Εξόντωση Καραμανλήδων

Εξόντωση Καραμανλήδων

Δεν ξέρω αν ο Καραμανλής είναι Τούρκος, γκέι ή προδότης. Μπορεί να είναι μπορεί και να μην είναι. Είναι σίγουρο, πέρα από κάθε αμφιβολία πως αποδείχθηκαν εκ του αποτελέσματος ανεπαρκέστατοι μαζί με τον Σημίτη. Ήταν και οι δύο πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Ο Καραμανλής έχει αναμφισβήτητα επικοινωνιακό χάρισμα. Άνθρωποι που τον έχουν γνωρίσει προσωπικά, τον χαρακτηρίζουν συμπαθή, προσιτό και απλό. Κάπου εκεί τελειώνουν τα θετικά και αρχίζουν τα αρνητικά. 

Ενδεχομένως να ήταν ένας καλός βουλευτής. Κρίνεται όμως ως πρωθυπουργός. Δεν είχε όραμα, δεν είχε σχέδιο, δεν είχε λύσεις, ήταν αδρανής. Βρισκόταν σε διαρκή σύγχυση, εμμονικά κολλημένος σε λανθασμένες αντιλήψεις, χαμένος στα πάθη του και τις εμμονές του που του δημιουργούσαν αδιέξοδα. Έκανε κακή επιλογή συνεργατών, δεν είχε οργανωτικά προσόντα. Έδειξε μεγάλη εσωστρέφεια και ενδιαφέρθηκε κυρίως πως θα ισχυροποιηθεί στο κόμμα, κάτι που τελικά κατάφερε. Δεν φρόντισε να προετοιμάσει κάποιον διάδοχο, τόσο στο κόμμα όσο και στον χώρο που εκφράζει.

Το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε τον κρατισμό και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα ψάχνεται για το τι θέλει να εκφράσει. Ο Μητσοτάκης εκφράζει τα Κολεγιόπαιδα, τις τράπεζες, τις πολυεθνικές, το μεγάλο κεφάλαιο, τα Βόρεια και Νότια προάστια. Όταν έχει πορεία μια ολόκληρης ζωής καταγεγραμμένη ως εκφραστής αυτών των χώρων, δεν μπορεί να το αλλάξει τώρα επειδή έγινε αρχηγός.

Η ανάπτυξη και η ανάκαμψη δεν θα έρθει ούτε από το κράτος ούτε από την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα ούτε από τις πολυεθνικές ούτε από το μεγάλο κεφάλαιο. Θα έρθει από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ο κορμός της οικονομίας. Αυτές θα ανεβάσουν την οικονομία και σαν αποτέλεσμα τους μισθούς και τις συντάξεις. Εκφραστής του χώρου των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν ο Καραμανλής, ένας άνθρωπος τελείως άσχετος από οικονομικά. Άφησε τον χώρο στο έλεος των δυνάμεων της Νέας Τάξης, να μαραζώσει και να καταστραφεί. Δεν τον προστάτεψε. Ένας δυναμικός χώρος εκφραζόταν από έναν αδρανή άνθρωπο, χωρίς σχέδιο, οργάνωση, γνώσεις και καθαρή σκέψη.

Ο πατριωτισμός μπορεί να είναι κατακριτέος στην υπερβολική μορφή του. Σε δύσκολες περιόδους, είναι εξαιρετικά χρήσιμος στην ήπια μορφή του. Οι πατριώτες, υποκινούμενοι από το πατριωτικό αίσθημα θα είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανάκαμψης. Πατριώτες βρίσκονται σε όλο το πολιτικό φάσμα αλλά κυρίως στο κέντρο και την δεξιά. Βασικός εκφραστής τους ήταν ο Καραμανλής που όμως τους πρόδωσε. Όσο αυτοί οι δύο πολύ σημαντικοί για την ανάκαμψη χώροι, των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πατριωτών, εκφράζονται από τον Καραμανλή και τους καραμανλικούς, έχουν χάσει τελείως τον προσανατολισμό τους και την δυναμική τους. Είναι απαραίτητη η πολιτική εξόντωση του Καραμανλή, του ξαδέλφου του και των Καραμανλικών ώστε ο πατριωτικός χώρος και αυτός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αποκτήσουν άξια ηγεσία και έκφραση ώστε να πρωτοστατήσουν στην ανάκαμψη της χώρας.

Στέφανος Γ

Scroll to Top