Η καλύτερη άμυνα

Η καλύτερη άμυνα

Η ΕΕ σκληραίνει την στάση της απέναντι στην Ρωσία. Συμφώνησαν να τους βγάλουν έξω από το σύστημα swift και θέλουν να πλήξουν οικονομικά με διάφορους τρόπους, την Ρωσία, τον Πούτιν και τον κύκλο του. Εδώ υπάρχουν δύο εξηγήσεις. Μπορεί είναι διαπραγματευτική τακτική ή να είναι τακτική εξόντωσης δηλαδή να είναι αποφασισμένοι να εξοντώσουν την Ρωσία και τον κύκλο Πούτιν.

Ας πάρουμε πρώτα την περίπτωση της διαπραγματευτικής τακτικής. Παίρνουν πολλά και σκληρά μέτρα με σκοπό να τα αποσύρουν στην διαπραγμάτευση. Με όσα περισσότερα πλήττουν τώρα Ρωσία - Πούτιν, τόσα περισσότερα θα έχουν στο διαπραγματευτικό τραπέζι να αποσύρουν. Όσα περισσότερα αποσύρουν, τόσα περισσότερα ελπίζουν να πάρουν από την Ρωσία.

Βέβαια αυτή η τακτική έχει τις αδυναμίες της. Η Ρωσία θα κινηθεί μέσα σε ορισμένα διαπραγματευτικά όρια, σε ένα εύρος. Δεν θα υποχωρήσει κάτω από ένα σημείο. Με αυτή την τακτική, στην καλύτερη περίπτωση να φθάσουν την Ρωσία στο κατώτερο σημείο που μπορεί να υποχωρήσει. Επίσης μπορεί και η Ρωσία να ακολουθήσει την ίδια τακτική. Να κοιτάξει να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερα στο διαπραγματευτικό τραπέζι για να τα αποσύρει με ανταλλάγματα.

Πολλά είναι αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν, οικονομικά ή στρατιωτικά. Μπορεί να μπουν και λίγο Πολωνία, κατά λάθος. Δεν υπάρχει στρατός παρατεταγμένος σε όλο το μήκος των συνόρων. Μπορεί κατά λάθος να μπουν σε σημεία που δεν φυλάσσονται. Μια πρόχειρη σκέψη είναι αυτό, δεν λέω πως θα το κάνουν. Πιθανώς όμως αν βλέπουν πως είναι διαπραγματευτική τακτική από την πλευρά της ΕΕ, να ακολουθήσουν την ίδια. Με αυτό τον τρόπο θα ακυρωθούν τα μέτρα της ΕΕ γιατί και οι Ρώσοι θα έχουν πολλά στο διαπραγματευτικό τραπέζι για να αποσύρουν με αντάλλαγμα.

Η δεύτερη εξήγηση είναι η τακτική εξόντωσης, τουλάχιστον αυτό θα επιδιώξουν, αμφιβάλλω αν θα το καταφέρουν. Η εξόντωση της Ρωσίας όμως θα προκαλέσει και εξόντωση της ΕΕ. Η αύξηση της τιμής ενέργειας δεν κάνει απλώς πιο ακριβό το ρεύμα αλλά θα δημιουργήσει οικονομική κρίση με γενικότερη αύξηση των τιμών, κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ. Το ξέρουν και τα μικρά παιδιά. Λέτε να μην το ξέρουν οι Ρώσοι και ο Πούτιν; Θα χτυπήσουν και αυτοί την ΕΕ όπου και όπως μπορούν, οικονομικά, στρατιωτικά και με όποιο άλλο τρόπο. Μη ξεχνάμε πως η Ρωσία έχει συμμάχους. Πιθανότατα η Κίνα συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς που είναι οικονομικά ακόμα πιο σημαντική από την Ρωσία και στρατιωτικά σχεδόν ισοδύναμη (οι Ρώσοι υπερισχύουν).

Ακουγόταν πολύ για ανταρτοπόλεμο στην Ουκρανία. Σωστά γράφτηκε σε άλλο άρθρο πως και οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν ανταρτοπόλεμο στην Πολωνία. Το πάω ακόμα παραπέρα. Γιατί μόνο στην Πολωνία; Δεν υπάρχουν άλλες χώρες στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ευρώπη γενικότερα; Μπορεί να ξεκινήσουν από τις πιο κοντινές όπως πχ την Ρουμανία και να φθάσουν και στην Ελλάδα.  

Επιφανειακά φαίνεται να είναι μια διαμάχη μεταξύ κρατών. Κάτω από την επιφάνεια όμως κρύβεται και μία άλλη αντιπαράθεση, μεταξύ ΝΤΠ και αντί-ΝΤΠ. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει μεγάλη αντίδραση στην ΝΤΠ. Μία από αυτές είναι η Ελλάδα. Η Ρωσία και ο Πούτιν μπορεί να αναδειχθούν σε ηγέτες του αντί-νεοταξικού αγώνα. Θα βρουν πολλούς συμμάχους μέσα στην ΕΕ.

Εκτός από ανταρτοπόλεμο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι να πλήξουν τα νεοταξικά Καθεστώτα και να τα αποδυναμώσουν. Ο ανταρτοπόλεμος αποβλέπει πρώτα στην πρόκληση πολιτικής αστάθειας και αποδυνάμωσης του Καθεστώτος. Δεν έχει αρχικά σκοπό να υπερισχύσει στρατιωτικά στις δυνάμεις που ελέγχουν τα Καθεστώτα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο.  

Ο ανταρτοπόλεμος είναι κυρίως δύο μορφών. Στην μία ένοπλες ομάδες ελέγχουν απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα. Μπορεί να είναι κοντά στα σύνορα ή βουνά, ζούγκλες κλπ μακριά από τα σύνορα. Οι δύο περιοχές της Ουκρανίας που μάχονταν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές ήταν δίπλα στα σύνορα με την Ρωσία. Στην Κατοχή οι αντάρτες ήταν στα βουνά, σχετικά κοντά στην πρωτεύουσα Αθήνα.

Η άλλη μορφή ανταρτοπόλεμου είναι το αντάρτικο πόλεων. Σε αυτή την περίπτωση γίνονται ένοπλα χτυπήματα μέσα στις μεγάλες πόλεις με σκοπό να πλήξουν και να αποσταθεροποιήσουν το Καθεστώς. Θεωρώ πως οι Ρώσοι έχουν εμπειρία από το να βοηθούν κινήματα ανεξαρτησίας. Έχουν φθάσει στην Μολδαβία. Δεν είναι στα σύνορα μας αλλά δεν είναι μακριά.

Νίκος

Scroll to Top