Διακοπή ζημιάς

Διακοπή ζημιάς

AUDIO

Στα οικονομικά μια από τις στρατηγικές είναι της διακοπής ζημιάς. Cut losses λέγεται στα Αγγλικά γιατί από εκεί προέρχεται η ορολογία. Τι σημαίνει αυτή η στρατηγική; Κάνει κάποιος μια επένδυση ή μια επιχειρηματική προσπάθεια και δεν πηγαίνει καλά, έχει ζημιά. Αν οι προοπτικές είναι να διατηρηθεί η ζημιά, τότε είναι καλύτερα να πουλήσει την επένδυση ή να κλείσει την επιχείρηση, ακόμα και αν ζημιώθηκε από αυτή. Πολλοί κάνουν το λάθος να σκέφτονται ότι πρέπει να βγάλουν κάτι και αντί για αυτό ζημιώνονται όλο και περισσότερο. 

Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ζημιωθεί οικονομικά από την συμμετοχή μας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Η καταστροφή είναι πλέον αποδεδειγμένη. Σίγουρα χειροτέρεψε τα πράγματα η κακοδιαχείριση από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή. Και οι προηγούμενοι έχουν ευθύνη αλλά όσο πιο πρόσφατα ήταν κάποιοι στην εξουσία τόσο περισσότερο επηρεάζουν την τωρινή κατάσταση. Είναι πολύ αρνητικό για τον Σημίτη και τον Καραμανλή να μην φταίει η συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Τότε όλη η ευθύνη είναι δική τους. Όπως και να το πάρουμε βέβαια έχουν ευθύνη.

Πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί με πρώτους τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς των οικονομικών υπουργείων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτοί όλοι που βγαίνουν και μιλάνε υπέρ της ΕΕ ανήκουν σε πολλές κατηγορίες. Κάποιοι είναι αφελείς, κάποιοι είναι άσχετοι, κάποιοι είναι απερίσκεπτοι, άλλοι είναι φανατικοί και μερικοί είναι προδότες. 

Δυστυχώς υπάρχουν και προδότες. Πάντοτε υπήρχαν και με την ΕΕ έγιναν περισσότεροι. Οι προδότες είναι ένας συνηθισμένος τρόπος ώστε ο Γερμανογαλλικός Άξονας και κυρίως οι Γερμανοί να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη. Δεν μιλάμε για γερμανόφιλους και γαλλόφιλους που είναι πολλοί και καλά κάνουν. Μπορεί κανείς να έχει συμπάθεια σε μια χώρα επειδή σπούδασε, έμεινε κάποιο διάστημα, παντρεύτηκε υπήκοο της, του αρέσει η κουλτούρα της και η νοοτροπία της ή για οποιοδήποτε λόγο.

Είναι τελείως διαφορετικό από το να υπηρετεί τα συμφέροντα της σε βάρος των ελληνικών. Το αντάλλαγμα μπορεί να είναι χρήματα ή κάποια θέση. Τις περισσότερες φορές είναι θέση. Δηλαδή τους εξασφαλίζουν την βουλευτική ή την υπουργική καρέκλα, μια καλή δουλειά στα ΜΜΕ κλπ. Δεν είναι μόνο στον Γερμανογαλλικό. Άξονα προδότες αλλά αυτός έχει υποδουλώσει την Ελλάδα και κυρίως η Γερμανία. Δεν έχουν υποδουλώσει την Ελλάδα οι ΗΠΑ, η Ρωσία ή η Κίνα.

Στην ΝΔ έχει βλακωδώς επικρατήσει ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος επειδή ήταν βασική στρατηγική επιλογή του ιδρυτή θείου Καραμανλή. Δεν το ψάχνουν παραπέρα. Αρνούνται να το εξετάσουν. Αφού το έκανε ο θείος Καραμανλής είναι σωστό, αποτελεί δόγμα του κόμματος. Ο θείος Καραμανλής ευελπιστούσε ότι θα αποδεικνυόταν οικονομικά ωφέλιμο για την χώρα. Αποδείχθηκε ότι έπεσε πολύ έξω.

Βέβαια ακολούθησε και η είσοδος στην Ευρωζώνη από τον Σημίτη. Δεν ξέρουμε ποιο από τα δύο έκανε μεγαλύτερη ζημιά. Πιθανώς έξω από την Ευρωζώνη να μην ήταν τόσο μεγάλη η ζημιά. Πάντως ζημιά θα υπήρχε. Η Αγγλία έμεινε έξω από την Ευρωζώνη και δεν είχε σε γενικές γραμμές οικονομικά προβλήματα. Υπήρχαν όμως κοινωνικές ομάδες με οικονομικά προβλήματα που έκριναν το δημοψήφισμα. Η δυσαρέσκεια ήταν και για άλλους λόγους, όχι μόνο για οικονομικούς.

Πρέπει όλοι οι πολιτικοί και δημοσιογράφοι να σκεφτούν πολύ καλά αν συμβαίνουν δύο πράγματα. Το ένα είναι αν με την συμμετοχή μας στην ΕΕ η χώρα καθίσταται υπό την Γερμανία δηλαδή υπόδουλη χώρα. Το άλλο είναι αν με την συμμετοχή μας η Ελλάδα ζημιώνεται οικονομικά. Συμβαίνουν και τα δύο. Αν συμβαίνει μόνο ένα από τα δύο και κάποιος υποστηρίζει την συμμετοχή στην ΕΕ, χωρίς να δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις και διευκρινήσεις κινδυνεύει να κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία. Όποιος υποστηρίζει την υποδούλωση της χώρας και την οικονομική ζημιά της, τι είναι; Προδότης δεν είναι.

Ένας απλός άνθρωπος μπορεί να το κάνει από αφέλεια, απερισκεψία ή άγνοια και συγχωρείται. Όμως άνθρωποι σε θέσεις σημαντικές δεν επιτρέπεται να έχουν αφέλεια, απερισκεψία ή άγνοια. Μεγαλοδημοσιογράφοι, δήθεν ειδήμονες, βουλευτές, υπουργοί, πρωθυπουργοί, πρόεδροι δεν συγχωρούνται για κάτι τέτοιο. Πρέπει να σοβαρευτούν όλοι αυτοί. Να τα ψάξουν πολύ καλά και αυτά τα δύο θέματα και να διαπιστώσουν ότι πράγματι συμβαίνουν. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν; Δεν μπορούν να βγαίνουν και να λένε ότι μπούρδα τους κατέβει.

Το δεύτερο είναι η στρατηγική του σταματήματος της ζημιάς. Μπορεί να είχαμε όνειρα και ελπίδες από την ΕΕ αλλά διαψεύστηκαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των φίλων της ΔΕΚΑ ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Πιστέψαμε ότι η ζωή μας θα καλυτέρευε με την ΕΕ και δυστυχώς τελικά χειροτέρεψε υπερβολικά.  Όπως έχει ελπίδες ο κάθε επενδυτής ή επιχειρηματίας όταν ξεκινάει κάτι. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να σταματήσει την ζημιά όταν διαπιστώσει ότι συνεχίζοντας θα έχει απλώς μεγαλύτερη ζημιά. Μετά από σαράντα χρόνια δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο μήπως η συμμετοχή σε αυτό το γραφειοκρατικό τερατούργημα κάποια στιγμή αποβεί συμφέρουσα για την χώρα.

Πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουν το λάθος τους και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι μεν για την είσοδο στην ΕΕ και οι δε για την είσοδο στην Ευρωζώνη. Εμείς θα δεχτούμε ότι ενήργησαν καλοπροαίρετα, παρόλο που μπορεί να μην συμβαίνει. Όμως για να το δεχτούμε πρέπει αυτοί να αλλάξουν άμεσα στάση. Αν δεν αλλάξουν στάση θα γίνει η χώρα ροντέο και αυτοί στο τέλος θα βρεθούν απέναντι από τα όπλα της Πολιτοφυλακής, με τα μάτια καλυμμένα και τα χέρια δεμένα πίσω, έτοιμοι να συναντήσουν τον Δημιουργό τους. Όσο πιο γρήγορα γυρίσουν το παραμύθι, τόσο το καλύτερο για αυτούς. Αν εμμένουν στον δρόμο της αποδεδειγμένης καταστροφής και υποδούλωσης, θα έχουν πολύ άσχημο τέλος. Η εσχάτη προδοσία είναι βαρύ έγκλημα.

Scroll to Top