Εσωτερισμός Αποκρυφισμός Συγκριτισμός

Εσωτερισμός, αποκρυφισμός, συγκριτισμός

AUDIO

Όσα θα αναφέρω αποτελούν απόψεις που ανήκουν σε φίλους. Μου την μετέφεραν σε κάποια συζήτηση και μου έδωσαν την άδεια να τη δημοσιοποιήσω χωρίς να αναφέρω τα ονόματα τους. Πρέπει να αντιμετωπισθεί ως άποψη και όχι ως αδιαμφισβήτητη αλήθεια.

Οι θρησκείες έχουν μια εξωτερική πλευρά και μια εσωτερική. Η εξωτερική είναι για τις μάζες των λαϊκών, εκλαϊκευμένη και απλουστευμένη. Η εσωτερική είναι για ανώτερους ιερείς και μοναχούς που έχουν εξελιχθεί πνευματικά. Οι κατώτεροι ιερείς και οι λιγότερο εξελιγμένοι μοναχοί κάτι ξέρουν αλλά λίγα πράγματα. Απλά είναι σε ένα καλύτερο επίπεδο από τους λαϊκούς. Η γνώση αυτή αποκτάται σταδιακά όπως ανέρχεται ο ιερωμένος στην ιεραρχία η όπως εξελίσσεται ο μοναχός.

Είναι όπως στο σχολείο. Το ίδιο ξέρουν τα παιδάκια στη πρώτη Δημοτικού με τους έφηβους στη Τρίτη Λυκείου; Οχι βέβαια. Σταδιακά μέσα σε 12 χρόνια απέκτησαν αυτές τις γνώσεις. Οι λαϊκοί βρίσκονται στη πρώτη δημοτικού και εξελιγμένοι μοναχοί η ανώτεροι ιερείς στην Τρίτη λυκείου.

Είναι κάποια πράγματα που οι λαϊκοί τα τοποθετούν στο χώρο του μεταφυσικού ενώ η Εκκλησία τα ονομάζει θεολογικά η θρησκευτικά. Μεταφυσικό σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί από την επιστήμη σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε 50, 100, 200 χρόνια δεν θα μπορεί να εξηγηθεί. Έτσι αυτό που ονομάζουμε σήμερα μεταφυσικό μπορεί σε μερικές δεκάδες χρόνια να θεωρείται φυσικό φαινόμενο καθώς η επιστήμη θα έχει προοδεύσει και θα μπορεί να το εξηγήσει.

Ο κεραυνός και η αστραπή θεωρούνταν μεταφυσικά φαινόμενα όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να τα εξηγήσουν. Πλέον θεωρούνται φυσικά φαινόμενα καθώς η επιστήμη τα έχει ερμηνεύσει. Εξακολουθεί να υπάρχει το ερώτημα από επιστημονικής πλευράς με ποιο τρόπο δημιουργήθηκε το σύμπαν, ο κόσμος και η φύση. Οι θρησκείες τα έχουν εξηγήσει από τη δική τους πλευρά.

Πιθανώς λοιπόν η τηλεπάθεια, το αστρικό ταξίδι, η πρόβλεψη του μέλλοντος, η επικοινωνία με την άλλη διάσταση κ.α. σε μερικά χρόνια να θεωρούνται φυσικά και όχι μεταφυσικά φαινόμενα εάν η επιστήμη μπορέσει να τα εξηγήσει. Όπως είπα διάφορες θρησκείες κατέχουν μια εσωτερική γνώση που αφορά θέματα που οι λαϊκοί ονομάζουν μεταφυσικά. Η γνώση αυτή δίνει υπερφυσικές δυνάμεις. Με τις δυνάμεις αυτές έκανε ο Ιησούς Χριστός τα θαύματα.

Δεν είναι ακριβώς μυστικά γιατί τα λένε και στους λαϊκούς αλλά σε υπεραπλουστευμένη και εκλαϊκευμένη μορφή. Παραδείγματος χάριν, οι ιερείς και οι μοναχοί λένε στους λαϊκούς να κάνουν τη προσευχή τους. Οι μοναχοί αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στη προσευχή. Απορεί κανείς τι κάνουν τόσες ώρες. Η έννοια της προσευχής όμως έχει πολύ βάθος και περιεχόμενο. Είναι τελείως διαφορετική για ένα λαϊκό και ένα ιερωμένο η μοναχό.

Εάν ένας λαϊκός δείξει ενδιαφέρον για τέτοια θέματα, τον κατευθύνουν στην ιεροσύνη η τον μοναχισμό και κυρίως στο μοναχισμό. Για να φτάσει κανείς σε ψηλά ιερατικά επίπεδα πρέπει να έχει αρχίσει από νέος. Έτσι εάν είναι κανείς νέος τον κατευθύνουν στην ιεροσύνη αλλιώς στο μοναχισμό. Οι θρησκείες αντιτίθενται στην απόκτηση αυτής της γνώσης από λαϊκούς.

Υπάρχει λόγος που οι θρησκείες περιορίζουν αυτή τη γνώση σε ιερείς και μοναχούς. Θα μπορούσαν να έχουν και μια παράλληλη οδό για τους λαϊκούς για να αποκτήσουν τη γνώση η τη κατανόηση των μυστηρίων αλλά δεν το κάνουν.

Εάν ένα νέο οδηγό τον βάλεις να πάρει μέρος σε φόρμουλα 1 θα σκοτωθεί και θα σκοτώσει και τους άλλους. Εάν πάει ένας άσχετος να παίξει επαγγελματικό αμερικάνικο ποδόσφαιρο, το ράγκμπυ που πέφτει πολύ ξύλο, θα χτυπήσει πολύ άσχημα. Επίσης αυτή η γνώση δίνει δύναμη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό η κακό σκοπό. Οι θρησκείες θεωρούν ότι μέσα από το μοναχισμό η την ιεροσύνη γίνεται ο άνθρωπος αγαθός ώστε να του εμπιστευτούν αυτή τη γνώση και να τη χρησιμοποιεί για καλό σκοπό. Εάν λαϊκοί αποκτήσουν αυτή τη γνώση θεωρούν βέβαιο ότι αρκετοί θα τη χρησιμοποιήσουν για κακό σκοπό. Εδώ που τα λέμε δεν έχουν άδικο. Είναι μια άποψη σεβαστή.

Θα έχετε ακούσει τις έννοιες αποκρυφισμός, εσωτερισμός, μυστικισμός. Εάν δεν είναι ακριβώς ίδιες είναι παραπλήσιες και περιγράφουν την απόκτηση εσωτερικής, απόκρυφης, μυστικής γνώσης από λαϊκούς. Οι θρησκείες συνήθως αντιτίθενται σε αυτή τη πρακτική γιατί όπως εξήγησα θεωρούν ότι μόνο μέσα από το μοναχισμό η την ιεροσύνη πρέπει να αποκτηθεί αυτή η γνώση. Η Εκκλησία λέει εάν σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς με αυτά τα θέματα, δώσε τη περιουσία σου πήγαινε σε ένα μοναστήρι και ασχολήσου με αυτά από το πρωί μέχρι το βράδυ, για καλό σκοπό.

Εγώ θέλω να αποκτήσω μεταφυσικές δυνάμεις σκέφονται πολλοί για να τις χρησιμοποιήσω και να γίνω πλούσιος και πανίσχυρος. Α όχι λένε οι θρησκείες αυτό δεν γίνεται. Εάν σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς με αυτά τα πράγματα πήγαινε σε ένα μοναστήρι και μόνο για καλό σκοπό, όχι για ίδιο συμφέρον.

Με αυτές τις δυνάμεις μπορεί κανείς να βλέπει το μέλλον η το παρελθόν. Δεν γίνεται άμεσα αλλά έμμεσα. Στην άλλη πλευρά δεν υπάρχει μέλλον, παρόν και παρελθόν αλλά όλα είναι ένα. Εάν κανείς μπορέσει να επικοινωνήσει με την άλλη πλευρά, βλέπει το μέλλον και το παρελθόν. Έτσι διάφοροι μοναχοί η και λαϊκοί όπως ο Νοστράδαμος έκαναν τις προφητείες. Βέβαια υπάρχουν και πάρα πολλοί απατεώνες που παριστάνουν ότι μπορούν να βλέπουν το μέλλον και εκμεταλλεύονται τους αφελείς.

Και πως μπορώ να αποκτήσω αυτή τη γνώση και αυτές τις μεταφυσικές δυνάμεις ρωτάνε διάφοροι. Τώρα που χρωστάω στην Εφορία και το Ταμείο, να μπορώ να παίρνω ένα κιλό σίδηρο και να το κάνω ένα κιλό χρυσό, όπως ο Χριστός έκανε το νερό κρασί. Θα σας πω. Βρίσκετε ένα υψηλόβαθμο κληρικό η μυστικιστή και τον εκβιάζετε η τον απειλείτε με καποιο τρόπο. Η λέτε σε ένα ηγούμενο ότι θα του κάψετε το μοναστήρι εάν δεν σας πει. Αστειεύομαι βέβαια. Δεν είναι κάτι που μπορει να σου πει κανείς μέσα σε λίγες ώρες. Θέλει να ασχολείσαι πολλά χρόνια. Είναι όπως με το σχολείο. Μπορεί κανείς να πει σε έναν απόφοιτο του Δημοτικού μέσα σε λίγες ώρες τι μαθαίνουν στο Γυμνάσιο,το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο; Πρέπει να αφιερώσει δέκα χρόνια για να μάθει τι κάνουν στο Γυμνάσιο, το Λυκειο και το Πανεπιστήμιο.

Εγώ προσωπικά δεν έχω αυτή τη γνώση, μου τα λένε και τα μεταφέρω. Ο Μητσοτάκης η μάλλον οι πέριξ αυτού κατέχουν τέτοιες δυνάμεις. Με αυτές τις δυνάμεις μεταμόρφωσαν τους ψηφοφόρους σε πρόβατα και βόδια και άλλοι προσπαθούν να τους μεταμορφώσουν πάλι σε ανθρώπους.

Αυτή η γνώση προέρχεται από την αρχή της ανθρωπότητας, την αρχαία Βαβυλωνία, την Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκε στην Αρχαία Ελλάδα από το Πυθαγόρα και άλλους. Τα Αιγυπτιακά, τα Ελευσίνια, τα Ορφικά μυστήρια με τέτοια θέματα μεταφυσικά σχολούνταν. 

Στην Αρχαία Αίγυπτο, οι Φαραώ είχαν πολιτική και θρησκευτική δύναμη και οι ιερείς ήταν πολύ ισχυροί. Κατά αυτά τα πρότυπα, διάφοροι πολιτικοί ηγέτες έχουν δυνάμεις και γνώσεις μεταφυσικές ανάλογες με αυτές των ανώτερων ιερέων και των πνευματικά εξελιγμένων μοναχών. 

Βασικά είναι περίπου ίδια πράγματα για όλες τις θρησκείες. Επειδή ο αποκρυφισμός, εσωτερισμός, μυστικισμός δεν είναι θρησκεία παίρνει στοιχεία από διάφορες θρησκείες η ακόμη και φιλοσοφίες και έτσι πολλοί τον τοποθετούν στο συγκριτισμό που είναι υβριδικές δοξασίες η μίξη στοιχείων από διάφορες θρησκείες.

Στη πραγματικότητα δεν είναι θρησκεία αλλά ασχολείται όμως με θέματα που ασχολούνται οι θρησκείες και μάλιστα όπως εξήγησα στα ανώτερα ιεραρχικά η πνευματικά επίπεδα. Στον αποκρυφισμό η μυστικισμό μπορεί και κάποιος που δεν είναι ιερέας η μοναχός να αποκτήσει αυτή τη γνώση η φώτιση μέσα βέβαια από αρκετές μυήσεις. Σε αυτή τη πρακτική οι θρησκείες είναι αντίθετες δηλαδή στην ενασχόληση των λαϊκών με τέτοια ζητήματα.

Οι συγκριτικές θρησκείες έχουν ομοιότητες αλλά και διαφορές. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν στοιχεία από διάφορες θρησκείες και φιλοσοφίες. Ο Γνωστικισμός θεωρείται ότι ανήκει στο συγκριτισμό. Οι συγκριτικές θρησκείες συχνά αναφέρονται ως γνωστικισμός εάν και δεν είναι όλες οι συγκριτικές θρησκείες γνωστικισμός. Στο Γνωστικισμό συγκατελέγονται Βογόμιλοι, Καθαροί, Μανιχαϊστες κλπ.

Στο Γνωστικισμό τοποθετούν και τους Εσσαίους που σύμφωνα με κάποιους ερευνητές αποτελούν τους πρωτο-Χριστιανούς και στις δοξασίες τους βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό ο Χριστιανισμός.  Έχουν πολλά κοινά με τους Πυθαγόρειους. Επίσης στους Εσσαίους αποδίδονται τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας. Υποστηρίζεται ότι οι Ναϊτες και άλλα Τάγματα ανακάλυψαν την απόκρυφη γνώση που υπήρχε στη περιοχή των Αγίων Τόπων κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών.

Οι Εβραίοι ζούσαν σε χώρες όπου ήταν μειοψηφία από θρησκευτικής άποψης καθώς η βασική θρησκεία ήταν ο Χριστιανισμός και ο Μωαμεθανισμός. Ανέπτυξαν ένα παγκόσμιο δίκτυο αλληλοβοήθειας και έτσι δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Εβραϊσμός εδώ και αιώνες. Είναι η μόνη θρησκεία που έχει τόσο μεγάλη συνοχή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μια συνηθισμένη πρακτική είναι αυτή που είχαν οι ντονμέδες στη Θεσσαλονίκη. Τότε η Ελλάδα ήταν Οθωμανική αυτοκρατορία και επίσημη θρησκεία ήταν ο Μωαμεθανισμός. Εξωτερικά ήταν Μωαμεθανοί αλλά κρυφά διατηρούσαν την Εβραϊκή θρησκεία. Ουσιαστικά είναι μια υβριδική η συγκριτική θρησκεία με στοιχεία και από τις δύο θρησκείες.

Και στο Χριστιανικό και στο Μωαμεθανικό κόσμο είναι πάρα πολλοί που τυπικά είναι Χριστιανοί η Μωαμεθανοί αλλά ουσιαστικά είναι συγκριτιστές. Αυτές οι θρησκείες η δοξασίες ανήκουν στη ευρύτερη κατηγορία του συγκριτισμού και θεωρούνται αιρέσεις απο τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, Εβραίους, Μωαμεθανούς, Καθολικούς, Πρωτεστάντες κλπ.

Οι ντονμέδες είχαν ιδιόρρυθμες σεξουαλικές συνήθειες δηλαδή κοινοκτημοσύνη στις γυναίκες η (αντίστροφα στους άνδρες από τη μεριά των γυναικών) βάσει κάποιων φιλοσοφικών τοποθετήσεων ότι πχ το σώμα είναι κακό και πρέπει να το τιμωρούμε. Γενικά στο συγκριτισμό και το γνωστικισμό παρατηρούνται και σεξουαλική ελευθεριότητα αλλά και αυστηρότητα. Ο γνωστικισμός προσφέρει μεγάλη ευελιξία για αυτό έχει και απήχηση παρόλο που δεν γίνεται προφανές καθώς οι περισσότεροι που ακολουθούν το συγκριτισμό δεν το αποκαλύπτουν.  Ο παγκόσμιος Συγκριτισμός, ο παγκόσμιος Μυστικισμός και ο παγκόσμιος Εβραϊσμός είναι διαφορετικές συλλογικότητες που συνδέονται όμως μεταξύ τους.

 

Scroll to Top