Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

AUDIO

Παίρνουμε αφορμή από την χρεοκοπία της Τόμας Κουκ. Θα πλήξει σίγουρα την βαριά βιομηχανία της χώρας που είναι ο τουρισμός. Το θέμα είναι πόσο θα την πλήξει. Τόσα χρόνια που λένε και γράφουν ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός δεν έχει βγει κάποιος να πει: «Είναι εγκληματίες όσοι το έκαναν και θέλουν σκότωμα ή έστω ισόβια». Θα προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.

Στην οικονομία είναι αναπόφευκτες οι υφέσεις. Είναι μέρος των οικονομικών κύκλων. Το μόνο που μπορούν μερικώς να ελέγξουν οι κυβερνήσεις είναι πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η ύφεση. Σε μια παγκόσμια ύφεση που όπως είπαμε είναι αναπόφευκτη, το πρώτο που θα κάνουν οι άνθρωποι είναι να κόψουν τα περιττά έξοδα. Οι διακοπές στο εξωτερικό είναι ένα από αυτά. Θα πάνε διακοπές στην χώρα τους, θα πάνε στο χωριό τους ή θα καθίσουν σπίτι τους. Έτσι ο τουρισμός πλήττεται πολύ σε μια παγκόσμια ύφεση.

Αν σε μια χώρα ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία, αυτή η χώρα υποφέρει πάρα πολύ. Δεν λέμε να μην είναι ο τουρισμός ανάμεσα στις κύριες βιομηχανίες. Όμως χρειάζεται διαποίκιλση (diversification) δηλαδή να υπάρχουν παράλληλα βιομηχανίες που να μην επηρεάζονται τόσο πολύ από την ύφεση. Επίσης αν είναι δυνατόν να γίνεται αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) δηλαδή να υπάρχει και μια βιομηχανία που στην ύφεση ανεβαίνει. Συνήθως αυξάνεται η κατανάλωση σε φθηνά προϊόντα πρώτης ανάγκης γιατί υποκαθιστούν τα πιο ακριβά. Οι καταναλωτές κόβουν πρώτα τα περιττά και μετά τα ακριβά.

Μακάρι να ήταν μόνο αυτό το έγκλημα που έχουν κάνει στην ελληνική οικονομία. Δυστυχώς τα εγκλήματα που έχουν γίνει είναι πολλά. Τα έκανε η ΕΕ μαζί με το ευρώδουλο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Τώρα ποιος φταίει περισσότερο δεν μπορούμε να ξέρουμε. Θα βάλουμε ανθρώπους μας να γράψουν βιβλία με όσο το δυνατόν πιο κατανοητό τρόπο και να τα εξηγήσουν.

Είναι πιθανό να δοθεί στη χώρα μια μεγάλη δεύτερη ευκαιρία με την CINEA, την Νέα Ένωση που θα δημιουργηθεί. Θα οφείλεται σε εμάς, τη ΔΕΚΑ και τον Παγκόσμιο Ελληνισμό. Να διευκρινίσουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν είμαστε βέβαιοι αν: α) προχωρήσει η CINEA β) είμαστε ευπρόσδεκτοι. Και τα δύο όμως είναι πιθανά. Το δεύτερο είναι πιο πιθανό αν γίνει το πρώτο. Θα το απαιτήσει η ομογένεια και θα το πετύχει. Κανονικά μια χρεοκοπημένη χώρα με κατεστραμμένη οικονομία δεν έχει καμία θέση στην CINEA. Βοηθάει και το γεγονός ότι σε μια χαλαρή ένωση τα προβλήματα της μιας δεν επηρεάζουν τις άλλες. Αν τελικά γίνει η CINEA και είμαστε μέσα, πρέπει να φτιαχτεί ένα ωραίο μνημείο στο Σύνταγμα για τον Παγκόσμιο Ελληνισμό.      

Κατ’ αρχάς δεν ξέρουμε αν εκμεταλλευτεί η ΝΔ αυτή την τεράστια ευκαιρία που θα μας δοθεί. Ο Μητσοτάκης είναι φιλοαμερικάνος λόγω σπουδών αλλά το κόμμα της ΝΔ είναι ευρώδουλο. Αν δεν εκμεταλλευτεί την τεράστια για την χώρα ευκαιρία, ο λαός πρέπει να τον ρίξει. Έχουμε τρία ΑΝ μέχρι στιγμής. Αν γίνει η CINEA … αν είμαστε ευπρόσδεκτοι… αν εκμεταλλευτούμε την μεγάλη ευκαιρία που μας δίνεται.

Ας υποθέσουμε ότι γίνονται και τα τρία ΑΝ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το θέμα στην τύχη του. Θα είναι η δεύτερη και η τελευταία ευκαιρία. Δεν θα υπάρξει άλλη. Αν αρχίσουν πάλι τα ίδια, την κακοδιαχείριση, τα λάθη τις σπατάλες, τις κλεψιές, η Ελλάδα τέλειωσε. Δεν θα σβήσει από τον χάρτη αλλά θα φθάσει στο ίδιο επίπεδο με το Κογκό και το Μπουρούντι.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Για αυτό ζητάμε τρία με πέντε υπουργεία. Μας λένε κάποιοι: «Τους ασκείτε δριμεία κριτική. Θέλατε να ρίξετε την κυβέρνηση. Τώρα αντί για αυτό, ζητάτε να συμμετέχετε στην κυβέρνηση. Πως γίνεται;»

Δεν το κάνουμε γιατί τους εμπιστευόμαστε αλλά γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε. Δεν μπορεί να αφήσουμε την χώρα στο έλεος ενός κόμματος που αποδεδειγμένα έχει κάνει μεγάλα εγκλήματα στην οικονομία και κατέστρεψε οικονομικά την χώρα.

Αλλιώς πρέπει να ρίξουμε την κυβέρνηση, ο λαός όχι η ΔΕΚΑ. Δεν ξέρουμε αν θα το καταφέρουμε αλλά θα το προσπαθήσουμε. Αυτό όμως θα δημιουργήσει μια κακή εντύπωση στους πιθανούς μελλοντικούς εταίρους μας στην CINEA. Αν είναι δυνατόν θέλουμε να αποφευχθεί.

Η κατάσταση είναι «εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα». Αν αφεθούμε στο έλεος της ΝΔ είναι δυνατόν να χάσουμε την δεύτερη και τελευταία ευκαιρία που θα μας δοθεί. Αν προσπαθήσουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη CINEA και ενδεχομένως να μην είναι η Ελλάδα πλέον ευπρόσδεκτη στην ΝΕ. Έτσι πάλι μπορεί να χάσουμε την δεύτερη ευκαιρία.  

Το καλύτερο είναι η μέση λύση. Αφήνουμε τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό με τα περισσότερα υπουργεία αλλά παίρνουμε κάποια υπουργεία ώστε η δεύτερη και τελευταία ευκαιρία να μη πάει χαμένη. Επίσης έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια από αυτά που λέμε. Ουδέποτε τα αναιρέσαμε. Όλα όσα έχουμε πει ισχύουν. Θα τα κάνουμε με τον έναν ή με το άλλον τρόπο.

Scroll to Top