Είμαστε τρίτοι!

Είμαστε τρίτοι!

Θέλησα να διαπιστώσω αν το Γκρουπ 4 της Ανατολικής ΕΚ (Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας) βρίσκεται πράγματι στην τρίτη θέση όπως υποθέτει ο αρθρογράφος του άρθρου «Ποιοι θα πάρουν το χρυσό;». Βρήκα και επεξεργάστηκα αρκετά στοιχεία. Επειδή είναι πολλά, τα παραθέτω σε παράρτημα του άρθρου. Είναι αρκετές οι παρατηρήσεις που έχω να κάνω για τα επεξεργασμένα στοιχεία.

Χρησιμοποίησα τα πιο πρόσφατα της World Bank ( Παγκόσμιας Τράπεζας) αντί για του IMF (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - ΔΝΤ). Τα περισσότερα είναι για το 2022 αλλά σε λίγες χώρες είναι του 2021. Έτσι είναι λίγο πιο χαμηλά από του IMF που δίνει στοιχεία για το 2023. Τα χρηματικά μεγέθη είναι σε διεθνή δολάρια και το GDP (ΑΕΠ) σε εκατομμύρια.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως το Γκρουπ 1 της Βόρειας Αμερικής (60.427), βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στο Γκρουπ 3 της Δυτικής Ευρώπης (58.728), όσον αφορά το κατά κεφαλή εισόδημα (Μ.Ε.) Η διαφορά τους είναι μόλις 1.700 δολάρια. Η διαφορά του Γκρουπ 4 της Ανατολικής Ευρώπης (34.602) από το Γκρουπ 3 της Δυτικής είναι λίγο παραπάνω από 20 χιλιάδες.

Για το εύρος του Γκρουπ 3, μεταξύ 36 χιλιάδων της Πορτογαλίας και 64 χιλιάδων της Δανίας, είχαν εξαιρεθεί Ελβετία - Νορβηγία που είναι εκτός ΕΕ και Λουξεμβούργο - Ιρλανδία που έχουν ξεφύγει κατά πολύ. Χωρίς Ελβετία - Νορβηγία το Μ.Ε. του γκρουπ είναι 57.450 και αν εξαιρεθούν επίσης Ιρλανδία - Λουξεμβούργο γίνεται 56.451.

Πάντως Ελλάδα (37.130), Τουρκία (37.301) και Ρωσία (36.379), είναι λιγότερο από 20 χιλιάδες μακριά από Γαλλία (55.336) και Βρετανία (54.558). Στις πρώτες θέσεις του Γκρουπ 3 (Δυτική ΕΚ) ως προς το εισόδημα βρίσκονται Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Δανία ενώ στις πρώτες θέσεις του Γκρουπ 4 (Ανατολική ΕΚ) Τσεχία, Ισραήλ, Λιθουανία, Σλοβενία, Πολωνία.

Στις τελευταίες θέσεις του Γκρουπ 3 είναι Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία (η σειρά από το τέλος). Στο τέλος της κατάταξης του Γκρουπ 4 είναι Ουκρανία, Αρμενία, Μολδαβία, Αλβανία, Βοσνία, Γεωργία. Γαλλία και Βρετανία είναι λίγο πιο κάτω από το μέσο του Γκρουπ 3 ενώ Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία βρίσκονται λίγο πάνω από το μέσο του Γκρουπ 4.

Τώρα πάμε στο βασικό ζητούμενο, αν το Γκρουπ 4 της Ανατολικής ΕΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκόσμια. Πιθανό για την τρίτη θέση ήταν το Γκρουπ 9 όπου θα συμμετέχουν Ιαπωνία και Ν. Κορέα. Η Ιαπωνία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία, μετά από Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία και πριν από Γερμανία και Ρωσία. Ως προς το μέσο εισόδημα βρίσκεται μόλις στα 45.802 δολάρια.

Είναι κάτω από Τσεχία, Ισραήλ, Λιθουανία και λίγο πάνω από Σλοβενία και Πολωνία. Είναι παράξενο πως μια χώρα που διαθέτει τέτοια προηγμένη τεχνολογία, παράγει και εξάγει τόσα πολλά προϊόντα, βρίσκεται τόσο χαμηλά. Όμως αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Θα πρέπει να ψάξουν που βρίσκεται το πρόβλημα τους. Η γειτονική Ν. Κορέα βρίσκεται πιο ψηλά, στα 50.254 δολάρια.

Για κάθε ενδεχόμενο, έλεγξα και το Γκρουπ 10, στο οποίο θα συμμετέχουν Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία. Η Αυστραλία (61.024) βρίσκεται στα επίπεδα Γερμανίας (62.941) και Φινλανδίας (61.000) ενώ η Ν. Ζηλανδία (45.737) στης Ιαπωνίας και Ισπανίας (45.272). Το πρόβλημα με το Γκρουπ 9 και το Γκρουπ 10 είναι πως δεν έχει αποσαφηνιστεί η σύνθεση τους.

Έτσι ενδεικτικά πήρα τις χώρες* στην σειρά ώστε να είναι περίπου ίδιο το μέγεθος στα δύο γκρουπ. Τελικά είμαστε τρίτοι και με διαφορά! Το Γκρουπ 9 έχει Μ.Ε. 24.642 και στο Γκρουπ 10 είναι 20.786. Με οποιαδήποτε σύνθεση δεν μπορούν να μας περάσουν διότι εκτός από Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ασίας και Ωκεανίας, βρίσκονται αρκετά χαμηλά σε κατά κεφαλή εισόδημα.

Μόνο η Μαλαισία βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα επίπεδα της Ελλάδας. Αν γίνει αλλαγή της Μαλαισίας με την Μιανμάρ στα δύο γκρουπ, το Γκρουπ 9 ανεβαίνει στα 28.076 αλλά το Γκρουπ 10 πέφτει στα 17.970 δολάρια. Ίσως μας πιάσουν, αν βάλουν σε ένα γκρουπ τις χώρες της περιοχής με τα ψηλότερα εισοδήματα δηλαδή Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία. Αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο διότι γεωγραφικά βρίσκονται μακριά.

Αν το δούμε σε σχέση με Δυτική Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, είμαστε πιο χαμηλά. Αν το δούμε όμως παγκόσμια, βρισκόμαστε στην τρίτη θέση ως γκρουπ. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας καθησυχάσει. Πρέπει το Γκρουπ 4 να πάρει το χρυσό δηλαδή την πρώτη θέση στις οικονομικές επιδόσεις. Πρέπει Ελλάδα, Τουρκία και Ρωσία να ξεπεράσουν Γαλλία και Βρετανία (που είναι πάνω από Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία).

Δεν είναι εύκολο αλλά είναι εφικτό. Χρειάζεται προσπάθεια και να γίνουν τα πράγματα σωστά, όχι στραβά όπως γινόντουσαν στην Ελλάδα για δεκαετίες. Σε αυτή την υπερπροσπάθεια, δημιουργούν εμπόδια οι σιχαμεροί Νεοταξίτες. Αυτοί οι παλιάνθρωποι είναι κολλημένοι στο βλακώδες σχέδιο της ΝΤΠ που απέτυχε οικτρά και εξαιτίας του η Ελλάδα καταστράφηκε οικονομικά.

Είναι σαν να κάνει ένας αθλητής υπερπροσπάθεια για να πάρει το χρυσό και να έχει κάποιους διαόλους, να τον κλειδώνουν απέξω από το στάδιο ή το γυμναστήριο, να του κλείνουν τα φώτα ενώ κάνει προπόνηση, να του κάνουν ψυχολογικό πόλεμο και γενικά να του δημιουργούν εμπόδια με κάθε τρόπο. Αυτή είναι η στάση των κυβερνώντων και του μεγαλύτερου μέρους του πολιτικού συστήματος.

Το Γκρουπ 4 της Ανατολικής Ευρώπης μπορεί να πάρει το χρυσό στις οικονομικές επιδόσεις. Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την Γαλλία και την Βρετανία ως προς το οικονομικό επίπεδο. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια είναι όλοι αυτοί οι διαόλοι που κατέστρεψαν την χώρα με ένα βλακώδες σχέδιο, την υπέρτατη ηλιθιότητα, το σχέδιο της ΝΤΠ. Θέλουν να κρατήσουν την χώρα χαμηλά, στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.

* Δεν έχουν περιληφθεί όλες οι χώρες της περιοχής.

Εμμανουήλ

Scroll to Top