Εννεαφασικές εξελίξεις

Εννεαφασικές εξελίξεις

Δεν θα προσθέσω κάτι καινούριο από όσα έχουν ήδη γραφεί. Θα κάνω μία ανακεφαλαίωση και θα τα παρουσιάσω επιγραμματικά και περιληπτικά. Η συνάντηση Δένδια στην Ουάσιγκτον είναι πολύ σύντομα, στα μέσα Οκτωβρίου. Ενδέχεται να παραστούν και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας. Στην συνέχεια οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες.

Φάση 1η - διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεν θα δεχτούν κάποια μη ικανοποιητική συμφωνία. Ενδέχεται να «κάψουν» την συμφωνία επειδή έχουν δυσαρεστηθεί από την συμφωνία με την Γαλλία. Ίσως απαιτήσουν ακύρωση της. Μπορεί να υπάρξει και δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων δηλαδή να μην οριστικοποιηθεί η συμφωνία ή η μη συμφωνία κατά την επίσκεψη Δένδια αλλά να επανέλθουν ξανά για συζητήσεις.

Φάση 2η - κλιμακούμενη ένταση

Μπορεί να μην γίνει αμέσως μετά την αποτυχία συμφωνίας με τις ΗΠΑ γιατί η Τουρκία θα χρειάζεται κάποιο χρόνο να προετοιμαστεί αναζητώντας συμμαχίες. Όπως και εμείς  μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια της Γαλλίας, έτσι και οι Τούρκοι μπορούν να ζητήσουν την βοήθεια άλλων χωρών. Ξεκινάει μία περίοδος κλιμακούμενης έντασης με την Τουρκία που καταλήγει σε θερμό επεισόδιο. Αυτό αποτελεί την αρχή της σύρραξης με την Τουρκία. Υπόψη ότι οι φρεγάτες δεν θα έχουν παραληφθεί και μάλλον ούτε τα Ραφάλ.

Φάση 3η - εμπλοκή Γαλλίας

Η Ελλάδα θα καλέσει την Γαλλία σε βοήθεια λόγω της υπάρχουσας συμφωνίας. Μπορεί να ανταποκριθεί ή να μην ανταποκριθεί, με πιθανότερο το πρώτο. Στην συνέχεια μπορεί να υπάρξει προειδοποίηση στην Γαλλία από κάποια άλλη χώρα (πχ Ρωσία) να μην ανακατευτεί. Επειδή εμείς κάναμε συμφωνία με την Γαλλία δεν σημαίνει πως όλοι οι άλλοι οφείλουν να την αποδεχτούν. Επομένως ενώ μπορεί αρχικά να ανταποκριθεί, στη συνέχεια ίσως κάνει πίσω μετά την προειδοποίηση. Αν δεν εμπλακεί (αρχικά ή στην συνέχεια), τότε ακυρώνεται εκ των πραγμάτων η αμυντική συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας.

Φάση 4η - σύρραξη με ή χωρίς την Γαλλία

Αν η Γαλλία τελικά δεν εμπλακεί θα συνεχιστεί η σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αν εμπλακεί, θα έρθουν σε βοήθεια της Τουρκίας μία ή περισσότερες χώρες. Θα έχει ήδη εξασφαλίσει την βοήθεια τους πριν «υπερθερμανθεί» η κατάσταση. Επίσης θα είναι τέτοιος ο συσχετισμός των δυνάμεων ώστε η πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της συμμαχίας της Τουρκίας. Η εμπλοκή της Γαλλίας απλά «χοντραίνει» το παιχνίδι γιατί η Τουρκία θα βάλει επίσης μέσα μία ή περισσότερες χώρες.

Η πέμπτη, έκτη και έβδομη φάση θα έχουν χρονική αλληλοκάλυψη δηλαδή θα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Η σειρά είναι αυτή με την οποία ξεκινούν. Δηλαδή θα ξεκινήσει η πέμπτη φάση και μετά η έκτη ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η πέμπτη και στην συνέχεια η έβδομη ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί η πέμπτη και η έκτη. 

Φάση 5η - διαφυγή ευρώδουλων

Όταν η πλάστιγγα θα γέρνει υπέρ της Τουρκίας (με ή χωρίς την εμπλοκή της Γαλλίας) και θα έχουμε απώλεια εδαφών, πολλοί ευρώδουλοι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν στο εξωτερικό με κύριους προορισμούς Γαλλία και Γερμανία. Είναι πολύ σημαντικό να μην κατορθώσουν να διαφύγουν όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα ώστε να αντιμετωπίσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Φάση 6η - μετάβαση εξουσίας

Το υπάρχον σύστημα εξουσίας (πολιτικό, μιντιακό, οικονομικό) θα καταρρέει. Πολλοί θα προσπαθούν να διαφύγουν στο εξωτερικό. Όσοι δεν εμποδιστούν, ενδεχομένως να το καταφέρουν. Όσοι εμποδιστούν θα βρίσκονται υπό καθεστώς σύλληψης, από τους πολίτες ή την αστυνομία. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει κενό εξουσίας στις δύσκολες για την χώρα στιγμές.

Φάση 7η - μεσολάβηση AUKUS

Όταν διαπιστωθεί η αδυναμία της Γαλλίας να παρέχει προστασία στην Ελλάδα, θα μεσολαβήσει η AUKUS και θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες αμέσως. Πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να εμπλακεί στρατιωτικά αλλά αν δεν γίνεται αλλιώς, θα σπεύσουν δυνάμεις της AUKUS στην περιοχή με ειρηνευτικό σκοπό.

Φάση 8η - μεταπολεμικές διαπραγματεύσεις

Είναι πιθανό να έχουμε απώλεια εδαφών. Αυτά για να τα πάρουμε πίσω, αν τα πάρουμε, θα πρέπει να κάνουμε σοβαρές παραχωρήσεις σε άλλα ζητήματα. Πέρα από τις δικές μας διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θα γίνουν και ευρύτερες μεταξύ ΗΠΑ - Βρετανίας - Ρωσίας και άλλων χωρών, χωρίς την συμμετοχή Γαλλίας - Γερμανίας που θα καταλήξουν σε μία Νέα Γιάλτα.

Φάση 9η- εκλογές στην Ελλάδα

Οι κρίσιμες για την χώρα στιγμές δεν θα είναι κατάλληλες για την διεξαγωγή εκλογών. Αμέσως μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα, θα γίνουν εκλογές και θα επικρατήσουν κατά πάσα πιθανότητα όσοι ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας την δύσκολη αποστολή στις κρίσιμες στιγμές. Οι ευρώδουλοι θα έχουν διαφύγει ή θα βρίσκονται υπό κράτηση (όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα).

Η όγδοη φάση πιθανότατα να συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση της ένατης γιατί οι διαπραγματεύσεις κρατάνε χρόνια. Όμως η όγδοη θα ξεκινήσει πριν την ένατη. Αν τελικά γίνει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι επόμενες φάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν. Όπως όμως έχουν αυτή την στιγμή τα πράγματα, οι πιθανότητες είναι να μην ολοκληρωθεί. Επειδή ενδέχεται οι εξελίξεις να είναι καταιγιστικές στην συνέχεια, καλό είναι να γνωρίζουν οι Έλληνες και να είναι προετοιμασμένοι.

Εμμανουήλ

Scroll to Top