Εθνάρχης ή προδότης;

Εθνάρχης ή προδότης;

Οι ενδείξεις συγκλίνουν από τρεις πλευρές ότι ο Καραμανλής ήταν συνεργάτης των Γερμανών στην Κατοχή.

Τη περίοδο 1942-1943, συμμετείχε σε μία ομάδα πολιτικού προβληματισμού μαζί με τους Κωνσταντίνο Τσάτσο, Γεώργιο Μαύρο, Πέτρο Γαρουφαλιά, Άγγελο Αγγελόπουλο και Ξενοφώντα Ζολώτα. Όλοι ήταν άνθρωποι πρωτίστως των Γερμανών και δευτερευόντως των Γάλλων. Ένα μεγάλο μέρος των Γάλλων υποστήριζε τον Χίτλερ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Τσάτσος σπούδασε στην Χαϊδελβέργη και έμεινε στο Παρίσι για ένα χρόνο. Ο Μαύρος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Ο Γαρουφαλιάς έκανε μεταπτυχιακές στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Ο Αγγελόπουλος και ο Ζολώτας σπούδασαν στην Λειψία. Ο Αγγελόπουλος συνέχισε στο Παρίσι.

Η ομάδα έφερε την ονομασία "Σοσιαλιστική Ένωση". Το εύλογο ερώτημα είναι σε ποια Σοσιαλιστική Ένωση αναφέρονταν. Το πιθανότερο είναι πως αναφέρονταν στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Ένωση υπό τον Χίτλερ. Τα κέντρα που ήταν πίσω από τον Χίτλερ ήταν και είναι πίσω από την ΕΕ. Ο Καραμανλής και οι υπόλοιποι ανήκαν σε αυτά τα κέντρα, όπως και ο Χίτλερ. Ο Χίτλερ ήταν σοσιαλιστής όπως φαίνεται και από την ονομασία του κόμματος των Ναζί, Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανών Εργατών. Την εποχή που ο Καραμανλής συμμετείχε στην ομάδα προβληματισμού, ο Χίτλερ είχε ενώσει την Ευρώπη ως κατακτητής. Αν πράγματι η ομάδα είχε αντικείμενο προβληματισμού τη Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Ένωση υπό τον Χίτλερ, τότε με τι άλλο δραστηριοποιούταν από το να βοηθάει στην πραγματοποίηση του εγχειρήματος; Ήταν μια ομάδα συνεργατών των Γερμανών, με βιτρίνα τον πολιτικό προβληματισμό.

Ο Μαξ Μέρτεν ήταν σύμβουλος στρατιωτικής διοίκησης της Θεσσαλονίκης στην διετία 1942-1944. Υπέγραψε τη μεταφορά 50.000 Εβραίων στο Άουσβιτς. Συμμετείχε σε αρπαγές και λεηλασίες των περιουσιών τους. Ένα τμήμα του θησαυρού πιθανολογείται να έχει θαφτεί κάπου στην Ελλάδα. Το 1947 εκδόθηκε στην Ελλάδα ένταλμα σύλληψης του για εγκλήματα πολέμου. Δέκα χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 1957, ήλθε στην Θεσσαλονίκη πιθανώς για να πάρει τον κρυμμένο θησαυρό. Ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Δυτικής Γερμανίας. Αναγνωρίστηκε από κάποια θύματα του και προφυλακίστηκε.

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η δίκη του, τον Ιανουάριο του 1959, η κυβέρνηση Καραμανλή ψήφισε νόμο «περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου». Η δίκη κράτησε ένα μήνα και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κατά συγχώνευση. Το ίδιο διάστημα βρίσκεται προφυλακισμένος ο Μανώλης Γκλέζος. Η κυβέρνηση εισάγει μια τροποποίηση και ο Μέρτεν αποφυλακίζεται τον Νοέμβριο του 1959. Τον Σεπτέμβριο του 1960, γερμανικές εφημερίδες δημοσιεύουν αποσπάσματα της κατάθεσης του στις γερμανικές αρχές. Ο Καραμανλής, ο άνθρωπος εμπιστοσύνης του και υπουργός Εσωτερικών Δημήτρης Μακρής, η σύζυγος του και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν συνεργάτες των Γερμανών. Ο Μακρής είχε πολύ καλές σχέσεις με τους Γερμανούς την περίοδο της κατοχής στην Θεσσαλονίκη, η σύζυγος του ήταν γραμματέας του Μέρτεν και ο Θεμελής διορισμένος Νομάρχης.

Δύο χρόνια αργότερα γίνεται η δίκη το Άϊχμαν στο Ισραήλ. Στη δίκη υπήρχε λίστα με τα ονόματα των συνεργατών των Γερμανών στην Ελλάδα. Ανάμεσα τους ήταν και το όνομα του Καραμανλή. Αυτό το πληφοροφήθηκε η ελληνική πρεσβεία μέσω ενός υπαλλήλου Εβραϊκής καταγωγής. Η πρεσβεία ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση και μετά από πολλές πιέσεις κατόρθωσε να μην χρησιμοποιηθεί η λίστα αυτή κατά την δίκη. Εκτός από το όνομα του Καραμανλή περιελάμβανε διάφορα άλλα ονόματα όπως του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού το Λαϊκού κόμματος Κωνσταντίνου Τσαλδάρη. Είναι πάγια τακτική της CIA να αποχαρακτηρίζει τα έγγραφα μετά την πάροδο πολλών ετών. Το σχετικό έγγραφο βρίσκεται στον ιστότοπο της CIA.

Scroll to Top