Επικίνδυνοι προ εξουσίας

Επικίνδυνοι προ εξουσίας

AUDIO

Είχε βγει πριν λίγες μέρες στο κανάλι του Μητσοτάκη, ο Κικίλιας μαζί με μια ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ που το παίζει ωραία, αυτή από τη Θεσαλονίκη. Έχει ένα ύφος «κοιτάξτε με τι ωραία που είμαι». Προλαβαίνουμε τον αντίλογο. Ενδεχομένως  να μας απαντήσουν ότι δεν το παίζει ωραία αλλά είναι. Μπορεί κάποια να είναι ωραία χωρίς να το παίζει, να το παίζει χωρίς να είναι ή να είναι και να το παίζει. Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες.

Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν είναι ωραία, μπορεί να είναι μπορεί και μπορεί να μην είναι. Εξαρτάται από τα γούστα, σε άλλους αρέσει σε άλλους δεν αρέσει. Να κάνουμε και για αυτό δημοψήφισμα, αν η Καϊλή είναι ωραία; Να κάνουμε και για αυτό δεν έχουμε αντίρρηση! Εμείς στο δημοψήφισμα θα έχουμε πολλά θέματα, όχι μόνο ένα. Δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε δημοψήφισμα τουλάχιστον για τη Μακεδονία, την ΕΕ, την Ευρωζώνη και τη συμμετοχή σε μια νέα καλύτερη Ένωση. Μπορούμε να βάλουμε και αυτό, αν πραγματικά απασχολεί τον ελληνικό λαό. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα μας, εάν είναι ωραία ή αν το παίζει ωραία η Καϊλή. Εμάς καθόλου δεν μας απασχολεί. Το πρόβλημα μας είναι ο Κικίλιας.

Είναι πράγματι θλιβερό πως ένας γιατρός, ένας αθλητής, ένας νέος άνθρωπος που δεν είναι από τζάκι και δεν λέγεται συστημικός έπεσε τόσο χαμηλά. Προσπάθησε να κοροϊδέψει τον αγνό κεντροδεξιό που βλέπει ένα ευγενικό παλικάρι, δύο μέτρα που φόρεσε την φανέλα της Εθνικής και καλοαπροαίρετα τον πιστεύει. Επιχείρησε ο Κικίλιας να παρομοιάσει το θέμα της πρωτεύουσας του Ισραήλ με το Μακεδονικό. Είπε γιατί οι Ισραηλινοί να μην δεχτούν μια άλλη πρωτεύουσα από την Ιερουσαλήμ για χάρη του συμβιβασμού; Υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Οι Ισραηλινοί είναι αυτοί που καθορίζουν ποια πρωτεύουσα θα έχουν όπως οι Σκοπιανοί είναι αυτοί που καθορίζουν ποια ονομασία θα έχουν. Δεν εξαρτάται από εμάς πως θα λέγονται αλλά από αυτούς. Εάν εξαρτιόταν από εμάς δεν θα λεγόντουσαν ποτέ Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία ή κάποια άλλη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία. Η σωστή παρομοίωση είναι το Ισραήλ να έλεγε στη Συρία να μην έχει πρωτεύουσα τη Δαμασκό.

Αν έπεσε ο Κικίλιας τόσο χαμηλά για την καρέκλα, τι πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους; Για την καρέκλα γίνονται όλα. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της Μακεδονίας έχει δύο εξηγήσεις. Το πιο πιθανό είναι πως εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής διεμβολισμού της ΧΑ και το εξηγούμε σε άλλο βίντεο/άρθρο. Σε αυτό το ενδεχόμενο έχουν στρατηγική σκέψη για το κόμμα, σωστή ή λάθος αλλά δεν έχουν για τη χώρα. Δηλαδή βάζουν παραπάνω τα κομματικά και τα προσωπικά συμφέροντα από τα εθνικά. Όλα δείχνουν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι το πιο πιθανό. Απόλυτη βεβαιότητα δεν μπορούμε να έχουμε γιατί δεν βρισκόμαστε μέσα στα συμβούλια της ηγεσίας του κόμματος, απλά από στόμα σε στόμα μαθαίνουμε τι γίνεται. Η άλλη εξήγηση είναι λιγότερο πιθανή. Ίσως πραγματικά πιστεύουν αυτά που λένε. Υπάρχει περίπτωση να θεωρούν ότι η στάση τους είναι προς το συμφέρον της χώρας. Τότε έχουν έλλειψη στρατηγικής σκέψης.

Έχουμε κάνει ήδη δύο audio για το θέμα της Μακεδονίας αρκετά εκτεταμένα. Το θέμα της Μακεδονίας έχει να κάνει με σωστό και λάθος τρόπο σκέψης. Από τη μία είναι η στενόμυαλη ή συναισθηματική στάση που είναι κατά μιας συμφωνίας και από την άλλη ανοιχτόμυαλη ή ψύχραιμη στάση που υποστηρίζει μια συμφωνία. Οι απλοί άνθρωποι δεν φταίνε. Δεν το έχουν καταλάβει, δεν έχουν ενημερωθεί σωστά. Ακούν που φωνάζουν ότι «ξεπούλησαν την Μακεδονία» και στενοχωριούνται. Σκέφτονται «μας έχουν κάνει τόσα κι έφτασαν στο σημείο να ξεπουλήσουν την Μακεδονία, γιατί ρε γαμώτο, δεν θέλω». Πειράζει που το ΛΑΟΣ είναι ενάντια σε μια συμφωνία; Δεν πειράζει ιδιαίτερα γιατί δεν είναι ούτε καν μέσα στη Βουλή. Πειράζει που η ΝΔ είναι ενάντια σε μια συμφωνία; Πειράζει πάρα πολύ γιατί κινδυνεύουμε να βρεθούν στη διακυβέρνηση της χώρας. Τι είναι χειρότερο; Να βρεθούν στη διακυβέρνηση της χώρας άνθρωποι που βάζουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από το εθνικό ή άνθρωποι χωρίς στρατηγική σκέψη; Και τα δύο είναι πολύ άσχημα και το καλύτερο είναι να μην βρεθούν ποτέ στην εξουσία.

Scroll to Top