H EE την έφερε σε όλους

Η ΕΕ την έφερε σε όλους

AUDIO

Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή των Τούρκων στην Συρία, ψάχνουμε μια καλή ανάλυση στα κανάλια και στις εφημερίδες και δεν έχουμε βρει. Θα ασχοληθούμε και με αυτό γιατί είναι ένα θέμα που γίνεται στην γειτονιά μας και έχουμε εμπλακεί στο παρελθόν, στην υπόθεση Οτσαλάν. Επιπλέον η κατάσταση στην περιοχή πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη στους στρατηγικούς αμυντικούς και ευρύτερους σχεδιασμούς. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα που όλοι έχουν λίγο δίκιο αλλά κανένας πολύ δίκιο. Ακόμα και οι Τούρκοι έχουν λίγο δίκιο. Μπορεί να είναι απειλή για εμάς αλλά πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί.  

Οι Κούρδοι σε καμία περίπτωση δεν είναι τρομοκράτες. Αν είναι τρομοκράτες, τότε ήταν τρομοκράτες οι αγωνιστές της Αμερικανικής, της Γαλλικής, της Ρωσικής και της Ελληνικής Επανάστασης. Μια βόμβα που θα σκάσει στην Κωνσταντινούπολη και θα σκοτώσει αμάχους είναι τρομοκρατική ενέργεια και μπορεί κανείς να την κατακρίνει αλλά δεν μπορεί να χαρακτηρίζει τρομοκράτες ανθρώπους που πολεμούν για την ελευθερία τους και την ανεξαρτησία τους.

Οι τζιχαντιστές του ISIS δεν πολεμούσαν για την ελευθερία τους και την ανεξαρτησία τους αλλά για την δημιουργία ενός Ισλαμικού κράτους ανάλογου με την ΕΕ. Να διαχωρίσουμε τον σκοπό από τις μεθόδους. Ο σκοπός του ISIS είναι ίδιος με της ΕΕ. Φανατικοί οι μεν φανατικοί και οι δε. Οι μέθοδοι είναι πολύ διαφορετικές. Οι ΗΠΑ δεν πήγαν στην περιοχή για να βοηθήσουν τον αγώνα της ανεξαρτησίας των Κούρδων ούτε για να κατέχουν ένα κομμάτι των εδαφών της Συρίας. Πήγαν για να εξολοθρεύσουν τον ISIS.

Όταν ο σκοπός τους επιτεύχθηκε, δεν είχαν άλλο λόγο παρουσίας. Ο Τραμπ είχε δώσει μια προεκλογική υπόσχεση ότι θα αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από τους πολέμους. Έχουν περάσει τρία χρόνια και σε ένα χρόνο έχουν εκλογές. Έχει ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ να κάνει αυτό που υποσχέθηκε. Οι πολιτικοί πρέπει να τηρούν τις υποσχέσεις τους, εκτός αν δημιουργηθούν συνθήκες τελείως απρόβλεπτες που να δικαιολογούν την αθέτηση μιας υπόσχεσης. Μάλιστα εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι έγκλημα η παραπλάνηση των ψηφοφόρων και θα πρέπει να τιμωρείται όχι μόνο πολιτικά αλλά και ποινικά.

Οι Τούρκοι έχουν υποστεί το μεγάλο βάρος της προσφυγικής ροής από την Συρία. Δεν είναι υποχρεωμένοι να τους κρατούν μέσα στο τουρκικό έδαφος. Και αυτούς τους έχει ρίξει η ΕΕ όπως έχει ρίξει και εμάς σε αυτό το θέμα. Κανονικά πρέπει να τους αφήσουν να πάνε εκεί που θέλουν δηλαδή στην Γερμανία και στις άλλες πλούσιες χώρες της ΕΕ.

Η δημιουργία ασφαλούς ζώνης εντός συριακού εδάφους είναι μια πολύ καλή ιδέα και έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και καιρό. Οι πρόσφυγες είναι Σύριοι και πρέπει να εγκατασταθούν σε συριακό έδαφος σε μια ασφαλή περιοχή.  Όμως αυτό δεν έπρεπε να το κάνει η Τουρκία. Αυτό έπρεπε να το κάνει ο ΟΗΕ ή μια μεικτή στρατιωτική δύναμη από πολλές χώρες. Τα κίνητρα θα ήταν ανθρωπιστικά με σκοπό την καλύτερη επίλυση του προβλήματος των προσφύγων. Ο Ερντογάν με αυτό το πρόσχημα βρήκε αφορμή να καθαρίσει την περιοχή από τους Κούρδους που αγωνίστηκαν πολύ σκληρά για να την κατέχουν.

Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν καμία υπόσχεση στους Κούρδους ότι θα τους βοηθήσουν να ανεξαρτητοποιηθούν ούτε ότι θα μείνουν στην περιοχή για πάντα. Προδοσία δεν λέγεται αλλά σίγουρα είναι εγκατάλειψη και έλλειψη ευαισθησίας. Αυτό είναι ένα πλήγμα για την εικόνα των ΗΠΑ και προκαλεί σοβαρούς ενδοιασμούς σε νυν και δυνητικούς συμμάχους τους. Το έθεσε πολύ σωστά ο πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ λέγοντας μας ότι θα μας εγκαταλείψουν και εμάς. Πραγματικά η στάση των ΗΠΑ δημιουργεί ερωτηματικά.  

Αν όμως ο Τραμπ δεν τηρούσε την προεκλογική του υποχρέωση, θα πρόδιδε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Έχει υποχρέωση πρωτίστως στους ψηφοφόρους και δευτερευόντως στους συμμάχους. Επιπλέον δεν είναι υποχρέωση των ΗΠΑ να πληρώνουν για την δημιουργία ασφαλούς ζώνης. Δεν είναι οι παγκόσμιοι χωροφύλακες αλλά μπορούν να συμμετέχουν μαζί με άλλες χώρες. Αν οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνταν να συμβάλλουν στην δημιουργία ασφαλούς ζώνης και με δεδομένη την προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ, οι ΗΠΑ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποσυρθούν.

Την βασική ευθύνη την έχει η ΕΕ. Την έχουν φέρει στους Τούρκους, την έχουν φέρει στους Αμερικάνους, την έχουν φέρει σε εμάς. Έριξαν το μπαλάκι στους Αμερικάνους για να καθαρίσουν τον ISIS ενώ τα περισσότερα τρομοκρατικά χτυπήματα των ισλαμιστών ήταν σε ευρωπαϊκές χώρες. Φόρτωσαν τους πρόσφυγες σε εμάς και τους Τούρκους. Ο Ερντογάν αντί να απειλεί μόνο, έπρεπε να αφήσει όλους τους πρόσφυγες να περάσουν αλλά να κάνουμε και εμείς το ίδιο. Να πάνε όλοι στην Γερμανία και να αναγκαστούν να συμμορφωθούν και να συμβάλλουν στην δημιουργία της ασφαλούς ζώνης για τους πρόσφυγες.  

Ο Τραμπ δεν έχει δίκιο που λέει ότι είναι πρόβλημα μόνο των πέριξ χωρών. Τουρκία, Ιράκ, Λίβανος Ισραήλ, Ιορδανία συνορεύουν με την Συρία. Ρωσία και Ιράν δεν συνορεύουν αλλά είναι κοντά και έχουν κάποιο μικρότερο δικαίωμα να εμπλακούν. Αν μεν οι πέριξ χώρες, μπορούν να βρουν μια λύση, τότε όλα είναι καλά. Όμως δεν μπορεί η Τουρκία να κατέχει συριακά εδάφη ούτε να γίνει γενοκτονία των Κούρδων.

Ένα θέμα είναι η αντικειμενική εξέταση το προβλήματος όπου αναγνωρίζουμε ότι και οι Τούρκοι έχουν δίκιο. Τα συμφέροντα της χώρας είναι ένα άλλο θέμα. Οι Κούρδοι είναι συγγενής λαός με τους Πέρσες. Η περιοχή τους βρίσκεται σε τέσσερις χώρες Τουρκία, Ιράν, Ιράκ, Συρία. Το μεγαλύτερο κομμάτι βρίσκεται στην Τουρκία. Είναι τριάντα με σαράντα πέντε εκατομμύρια και σε πολεμική ετοιμότητα λόγω των συνθηκών.

Έχουν αναπτύξει σχέσεις με το Ισραήλ που τους βοήθησε να εκπαιδευτούν. Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ την σχέση μας με τους Κούρδους γιατί λόγω πληθυσμού και πολεμικής ετοιμότητας είναι ένας σοβαρός σύμμαχος στην θωράκιση απέναντι στην τουρκική απειλή. Πρέπει να είναι τμήμα των αμυντικών συμμαχιών απέναντι στους Τούρκους μαζί με το Ισραήλ, τις περισσότερες βαλκανικές χώρες και πιθανώς την Αίγυπτο.

Scroll to Top