Έρχεται δραχμή

Έρχεται δραχμή

Δεν είπαμε τίποτα. Δεν διαμαρτυρηθήκαμε. Σιωπηρά υποστηρίξαμε την συμμετοχή στην ΕΕ, γιατί σας δώσαμε την ευκαιρία να αποδείξετε ότι λέτε την αλήθεια ή να αποκαλυφθεί ότι ήσαστε βρωμεροί ψεύτες όπως σωστά πιστεύαμε. Λέγατε ψέματα πέρα από κάθε αμφιβολία και η χώρα οδηγήθηκε στην καταστροφή και στην υποδούλωση. Ο δρόμος της ΕΕ είναι ένας δρόμος χωρίς καμία απολύτως ελπίδα για την χώρα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Θα τελειώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ο δρόμος του Διαβόλου, η ευρωπαϊκή πορεία, έχει τελειώσει για την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα καταστράφηκε και υποδουλώθηκε εξαιτίας της. Αυτό θα γίνει ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί σε άλλες χώρες της ΕΕ και στην ΕΕ συνολικά. Το θέμα είναι να μην χρειαστεί να φθάσουμε σε ακραίες καταστάσεις. Καθένας πρέπει να σκέφτεται ορθολογικά και πως θα επιβιώσει καλύτερα από την αναπόφευκτη αυτή πορεία αντίθετα με την ΕΕ. Μην διανοηθείτε ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι η Ελλάδα, μακροχρόνια, μπορεί να μείνει στην ΕΕ. Θα φύγει οπωσδήποτε. Αυτό μπορεί να γίνει με ήπιο τρόπο και χωρίς να πειραχτεί κανένας ή με ακραίο όπου θα καταριέστε την ώρα που γεννηθήκατε λαμόγια. Θα εύχεστε να μην είχατε ποτέ γεννηθεί!

Όλα τα πράγματα έχουν συν και πλην. Σίγουρα το κοινό νόμισμα έχει συν. Όμως οι εξωπραγματικοί σοσιαλιστές δεν βλέπουν τα πλην διότι ζουν σε ένα φανταστικό κόσμο, τελείως ξεκομμένο από την πραγματικότητα. Κομπιούτερ και κομπιουτεράκια υπάρχουν παντού για να γίνονται οι υπολογισμοί. Χρηματοοικονομικά εργαλεία επίσης υπάρχουν για όποιον ενδιαφέρεται να προφυλαχθεί από διακυμάνσεις συναλλαγματικής αξίας. Από την άλλη, όταν μία χώρα έχει το δικό της νόμισμα, έχει πολλά όπλα στην διάθεση της για να ασκήσει οικονομική πολιτική. Τα συν του κοινού νομίσματος είναι ψίχουλα μπροστά στα πλην. 

Όλα αυτά είναι σοσιαλιστικές ουτοπίες που θεωρητικά, σε έναν φανταστικό κόσμο μπορεί να φαίνονται ωραία αλλά στην πράξη είναι πολύ άσχημα. Οι σοσιαλιστές και οι κρυφοσοσιαλιστές της δεξιάς ζουν σε ένα φανταστικό κόσμο, έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Το ευρώ ήταν ένας σημαντικός λόγος της οικονομικής καταστροφής. Αν δεν είχαμε μπει στην Ευρωζώνη, η οικονομική ζημιά θα ήταν μικρότερη και ενδεχομένως να μην φθάναμε στην χρεοκοπία. Σε κάθε περίπτωση και η συμμετοχή στην ΕΕ, σε κακό μας βγήκε.

Πολύ περιληπτικά, το σχέδιο που έχει δοθεί στον Τραμπ λέει το εξής. Μία δραχμή αρχικά θα ισούται με ένα δολάριο. Βέβαια η τιμή θα αλλάξει στις αγορές συναλλάγματος και πιθανώς η δραχμή θα πέσει σε σχέση με το δολάριο. Αν πέσει πολύ η αξία της δραχμής, μετά από ένα διάστημα μπορεί να επανακαθοριστεί. Αν έχει φθάσει 1 δολάριο = 2 δραχμές τότε εσωτερικά θα γίνει 2 δραχμές = 1 δραχμή και επομένως πάλι 1 δραχμή = 1 δολάριο.

Όλες οι τιμές θα πέσουν στην μέση, τεχνικά όχι ουσιαστικά. Εκεί που κάποιος είχε 20,000 δραχμές στην τράπεζα θα έχει 10,000 αλλά θα αγοράζει το ίδιο με αυτό που αγόραζαν οι 20,000. Δεν θα χάσει κανένας λεφτά, οι τιμές θα αλλάξουν. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνεται συχνά αλλά μία φορά ανά μερικές δεκαετίες είναι εφικτό. Βέβαια υπάρχουν τρόποι να στηριχτεί το νόμισμα και να μην πέσει πολύ.

Ένα ζήτημα είναι τι θα γίνει με το χρέος. Σε πρώτη φάση θα μετατραπεί σε δολάρια. Θα χωριστεί σε διαχειρίσιμο και μη διαχειρίσιμο. Το μη διαχειρίσιμο δεν θα διαγραφεί αλλά θα παγώσει. Με το διαχειρίσιμο μόνο χρέος, η χώρα θα πετύχει ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με την βοήθεια ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας κλπ. Όταν φθάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, θα δούμε τι θα γίνει με το μη διαχειρίσιμο χρέος. Προς το παρόν το ξεχνάμε αλλά δεν το διαγράφουμε και επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη.

Αυτή είναι μία πρόταση που έχει δοθεί στον Τραμπ. Έχουμε πει ότι ενδέχεται να βάλει τον Μπάιντεν να κάνει την προετοιμασία σε διάφορα ζητήματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα διότι είναι η επόμενη χώρα που θα βγει από την ΕΕ, μετά την Βρετανία. Μην ξεχνάμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εκτός Ευρωζώνης. Έτσι ενδεχομένως η Ελλάδα να βγει σε πρώτη φάση από την Ευρωζώνη και σε δεύτερη από την ΕΕ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, διφασική έξοδος, τότε η υιοθέτηση της δραχμής μπορεί να γίνει σύντομα.

Το πότε ακριβώς έρχεται η δραχμή είναι λίγο δύσκολο να το προσδιορίσουμε. Μπορεί όμως να είναι και αρκετά σύντομα, μπορεί και όχι τόσο σύντομα. Είναι διάφοροι παράγοντες. Σίγουρα η στάση πολιτικών όπως οι Καραμανλήδες και οι Μητσοτάκηδες να κατορθώσει να καθυστερήσει τα πράγματα αλλά δεν θα τα εμποδίσει από το να συμβούν. Το τι θα κάνουν οι Καραμανλήδες ή οι Μητσοτάκηδες δεν θα επιφέρει κανένα αποτέλεσμα ως προς το τι θα γίνει στην Ελλάδα.

Θα επηρεάσει μόνο τι θα γίνει με τους ίδιους. Αν συνεχίσουν την κακή συμπεριφορά, στο τέλος θα «φάνε το κεφάλι τους». Ότι είναι να γίνει, θα γίνει είτε «φάνε το κεφάλι τους» είτε δεν πάθουν κάτι σοβαρό. Δηλαδή η συμπεριφορά τους θα καθορίσει πρωτίστως αν θα πάθουν κακό, τι κακό θα πάθουν και πόσο μεγάλο θα είναι και δευτερευόντως πόσο θα καθυστερήσουν αυτά που πρόκειται να γίνουν αλλά δεν θα τα εμποδίσουν να πραγματοποιηθούν. 

Άγγελος

Scroll to Top