοτάκη. Δεν τα λένε όλα του παιδιού.

Αν έχει γίνει κάποια συμφωνία μεταξύ όλων ή κάποιων από τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία) ο Μητσοτάκης κανονικά θα πρέπει να είναι περισσότερο ενημερωμένος από όλους τους Έλληνες, λόγω θέσης. Πάραυτα μπορεί να ξέρει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος. Οι ξένοι πρέσβεις μπορεί να ξέρουν περισσότερα από τον Μητσοτάκη. Δεν κάθονται να του δώσουν λογαριασμό ούτε οι αρχηγοί κρατών ούτε οι πρέσβεις τους.

Η συνάντηση του Ελπιδοφόρου με τον Τραμπ ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο ακόμη μεγαλύτερο από την συνομιλία Μέρκελ-Ερντογάν. Ο Ελπιδοφόρος φαίνεται ότι είναι με την κλίκα της ακραίας παγκοσμιοποίησης όπως ο Βαρθολομαίος, ο Μητσοτάκης, ο Μπάιντεν και οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί που έχουν εξαγοραστεί. Ο Ελπιδοφόρος δεν είναι ο εκφραστής των Ελλήνων των ΗΠΑ όπως δεν είναι εκφραστές οι πρόεδροι διαφόρων οργανώσεων που υποστηρίζουν τον Μπάιντεν. Στις προηγούμενες εκλογές, τα προεδρία των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων υποστήριζαν την Κλίντον αλλά οι περισσότεροι Ελληνοαμερικάνοι ψήφισαν τον Τραμπ. 

Μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ έχουν εκλογές σε λίγο καιρό. Στο επιτελείο του Τραμπ μετράνε τι επίδραση θα έχει οποιοδήποτε γεγονός στις εκλογές. Το πιθανότερο είναι πως θα ανέβαζε τη δημοτικότητα του να παρουσιαστεί ως ένας νέος Ρούσβελτ που ήταν ο νικητής του πολέμου κατά του Χίτλερ και ένας εκ των τριών που έκαναν την συμφωνία της Γιάλτας. Όμως επειδή η κατάσταση είναι περίπλοκη, με διάφορους εμπλεκόμενους παίκτες, υπάρχει ένας βαθμός ρίσκου. Ο Ρούσβελτ ήταν επίσης Νεοϋορκέζος και γιος επιχειρηματία αλλά δικηγόρος και Δημοκρατικός. Εξελέξη τέσσερις φορές.

Ο Τραμπ χτυπάει αυτές τις εκλογές και τις επόμενες, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί. Θα δικαιούται άλλη μία θητεία. Αν βλέπει πιθανή την εκλογή του, μπορεί να αφήσει κάποιες ενέργειες για μετά την ανανέωση της θητείας του. Από την άλλη αν βλέπει ότι δεν εκλέγεται, θα κάνει κάποιες ενέργειες που θα τον ισχυροποιήσουν στις επόμενες εκλογές, σε τέσσερα χρόνια. Μπορεί να στηρίξει κάποιους συμμάχους του ώστε και αυτοί να τον στηρίξουν με την σειρά τους.

Δημήτρης

Scroll to Top