Εκλογές στα μέσα Σεπτεμβρίου

Εκλογές στα μέσα Σεπτεμβρίου;

AUDIO

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει σήμερα ο Τσίπρας είναι να σκεφτεί ποιοι τον επηρέασαν στην προεκλογική στρατηγική που ακολούθησε και να μην τους ξανά ακούσει. Είχε μια τεράστια ευκαιρία και την κλώτσησε. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η δυσαρέσκεια και το κυρίαρχο θέμα η οικονομία. Το 2015 η δυσαρέσκεια λειτούργησε υπέρ του. Τώρα είναι εναντίον του.

Ποια είναι η ευκαιρία που κλώτσησε; Έπρεπε να στρέψει την δυσαρέσκεια των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι και το σωστό καθώς οι ευρωεκλογές είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι για εθνικά θέματα. Αυτή θα έπρεπε να είναι η απάντηση του στο Μητσοτάκη και να τον κατηγορήσει ότι προσπαθεί να παραπλανήσει και να εξαπατήσει του ψηφοφόρους όταν βάζει τις ευρωεκλογές σε βάση εθνικών θεμάτων. Και αυτό θα ήταν σωστό, ανεξάρτητα αν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπαίνουν στις ευρωεκλογές και εθνικά ζητήματα. Γιατί θα πρέπει να είναι η Ελλάδα σε όλα η χειρότερη; Δεν μπορεί να είναι και σε κάποια θέματα η καλύτερη;

Το πιθανότερο είναι και στις εθνικές εκλογές θα είναι η δυσαρέσκεια το κυρίαρχο χαρακτηριστικό και τα οικονομικά το κυρίαρχο θέμα. Εκεί εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να στρέψει την δυσαρέσκεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλοι όσοι κάνουν ανάλυση της επόμενης μέρας παραλείπουν κάτι σημαντικό, τις καλοκαιρινές διακοπές. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές η δυσαρέσκεια είναι μικρότερη. Στις διακοπές, οι άνθρωποι ξεχνούν τα προβλήματα τους για να περάσουν λίγο καλά. Μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν έχει φύγει αυτή η ευδαιμονία των διακοπών. Μια καλή ημερομηνία για εκλογές είναι στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η δυσαρέσκεια θα είναι πολύ μικρότερη από ότι είναι σήμερα. Είναι το νωρίτερο που μπορούν να γίνουν εκλογές για να εκμεταλλευτούν την ψυχολογία που δημιουργούν οι διακοπές. Εκλογές στα τέλη Αυγούστου θα πέσουν πάνω στις διακοπές πολλών ανθρώπων. Θα μεγαλώσει η δυσαρέσκεια γιατί τους χαλάει τις διακοπές.

Το άλλο που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να στρέψει τη δυσαρέσκεια προς την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Και αυτό είναι σωστό. Όποιο κόμμα και να ήταν στη διακυβέρνηση την τελευταία τετραετία, οι ψηφοφόροι θα ήταν δυσαρεστημένοι. Όμως η σημερινή κατάσταση είναι απόρροια λανθασμένων πολιτικών και πρακτικών τριάντα χρόνων, από το 1980 μέχρι το 2010.

Οι ψηφοφόροι είναι σε απόγνωση. Στη απόγνωση τους επάνω αναζητούν ελπίδα και σανίδα σωτηρίας. Αν ο Μητσοτάκης ή όποιος αρχηγός κατορθώσει να τους πείσει ότι είναι η σανίδα σωτηρίας, θα κερδίσει τις εκλογές. Ο Τσίπρας πρέπει να τους πείσει ότι οι άλλοι δεν είναι η σανίδα σωτηρίας αλλά χειρότεροι. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι με τη ΝΔ θα είναι καλύτερα. Μόνο από την ελπίδα του κόσμου για κάτι καλύτερο.

Εμείς δεν έχουμε καμιά επαφή με τον Τσίπρα και το επιτελείο του. Δεν ξέρουμε πως σκέφτεται και τι θα κάνει. Μπορούμε να πούμε τι θα κάναμε εμείς στη θέση του. Θα πηγαίναμε άμεσα σε εκλογές, μόνο με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η αν ήταν μικρή η διαφορά όπου και αυτό θα θεωρούνταν «νίκη». Θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την δυναμική. Αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις που εμείς δεν τις παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά, έχουμε μια δυναμική μείωσης της ψαλίδας. Μια διαφορά πέντε και παραπάνω μονάδων είναι επίφοβο αν θα κλείσει μέσα σε ένα μήνα. Μια διαφορά δύο μονάδων, με δυναμική μείωσης ψαλίδας και εντύπωση νίκης, μπορεί να κλείσει μέσα σε ένα μήνα.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει με μεγάλη διαφορά. Με μεγάλη διαφορά που πλησιάζει τις δέκα μονάδες είναι σχεδόν βέβαιη η ήττα τόσο σε ένα μήνα όσο και σε τρεις μήνες. Εκεί θα πάρει ένα ρίσκο. Δεν είναι βέβαιο ότι η διαφορά θα μεγαλώσει, αν υπολογίσουμε την καλή διάθεση μετά τις διακοπές. Μπορεί και να μικρύνει, αν και η νίκη θα είναι αρκετά δύσκολη. Από την άλλη υπάρχει και η πιθανότητα μιας συντριπτικής ήττας που θα δυσκολέψει το προσωπικό του πολιτικό μέλλον αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Θα περάσει η εικόνα του «ξεφουσκώματος» με μια διαφορά πάνω από δέκα μονάδες. Εμείς έτσι όπως τον έχουμε ψυχολογήσει, θεωρούμε ότι θα το παλέψει για να μικρύνει τη διαφορά, ρισκάροντας μια συντριπτική ήττα.

Βεβαιότητα δεν υπάρχει σε τίποτα. Μπορούμε να δώσουμε πιθανότητες. Κατά την άποψη μας και χωρίς να τη βασίζουμε σε δικές μας δημοσκοπήσεις αλλά σε συνολική εκτίμηση με διάφορες παραμέτρους, τα πιο πιθανά κατά σειρά αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι: α) νίκη της ΝΔ με μικρή διαφορά β) νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ακόμα πιο μικρή διαφορά γ) νίκη της ΝΔ με πάνω από έξι μονάδες δ) νίκη της ΝΔ με διαφορά που προσεγγίζει τις δέκα μονάδες ε) νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά στ) νίκη της ΝΔ με διψήφιο νούμερο. Τίποτα δεν αποκλείεται αλλά κάποια είναι περισσότερο και άλλα λιγότερο πιθανά.

Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας θα πάει άμεσα σε εκλογές για να το εκμεταλλευτεί. Μπορεί να το κάνει και με μια πολύ μικρή διαφορά που θα κρίνει ότι μπορεί να καλύψει μέσα σε ένα μήνα. Σε όλα τα άλλα σενάρια, πιστεύουμε ότι η ημερομηνία εκλογών θα είναι στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τουλάχιστον εμείς έτσι θα κάναμε.

Scroll to Top