Desktop και tablet
Desktop και tablet
Όπως έχω γράψει τα είδη των υπολογιστών είναι: desktop, laptop, notebook, tablet. Σε αυτά προστίθεται και το smarthphone που είναι ένα μικρό tablet μαζί με κινητό. Τι να πάρω; Πολλοί είναι αυτοί που προβληματίζονται. Εμένα σε γενικές γραμμές οι επιλογές μου είναι desktop και tablet. Θα εξηγήσω το γιατί.
Το desktop σε σύγκριση με τo laptop είναι ανώτερο, κατά την άποψη μου. Έχει μεγαλύτερη οθόνη. Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει άνετα και ευχάριστα βίντεο και ταινίες. Έχει πιο άνετο πληκτρολόγιο που γράφει κανείς πιο γρήγορα. Έχει μεγαλύτερο και πιο εύχρηστο mouse. Επίσης παίρνει κάποιες κάρτες που δεν μπαίνουν στο laptop και γενικά έχει χώρο για να προστεθούν διάφορα.
Οι τιμές desktop και laptop είναι περίπου ίδιες για σχετικές τεχνικές προδιαγραφές. Το μόνο θετικό του laptop είναι πως μεταφέρεται και δεν πιάνει πολύ χώρο. Πολλοί είναι αυτοί που αγοράζουν laptop και καταλήγουν να το χρησιμοποιούν σαν desktop δηλαδή φεύγει σπάνια ή καθόλου από εκεί που χρησιμοποιείται, στο γραφείο ή στο σπίτι. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου, σαφέστατα είναι καλύτερη επιλογή το desktop.
Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που πραγματικά μεταφέρουν το laptop. Παράδειγμα είναι ένας πωλητής που πρέπει να δείχνει στους πελάτες κάποια πράγματα. Πλέον βέβαια οι πληροφορίες βρίσκονται στο Ίντερνετ και δεν είναι τόσο απαραίτητο το laptop ούτε στους πωλητές, όσο ήταν παλιότερα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένας συγγραφέας που έχει έμπνευση σε καφετέριες.
Εκτός όμως από ειδικές περιπτώσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν να χρησιμοποιούν το laptop σαν desktop. Σε αυτή την περίπτωση, αν δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου, είναι προτιμότερη η αγορά ενός desktop. Βέβαια το laptop έχει μεγαλύτερη «γοητεία» από το desktop. Από πρακτική άποψη, συμφέρει το desktop, εκτός αν υπάρχει πρόβλημα χώρου.
To laptop μπορεί να το ακουμπήσει κανείς και στο τραπέζι της κουζίνας. Επίσης, σε ένα μικρό γραφειάκι μπορεί να το βάζει μόνο όταν το χρειάζεται. Όταν δεν το χρειάζεται χρησιμοποιεί το γραφειάκι για άλλους λόγους. Όταν υπάρχει πρόβλημα χώρου, γίνεται πιο πρακτικό το laptop. Αλλιώς, αν έχει κανείς μία γωνία να χωρέσει το desktop, είναι προτιμότερη και πιο πρακτική εναλλακτική. To notebook είναι ένα μικρό laptop. Είναι θέμα επιλογής τι μέγεθος προτιμάει κανείς.
Το tablet μεταφέρεται πολύ πιο εύκολα από το laptop και το notebook. Τα μικρότερα είναι περίπου στο μέγεθος των smartphone και θα γίνουν ακριβώς, αν οι καταναλωτές στραφούν σε αυτά. Με το smartphone χρειάζεται σύνδεση κινητού για να μπορέσει να συνδεθεί κανείς. Με το tablet δεν χρειάζεται να έχει κανείς δική του σύνδεση. Όπως έχω εξηγήσει, μπορεί να συνδεθεί στο wi - fi κάποιου άλλου, καφετέριας, μαγαζιού, γραφείου, βιβλιοθήκης, γυμναστηρίου κλπ.
Εγώ έχω desktop και tablet μαζί με σύνδεση σταθερού/ίντερνετ. Βέβαια ασχολούμαι αρκετά με το Ίντερνετ και περνάω πολλές ώρες στον υπολογιστή σε άλλα προγράμματα όπως το Word αλλά και σε πιο βαριά. To tablet το παίρνω μαζί μου και μπαίνω στο Ίντερνετ όπου πηγαίνω. Όπως έχω εξηγήσει, μέσα από προγράμματα και εφαρμογές του Ίντερνετ μιλάω ή κάνω βιντεο - κλήση σε όλον τον κόσμο και στέλνω μηνύματα. Με το zoom κάνω βίντεο - κλήσεις πολλών ατόμων. Το κινητό μου είναι τελείως άχρηστο και το έχω τελείως καταργήσει εδώ και πολύ καιρό.
Για κάποιον που δεν ασχολείται πολύ στον υπολογιστή, ένα tablet αρκεί. Επίσης ο υπολογιστής δεν χρειάζεται να έχει ψηλές τεχνικές προδιαγραφές, μόνο για σύνδεση στο Ίντερνετ. Ούτε προγράμματα όπως το Word χρειάζονται ψηλές τεχνικές προδιαγραφές. Πηγαίνουν οι άνθρωποι και παίρνουν υπολογιστές με τεχνικά χαρακτηριστικά που δεν τους χρειάζονται. Είναι σαν να πάει να αγοράσει κάποιος ένα Mercedes SLK, για να πηγαίνει κάθε μέρα στη δουλειά. Βέβαια με το SLK «πουλάει μούρη» ενώ τον υπολογιστή δεν τον βλέπουν πολλοί, ειδικά αν είναι desktop ή laptop που σπάνια φεύγει από έναν χώρο.
Οι δικές μου ανάγκες εξυπηρετούνται με desktop/tablet και σύνδεση σταθερού/Ίντερνετ. Περισσότερο ασχολούμαι στο desktop και το tablet το έχω μόνο για όταν βρίσκομαι εκτός. Η κάθε περίπτωση του κάθε ανθρώπου είναι ξεχωριστή και καθένας κρίνει τι υπολογιστή ή υπολογιστές θα πάρει, αν θα έχει δική του/της σύνδεση και τι σύνδεση θα είναι, κινητού ή σταθερού. Πιστεύω όμως ότι στους περισσότερους το κινητό δεν τους χρειάζεται. Απλά δεν το έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει.
Γιώργος